Κεντρική / Επιτραπέζιο Παιχνίδι Γονείς & Παιδί

Επιτραπέζιο Παιχνίδι Γονείς & Παιδί

Parents-and-Kids-Playing-Board-Games

Αυτό που θέλει και χρειάζεται ένα παιδί δεν είναι άλλο από το να βρίσκεται με τους γονείς του, χωρίς να έχει κάποιο σκοπό στο μυαλό του, άλλο από να περνάει ευχάριστο καιρό μαζί τους!!! Το παιδί χρειάζεται οι γονείς τους να δείχνουν ότι διασκεδάζουν μαζί του και περνάν καλά, καθώς επίσης και το ότι το ακούνε. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο για να βοηθήσει το παιδί στο να αισθανθεί σίγουρο και δυνατό στα πόδια του. Συνεπώς γιατί να μην το κάνετε αυτό βγάζοντας αυτό το βράδυ ένα Επιτραπέζιο Παιχνίδι για να παίξετε μαζί του? Τα Επιτραπέζια Παιχνίδια και η συμμετοχή του παιδιού σε αυτά είναι ένας θαυμάσιος και εύκολος τρόπος για να περάσουν οι γονείς διασκεδαστικό, εποικοδομητικό, ουσιαστικό και αγχολυτικό χρόνο μαζί τους. Τα παιχνίδια ικανοποιούν τις συναγωνιστικές απαιτήσεις του μικρού σας αλλά και την επιθυμία να μάθει και να αναπτύξει νέες ικανότητες όπως:

  • αναγνώριση σχημάτων και νούμερων, ομαδοποίηση και μέτρηση
  • αναγνώριση γραμμάτων και ανάγνωση
  • οπτική αντίληψη και αναγνώριση χρωμάτων
  • συγχρονισμός χεριών και ματιών καθώς και ανάπτυξη επιδεξιοτήτων
  • κατανόηση ευγενής άμιλλας καθώς και συνεργασίας σε ομαδικά παιχνίδια
  • ανάπτυξη κριτικής ικανότητας, οργάνωση σκέψης και φαντασίας
  • κοινωνικές ικανότητες, ομιλία και συμμετοχής
  • ανάπτυξη δημιουργικότητας
  • στρατηγική σκέψη

Τα επιτραπέζια παιχνίδια δεν χρειάζεται να είναι μόνο ακαδημαϊκά ή επιμορφωτικά!!! Υπάρχουν άπειρα παιχνίδια σχεδιασμένα για κάθε είδος ηλικίας τα οποία καταφέρνουν όλα τα παραπάνω κάτω από ένα αόρατο μανδύα διασκέδασης που θα “ξεγελάσει” το παιδί σας (για το καλό του φυσικά). Τα παιχνίδια αυτά μπορούν να διδάξουν σημαντικές κοινωνικές αρετές και επικοινωνιακές ικανότητες. Ιδιαίτερα σημαντικά για το παιδί καθώς μεγαλώνει και πηγαίνει σχολείο, μιας και είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι αυξάνει την ικανότητα του παιδιού για απορρόφηση και αφομοίωση γνώσεων. Εξίσου σημαντικό και ωφέλιμο για το παιδί μας είναι το γεγονός ότι το επιτραπέζιο παιχνίδι μιας και διέπεται από οργάνωση και κανόνες, δείχνει το δρόμο σε ένα νεαρό μυαλό, το οποίο ψάχνει απεγνωσμένα για όρια και κανόνες σε μια σύγχρονη χαοτικά γεμάτη κοινωνία. Το παιχνίδι οριοθετεί τη σκέψη του παιδιού όπως περίπου μια παιδική χαρά, ή ένα γήπεδο  κάποιου σπορ, όπου το παιδί ξέρει πως να κινηθεί και δεν νοιώθει χαμένο. Το να γνωρίζει το παιδί τα όρια (χωρίς να βλάπτεται η φαντασία)  είναι ζωτικής σημασίας και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τόσο σε κοινωνική όσο και ακαδημαϊκή επιτυχία του μικρού ή της μικρής καθώς μεγαλώνει!!!

