Κεντρική / Game / Patchwork (2014)

Patchwork (2014)

Stars: StarStarStarStarStarStarStarStarStar EmptyStar Empty

Βαθμολογία: 7.80

Κατάταξη: 563

Σχεδιαστής Uwe Rosenberg
Παίκτες 2–2
Διάρκεια 15–30
λεπτά
Ηλικίες 8
Γλώσσα Δεν υπάρχει κείμενο μέσα στο παιχνίδι
Κατηγορία 2 Player Games (για 2 Παίκτες),Abstract (Παιχνίδια),Family (Οικογενειακά),Puzzle (Παζλ),Strategy (Στρατηγικής)
Εκδόσεις

Στο Patchwork 2 παίκτες προσπαθούν να ολοκληρώσουν με τον καλύτερο ασκητικά τρόπο ένα κίλτ (quilt) επάνω σε ένα προσωπικό ταμπλό 9×9. Για να ξεκινήσετε να παίζετε απλώστε όλα τα πλακίδια επάνω σε στο τραπέζι σχηματίζοντας ένας κύκλο με αυτά και βάλτε το πιόνι εκκίνησης απευθείας σύμφωνα με τη φορά των δεικτών του ρολογιού στο πλακίδιο-μπάλωμα 2-1. Κάθε παίκτης παίρνει 5 κουμπιά (το νόμισμα/πόντοι του παιχνιδιού) και ορίζεται ο πρώτος παίκτης. Στο γύρο του ένας παίκτης μπορεί είτε να αγοράσει ένα μπάλωμα και για την ακρίβεια ένα από τα 3 πρώτα μπαλώματα που βρίσκονται δεξιά από τον δείκτη εκκίνησης είτε να πάει πάσο. Για να αγοράσει κανείς μπάλωμα πρέπει να πληρώσει το κόστος του στα αναγραφόμενα επάνω του κουμπιά και να κινήσει τον δείκτη στην θέση του μπαλώματος που επέλεξε και πήρε. Στην συνέχεια προχωράει το δείκτη χρόνου του ισάξιο αριθμό θέσεων με αυτόν που δείχνει επάνω του το μπάλωμα, σε τετράγωνα επάνω στο κεντρικό ταμπλό του χρόνου, το οποίο υποδηλώνει πόσο χρόνο έχασε για να ράψει το συγκεκριμένο μπάλωμα. Οι παίκτες μπορούν να τοποθετήσουν το μπάλωμα όπου θέλουν επάνω στο προσωπικό τους ταμπλό αρκεί να μην υπάρχει αλληλεπικάλυψη και να μην προεξέχει κάτι. Εφόσον ο δείκτης χρόνου ενός παίκτης υπολείπεται στο time track τότε συνεχίζει να παίζει και με επόμενο γύρο μέχρι να φτάσει ή να περάσει το δείκτη του αντιπάλου. Εάν στο γύρο του ένας παίκτης αποφασίσει να μην αγοράσει μπάλωμα αλλά να πάει πάσο τότε προχωράει το δείκτη χρόνου του μπροστά από τον αντίπαλο του και παίρνει από την τράπεζα τόσα κουμπιά όσες και οι θέσεις που προχώρησε για να τον περάσει. Στην φάση αυτή ο παίκτης συλλέγει επιπλέον και όσα ζωγραφισμένα κουμπιά βρίσκονται στα ραμμένα μπαλώματα μπροστά του. Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο παίρνει το εισόδημα του πάντα σε κουμπιά από την τράπεζα. Αν ο δείκτης χρόνου ενός παίκτης περάσει κάποιο 1×1 μπάλωμα, τότε το παίρνει και το τοποθετεί στο ταμπλό του (ιδιαίτερα χρήσιμο για να κλείνει κανείς μονές θέσεις). Τέλος ο πρώτος παίκτης που θα καταφέρει να συμπληρώσει ένα πλέγμα 7×7 μπροστά του κερδίζει έξτρα 7 πόντους νίκης. Όταν οι δείκτες χρόνου τερματίσουν τότε οι παίκτες σκοράρουν έναν πόντο για κάθε κουμπί στην κατοχή τους και χάνουν έναν πόντο για κάθε κενή θέση στο ταμπλό τους. Ο παίκτης με τους περισσότερους πόντους νίκης θα είναι και ο νικητής…

