Κεντρική / Game / This War of Mine: The Board Game (2017)

This War of Mine: The Board Game (2017)

Το This War of Mine: The Board Game αποτελεί την μεταφορά σε επιτραπέζιο παιχνίδι του δημοφιλούς και βραβευμένου video game που πραγματεύεται τα γεγονότα και το δράμα καθημερινών ανθρώπων, παγιδευμένων σε μια πόλη που έχει υποστεί τις πληγές του πολέμου. Οι παίκτες θα μπουν στην εμπειρία που προσφέρει το παιχνίδι σαν μια ομάδα πολιτών, η οποία προσπαθεί να επιβιώσει σε μια σύγχρονη πόλη στα μέσα του εμφύλιου. Το μόνο σίγουρο ότι οι δυσκολίες και ο ανθρώπινος ψυχισμός σας θα δοκιμαστεί σε κάθε γωνία του παιχνιδιού. Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα βρείτε καταφύγιο από τις σφαίρες και τις βόμβες, σε ένα μεγάλο εγκαταλειμμένο σπίτι, το οποίο θα πρέπει να φροντίσετε, αφαιρώντας τα μπάζα από τους βομβαρδισμούς, αλλά και θα το ψάξετε εξονυχιστικά, ακόμα και πίσω από αμπαρωμένες πόρτες, σε μια προσπάθεια να βρείτε και να χρησιμοποιήσετε ότι μπορείτε. Θα χρειαστεί να φτιάξετε κρεβάτια από παρατημένα ξύλα, για να μην κοιμάστε στο πάτωμα, να φτιάξετε μικρά αυτοσχέδια εργαστήρια, να κατασκευάσετε πράγματα, να κάνετε τον παρατημένο φούρνο να δουλέψει, να βρείτε ένα υποκατάστατο για το φιλτράρισμα της βροχής, να φτιάξετε παγίδες για να πιάνετε ζώα για τροφή, να καλλιεργήσετε ένα αυτοσχέδιο μικρό μποστάνι για τα απαραίτητα πίσω στον κήπο του σπιτιού, να το κρατήσετε ζεστό την κρύα νύχτα και κυρίως να ασφαλίσετε όσο καλύτερα μπορείτε το σπίτι, από τους νυχτερινούς εισβολείς. Όταν θα πέφτει η νύχτα θα καθήκοντα της ομάδας σας θα περιέχουν φύλαξη τους χώρου, εξερεύνηση των γύρω περιοχών για πολύτιμα αγαθά, υλικά, φάρμακα αλλά και τρόφιμα. Στις διαδρομές σας θα βρείτε δεκάδες άλλους χαρακτήρες, όλοι με μια μοναδική ιστορία να σας πουν, θύματα πολέμου, ορφανά, πρόσφυγες, γείτονες, τυχοδιώκτες, έμπορους, στρατιώτες, κλέφτες ακόμα και συντρόφους. Το παιχνίδι είναι εξαιρετικά θεματικό και φτιαγμένο μηχανιστικά για να σας λέει μια ιστορία κάθε φορά. Ο μηχανισμός με τα σενάρια, θα σας βοηθήσει να μπείτε βαθιά στην ιστορία που θα παίζετε κάθε φορά με την παρέα σας και το αποτέλεσμα θα είναι κάθε φορά διαφορετικό. Σκοπός σας δεν είναι άλλος από το να καταφέρετε να επιβιώσετε μέσα στη δύνη του πολέμου μέχρι να τελειώσουν οι εχθροπραξίες και να έρθει η ειρήνη και η παύση πυρός. Μέσα στο παιχνίδι θα αναγκαστείτε πολλές φορές να πάρετε εξαιρετικά δύσκολες αποφάσεις, σχεδόν βγαλμένες από τη ζωή στον πόλεμο. Η επιβίωση από μόνη της δεν θα είναι αρκετή μιας και θα σας χαράξει ανάλογα με τα δρώμενα και τις καταστάσεις. Οι απλές αποφάσεις σε διάφορα στάδια του παιχνιδιού μπορεί να έρθουν να σας στοιχειώσουν αργότερα κάτω στο δρόμο. Μέσα στο παιχνίδι θα ζήσετε όχι μόνο την καθημερινή επιβίωση των χαρακτήρων σας αλλά και το προσωπικό τους δράμα. Το This War of Mine προσφέρει την απόλυτη θεματική αλλά και σκοτεινή εμπειρία για έναν έως έξι παίκτες, ενώ παίζει καταπληκτικά και solo. Μη ξεχνάτε ότι στον πόλεμο δεν είναι πάντα όλοι στρατιώτες…

