Κεντρική / Hot Topics / Τα 10 πρώτα παιχνίδια που θα αγόραζα από την αρχή ξανά…
Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...

Τα 10 πρώτα παιχνίδια που θα αγόραζα από την αρχή ξανά…

Ομολογώ ότι αυτό το άρθρο ξεκίνησε με αφορμή τις τελευταίες κινηματογραφικές ταινίες που έχω δει καθώς και διάφορες τηλεοπτικές σειρές που παρακολουθώ. Πολλά από τα τελευταία πραγματεύονται ένα ιδιαίτερα δημοφιλές αντικείμενο τόσο της μικρής όσο και της μεγάλης οθόνης, το τέλος του κόσμου. Είτε χτυπήσει τον πλανήτη μας ένας κομήτης, είτε κατέβει απότομα η θερμοκρασία και όλα παγώσουν είτε η γη γεμίσει ξαφνικά με zombies, κάποια στιγμή οι ήρωες μας θα τα καταφέρουν και θα επιβιώσουν. Όπως είναι λογικό όταν κανείς βλέπει ανάλογες ιστορίες, διερωτάται τι θα γίνει στο ξεκίνημα μετά το τέλος, όταν ο κίνδυνος περάσει και προσπαθεί κανείς να επιστρέψει στην καθημερινότητα.

Ναι ξέρω , κανονικά θα έπρεπέ να σκέφτομαι άλλα πιο σοβαρά, καθημερινά προβλήματα, όταν θα προσπαθούμε να επιστρέψουμε σε ρυθμούς κανονικούς μετά από το παρά τσακ μιας βιβλικής καταστροφής, ωστόσο αν δεχτούμε ότι έχω το μικρόβιο και ας προχωρήσουμε μερικές μέρες παρακάτω όταν θα έχουμε λύσει τα πρώτα προβλήματα. Τι προσπαθώ να σας πω με τον μεγάλο μου πρόλογο? Τι και αν γινόταν κάποιος να χάσει την συλλογή του από τα παιχνίδια που με προσοχή και μελέτη μάζευε τα τελευταία χρόνια. Αν για κάποιο λόγο, πουφ όλα γίνουν σκόνη ξαφνικά και μετά από καιρό αποφασίσεις να ξεκινήσεις να φτιάχνεις τη βιβλιοθήκη σου από την αρχή. Με όλη την γνώση και την “σοφία” που μάζεψες, πια θα ήταν τα πρώτα 10 παιχνίδια που θα αγόραζες ξανά και γιατί. Αν σε κάποιον δεν αρέσει αυτό το φανταστικό σενάριο, αν ε΄χει ήδη δει αυτήν την ταινία, έχω να προσφέρω και εναλλακτικό. Αν η γη μας καταστρεφόταν, αλλά ευτυχώς για εμάς είχαμε ήδη ανακαλύψει σχετική τεχνολογία να εκκενώσουμε τον πλανήτη μας και να πάνε παρά δίπλα σε μια νέα γη, αν τότε είχες χώρο στις αποσκευές σου πέρα από τα υπόλοιπα, ένα μπαούλο μόνο για 10 επιτραπέζια, ποια θα έβαζες μέσα για να πάρεις μαζί σου και να ξεκινήσεις από την αρχή? Σοβαρά προβλήματα θα μου πείτε έχω…ας πούμε όμως ότι αυτό ήταν το μόνο μας πρόβλημα, τότε τι?

1 Ένα παιχνίδι για την παρέα… Πάντα μου αρέσει να έχω κόσμο στο σπίτι, όσο περισσότεροι φίλοι τόσο το καλύτερο. Όταν λοιπόν τα νούμερα μεγαλώνουν πρέπει να έχει κανείς πρόχειρο ένα παιχνίδι για πολλούς για την παρέα. Ένα παιχνίδι με εύκολους κανόνες, γρήγορη ροή και διασκεδαστικό, να σε ιντριγκάρει, να θέλεις να ξεκινήσεις αμέσως άλλη παρτίδα γιατί τόσο καλά πέρασες με αυτήν που μόλις τελειώσατε όλοι μαζί παρέα. Για μένα αυτό το παιχνίδι δεν είναι άλλο από το Avalon, μπορεί να φιλοξενήσει από 5 έως 10 παίκτες, διαρκεί περίπου 30 λεπτά και ανήκει στην κατηγορία party, hidden roles, deduction.

