Κεντρική / Board Games / Επιτραπέζια Παιχνίδια τα Superfoods Νου και Ψυχής…

Επιτραπέζια Παιχνίδια τα Superfoods Νου και Ψυχής…

Τα επιτραπέζια παιχνίδια θα μπορούσε κανείς να τα έχει στο μυαλό του, ως το αντίστοιχο των Superfoods για την ευημερία και την ψυχική υγεία, φυσικά μαζί με άλλες συνεισφορές, όπως τα βιβλία, τις πηγές γνώσης και άσκησης νοητικών και δημιουργικών ικανοτήτων κ.α. Φανταστείτε λοιπόν ότι πέραν της σωματικής άσκησης και της υγιεινής διατροφής υπάρχει και μια ανάγκη που συχνά λόγω των ξέφρενων ρυθμών της καθημερινότητας που ζούμε, παραβλέπουμε. Νους υγιής εν σώματι υγιεί, ένα αρχαίο σοφό γνωμικό, το οποίο συχνά διαβάζουμε από βιασύνη μόνο στο δεύτερο κομμάτι, προσπερνώντας την βαρύτητα και την σημασία του πρώτου.

Τα επιτραπέζια παιχνίδια έχουν αναρίθμητα οφέλη σε κάθε φάση και ηλικία της ζωής μας, από τις πρώιμες παιδικές ηλικίες όπου βοηθάνε στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, κριτικής σκέψης, κοινωνικής αντίληψης, ομαδικής συμπεριφοράς κ.α. μέχρι την ενήλικη ζωή όπου πέραν από το μέσο ψυχαγωγίας και διασκέδασης, δίνουν αφορμές για να συνεχίσουμε να γυμνάζουμε το μυαλό μας, να απελευθερώνουμε τη δημιουργικότητα μας και να κοινωνικοποιούμαστε κοιτώντας τους άλλος στα μάτια, όπως πραγματικά πρέπει. Πάμε λοιπόν να δούμε μερικά μόνο από τα οφέλη των επιτραπέζιων παιχνιδιών, αν και η λίστα μπορεί να συνεχίζει και να συνεχίζει:

  • Tα περισσότερα επιτραπέζια χρειάζονται τουλάχιστον δύο άτομα για να παιχτούν άρα βοηθούν στην κοινωνικότητα, την αλληλεπίδραση και την συνεργασία με τον/τους συμπαίκτες. Η ανθρώπινη επαφή και η σημασία της έχει αρχίσει τελευταία να βγαίνει στο προσκήνιο, ιδιαίτερα μετά την περίοδο απομόνωσης και lockdown που περάσαμε, για το καλό όλων φυσικά. Όμως ο άνθρωπος όπως πολύ σωστά λένε, είναι κοινωνικό ον, χρειάζεται άλλους ανθρώπους για να μεγαλώσει, να εξελιχθεί και για να εκταμιεύσει ευτυχία, σε ηλικία και αν βρίσκεται, είδε είναι σε μια σχολική τάξη, είτε ενήλικος στην πολυάσχολη και απαιτητική ζωή, είτε συνταξιούχος και ταξιδεύει… Τα παιχνίδια μας φέρνουν κοντά μας βάζουν σε ένα πλαίσιο ανταγωνισμού ή συνεργασίας ενώ ταυτόχρονα μας διασκεδάζουν.
  • Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ειδικοί μιλάνε για χρόνο μακριά από οθόνες και συσκευές, μιλούν για αναλογική διασκέδαση και ευκαιρία για συνομιλία με τους άλλους για ανταλλαγή ιδεών, εμπειριών και συναισθημάτων. Τα επιτραπέζια παιχνίδια αποδεδειγμένα αποτελούν μια από τις καλύτερες επιλογές για να το πετύχει κανείς αυτό στην καθημερινή του ζωή. Παίζοντας παιχνίδια με την οικογένεια μου αλλά και με φίλους, έχω διασκεδάσει, έχω ταξιδέψει με την φαντασία μου, έχω συνεργαστεί για να κερδίσω το παιχνίδι, έχω δαγκώσει τα νύχια μου από αγωνία, έχω ενθουσιαστεί και χίλια άλλα δυο.
  • Ως γονιός με 2 μικρά παιδιά, δεν μπορώ να τονίσω περισσότερο πόσο αποτελεσματικό εκπαιδευτικό εργαλείο είναι τα επιτραπέζια παιχνίδια, όχι μόνο για γνώσεις και ικανότητες αλλά και για άλλα στοιχεία και αξίες όπως ενσυναίσθηση, ευγενή άμιλλα, σημασία συμμετοχής και όχι νίκης, συνεργασία και άλλα πολλά. Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο για έναν γονιό ή ένα δάσκαλο γιατί εκτός από το ότι εκπαιδεύουν με την ουσία της λέξης παιδεία, διασκεδάζουν παράλληλα και αυτό τα κάνει τόσο εύκολα για τα παιδιά να τα εντάξουν στην καθημερινότητα τους με ευχαρίστηση
  • Φαντασία και δημιουργικότητα 2 έννοιες που δυστυχώς σε πολύ λίγα σχολεία, εταιρείες και σπίτια αποκτούν την σημασία που τους αρμόζει και την υποστήριξη τους. Η απλή λογική, η γνώσεις από μόνες τους δεν είναι αρκετές, χρειάζονται πλέον οι άνθρωποι soft skills για να πετύχουν και τα επιτραπέζια παιχνίδια τα ενισχύουν σε όλους μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε καν ενώ μας δίνουν την δυνατότητα να σκεφτόμαστε out of the box με κριτική σκέψη και πραγματική ευφυΐα.

