Κεντρική / Board Games / Παιδιά, Επιτραπέζια Παιχνίδια, Δεξιότητες και Λεπτή Κινητικότητα…
Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...

Παιδιά, Επιτραπέζια Παιχνίδια, Δεξιότητες και Λεπτή Κινητικότητα…

Σκεφτόμουν, ότι όσοι είμαστε γονείς και gamers, μπορούμε αρκετές φορές να χρησιμοποιησουμε δημιουργικά τα Επιτραπέζια Παιχνίδια μας, μαζί με τα παιδιά μας, ακόμα και όταν κάποια από αυτά προορίζονται για ηλικίες μεγαλύτερες από τη δικιά τους.

Νομίζω πως οι περισσότεροι έχουμε πλέον στις βιβλιοθήκες μας, μια σειρά από επιτραπέζια για οικογένειες αλλά και μεγάλους. Πόσες φορές όμως δεν έχει περάσει από το μυαλό σας, λίγα χρόνια ακόμα, να μεγαλώσει ο μικρός / η μικρή και θα ξεκινήσουμε να παίζουμε το τάδε επιτραπέζιο που τώρα ακόμα δυστυχώς είναι πάνω από την ηλικία τους?

Εδώ πιστεύω ότι, ακριβώς επειδή ως γονείς gamers έχουμε μάθει και καλλιεργήσει τη δημιουργικότητα και την εφευρετικό τη τα μέσα από τα παιχνίδια που παίζουμε και αγαπάμε, εύκολα θα μπορούσαμε να προσαρμόσουμε κάποια από τα παιχνίδια που έχουμε και για μικρότερες ηλικίες, με τέτοιον τρόπο όμως, ώστε να παίζει το παιδί, να κερδίζει κάτι από τη δραστηριότητα και να το βοηθάει να εξελιχθεί.

Αυτές οι σκέψεις πέρασαν τις προάλλες από το μυαλό μου όταν ο μικρός, χαζεύοντας για πολλοστή φορά την βιβλιοθήκη που του αρέσει και αγαπάει και δείχνοντας με ενθουσιασμό κάποια κουτια, για να κατεβάσουμε και να παίξουμε (έτσι κάνει συνήθως) αναγκάστηκα να του πω την πρώτη φορα: “Καλύτερα να παίξουμε κάτι άλλο, γιατί αυτό το παιχνίδι είναι για μεγάλους”. Ακούγοντας τον εαυτό μου να το λέει, είχα ήδη  μετανοιώσει. Γιατί να του βάλω από μόνος μου όρια και να τον κάνω να αισθανθεί ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει? (Ξέρω, ξέρω, εδώ θα γελάσουν μερικοί καλοί φίλοι και θα μου πουν, ωραία στήστε On Mars, Through The Ages ή Mage Knight μαζί και θα περάσετε καλά…). Υπάρχει όμως, οπως και σε όλα τα πράγματα και μια άλλη οπτική γωνια. Αυτήν προσπάθησα να εφαρμόσω την δεύτερη φορά που μου έδειξε ένα παιχνίδι, που του άρεσε και ήθελε να το δει…
“Αυτό, αυτό μπαμπά, με το τρένο…” Ευτυχώς, δεν έδειχνε το 1830, αλλά το Ticket to Ride Ευρώπη. Και εκείνη την στιγμή που έβλεπα τον ενθουσιασμό του, ενώ τεντωνε το δάχτυλο δείχνοντας το κουτί του παιχνιδιού στο επάνω ράφι και σηκώνοντας στις μύτες των ποδιών νομίζοντας ότι θα φτάσει το ταβανι, σκέφτηκα γιατί όχι? Έπιασα το κουτί και φύγαμε για το μεγάλο τραπέζι. Και ενώ ο μικρός άνοιγε το κουτί και ξεδιπλωνε το ταμπλό, παράλληλα σκεφτόμουν αν υπάρχει κάποιος τρόπος να παίξουμε το παιχνίδι με άλλους κανόνες, προσαρμοσμενο “on the fly” στην ηλικία του…
Πρωτες σκέψεις και μηχανισμοί που δουλεύουν καλύτερα στην ηλικία του… Ίσως pattern building και dexterity… χμμμ καλή ιδέα. Ο χάρτης του Ticket to Ride έχει διαδρομές από πόλη σε πόλη και μερικές από αυτές έχουν χρώμα ενώ άλλες είναι γκρι. Οπότε ο κανόνας, απλός και γρήγορος προσαρμόζεται στην αναγνώριση μοτίβου και χρωμάτων και στον χειρισμό της τοποθέτησης μικρών βαγονιών επάνω στις θέσεις διαδρομης. Του λέω, πρέπει να φτιάξουμε διαδρομές με βαγόνια τρένων, ταιριαζοντας το κατάλληλο χρώμα βαγόνι επάνω στο κατάλληλο χρώμα θέσης, ενώ στις γκρι διαδρομές μπορούμε να βάλουμε επάνω ότι χρώμα θέλουμε. Κατι που το σκέφτηκα επί τόπου, όχι απαραίτητα ότι είναι το καλύτερο, σίγουρα κάποιος σχεδιαστής θα έκανε καλύτερη δουλειά από εμένα, αλλά σίγουρα ήταν κάτι που θα μπορούσε να του αρέσει, να καλλιεργεί κάποια δεξιότητα και “να κάνει” για την ηλικία του και τις δυνατότητες του αυτήν την συγκεκριμένη στιγμή. Ο μικρός ενθουσιαστηκε, αρχίσαμε μαζί να γεμίζουμε σιγά σιγά το χάρτη ενώ παράλληλα του εξηγούσα ότι εννοούμε διαδρομές για να μπορούνε οι άνθρωποι να ταξιδεύουν από πόλη σε πόλη και να επισκέπτονται τους φίλους τους, την γιαγιά τους και τον παππού τους όπου και αυτοί να βρίσκονται.

