Κεντρική / 2 Player Games / MEEPLE’S CORNER: Patchwork

MEEPLE’S CORNER: Patchwork

Το Patchwork είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής για δύο παίκτες του γνωστού σχεδιαστή Uwe Rosenberg (Agricola, Le Havre, Bohnanza κ.ά.), παίζεται σε μόλις 15 με 20 λεπτά κι έχει απλούς κανόνες ώστε να μην απαιτούνται πάνω από 2-3 λεπτά για να το μάθει κάποιος.

Κυκλοφόρησε το 2014, έκανε αμέσως πολύ καλή εντύπωση κι αγαπήθηκε από το κοινό ανεβαίνοντας σχεδόν τρέχοντας στην κορυφή των απλών επιτραπέζιων παιχνιδιών στρατηγικής. Ήδη έχει βραβευθεί αρκετά ανά τον κόσμο και δικαίως πιστεύω, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως ήταν προτεινόμενο για τα βραβεία Spiel des Jahres και Meeples’ Choice!

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Παρακάτω παρουσιάζεται η αγγλική έκδοση της Mayfair, το παιχνίδι είναι γλωσσικά ανεξάρτητο και πολλοί το εντάσσουν στην κατηγορία των παιχνιδιών αφηρημένης στρατηγικής (abstract games). Για να πω την αλήθεια δεν ξέρω αν συμφωνώ απόλυτα με την ένταξή του σε αυτή την κατηγορία… Αλλά ας δούμε τι βρίσκουμε εντός του κουτιού:

 • 1 Κεντρικό ταμπλό με διπλή όψη (αισθητικές μόνο οι διαφορές, διαλέξτε όποιο προτιμάτε)
 • 2 Ταμπλώ παικτών 9×9 (1 κίτρινο, 1 πράσινο)
 • 2 Δείκτες χρόνου (ένας για κάθε παίκτη σε κίτρινο και πράσινο αντίστοιχα)
 • 33 Κομμάτια υφάσματος (Patches, εξ ου και Patchwork το παιχνίδι)
 • 5 Ειδικά κομμάτια υφάσματος 1×1
 • 1 Ειδικό πλακίδιο (με πόντους νίκης για την συμπλήρωση τετραγώνου 7×7)
 • 1 Ουδέτερος δείκτης σε φυσική απόχρωση
 • 50 Κουμπιά (το «νόμισμα» του παιχνίδιου σε διάφορες υποδιαιρέσεις)
 • 1 Φυλλάδιο οδηγιών

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Τοποθετούμε το ταμπλό στο κέντρο, βάζουμε τυχαία κυκλικά τα 33 κομμάτια υφάσματος γύρω του, τα 5 ειδικά κομμάτια υφάσματος στις ανάλογες θέσεις στο κεντρικό ταμπλό και τους δείκτες χρόνου των παικτών στην αφετηρία. Κάθε παίκτης λαμβάνει το ταμπλό του και 5 κουμπιά. Τα υπόλοιπα κουμπιά και το ειδικό πλακίδιο με την ανταμοιβή για την επίτευξη του 7×7 τα αφήνουμε σε ένα σημείο κοντά μας. Τοποθετούμε τον ουδέτερο δείκτη στο μικρότερο κομμάτι 1×2 και ξεκινάει πρώτος ο παίκτης που κράτησε τελευταία φορά βελόνα στο χέρι του.

Οι παίκτες προσπαθούν να ράψουν ένα ύφασμα από τα κομμάτια που βρίσκονται τριγύρω στο ταμπλό ως μορφή τέχνης. Εκείνος που θα ράψει το καλύτερο κι ομορφότερο χρησιμοποιώντας έξυπνα τα κομμάτια υφάσματος και τα κουμπιά του θα είναι ο νικητής! Στο παιχνίδι δεν είναι απαραίτητο να παίξουν οι παίκτες εναλλάξ. Όποιος είναι πίσω στο χρόνο στο κεντρικό ταμπλό παίζει, αν και οι δύο δείκτες χρόνου είναι στον ίδιο χώρο παίζει εκείνος του οποίου ο δείκτης είναι από πάνω (στην ουσία αυτός είναι ο παίκτης που έπαιξε ακριβώς πριν για να είναι ο δείκτης στου σε αυτή τη θέση).

Στη σειρά του ένας παίκτης μπορεί να κάνει μία εκ των δύο ενεργειών:

 1. Να προχωρήσει τον δείκτη του και να λάβει κουμπιά. Ο δείκτης μετακινείται μέχρι να περάσει ακριβώς μπροστά από του αντιπάλου. Για κάθε διάστημα που προχωράει μέχρι να τον περάσει λαμβάνει ένα κουμπί.
 2. Να διαλέξει ένα κομμάτι ύφασμα και να το τοποθετήσει στο ταμπλό του. Με την φορά του ρολογιού από εκεί που βρίσκεται ο ουδέτερος δείκτης ο παίκτης διαλέγει ένα εκ των τριών κομματιών υφάσματος εφόσον μπορεί να πληρώσει το κόστος και να το τοποθετήσει νόμιμα στο ταμπλό του, αλλιώς η κίνηση είναι ανέφικτη και μπορεί να λάβει μόνο κουμπιά ως κίνηση (βλέπε 1η ενέργεια). Μετακινεί τον ουδέτερο δείκτη στο χώρο του κομματιού και παίρνει το ύφασμα που διάλεξε. Πληρώνει το ανάλογο κόστος σε κουμπιά, όπως αναγράφεται πάνω στο κάθε κομμάτι, το τοποθετεί στο προσωπικό του ταμπλό και μετακινεί τον δείκτη χρόνου του όσες θέσεις αναγράφονται πάνω στο ύφασμα. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να κρατηθεί κομμάτι υφάσματος για να παιχθεί αργότερα.