SliderRoyal-Kids

Σχετικά με τη νίκη στα Επιτραπέζια Παιχνίδια

Τα παιδιά εκλαμβάνουν τη συμμετοχή τους σε ένα παιχνίδι πολύ σοβαρά, έτσι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τα βοηθάμε να τα βοηθάμε στην αντίληψη του ανταγωνισμού, του συναγωνισμού και της ευγενής άμιλλας. Σε αυτό το σημείο έρχεται η συμβολή του γονιού ο οποίος πρέπει να καταφέρει να ισορροπήσει στο μυαλό του παιδιού την χαρά του παιχνιδιού, αλλά και την χαρά η ενόχληση από την έκβαση του αποτελέσματος. Σε μικρότερες ηλικίες πρέπει να τα “αφήνουν¨να κερδίζουν, μιας και τα μικρά παιδιά διέπονται από  της κριτικής σημασία ανάγκη να κερδίσουν ή να καταφέρουν πράγματα! Καθώς το παιδί μεγαλώνει οι γονείς οφείλουν να “μάθουν” στο παιδί την ιδέα του δίκαιου παιχνιδιού, το μα μην κλέβει στους κανόνες, αλλά και το να λαμβάνει ευχαρίστηση από το παιχνίδι το ίδιο και όχι αποκλειστικά από τη νίκη.

Διαλέγοντας το κατάλληλο παιχνίδι για κάθε ηλικία

Υπάρχουν άπειρα παιχνίδια που απευθύνονται σε διαφορετικές ηλικίες, από τα πρώτα μάλιστα χρόνια έως και την ενηλικίωση του παιδιού και ακόμα παραπέρα. Αν και κάτω στον δρόμο πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας μέσω των παιχνιδιών αξίες όπως η ηθική, η σημασία του να παίζουμε με κανόνες, οι ακαδημαϊκές αξίες κ.α. στην αρχή πρέπει να εστιάσουμε σε παιχνίδια που τονώσουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού αλλά και την πρωτοβουλία. Σε παιχνίδια με περισσότερες απαιτήσεις μπορεί να γίνει καταμερισμός εργασιών ανάλογα και με την ηλικία και ικανότητα του παιδιού (άλλο παιδί ρίχνει τα ζάρια, άλλο χωρίζει και τακτοποιεί τα κοινά μέρη του παιχνιδιού κλπ). Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν περισσότερες και βαθύτερες ικανότητες σκέψης και ανάλυσης καλλιεργούνται με την χρήση κατάλληλων Επιτραπέζιων Παιχνιδιών, γνώσεις, λήψη αποφάσεων, μικροδιαχείριση χρημάτων και πόρων, οργάνωση, φαντασία και περισσότερο συντομευμένες κοινωνικές ικανότητες  και άλλα πολλά.

Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε

Στο Επιτραπαίζουμε έχουμε αντιληφθεί από καιρό ότι το Επιτραπέζιο Παιχνίδι δεν είναι μόνο διασκέδαση αλλά παράλληλα αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά εκπαιδευτικά εργαλεία που έχει ένας γονιός ή ένας δάσκαλος στο οπλοστάσιο του. Ο λόγος μα φυσικά το γεγονός ότι καλλιεργεί όλες αυτές τις σημαντικές ικανότητες στο παιδί χωρίς αυτό να το αντιλαμβάνεται. Το Επιτραπέζιο Παιχνίδι εφοδιάζει το παιδί και τον νέο με άπειρες δεξιότητες και το κάνει κάτω από τον αόρατο μανδύα της διασκέδασης που προσφέρει. Το σημαντικότερο όλων δεν χρειάζεται καν να προσπαθείτε  απλά αφήστε το κατάλληλο παιχνίδι σε ένα κοινό δωμάτιο τυχαία και θα διαπιστώσετε ότι το παιδί θα σας ζητήσει από μόνο του να παίξει μαζί σας και τότε εσείς το κερδίσατε, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το ενθαρρύνετε!  Ρωτήστε μας να σας προτείνουμε παιχνίδια ανάλογα με την ηλικία που παιδιού σας, με χαρά θα σας βοηθήσουμε…

Family Playing Board Game At Home
Family Playing Board Game At Home

Δείτε επίσης την κατηγορία μας με παιχνίδια για παιδιά, για να ξεκινήσετε…

SliderRoyal-top10-gia-paidia

Σχετικά Άρθρα…

Παιδιά, Επιτραπέζια Παιχνίδια, Δεξιότητες και Λεπτή Κινητικότητα...
ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ & ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: Planet
Ο Λεό Πάει στον Κουρέα - How to Play Video
ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ & ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: Dimension
ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ & ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: PitchCar
PitchCar - How to Play Video
Hey, That's My Fish - How to Play Video
ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ & ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: Σκουληκοδρομίες
Το 10ο Γουρουνάκι - How to Play Video
ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ & ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: Happy Salmon