Κεντρική / Board Games / SOLO GAMER: This War of Mine

SOLO GAMER: This War of Mine

Γεια σας φίλοι του Επιτραπαίζουμε Magazine και του επιτραπέζιου παιχνιδιού γενικά. Πριν γράψω το συγκεκριμένο άρθρο θυμήθηκα ότι σας είχα υποσχεθεί ένα άρθρο για το Too Many Bones. Φυσικά δεν έχω ξεχάσει την υπόσχεση μου και αυτό θα είναι στο επόμενο τεύχος.  Γι αυτό το τεύχος όμως, σας έχω πρόταση για ένα επιτραπέζιο που είναι μεταφορά ενός πολύ γνωστού τίτλου βιντεοπαιχνιδιού. Το This war of mine.

Το μόνο επιτραπέζιο που προσωπικά έχω δει ότι είναι από 18 ετών και πάνω!!!! Φυσικά το παιχνίδι παίζει ως συνεργατικό αλλά για να είναι σε αυτή την στήλη όπως καταλαβαίνεται, παίζει και καταπληκτικά ως σόλο. Αρκετά σας κούρασα όμως, πάμε κατευθείαν στο θέμα.

Στο this war of mine βρισκόμαστε σε μια πόλη γεμάτη από συντρίμμια από τους βομβαρδισμούς (αδιευκρίνιστο που) κατά την διάρκεια ενός πολέμου και παίρνουμε τον ρόλο μιας ομάδας απλών πολιτών που προσπαθούμε να επιβιώσουμε μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος. Θα χρειαστεί να βρούμε φαγητό,νερό, να βρούμε εξαρτήματα για να φτιάξουμε διάφορες κατασκευές που θα μας βοηθήσουν στην επιβίωση μας, να εξερευνήσουμε τις γύρω περιοχές, να βρούμε όπλα, καφέ, τσιγάρα, χρυσαφικά για να τα ανταλλάξουμε και γενικά να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης μας αλλά και να προσπαθήσουμε να  μην πέσουμε σε κατάθλιψη.

Το ταμπλό αναπαριστά στο μεγαλύτερο μέρος του το καταφύγιο μας, μερικές περιοχές που μπορούμε να εξερευνήσουμε που μερικές φορές αλλάζουν κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, την αποθήκη μας όπου μπορούμε να έχουμε όλα μας τα εφόδια, και διάφορες θέσεις γύρω γύρω για όλα τα deck του παιχνιδιού.

Ξεκινάμε με 3 χαρακτήρες από τους 12 συνολικά που υπάρχουν μέσα στο κουτί που αναπαριστώνται από καταπληκτικές μινιατούρες αλλά κ μία ξεχωριστή κάρτα για κάθε χαρακτήρα με το όνομα του, το επάγγελμα του, διάφορες ιδιότητες που πιθανόν να έχουν και διάφορα στατιστικά. Μέσα στο κουτί θα βρούμε επίσης διάφορα περιεχόμενα όπως αρκετά tockens που αναπαριστούν νερό, ξύλο,φαγητό, ηλεκτρικά και μηχανικά εξαρτήματα,καφέ,τσιγάρα,επιδέσμους, παυσίπονα και διάφορα άλλα. Επίσης ένα βιβλιαράκι με περίπου 1900 !!! scripts που είναι διάφορα γεγονότα που συμβαίνουν κατά την διάρκεια της παρτίδας μας και μας λέει το ίδιο το παιχνίδι πότε να διαβάσουμε τι. Επίσης σιγά σιγά ανακαλύπτουμε διάφορα πράγματα για το παρελθόν των χαρακτήρων μας αλλά και τι συμβαίνει αν πεθάνουν κατά την διάρκεια της παρτίδας.

Στήνοντας το παιχνίδι ξεκινάμε όπως είπαμε με τρεις χαρακτήρες αλλά και κάρτες τοποθετημένες κλειστές σε διάφορες θέσεις στο καταφύγιο μας που αναπαριστούν δωμάτια,κλειστές πόρτες και μπάζα από συντρίμμια που θα πρέπει να καθαρίσουμε για να περάσουμε στα επόμενα δωμάτια. Έχουμε ήδη στήσει σύμφωνα με τις οδηγίες το event deck το οποίο είναι και το timer του παιχνιδιού και πρέπει φυσικά να καταφέρουμε να επιβιώσουμε μέχρι το τέλος του. Κάθε μερικές κάρτες κλείνει ένα κεφάλαιο από τα 4 που θα παίξουμε και πρέπει να έχουμε καταφέρει κάποιο  στόχο που μας θέτει. Αν το έχουμε κάνει κάτι θα κερδίσουμε και αν όχι φυσικά θα υποστούμε τις συνέπειες.