Στο κεντρικό ταμπλό υπάρχουν μαρκαρισμένες θέσεις. Επειδή όποια ενέργεια και να εκτελέσουν οι παίκτες ο δείκτης χρόνου τους κινείται πάντα, όταν περάσουν από μια τέτοια θέση συμβαίνουν τα εξής:

 1. Θέσεις με απεικόνιση κουμπιού: Μόλις ο παίκτης περάσει από εκεί παίρνει εισόδημα με βάση το πόσα κουμπιά έχουν τα υφάσματα στο προσωπικό του ταμπλό.
 2. Θέσεις με τα ειδικά πλακίδια 1×1: Ο πρώτος παίκτης που θα περάσει την θέση παίρνει το 1×1 και το τοποθετεί αμέσως στο ταμπλό του.

Αν ένας παίκτης καταφέρει να κλείσει ένα κομμάτι 7×7 στο ταμπλό του πρώτος τότε λαμβάνει το ειδικό πλακίδιο με την ανταμοιβή των 7 κουμπιών για το τέλος της παρτίδας. Το παιχνίδι σταματά αμέσως μόλις κι οι δύο δείκτες χρόνου φτάσουν στο τέλος. Οι πόντοι στο τέλος είναι τα διαθέσιμα κουμπιά των παικτών (το ειδικό πλακίδιο είναι 7 κουμπιά όπως είδαμε ακριβώς παραπάνω) μείον 2 πόντους για κάθε κενό στα προσωπικά ταμπλό. Νικητής είναι ο παίκτης με τους περισσότερους πόντους, σε περίπτωση ισοπαλίας νικητής είναι ο πρώτος που πέρασε την γραμμή τερματισμού.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΓΝΩΜΗ
Πολύ έξυπνο κι όμορφο παιχνίδι, ένα διαμαντάκι που δεν πρέπει να λείπει από καμία συλλογή! Μπορούν να το παίξουν όλοι, πραγματικά δε θυμάμαι πόσες φορές το έχω πάρει ήδη ως δώρο σε τελείως διαφορετικά άτομα μεταξύ τους και μιλάμε για ένα παιχνίδι που είναι σχετικά νέο στην κυκλοφορία του! Όπως έγραψα διαφωνώ λίγο για την ένταξη στην κατηγορία των αφηρημένων παιχνιδιών στρατηγικής αλλά αυτό δεν αλλάζει την αξία του ή την γνώμη μου γι’ αυτό. Προσωπικά θα το χαρακτήριζα ως ένα κλασσικό ευρωπαϊκό παιχνίδι οικογενείας (family/euro game) για δύο παίκτες. Απλοί και σύντομοι κανόνες, όμορφα περιεχόμενα, μικρό κουτί, οικονομική τιμή κι ευρέως διαδεδομένο αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Μάλιστα κυκλοφορεί και ελληνική έκδοση από την Κάϊσσα που το κάνει ακόμα πιο προσιτό για την εγχώρια αγορά. Πάρτε αμέσως ένα αντίτυπο για εσάς κι αρχίστε να διαδίδετε αυτό το παιχνίδι δωρίζοντας το σε φίλους, συγγενείς, γνωστούς για να το χαρούν με τα προσφιλή τους πρόσωπα. Εκτιμώ ότι θα γίνει ένα κλασσικό παιχνίδι και θα παίζεται ακόμα κι αρκετά χρόνια από σήμερα. Απλά εξαιρετικό παιχνίδι, βγάζω το καπέλο στον κύριο Rosenberg, δεν έχω να πω κάτι άλλο!

Το Επιτραπαίζουμε έχει κάνει ένα σύντομο βίντεο επεξήγησης και κριτικής για το παιχνίδι που μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω.

Κάντε click παρακάτω στο εξώφυλλο του κουτιού του παιχνιδιού για να μεταβείτε στην σελίδα καταχώρησης με περισσότερες πληροφορίες, κριτική για το παιχνίδι και άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες:

Σχετικά με Παναγιώτης Ζώης

Ο Παναγιώτης λατρεύει το Σκάκι (Βασιλιάς στις προτιμήσεις του) ωστόσο τα χόμπι του ποικίλουν! Εκτός από τα επιτραπέζια του αρέσει να βλέπει anime, να ακούει μουσική (κυρίως Rock & Metal). Παράλληλα του αρέσει να βλέπει ταινίες και κάποιες επιλεγμένες σειρές (πχ. Game of Thrones, Deadwood, Band of Brothers). Αγαπημένο χρώμα του, το κίτρινο (στο Catan αναγκαστικά πορτοκαλί... ) και ακολουθούν μαύρο και μπλε αλλιώς γκρινιάζει άμα δεν του δίνουν ένα από αυτά!!!

Δείτε επίσης...

TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume

⚡️ https://linktr.ee/epitrapaizoume 🎲 TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume ✏️ …