Ένα άλλο παιχνίδι που παίξαμε, μετά πάλι κατάλληλα προσαρμοσμένα, έχοντας  κατά νου και εδώ την λεπτή κινητικότητα, ήταν το A la Carte, ένα υπέροχο παιδικό παιχνίδι στο οποίο οι παίκτες είναι μικροί chef και ετοιμάζουν συνταγές. Μέσα στο παιχνίδι εμείς προσπαθούσαμε να παίρνουμε τα μικρά συστατικά (τρόφιμα όπως πιπεριές, λεμόνι, πιπέρι και αρακάς) πολύχρωμα κρύσταλλακια και να τα μετράμε και να τα βάζουμε πίσω στο τηγάνι και μετά στα μικρά μπουκαλάκια τους. Ο μικρός έπιανε με τα 3 δακτυλακια του, ένα ένα τα συστατικά και με προσοχή τα έβαζε στο αντίστοιχο μπουκαλάκι μέσα από το λεπτό τους στόμιο.


Θέλω να πιστεύω ότι και στις δύο περιπτώσεις ήταν κάτι που πέραν από το ότι τον έβαζε στην λογική  να ταιριάξει χρώματα και να ενώσει δίκτυο (Ticket to Ride), τον βοηθούσε και στην λεπτή κινητικότητα τόσο στο Ticket όσο και στο A la Carte όπου βάζαμε με προσοχή ένα ένα τα συστατικά μας στα τηγανακια μας και μετά πίσω στα μπουκαλάκια τους. Και στα δύο παιχνίδια η λεπτή κινητικότητα η οποία έχει να κάνει με το πόσο ικανό είναι το παιδί μας να χρησιμοποιεί τα δάχτυλάκια του για να χειρίζεται με επιδεξιότητα τα διάφορα υλικά / αντικείμενα είχε την τιμητική της. Πρόκειται για μια δεξιότητα στην οποία οι γονείς πρέπει να επενδύσουμε στις καθημερινές δραστηριότητες με τα παιδιά μας και τι καλύτερος σύμμαχος σε αυτό από το παιχνίδι. Αυτό σίγουρα θα το βοηθήσει σημαντικά στα πρώτα του βήματα στο σχολείο. Μια από τις πρώτες σημαντικές δεξιότητες που θα μάθει το παιδί είναι και το γράψιμο και εδώ η λεπτή κινητικότητα θα το βοηθήσει απίστευτα να τα καταφέρει ευκολότερα σε αυτό το τόσο σημαντικό στάδιο.