Το This War of Mine: The Board Game αποτελεί την μεταφορά σε επιτραπέζιο παιχνίδι του δημοφιλούς και βραβευμένου video game που πραγματεύεται τα γεγονότα και το δράμα καθημερινών ανθρώπων, παγιδευμένων σε μια πόλη που έχει υποστεί τις πληγές του πολέμου. Οι παίκτες θα μπουν στην εμπειρία που προσφέρει το παιχνίδι σαν μια ομάδα πολιτών, η οποία προσπαθεί να επιβιώσει σε μια σύγχρονη πόλη στα μέσα του εμφύλιου. Το μόνο σίγουρο ότι οι δυσκολίες και ο ανθρώπινος ψυχισμός σας θα δοκιμαστεί σε κάθε γωνία του παιχνιδιού. Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα βρείτε καταφύγιο από τις σφαίρες και τις βόμβες, σε…

Κριτική Παιχνιδιού

Θέμα - 10
Ευκολία Εκμάθησης - 7
Διασκέδαση - 9
Περιεχόμενα - 8.5
Στρατηγική - 7
Απουσία Τύχης - 7

8.1

Πολύ Καλό

Εξαιρετικά θεματικό και αφηγητικό παιχνίδι που βάζει τους παίκτες στον ρόλο των χαρακτήρων τους και τους ζητάει να επιζήσουν σε μια πόλη τυλιγμένη από τις φωτιές του πολέμου...

User Rating: 3 ( 18 votes)

Διαβάστε το άρθρο του Δημήτρης Καραθανάση  στην στήλη του SOLO GAMER εδώ ή και παρακάτω:

Γι αυτό το τεύχος , σας έχω πρόταση για ένα επιτραπέζιο που είναι μεταφορά ενός πολύ γνωστού τίτλου βιντεοπαιχνιδιού. Το This war of mine. Το μόνο επιτραπέζιο που προσωπικά έχω δει ότι είναι από 18 ετών και πάνω!!!! Φυσικά το παιχνίδι παίζει ως συνεργατικό αλλά για να είναι σε αυτή την στήλη όπως καταλαβαίνεται, παίζει και καταπληκτικά ως σόλο. Αρκετά σας κούρασα όμως, πάμε κατευθείαν στο θέμα.

Στο this war of mine βρισκόμαστε σε μια πόλη γεμάτη από συντρίμμια από τους βομβαρδισμούς (αδιευκρίνιστο που) κατά την διάρκεια ενός πολέμου και παίρνουμε τον ρόλο μιας ομάδας απλών πολιτών που προσπαθούμε να επιβιώσουμε μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος. Θα χρειαστεί να βρούμε φαγητό,νερό, να βρούμε εξαρτήματα για να φτιάξουμε διάφορες κατασκευές που θα μας βοηθήσουν στην επιβίωση μας, να εξερευνήσουμε τις γύρω περιοχές, να βρούμε όπλα, καφέ, τσιγάρα, χρυσαφικά για να τα ανταλλάξουμε και γενικά να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης μας αλλά και να προσπαθήσουμε να  μην πέσουμε σε κατάθλιψη.