Θα μπορούσα να συνεχίσω για πολύ ακόμα αναφέροντας τα οφέλη που προσφέρουν τα επιτραπέζια παιχνίδια, αλλά κάπου εδώ θα σταματήσω και θα καταλήξω λέγοντας: Παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια ως ενήλικος είναι ίσως ένα από τα καλύτερα πράγματα που θα μπορούσα να έχω κατασταλάξει να κάνω. Υπάρχουν πολλοί λόγοι και επιχειρήματα για τα οφέλη τα καλά των επιτραπέζιων παιχνιδιών αλλά αν έπρεπε να τα περιγράψω με μια κουβέντα, όχι από την οπτική γωνία του Βαγγέλη του Epitrapaizoume.gr αλλά από την πλευρά ενός 42χρονου φίλου, συζύγου και πατέρα 2 παιδιών, θα ήταν πολύ απλά ότι “Ένα Επιτραπέζιο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα…” Ναι, σαν το πράσινο μήλο ένα πράγμα  Παίζοντας παιχνίδια βρίσκω στην καθημερινότητα μου ένα όμορφο, δημιουργικό και γεμάτο χρώμα και φαντασία τρόπο, να φροντίσω την ευημερία αλλά και την ψυχική υγεία, τόσο του εαυτού μου όσο και των δίπλα μου. Τα Επιτραπέζια Παιχνίδια με ηρεμούν, με ξεσηκώνουν, με ενθουσιάζουν και πάνω από όλα μου δίνουν ένα πλαίσιο για να είμαι καλά με τον εαυτό μου, με τους γύρω μου,  με βοηθάνε να είμαι ουσιαστικά “δίπλα” τόσο στον εαυτό μου όσο και σε αυτούς που αγαπάω.

Πήγαινε Παίξε…

Σχετικά με Epitrapaizoume

” We don’t stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing” δηλαδή ” Δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή γερνάμε αλλά γερνάμε επειδή σταματάμε να παίζουμε” George Bernard Μας αρέσουν τα επιτραπέζια παιχνίδια και κυρίως μας αρέσει να διασκεδάζουμε παίζοντας ότι λογής παιχνίδι υπάρχει με καλούς φίλους και παρέα!!! Αυτή ήταν και θα είναι η κινητήρια δύναμη αυτής της σελίδας. Η φιλοσοφία του Επιτραπαίζουμε είναι ότι τα παιχνίδια μας φέρνουν περισσότερο κοντά... πήγαινε παίξε

Δείτε επίσης...

TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume

⚡️ https://linktr.ee/epitrapaizoume 🎲 TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume ✏️ …