Υπάρχουν και άλλες πολλές δραστηριότητες με τις οποίες οι γονείς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να ενδυναμώσει και όλες αυτές έχουν να κάνουν με δραστηριότητες οπου εκείνο πρεπει να χρησιμοποιήσει τα χεράκια του. Παραδείγματα αποτελούν οι πλαστελίνες, το κόψιμο με ψαλίδι, τα τουβλάκια, οι κατασκευές, οι χειροτεχνίες, τα παιχνίδια που εστιαζουν γενικά ενδυνάμωση στην αφή και στο χειρισμό τον άκρων του. Στο χώρο των επιτραπέζιων παιχνιδιών υπάρχουν πάλι πολλά παιχνιδια τα οποία μπορούμε είτε να παίξουμε αυτούσια όπως έχουν σχεδιαστεί είτε να τα προσαρμόσουνε αντίστοιχα για αυτόν τον σκοπό.

Σκεφτείτε παιχνίδια όπως Junk Art, Villa Paletti, Μελισσουλες, Speed Cups, Lift it, Ο Ιπτάμενος Λουί, Pool Pary, Ψαράδες εν Δράση, Fishing Day, Happy Bunny, Πιάσε με αν Μπορείς, Χαμαιλεοντες Πείνα Λέοντες, Αυγομαχιες, Ο Σούπερ Ήρωας Ρινόκερος, Δρ. Εύρηκα, Panic Mansion, Δρ. Μπικερ, Παγοδρομιες, Ο Φτερωτός Ιπποτης κ.α.

Εσείς τι παιχνίδια παίζετε με τα παιδιά σας? Προσπαθείτε στοχευμενα να καλλιεργησετε συγκεκριμένες δεξιοτητες όπως λεπτη κινητικότητα, μνήμη, αναγνώριση μοτίβου, συντονισμό, ταχύτητα και αντανακλαστικα? Η μήπως και εσείς προσαρμόζετε αλλά Επιτραπέζια Παιχνίδια για να εξυπηρετήσουν αυτόν τον σκοπό? Πείτε μας τις ιδέες σας και ας μοιραστούμε ανάμεσα στους γονείς τις καλύτερες πρακτικές, γιατί το επιτραπέζιο παιχνίδι είναι εργαλείο πέραν από παιχνίδι και μπορεί να κάνει θαύματα τόσο για τις ικανότητες του παιδιού όσο και για την συναισθηματική και ψυχική του νοημοσύνη… Και μην ξεχνάτε ένα επιτραπέζιο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα, είτε πρόκειται για μικρούς είτε για μεγάλους… Καλές και δημιουργικές παρτίδες…

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Epitrapaizoume

” We don’t stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing” δηλαδή ” Δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή γερνάμε αλλά γερνάμε επειδή σταματάμε να παίζουμε” George Bernard Μας αρέσουν τα επιτραπέζια παιχνίδια και κυρίως μας αρέσει να διασκεδάζουμε παίζοντας ότι λογής παιχνίδι υπάρχει με καλούς φίλους και παρέα!!! Αυτή ήταν και θα είναι η κινητήρια δύναμη αυτής της σελίδας. Η φιλοσοφία του Επιτραπαίζουμε είναι ότι τα παιχνίδια μας φέρνουν περισσότερο κοντά... πήγαινε παίξε

Δείτε επίσης...

TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume

⚡️ https://linktr.ee/epitrapaizoume 🎲 TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume ✏️ …