Το ταμπλό αναπαριστά στο μεγαλύτερο μέρος του το καταφύγιο μας, μερικές περιοχές που μπορούμε να εξερευνήσουμε που μερικές φορές αλλάζουν κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, την αποθήκη μας όπου μπορούμε να έχουμε όλα μας τα εφόδια, και διάφορες θέσεις γύρω γύρω για όλα τα deck του παιχνιδιού.

Ξεκινάμε με 3 χαρακτήρες από τους 12 συνολικά που υπάρχουν μέσα στο κουτί που αναπαριστώνται από καταπληκτικές μινιατούρες αλλά κ μία ξεχωριστή κάρτα για κάθε χαρακτήρα με το όνομα του, το επάγγελμα του, διάφορες ιδιότητες που πιθανόν να έχουν και διάφορα στατιστικά. Μέσα στο κουτί θα βρούμε επίσης διάφορα περιεχόμενα όπως αρκετά tockens που αναπαριστούν νερό, ξύλο,φαγητό, ηλεκτρικά και μηχανικά εξαρτήματα,καφέ,τσιγάρα,επιδέσμους, παυσίπονα και διάφορα άλλα. Επίσης ένα βιβλιαράκι με περίπου 1900 !!! scripts που είναι διάφορα γεγονότα που συμβαίνουν κατά την διάρκεια της παρτίδας μας και μας λέει το ίδιο το παιχνίδι πότε να διαβάσουμε τι. Επίσης σιγά σιγά ανακαλύπτουμε διάφορα πράγματα για το παρελθόν των χαρακτήρων μας αλλά και τι συμβαίνει αν πεθάνουν κατά την διάρκεια της παρτίδας.

Στήνοντας το παιχνίδι ξεκινάμε όπως είπαμε με τρεις χαρακτήρες αλλά και κάρτες τοποθετημένες κλειστές σε διάφορες θέσεις στο καταφύγιο μας που αναπαριστούν δωμάτια,κλειστές πόρτες και μπάζα από συντρίμμια που θα πρέπει να καθαρίσουμε για να περάσουμε στα επόμενα δωμάτια. Έχουμε ήδη στήσει σύμφωνα με τις οδηγίες το event deck το οποίο είναι και το timer του παιχνιδιού και πρέπει φυσικά να καταφέρουμε να επιβιώσουμε μέχρι το τέλος του. Κάθε μερικές κάρτες κλείνει ένα κεφάλαιο από τα 4 που θα παίξουμε και πρέπει να έχουμε καταφέρει κάποιο  στόχο που μας θέτει. Αν το έχουμε κάνει κάτι θα κερδίσουμε και αν όχι φυσικά θα υποστούμε τις συνέπειες.

Πάμε όμως λίγο να δούμε και το gameplay, δηλαδή πως τρέχει κάθε γύρος. Να πούμε εδώ ότι ο κάθε παίκτης δεν ελέγχει κάποιο χαρακτήρα αλλά όλοι μαζί αποφασίζουμε για τις ενέργειες που θα κάνουν οι ήρωες μας σε κάθε φάση. Γι αυτό το συγκεκριμένο επιτραπέζιο παίζει ιδανικά ως σόλο. Στην αρχή του γύρου (morning phase) τραβάμε μια κάρτα από το event deck και κάνουμε ότι λέει. Στην συνέχεια περνάμε στις day actions. Κάθε χαρακτήρας μπορεί να κάνει μέχρι 3 ενέργειες. Αυτές ελαττώνονται ανάλογα την κούραση που έχει, αν είναι άρρωστος,τραυματισμένος, πεινασμένος ή/και θλιμμένος. Οι ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε είναι να ψάξουμε στα δωμάτια του καταφύγιου μας για να βρούμε χρήσιμα αντικείμενα ή φαγητό και νερό, να σκάψουμε με το φτυάρι ή με τα χέρια μας και να καθαρίσουμε τα μπάζα σε κάποια δωμάτια, να προσπαθήσουμε να ξεκλειδώσουμε κάποιες πόρτες κλειδωμένες, να σπάσουμε με κάποιο λοστό ή τσεκούρι τις μπάρες για να μπορέσουμε να κατέβουμε στο υπόγειο και τέλος να φτιάξουμε χρήσιμα πράγματα όπως για παράδειγμα σόμπα για να μας ζεσταίνει, συλλέκτη νερού, πρόχειρο εργαστήριο, ραδιόφωνο, να στήσουμε παγίδες και διάφορα άλλα.