Πάμε όμως λίγο να δούμε και το gameplay, δηλαδή πως τρέχει κάθε γύρος. Να πούμε εδώ ότι ο κάθε παίκτης δεν ελέγχει κάποιο χαρακτήρα αλλά όλοι μαζί αποφασίζουμε για τις ενέργειες που θα κάνουν οι ήρωες μας σε κάθε φάση. Γι αυτό το συγκεκριμένο επιτραπέζιο παίζει ιδανικά ως σόλο. Στην αρχή του γύρου (morning phase) τραβάμε μια κάρτα από το event deck και κάνουμε ότι λέει. Στην συνέχεια περνάμε στις day actions. Κάθε χαρακτήρας μπορεί να κάνει μέχρι 3 ενέργειες. Αυτές ελαττώνονται ανάλογα την κούραση που έχει, αν είναι άρρωστος,τραυματισμένος, πεινασμένος ή/και θλιμμένος. Οι ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε είναι να ψάξουμε στα δωμάτια του καταφύγιου μας για να βρούμε χρήσιμα αντικείμενα ή φαγητό και νερό, να σκάψουμε με το φτυάρι ή με τα χέρια μας και να καθαρίσουμε τα μπάζα σε κάποια δωμάτια, να προσπαθήσουμε να ξεκλειδώσουμε κάποιες πόρτες κλειδωμένες, να σπάσουμε με κάποιο λοστό ή τσεκούρι τις μπάρες για να μπορέσουμε να κατέβουμε στο υπόγειο και τέλος να φτιάξουμε χρήσιμα πράγματα όπως για παράδειγμα σόμπα για να μας ζεσταίνει, συλλέκτη νερού, πρόχειρο εργαστήριο, ραδιόφωνο, να στήσουμε παγίδες και διάφορα άλλα.

Επίσης μπορούμε να στείλουμε, αφού έχουμε ήδη φτιαγμένα κάποια από τα παραπάνω, κάποιον να κάνει διάφορες ενέργειες σε όλα τα παραπάνω που είπαμε, για παράδειγμα να στείλουμε κάποιον στο εργαστήριο να επισκευάσει μια σπασμένη κιθάρα που πιθανόν έχουμε βρει ή να προσπαθήσει να ακούσει κάποια είδηση για την εξέλιξη του πολέμου στο ράδιο. Μετά έρχεται το σούρουπο (dusk phase) που πρέπει να  φάμε και να πιούμε νερό που όπως καταλαβαίνετε είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί. Αν δεν μπορεί κάποιος ή κάποιοι ήρωες να φάνε, αυξάνονται τα στατιστικά της πείνας τους και αν δεν έχουμε νερό υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί ξανά η πείνα τους ή το misery στατιστικό τους. Ευκαιρία εδώ να πούμε πως αν κάποιο στατιστικό από όλα που υπάρχουν (πείνα, θλίψη,κούραση,  ασθένεια, τραύματα) φτάσει στο 4, τότε ο χαρακτήρας πεθαίνει. Διαβάζουμε από το book of scripts σύμφωνα με το στατιστικό που έφτασε στο 4, τι ακριβώς έγινε. Κάθε φορά αυτό όμως μπορεί να είναι διαφορετικό.

Στην συνέχεια έρχεται το βράδυ (evening phase) και πρέπει υποχρεωτικά να φυλάξουμε την πόρτα του καταφύγιου μας και αν θέλουμε να στείλουμε έναν ή περισσότερους να ψάξουν τις γύρω τοποθεσίες που κάθε φορά είναι ανοιχτές 3  από το location deck. Αφού το αποφασίσουμε, μπορούν οι χαρακτήρες που θα πάνε για scavenging να πάρουν μαζί τους ότι θέλουν από το καταφύγιο όπως ένα μαχαίρι ή ένα φτυάρι ή κάτι άλλο για να το ανταλλάξουν. Δεν θα μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες πως γίνεται το scavenging αλλά θα πούμε ότι είναι αρκετά ενδιαφέρον γιατί εδώ είναι που θα χρησιμοποιήσουμε αρκετά το book of scripts.Μπορεί να συναντήσουμε διάφορους στις βραδινές αναζητήσεις μας, φιλικούς και μη, στρατιώτες,παιδιά, πληγωμένους, νεκρούς, να βρούμε χρήσιμα πράγματα, να κάνουμε ανταλλαγές, να βρούμε επιδέσμους, φάρμακα, να χρειαστεί να παλέψουμε για την ζωή μας και άλλα.