Στο Patchwork 2 παίκτες προσπαθούν να ολοκληρώσουν με τον καλύτερο ασκητικά τρόπο ένα κίλτ (quilt) επάνω σε ένα προσωπικό ταμπλό 9x9. Για να ξεκινήσετε να παίζετε απλώστε όλα τα πλακίδια επάνω σε στο τραπέζι σχηματίζοντας ένας κύκλο με αυτά και βάλτε το πιόνι εκκίνησης απευθείας σύμφωνα με τη φορά των δεικτών του ρολογιού στο πλακίδιο-μπάλωμα 2-1. Κάθε παίκτης παίρνει 5 κουμπιά (το νόμισμα/πόντοι του παιχνιδιού) και ορίζεται ο πρώτος παίκτης. Στο γύρο του ένας παίκτης μπορεί είτε να αγοράσει ένα μπάλωμα και για την ακρίβεια ένα από τα 3 πρώτα μπαλώματα που βρίσκονται δεξιά από τον δείκτη εκκίνησης είτε να πάει πάσο. Για…

Κριτική Παιχνιδιού

Θέμα - 5
Ευκολία Εκμάθησης - 10
Διασκέδαση - 9
Περιεχόμενα - 8.5
Στρατηγική - 7
Απουσία Τύχης - 7.5

7.8

Καλό

Όμορφο παιχνίδι τοποθέτησης πλακιδίων για 2 παίκτες στην κατηγορία abstract strategy από το γνωστό σχεδιαστή του Agricola...

User Rating: 3.06 ( 10 votes)

Διαβάστε το άρθρο του Παναγιώτη Ζώη στην στήλη του MEEPLE’s CORNER εδώ ή και παρακάτω:

Το Patchwork είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής για δύο παίκτες του γνωστού σχεδιαστή Uwe Rosenberg (Agricola, Le Havre, Bohnanza κ.ά.), παίζεται σε μόλις 15 με 20 λεπτά κι έχει απλούς κανόνες ώστε να μην απαιτούνται πάνω από 2-3 λεπτά για να το μάθει κάποιος.

Κυκλοφόρησε το 2014, έκανε αμέσως πολύ καλή εντύπωση κι αγαπήθηκε από το κοινό ανεβαίνοντας σχεδόν τρέχοντας στην κορυφή των απλών επιτραπέζιων παιχνιδιών στρατηγικής. Ήδη έχει βραβευθεί αρκετά ανά τον κόσμο και δικαίως πιστεύω, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως ήταν προτεινόμενο για τα βραβεία Spiel des Jahres και Meeples’ Choice!

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Παρακάτω παρουσιάζεται η αγγλική έκδοση της Mayfair, το παιχνίδι είναι γλωσσικά ανεξάρτητο και πολλοί το εντάσσουν στην κατηγορία των παιχνιδιών αφηρημένης στρατηγικής (abstract games). Για να πω την αλήθεια δεν ξέρω αν συμφωνώ απόλυτα με την ένταξή του σε αυτή την κατηγορία… Αλλά ας δούμε τι βρίσκουμε εντός του κουτιού:

 • 1 Κεντρικό ταμπλό με διπλή όψη (αισθητικές μόνο οι διαφορές, διαλέξτε όποιο προτιμάτε)
 • 2 Ταμπλώ παικτών 9×9 (1 κίτρινο, 1 πράσινο)
 • 2 Δείκτες χρόνου (ένας για κάθε παίκτη σε κίτρινο και πράσινο αντίστοιχα)
 • 33 Κομμάτια υφάσματος (Patches, εξ ου και Patchwork το παιχνίδι)
 • 5 Ειδικά κομμάτια υφάσματος 1×1
 • 1 Ειδικό πλακίδιο (με πόντους νίκης για την συμπλήρωση τετραγώνου 7×7)
 • 1 Ουδέτερος δείκτης σε φυσική απόχρωση
 • 50 Κουμπιά (το «νόμισμα» του παιχνίδιου σε διάφορες υποδιαιρέσεις)
 • 1 Φυλλάδιο οδηγιών

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Τοποθετούμε το ταμπλό στο κέντρο, βάζουμε τυχαία κυκλικά τα 33 κομμάτια υφάσματος γύρω του, τα 5 ειδικά κομμάτια υφάσματος στις ανάλογες θέσεις στο κεντρικό ταμπλό και τους δείκτες χρόνου των παικτών στην αφετηρία. Κάθε παίκτης λαμβάνει το ταμπλό του και 5 κουμπιά. Τα υπόλοιπα κουμπιά και το ειδικό πλακίδιο με την ανταμοιβή για την επίτευξη του 7×7 τα αφήνουμε σε ένα σημείο κοντά μας. Τοποθετούμε τον ουδέτερο δείκτη στο μικρότερο κομμάτι 1×2 και ξεκινάει πρώτος ο παίκτης που κράτησε τελευταία φορά βελόνα στο χέρι του.

Οι παίκτες προσπαθούν να ράψουν ένα ύφασμα από τα κομμάτια που βρίσκονται τριγύρω στο ταμπλό ως μορφή τέχνης. Εκείνος που θα ράψει το καλύτερο κι ομορφότερο χρησιμοποιώντας έξυπνα τα κομμάτια υφάσματος και τα κουμπιά του θα είναι ο νικητής!
Στο παιχνίδι δεν είναι απαραίτητο να παίξουν οι παίκτες εναλλάξ. Όποιος είναι πίσω στο χρόνο στο κεντρικό ταμπλό παίζει, αν και οι δύο δείκτες χρόνου είναι στον ίδιο χώρο παίζει εκείνος του οποίου ο δείκτης είναι από πάνω (στην ουσία αυτός είναι ο παίκτης που έπαιξε ακριβώς πριν για να είναι ο δείκτης στου σε αυτή τη θέση).

Στη σειρά του ένας παίκτης μπορεί να κάνει μία εκ των δύο ενεργειών:

 1. Να προχωρήσει τον δείκτη του και να λάβει κουμπιά. Ο δείκτης μετακινείται μέχρι να περάσει ακριβώς μπροστά από του αντιπάλου. Για κάθε διάστημα που προχωράει μέχρι να τον περάσει λαμβάνει ένα κουμπί.
 2. Να διαλέξει ένα κομμάτι ύφασμα και να το τοποθετήσει στο ταμπλό του. Με την φορά του ρολογιού από εκεί που βρίσκεται ο ουδέτερος δείκτης ο παίκτης διαλέγει ένα εκ των τριών κομματιών υφάσματος εφόσον μπορεί να πληρώσει το κόστος και να το τοποθετήσει νόμιμα στο ταμπλό του, αλλιώς η κίνηση είναι ανέφικτη και μπορεί να λάβει μόνο κουμπιά ως κίνηση (βλέπε 1η ενέργεια). Μετακινεί τον ουδέτερο δείκτη στο χώρο του κομματιού και παίρνει το ύφασμα που διάλεξε. Πληρώνει το ανάλογο κόστος σε κουμπιά, όπως αναγράφεται πάνω στο κάθε κομμάτι, το τοποθετεί στο προσωπικό του ταμπλό και μετακινεί τον δείκτη χρόνου του όσες θέσεις αναγράφονται πάνω στο ύφασμα. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να κρατηθεί κομμάτι υφάσματος για να παιχθεί αργότερα