Επίσης μπορούμε να στείλουμε, αφού έχουμε ήδη φτιαγμένα κάποια από τα παραπάνω, κάποιον να κάνει διάφορες ενέργειες σε όλα τα παραπάνω που είπαμε, για παράδειγμα να στείλουμε κάποιον στο εργαστήριο να επισκευάσει μια σπασμένη κιθάρα που πιθανόν έχουμε βρει ή να προσπαθήσει να ακούσει κάποια είδηση για την εξέλιξη του πολέμου στο ράδιο. Μετά έρχεται το σούρουπο (dusk phase) που πρέπει να  φάμε και να πιούμε νερό που όπως καταλαβαίνετε είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί. Αν δεν μπορεί κάποιος ή κάποιοι ήρωες να φάνε, αυξάνονται τα στατιστικά της πείνας τους και αν δεν έχουμε νερό υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί ξανά η πείνα τους ή το misery στατιστικό τους. Ευκαιρία εδώ να πούμε πως αν κάποιο στατιστικό από όλα που υπάρχουν (πείνα, θλίψη,κούραση,  ασθένεια, τραύματα) φτάσει στο 4, τότε ο χαρακτήρας πεθαίνει. Διαβάζουμε από το book of scripts σύμφωνα με το στατιστικό που έφτασε στο 4, τι ακριβώς έγινε. Κάθε φορά αυτό όμως μπορεί να είναι διαφορετικό.

Στην συνέχεια έρχεται το βράδυ (evening phase) και πρέπει υποχρεωτικά να φυλάξουμε την πόρτα του καταφύγιου μας και αν θέλουμε να στείλουμε έναν ή περισσότερους να ψάξουν τις γύρω τοποθεσίες που κάθε φορά είναι ανοιχτές 3  από το location deck. Αφού το αποφασίσουμε, μπορούν οι χαρακτήρες που θα πάνε για scavenging να πάρουν μαζί τους ότι θέλουν από το καταφύγιο όπως ένα μαχαίρι ή ένα φτυάρι ή κάτι άλλο για να το ανταλλάξουν. Δεν θα μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες πως γίνεται το scavenging αλλά θα πούμε ότι είναι αρκετά ενδιαφέρον γιατί εδώ είναι που θα χρησιμοποιήσουμε αρκετά το book of scripts.Μπορεί να συναντήσουμε διάφορους στις βραδινές αναζητήσεις μας, φιλικούς και μη, στρατιώτες,παιδιά, πληγωμένους, νεκρούς, να βρούμε χρήσιμα πράγματα, να κάνουμε ανταλλαγές, να βρούμε επιδέσμους, φάρμακα, να χρειαστεί να παλέψουμε για την ζωή μας και άλλα.

Στην επόμενη φάση και πριν όσοι πήγαν για εξερεύνηση γυρίσουν τραβάμε μια κάρτα από το night raid deck για να δούμε αν κάποιοι έχουν επιτεθεί στο καταφύγιο μας με σκοπό να μας κλέψουν φαγητό και ότι άλλο πολύτιμο μπορεί να έχουμε. Αν μπορούμε κάνουμε μάχη και ρίχνουμε ένα custom ζάρι ανάλογα το όπλο που έχουμε δώσει σε αυτόν ή αυτούς που φυλάνε το καταφύγιο. Μπορεί να είναι με γυμνά χέρια, με όπλο, μαχαίρι,τσεκούρι, σιδηρολοστό κτλ. Τέλος έρχεται η αυγή που επιστρέφει πίσω όποιος πήγε για εξερεύνηση με ότι βρήκε και μπόρεσε να κουβαλήσει και τραβάμε μια κάρτα από το fate deck και βλέπουμε τι μας επιφυλάσσει για κάθε ήρωα ξεχωριστά ανάλογα με τα στατιστικά του ή για όλους μαζί.  Εδώ τελειώνει και ένας γύρος του παιχνιδιού.