2 Ένα παιχνίδι για πόλεμο… Δεν υπάρχει καλύτερη ευχαρίστηση από το να κάθεσαι σε ένα τραπέζι με τους καλύτερους σου φίλους σε ένα τραπέζι και να σκοτώνεσαι στο ξύλο. Εικονικά πάντα, μην παρεξηγηθώ. Μαζεύεις στρατό, μαζεύουν και εκείνοι και οποίον πάρει η φόρα. Μα για΄τι μου ήρθες εμένα, δεν βλέπεις τον άλλον που σου είναι μέσα στα πόδια σου, σου την έφερε κιόλας, εγώ τι σου έκανα, αλλά τέτοιος είσαι θα πληρώσεις, θα δεις τι θα πάθεις…” Για μένα αυτό το παιχνίδι δεν είναι άλλο από το 878 Vikings – Invasions of England, μπορεί να φιλοξενήσει από 2 έως 4 παίκτες, διαρκεί περίπου 120 λεπτά και ανήκει στην κατηγορία wargame, medieval, strategy.

3 Ένα παιχνίδι φαντασίας… Όταν κανείς μιλάει για φαντασία, σε γενικές συζητήσεις ακόμα και έξω από το χόμπι μας, το πρώτο πράγμα που περνάει από το μυαλό των περισσότερων είναι ο φανταστικός, ο καταπληκτικός κόσμος του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών του J. R. R. Tolkien. Ευτυχώς για εμάς τους gamers υπάρχει και η επιτραπέζια έκδοση και μάλιστα είναι καταπληκτική, εξαιρετικά λεπτομερής μεταφορά και εντυπωσιακά θεματική. Ετοιμαστείτε για την απόλυτη εμπειρία του άρχοντα των δαχτυλιών. ολοζώντανη στο τραπέζι σας. Για μένα αυτό το παιχνίδι δεν είναι άλλο από το War of the Ring, μπορεί να φιλοξενήσει από 2 έως 4 παίκτες, διαρκεί περίπου 180 λεπτά και ανήκει στην κατηγορία adventure, fantasy, miniatures.

4 Ένα παιχνίδι για δύο παίκτες… Υπάρχουν κάποια παιχνίδια που είναι σχεδιασμένα αποκλειστικά για δυο παίκτες, δεν παίζουν απλά καλά με 2 παίκτες, αλλά μόνο με δυο. Θυμάμαι τον φίλο μου τον Μιχάλη να λέει ότι δεν του αρέσει όταν το πόσο καλά θα παίξει τον γύρο του να εξαρτάται αν είναι τρίτος ή τέταρτος στην σειρά και οι υπόλοιποι του καταστρέφουν τα σχέδια. Υπάρχουν μερικά παιχνίδια για 2 που είναι καθαρά ο υπολογιστής του ενός απέναντι στον υπολογιστή του άλλου. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει ο βασιλιάς το σκάκι φυσικά, αλλά υπάρχουν κάποιοι ανάμεσα τους και εγώ, που θέλουν το κάτι διαφορετικό στην κατηγορία αυτή. Για μένα αυτό το παιχνίδι δεν είναι άλλο από το Onitama, μπορεί να φιλοξενήσει αποκλειστικά 2 παίκτες, διαρκεί περίπου 15 λεπτά και ανήκει στην κατηγορία abstract, strategy, martial arts.