Στην επόμενη φάση και πριν όσοι πήγαν για εξερεύνηση γυρίσουν τραβάμε μια κάρτα από το night raid deck για να δούμε αν κάποιοι έχουν επιτεθεί στο καταφύγιο μας με σκοπό να μας κλέψουν φαγητό και ότι άλλο πολύτιμο μπορεί να έχουμε. Αν μπορούμε κάνουμε μάχη και ρίχνουμε ένα custom ζάρι ανάλογα το όπλο που έχουμε δώσει σε αυτόν ή αυτούς που φυλάνε το καταφύγιο. Μπορεί να είναι με γυμνά χέρια, με όπλο, μαχαίρι,τσεκούρι, σιδηρολοστό κτλ. Τέλος έρχεται η αυγή που επιστρέφει πίσω όποιος πήγε για εξερεύνηση με ότι βρήκε και μπόρεσε να κουβαλήσει και τραβάμε μια κάρτα από το fate deck και βλέπουμε τι μας επιφυλάσσει για κάθε ήρωα ξεχωριστά ανάλογα με τα στατιστικά του ή για όλους μαζί.  Εδώ τελειώνει και ένας γύρος του παιχνιδιού.

Να σας πω ότι μιλάμε για ένα παιχνίδι άκρως θεματικό, με δύσκολες αποφάσεις όχι μόνο όσον αφορά το gameplay αυτό καθαυτό αλλά και αρκετά ηθικά διλήμματα. Για να σας δώσω να καταλάβετε μπορεί να βρεθείτε μπροστά σε ένα αβοήθητο παιδάκι ανάμεσα σε χαλάσματα και να πρέπει να αποφασίσετε αν θα το βοηθήσετε ή αν θα φύγετε γιατί σας κυνηγάνε και αν σας πιάσουν σίγουρα θα χάσετε την ζωή σας. Ή να αποφασίσετε αν θα ψάξετε ένα πτώμα που βρήκατε με  την ελπίδα οτι θα βρείτε κάτι χρήσιμο με κίνδυνο να αρρωστήσετε ή αν θα δεχτείτε κάποιον που χτύπησε την πόρτα του καταφυγίου σας και είναι πληγωμένος και φυσικά θα πρέπει να του δίνεται και αυτού φαγητό και νερό. Και φυσικά αρκετά σκοτεινό και καταθλιπτικό και πως να μην είναι άλλωστε όταν μιλάμε για επιβίωση σε συνθήκες πολέμου.

Οι γνώμη πολλών που έχουν παίξει και το βιντεοπαιχνίδι είναι το επιτραπέζιο είναι καλύτερο. Εγώ το μόνο που έχω να προσθέσω είναι ότι ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Βαγγέλης Κεφάλας το πρόσθεσε στην συλλογή του με σκοπό να το παίξει σόλο, κάτι που δεν κάνει ποτέ (να παίζει σόλο εννοώ, γιατί παιχνίδια αγοράζει πρωί μεσημέρι βράδυ…). Αυτό δείχνει πόσο πολύ τον τράβηξε την πρώτη φορά που το στήσαμε και παίξαμε για τις ανάγκες του βίντεο. Δεν μένει παρά να το δοκιμάσετε!

Το Επιτραπαίζουμε έχει κάνει ένα σύντομο βίντεο επεξήγησης και κριτικής για το παιχνίδι που μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω.

Σχετικά με Δημήτρης Καραθανάσης

Ο Δημήτρης από μικρός γοητευόταν από το επιτραπέζιο παιχνίδι (ιδιαίτερα το σκάκι, που είναι και η μεγάλη του αγάπη). Όταν το 2011 ανακάλυψε ότι υπάρχουν και άλλα παιχνίδια εκτός από τα κλασσικά (Monopoly, Cluedo etc) ένιωσε σαν μικρό παιδί που του ανοίχτηκε ένας καινούργιος φανταστικός κόσμος και όπως ήταν φυσικό έπεσε με τα μούτρα σε αναζήτηση νέων επιτραπέζιων. Του αρέσουν σχεδόν όλα τα είδη πλην των ameritrash, και μάλλον τείνει περισσότερο προς τα wargames και τα οικονομιικα παιχνιδια, κατηγορίες που τον ελκύουν αρκετά. Είναι πολύ χαρούμενος που μέσα από το Επιτραπαίζουμε βρήκε και άλλους ενδιαφέροντες ανθρώπους να μοιραστεί το πάθος του...

Δείτε επίσης...

TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume

⚡️ https://linktr.ee/epitrapaizoume 🎲 TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume ✏️ …