Να σας πω ότι μιλάμε για ένα παιχνίδι άκρως θεματικό, με δύσκολες αποφάσεις όχι μόνο όσον αφορά το gameplay αυτό καθαυτό αλλά και αρκετά ηθικά διλήμματα. Για να σας δώσω να καταλάβετε μπορεί να βρεθείτε μπροστά σε ένα αβοήθητο παιδάκι ανάμεσα σε χαλάσματα και να πρέπει να αποφασίσετε αν θα το βοηθήσετε ή αν θα φύγετε γιατί σας κυνηγάνε και αν σας πιάσουν σίγουρα θα χάσετε την ζωή σας. Ή να αποφασίσετε αν θα ψάξετε ένα πτώμα που βρήκατε με  την ελπίδα οτι θα βρείτε κάτι χρήσιμο με κίνδυνο να αρρωστήσετε ή αν θα δεχτείτε κάποιον που χτύπησε την πόρτα του καταφυγίου σας και είναι πληγωμένος και φυσικά θα πρέπει να του δίνεται και αυτού φαγητό και νερό. Και φυσικά αρκετά σκοτεινό και καταθλιπτικό και πως να μην είναι άλλωστε όταν μιλάμε για επιβίωση σε συνθήκες πολέμου.

Οι γνώμη πολλών που έχουν παίξει και το βιντεοπαιχνίδι είναι το επιτραπέζιο είναι καλύτερο. Εγώ το μόνο που έχω να προσθέσω είναι ότι ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Βαγγέλης Κεφάλας το πρόσθεσε στην συλλογή του με σκοπό να το παίξει σόλο, κάτι που δεν κάνει ποτέ (να παίζει σόλο εννοώ, γιατί παιχνίδια αγοράζει πρωί μεσημέρι βράδυ…). Αυτό δείχνει πόσο πολύ τον τράβηξε την πρώτη φορά που το στήσαμε και παίξαμε για τις ανάγκες του βίντεο. Δεν μένει παρά να το δοκιμάσετε!

Το This War of Mine: The Board Game αποτελεί την μεταφορά σε επιτραπέζιο παιχνίδι του δημοφιλούς και βραβευμένου video game που πραγματεύεται τα γεγονότα και το δράμα καθημερινών ανθρώπων, παγιδευμένων σε μια πόλη που έχει υποστεί τις πληγές του πολέμου. Οι παίκτες θα μπουν στην εμπειρία που προσφέρει το παιχνίδι σαν μια ομάδα πολιτών, η οποία προσπαθεί να επιβιώσει σε μια σύγχρονη πόλη στα μέσα του εμφύλιου. Το μόνο σίγουρο ότι οι δυσκολίες και ο ανθρώπινος ψυχισμός σας θα δοκιμαστεί σε κάθε γωνία του παιχνιδιού. Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα βρείτε καταφύγιο από τις σφαίρες και τις βόμβες, σε…

Κριτική Παιχνιδιού

Θέμα - 10
Ευκολία Εκμάθησης - 7
Διασκέδαση - 9
Περιεχόμενα - 8.5
Στρατηγική - 7
Απουσία Τύχης - 7

8.1

Πολύ Καλό

Εξαιρετικά θεματικό και αφηγητικό παιχνίδι που βάζει τους παίκτες στον ρόλο των χαρακτήρων τους και τους ζητάει να επιζήσουν σε μια πόλη τυλιγμένη από τις φωτιές του πολέμου...