5 Ένα παιχνίδι οικογενειακό… Αγαπημένη κατηγορία και συχνά βρίσκω τον εαυτό μου να παίζω οικογενειακά παιχνίδια όχι μόνο με την οικογένεια μου αλλά και με τους αγαπημένους μου φίλους. Υπάρχει κάτι στην κατηγορία αυτή, ακριβώς δεν μπορώ να το προσδιορίσω που με κάνει να επιστρέφω ξανά και ξανά. ίσως η σχετικά μικρή διάρκεια ενώ παράλληλα αισθάνεσαι ότι έπαιξες κάτι ζουμερό, ίσως είναι τα χαριτωμένα περιεχόμενα και το θέμα τους, κάτι είναι πάντως που με τραβάει σαν μαγνήτης. Πρόκειται για παιχνίδια που μπορούν να κάτσουν στο τραπέζι και να ευχαριστηθούν τόσο μεγάλοι όσο και μικρά παιδιά, μια οικογένεια ουσιαστικά. Για μένα αυτό το παιχνίδι δεν είναι άλλο από το Takenoko, μπορεί να φιλοξενήσει από 2 έως 4 παίκτες, διαρκεί περίπου 45 λεπτά και ανήκει στην κατηγορία family, animal, territory building.

6 Ένα παιχνίδι Solo… Αν και σε γενικές γραμμές προτιμάω να παίζω παιχνίδια με άλλους ανθρώπους παρά μόνος μου, καταλαβαίνω ότι αυτό δεν είναι πάντα εφικτό και φυσικά δεν είναι εφικτό ανά πάσα στιγμή (για παράδειγμα τώρα που γράφω αυτό το άρθρο θα ήθελα να ήμουν παρέα με τα παιδιά να παίζαμε όπως κάνουμε κάθε παρασκευή απόγευμα χρόνια τώρα, ωστόσο δε γίνεται γιατί η ώρα είναι περασμένη και δεν είναι όλοι νυχτοπούλια σαν και εμένα) η λύση φυσικά είναι το solo gaming. Ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουν βγει πολλά παιχνίδια που είτε είναι αποκλειστικά για έναν παίκτη ή παίζουν υπέροχα με έναν (μερικές φορές και καλύτερα με έναν). Για την κατηγορία αυτή και ειδικά για solo πρώτη μου φορά στα αμέτρητα παιχνίδια που έχω αποκτήσει, πήρα και ένα ειδικά για solo. Για μένα αυτό το παιχνίδι δεν είναι άλλο από το This War of Mine, μπορεί να φιλοξενήσει από 2 έως 4 παίκτες, διαρκεί περίπου 180 λεπτά και ανήκει στην κατηγορία solo, thematic, video game theme.

7 Ένα παιχνίδι με διαστημόπλοια… Όπως και όλα τα άλλα αγοράκια της ηλικίας μου στην τέταρτη δεκαετία της ζωή μου, βρίσκω ιδιαίτερα εντυπωσιακή την ιδέα του διαστήματος. Ότι κάποια στιγμή οι άνθρωποι θα καταφέρουμε να ταξιδεύουμε ανάμεσα στα αστέρια, να βλέπουμε την ομορφιά του σύμπαντος μας από κοντά, να ταξιδεύουμε σε νέους πλανήτες και να εξερευνούμε. Η ιδέα του διαστημόπλοιου είναι εντυπωσιακή, ασύλληπτη και ακόμα και αυτήν την στιγμή που σας γράφω με εξιτάρει. Είναι τρομερή ευχαρίστηση να βλέπεις στο τραπέζι σου πλανήτες και γαλαξίες απλωμένους και εσύ με τα διαστημικά σκάφη σου να πετάς από την μια άκρη του διαστήματος στην άλλη. Ένα παιχνίδι γεμάτο τέτοια διαστημόπλοια. Για μένα αυτό το παιχνίδι δεν είναι άλλο από το Xia Legends of a Drift System, μπορεί να φιλοξενήσει από 3 έως 5 παίκτες (1 έως 5 με το expansion), διαρκεί περίπου 180 λεπτά και ανήκει στην κατηγορία space exploration, science fiction, transportation.