Στο κεντρικό ταμπλό υπάρχουν μαρκαρισμένες θέσεις. Επειδή όποια ενέργεια και να εκτελέσουν οι παίκτες ο δείκτης χρόνου τους κινείται πάντα, όταν περάσουν από μια τέτοια θέση συμβαίνουν τα εξής:

 1. Θέσεις με απεικόνιση κουμπιού: Μόλις ο παίκτης περάσει από εκεί παίρνει εισόδημα με βάση το πόσα κουμπιά έχουν τα υφάσματα στο προσωπικό του ταμπλό.
 2. Θέσεις με τα ειδικά πλακίδια 1×1: Ο πρώτος παίκτης που θα περάσει την θέση παίρνει το 1×1 και το τοποθετεί αμέσως στο ταμπλό του.

Αν ένας παίκτης καταφέρει να κλείσει ένα κομμάτι 7×7 στο ταμπλό του πρώτος τότε λαμβάνει το ειδικό πλακίδιο με την ανταμοιβή των 7 κουμπιών για το τέλος της παρτίδας. Το παιχνίδι σταματά αμέσως μόλις κι οι δύο δείκτες χρόνου φτάσουν στο τέλος. Οι πόντοι στο τέλος είναι τα διαθέσιμα κουμπιά των παικτών (το ειδικό πλακίδιο είναι 7 κουμπιά όπως είδαμε ακριβώς παραπάνω) μείον 2 πόντους για κάθε κενό στα προσωπικά ταμπλό. Νικητής είναι ο παίκτης με τους περισσότερους πόντους, σε περίπτωση ισοπαλίας νικητής είναι ο πρώτος που πέρασε την γραμμή τερματισμού.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΓΝΩΜΗ
Πολύ έξυπνο κι όμορφο παιχνίδι, ένα διαμαντάκι που δεν πρέπει να λείπει από καμία συλλογή! Μπορούν να το παίξουν όλοι, πραγματικά δε θυμάμαι πόσες φορές το έχω πάρει ήδη ως δώρο σε τελείως διαφορετικά άτομα μεταξύ τους και μιλάμε για ένα παιχνίδι που είναι σχετικά νέο στην κυκλοφορία του! Όπως έγραψα διαφωνώ λίγο για την ένταξη στην κατηγορία των αφηρημένων παιχνιδιών στρατηγικής αλλά αυτό δεν αλλάζει την αξία του ή την γνώμη μου γι’ αυτό. Προσωπικά θα το χαρακτήριζα ως ένα κλασσικό ευρωπαϊκό παιχνίδι οικογενείας (family/euro game) για δύο παίκτες. Απλοί και σύντομοι κανόνες, όμορφα περιεχόμενα, μικρό κουτί, οικονομική τιμή κι ευρέως διαδεδομένο αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Μάλιστα κυκλοφορεί και ελληνική έκδοση από την Κάϊσσα που το κάνει ακόμα πιο προσιτό για την εγχώρια αγορά. Πάρτε αμέσως ένα αντίτυπο για εσάς κι αρχίστε να διαδίδετε αυτό το παιχνίδι δωρίζοντας το σε φίλους, συγγενείς, γνωστούς για να το χαρούν με τα προσφιλή τους πρόσωπα. Εκτιμώ ότι θα γίνει ένα κλασσικό παιχνίδι και θα παίζεται ακόμα κι αρκετά χρόνια από σήμερα. Απλά εξαιρετικό παιχνίδι, βγάζω το καπέλο στον κύριο Rosenberg, δεν έχω να πω κάτι άλλο!