User Rating: 3 ( 18 votes)
Σχεδιαστής Jakub Wiśniewski, Michał Oracz
Εικονογράφηση Michał Oracz, Paweł Niziołek
Εκδόσεις Ares Games, Asmodee, Awaken Realms, Crowd Games, Edge Entertainment, Galakta, Pendragon Game Studio
Χρονιά 2017
Αριθμός Παικτών 1–6
Προτείνεται για 1–3 παίκτες
Διάρκεια 45–120
λεπτά
Ηλικίες 18
Εξάρτηση από γλώσσα Εκτενής χρήση κειμένου, Πλήρης μετάφραση απαραίτητη
Κύρια Ονομασία This War of Mine: The Board Game
Εναλλακτικές Ονομασίες
Κατηγορία Adventure (Περιπέτειας), Exploration (Εξερεύνησης), Mature - Adult (Για Ενήλικες), Solo (Για έναν παίκτη), Thematic (Θεματικά), Video Game Theme (Θέμα Βιντεο-Παιχνιδιών)
Μηχανισμοί Action Point Allowance System (Σύστημα Διαχείρισης Ενεργειών), Co-operative Play (Συνεργασίας), Dice Rolling (Χρήση Ζαριών), Grid or Area Movement (Κίνηση σε Πλέγμα ή στο Χώρο), Press Your Luck (Πίεσε την Τύχη Σου), Role Playing (Ρόλων και Διαχείρισης τους), Simulation (Προσομοίωσης), Storytelling (Λέγοντας Ιστορίες), Worker Placement (Τοποθέτηση Εργατών)
Βραβεία
Παίξτε το Online
Κανόνες (Αγγλικά)
Κανόνες (Ελληνικά)
more games

Messina 1347 (2021)
Arkham Horror The Card Game Revised Core Set (2016)
Maquis (2013)
Eldritch Horror (2013)
7 Wonders Architects (2021)
Golem (2021)
Boonlake (2021)
Euthia Torment of Resurrection (2021)
Pandemic Legacy Season 1 (2015)
Ark Nova (2021)
Tinners' Trail (2021)
Arkham Horror (Third Edition) (2018)
Anno 1800 (2020)
Tranglar (2021)
Stardew Valley The Board Game (2021)
MicroMacro Ανεξιχνίαστες Υποθέσεις (2021)

Messina 1347 (2021)
Arkham Horror The Card Game Revised Core Set (2016)
Maquis (2013)
Eldritch Horror (2013)
7 Wonders Architects (2021)
Golem (2021)
Boonlake (2021)
Euthia Torment of Resurrection (2021)
Pandemic Legacy Season 1 (2015)
Ark Nova (2021)
Tinners' Trail (2021)
Arkham Horror (Third Edition) (2018)
Anno 1800 (2020)
Tranglar (2021)
Stardew Valley The Board Game (2021)
MicroMacro Ανεξιχνίαστες Υποθέσεις (2021)

Σχετικά με Epitrapaizoume

” We don’t stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing” δηλαδή ” Δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή γερνάμε αλλά γερνάμε επειδή σταματάμε να παίζουμε” George Bernard Μας αρέσουν τα επιτραπέζια παιχνίδια και κυρίως μας αρέσει να διασκεδάζουμε παίζοντας ότι λογής παιχνίδι υπάρχει με καλούς φίλους και παρέα!!! Αυτή ήταν και θα είναι η κινητήρια δύναμη αυτής της σελίδας. Η φιλοσοφία του Επιτραπαίζουμε είναι ότι τα παιχνίδια μας φέρνουν περισσότερο κοντά... πήγαινε παίξε

Δείτε επίσης...

TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume

⚡️ https://linktr.ee/epitrapaizoume 🎲 TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume ✏️ …