8 Ένα παιχνίδι με civilization… Να είσαι μέσα στις σελίδες του χρόνου, να παίρνεις έναν πολιτισμό από τα πρώτα βήματα και να τον προχωράς, να τον μεγαλώνεις , να τον βλέπεις να αναπτύσσεται και να ευημερεί και τελικά να πολεμάς με νύχια και δόντια όταν άλλοι αντίπαλοι έρχονται να στον καταπατήσουν. Η εξέλιξη ενός πολιτισμού είναι τόσο ικανοποιητική σαν ιδέα όσο λίγα πράγματα σε αυτήν την επιτραπέζια ζωή. Για πολλούς το παιχνίδι που θα σας πω είναι το απόλυτο παιχνίδι πολιτισμού και μάλιστα στην νέα του έκδοση είναι καλύτερο από ποτέ. Για μένα αυτό το παιχνίδι δεν είναι άλλο από το Through the Ages: A New Story of Civilization, μπορεί να φιλοξενήσει από 3 έως 5 παίκτες (1 έως 5 με το expansion), διαρκεί περίπου 240 λεπτά και ανήκει στην κατηγορία civilization, empire building, economic.

9 Ένα παιχνίδι με strategy… Παιχνίδι στρατηγικής ακούει κανείς και μπορεί να σου αραδιάσει αμέτρητους τίτλους. Όχι άδικα θα προσθέσω εγώ, μιας και ως παιχνίδι στρατηγικής μπορεί να θεωρηθεί μια μεγάλη πληθώρα από παιχνίδια όλα με ουσιαστικές άλλα και γενικές διαφορές μεταξύ τους. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι τα περισσότερα από τα παιχνίδια που αναφέραμε ήδη παραπάνω είναι και παιχνίδια στρατηγικής και σωστά ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Αυτό όμως που εννοώ εδώ για τα προσωπικά μου γούστα πάντα είναι παιχνίδι συνολικής στρατηγικής, όπου όλα τα γράμματα της λέξης είναι κεφαλαία. Για μένα αυτό το παιχνίδι δεν είναι άλλο από το Scythe, μπορεί να φιλοξενήσει από 1 έως 5 παίκτες (1 έως 7 με το expansion), διαρκεί περίπου 115 λεπτά και ανήκει στην κατηγορία strategy, empire building, economic.

10 Ένα παιχνίδι κατηγορία από μόνο του… Για όλους υπάρχει ένα παιχνίδι που είναι ο βασιλιάς, ένα παιχνίδι που τα κάνει όλα όσα θες και ακόμα παραπάνω, που σε αφήνει με το στόμα ανοικτό κάθε φορά που τελείωσες παρτίδα, που μένεις να μιλάς με τις ώρες για το τι μόλις παίξατε και πόσο, μα πόσο ωραίο ήταν. Αν και ομολογώ ότι δεν το έχω βγάλει στο τραπέζι όσες φορές θα ήθελα άλλα δεν παύει κάθε φορά να με εκπλήσσει και να υποκλίνομαι στο μεγαλείο του. Για μένα αυτό το παιχνίδι δεν είναι άλλο από το Mage Knight Board Game, μπορεί να φιλοξενήσει από 1 έως 5 παίκτες (1 έως 7 με το expansion), διαρκεί περίπου 115 λεπτά και ανήκει στην κατηγορία strategy, empire building, economic.

Εσείς? Ποια επιτραπέζια παιχνίδια θα αγοράζατε από την αρχή ξανά και γιατί?

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Ευάγγελος Κεφάλας

Ο Βαγγέλης ως γνήσιος χημικός, από το πρώτο του πτυχίο μέχρι και το διδακτορικό του πάντα του άρεσε πάντα η έρευνα και η χαρά της ανακάλυψης. Έτσι έχει πάντα όρεξη για νέα παιχνίδια ενώ τελευταία "πειραματίζεται" και με τη δημιουργία νέων επιτραπέζιων παιχνιδιών. Του αρέσουν κάθε λογής παιχνίδι και η φιλοσοφία του είναι ότι για κάθε περίσταση και κάθε παρέα υπάρχει ένα διαφορετικό παιχνίδι που κάνει κλικ. Του αρέσουν τα όμορφα παιχνίδια από άποψη παραγωγής και θέματος και πιστεύει ότι τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι για το μυαλό ότι το γυμναστήριο για το σώμα. Σώματι υγιεί εν νου υγιή...

Δείτε επίσης...

TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume

⚡️ https://linktr.ee/epitrapaizoume 🎲 TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume ✏️ …