 

 

Στο Patchwork 2 παίκτες προσπαθούν να ολοκληρώσουν με τον καλύτερο ασκητικά τρόπο ένα κίλτ (quilt) επάνω σε ένα προσωπικό ταμπλό 9x9. Για να ξεκινήσετε να παίζετε απλώστε όλα τα πλακίδια επάνω σε στο τραπέζι σχηματίζοντας ένας κύκλο με αυτά και βάλτε το πιόνι εκκίνησης απευθείας σύμφωνα με τη φορά των δεικτών του ρολογιού στο πλακίδιο-μπάλωμα 2-1. Κάθε παίκτης παίρνει 5 κουμπιά (το νόμισμα/πόντοι του παιχνιδιού) και ορίζεται ο πρώτος παίκτης. Στο γύρο του ένας παίκτης μπορεί είτε να αγοράσει ένα μπάλωμα και για την ακρίβεια ένα από τα 3 πρώτα μπαλώματα που βρίσκονται δεξιά από τον δείκτη εκκίνησης είτε να πάει πάσο. Για…

Κριτική Παιχνιδιού

Θέμα - 5
Ευκολία Εκμάθησης - 10
Διασκέδαση - 9
Περιεχόμενα - 8.5
Στρατηγική - 7
Απουσία Τύχης - 7.5

7.8

Καλό

Όμορφο παιχνίδι τοποθέτησης πλακιδίων για 2 παίκτες στην κατηγορία abstract strategy από το γνωστό σχεδιαστή του Agricola...

User Rating: 3.06 ( 10 votes)
 • 1 neutral token
 • 2 time tokens
 • 2 quilt boards
 • 1 double-sided central time board
 • 33 patches
 • 50 button tiles
 • 5 special ‘leather’ patches
 • 1 special tile
 • Rulebook
Σχεδιαστής Uwe Rosenberg
Εικονογράφηση Klemens Franz
Εκδόσεις
Χρονιά 2014
Αριθμός Παικτών 2–2
Προτείνεται για 2–2 παίκτες
Διάρκεια 15–30
λεπτά
Ηλικίες 8
Εξάρτηση από γλώσσα Δεν υπάρχει κείμενο μέσα στο παιχνίδι
Κύρια Ονομασία Patchwork
Εναλλακτικές Ονομασίες
Κατηγορία 2 Player Games (για 2 Παίκτες), Abstract (Παιχνίδια), Family (Οικογενειακά), Puzzle (Παζλ), Strategy (Στρατηγικής)
Μηχανισμοί Tile Placement (Τοποθέτηση Πλακιδίων), Time Track (Χρόνου)
Βραβεία 2015 Spiel des Jahres Recommended, 2015 Spiel der Spiele Special Prize Winner
Παίξτε το Online
Κανόνες (Αγγλικά)
Κανόνες (Ελληνικά)
more games

Messina 1347 (2021)
Arkham Horror The Card Game Revised Core Set (2016)
Maquis (2013)
Eldritch Horror (2013)
7 Wonders Architects (2021)
Golem (2021)
Boonlake (2021)
Euthia Torment of Resurrection (2021)
Pandemic Legacy Season 1 (2015)
Ark Nova (2021)
Tinners' Trail (2021)
Arkham Horror (Third Edition) (2018)
Anno 1800 (2020)
Tranglar (2021)
Stardew Valley The Board Game (2021)
MicroMacro Ανεξιχνίαστες Υποθέσεις (2021)

Σχετικά με Epitrapaizoume

” We don’t stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing” δηλαδή ” Δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή γερνάμε αλλά γερνάμε επειδή σταματάμε να παίζουμε” George Bernard Μας αρέσουν τα επιτραπέζια παιχνίδια και κυρίως μας αρέσει να διασκεδάζουμε παίζοντας ότι λογής παιχνίδι υπάρχει με καλούς φίλους και παρέα!!! Αυτή ήταν και θα είναι η κινητήρια δύναμη αυτής της σελίδας. Η φιλοσοφία του Επιτραπαίζουμε είναι ότι τα παιχνίδια μας φέρνουν περισσότερο κοντά... πήγαινε παίξε

Δείτε επίσης...

TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume

⚡️ https://linktr.ee/epitrapaizoume 🎲 TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume ✏️ …