Επιτραπέζια Παιχνίδια – Board Games | Epitrapaizoume.gr › Forums › Reviews από τους φίλους του Επιτραπαίζουμε › Mansions of Madness (2011)
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
19/10/2013 at 9:54 pm #18089
TomahawkMemberΓια τους φίλους και μη της Μυθολογίας Κθούλου και του Λάβκραφτ, το Mansions of Madness έρχεται να ταράξει τα νερά των Adventure Board Games (βλ. http://en.wikipedia.org/wiki/Adventure_board_game). Επανάσταση (ναι θα το πω) χωρίς περίπλοκους κανόνες που να απευθύνονται σε μια χούφτα παιχτών, αλλά αντίθετα σε όλο το κοινό των gamers και ιδιαίτερα στους λάτρεις των adventures και των θεματικών παιχνιδιών.
Για αρχή θα σας παρουσιάσω κάποια σημαντικά χαρακτηριστικά που το κάνουν τόσο όμορφο και γρήγορο (χωρίς να εκλείπει το βάθος και η στρατηγική). 1)Τέλος τα τετράγωνα! ε ναι! οι χαρακτήρες πλέον κινούνται σε μεγάλα και ευρύχωρα spaces, τα οποία βρίσκονται σχεδιασμένα πάνω στα tiles που συνθέτουν το χάρτη σε κάθε περιπέτεια. 2)Το κάθε σενάριο διαθέτει διάφορες παραλλαγές, τις οποίες καθορίζει ο Keeper (βλέπε παρακάτω – ο αντίστοιχος Game Master) κρυφά πριν από κάθε παιχνίδι απαντώντας σε κάποιες ερωτήσεις (π.χ. Γιατί το σπίτι είναι στοιχειωμένο; Α) Ένας Great Old One θέλει να εισβάλει στο κόσμο μας Β) Κάποια μάγισσα πειραματίζεται με τα ξόρκια της…). 3)Οι χαρακτήρες δεν ξέρουν το στόχο τους! Μόνο ο Keeper γνωρίζει την αποστολή των investigators καθώς και τη δική του. Μέσα από διάφορες κάρτες (Clue Cards) οι investigators όταν βρουν το Clue 1 (το βρίσκεις πάντα τελευταίο, γιατί είναι καλά κρυμμένο και χρειάζεσαι οπωσδήποτε τα προηγούμενα στοιχεία για να το βρεις) η αποστολή τους καθώς και η αποστολή του Keeper γίνονται ευρέως γνωστές. 4)Αλληλεπίδραση με το περιβάλλον! οι χαρακτήρες μπορούν να αμπαρώσουν πόρτες με ντουλάπες, να κρυφτούν σε μπαούλα και άλλα πολλά!
The Investigators
Οι παίκτες παίζουν σαν γκρουπ ενάντια στον Keeper και αναπαριστούν investigators οι οποίοι έχουν πάει σε κάποια στοιχειωμένη έπαυλη, για να επιλύσουν κάποιο μυστήριο (όπου η υπόθεση ποτέ δε λέγεται από την αρχή, αντίθετα διαλευκάνεται σιγά σιγά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού). Ο καθένας έχει ένα διαφορετικό ποσό Stamina (η αντοχή του – στο 0 πεθαίνει ο χαρακτήρας) και το – γνωστό στα παιχνίδια Κθούλου – Sanity (η λογική του – στο 0 μπορεί μέχρι και να σε ελέγξει ο Keeper!). Μετά ακολουθούν τα βασικά χαρακτηριστικά (Strength, Lore, Dexterity…) με τα οποία πραγματοποιούνται κυρίως οι μάχες ή διάφορες καταστάσεις (π.χ. ο χαρακτήρας γλιστράει εξαιτίας κάποιας γλιστερής ουσίας στο πάτωμα, Τέσταρε Dexterity για να κρατηθεί από κάπου).
The Keeper
Ο Keeper (ο αντίστοιχος DM/GM, ο κακός/ αυτός που “τρέχει” το παιχνίδι) στη διάθεσή του εκτός από τη ποικιλία τεράτων διαθέτει και 3 decks από διαφορετικές κάρτες, από τις οποίες τον ένα αποτελεί τις ενέργειες που μπορεί να κάνει στο γύρω του (π.χ. να κουνήσει ένα τέρας ή να σβήσει τα φώτα σε ένα δωμάτιο), το Mythos Deck το οποίο περιέχει event κάρτες τις οποίες ενεργοποιεί μόνο κατά τις διάρκεια του γύρου των investigators (π.χ. να βάλει φωτιά σε ένα δωμάτιο) και τέλος τις Trauma Cards τις οποίες πετά οποιοδήποτε γύρω οι investigators χάσουν είτε Stamina είτε Sanity (π.χ. από ένα κάταγμα στο χέρι μέχρι να κάνει έναν investigator να αυτοκτονήσει!).
Final thoughts
Θέλω να τονίσω πως το παιχνίδι διαθέτει πολλά flavour texts σε όλες τις κάρτες τα οποία είναι καλό να διαβάζονται καθώς δημιουργούν ατμόσφαιρα, ίσως δε το χαρακτηρίζει τόσο πολύ η μάχη (πέρα από 2 σενάρια που γίνεται κυριολεκτικά πανικός από τέρατα) αλλά η αναζήτηση στοιχείων και να επιβιώσουν οι investigators από τα καλούδια που έχει στη διάθεση του ο Keeper, η ώρα είναι εναντίον των investigators καθώς και του Keeper (μη ξεχνάμε πως έχει και ο ίδιος αποστολή που πρέπει να πραγματοποιήσει) και τέλος θέλει κάποια προετοιμασία που θα πάρει λίγη ώρα μιας και κάθε σενάριο είναι διαφορετικό αλλά σας εγγυώμαι πως κάθε session είναι φανταστική εμπειρία!!!
20/10/2013 at 6:59 pm #21143
VitaKapaParticipantΤρομερό Review Tomahok :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:
Ευχαριστούμε πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες
Προσωπικά μου άνοιξες την όρεξη 😀20/10/2013 at 7:00 pm #21144
VitaKapaParticipantΤο παιχνίδι κανεις καλό scale up?
Παίζει καλά και με λίγους και με πολλους?
Thanks20/10/2013 at 9:08 pm #21145
TomahawkMember@VitaKapa wrote:
Το παιχνίδι κανεις καλό scale up?
Παίζει καλά και με λίγους και με πολλους?
ThanksΣτους κανόνες παίζεται ακόμα και με 2 (Keeper vs Investigator) αλλά το παιχνίδι “ξεκινάει” από 4 και πάνω (2-5 είναι το όριο) γιατί όσοι περισσότεροι είναι οι παίκτες τόσες περισσότερες ανέσεις και καλούδια έχει ο Keeper :dice:
21/10/2013 at 3:54 am #21146
VitaKapaParticipantSuper!!!!! :meeple:
25/10/2013 at 11:25 pm #21147
Αχιλλέας ΓαρυφάλουParticipantΑν και δεν το χα σκοπο να το παρω(λογω της απαισιας εμπειριας μου με το αρκαμ χορορ)οχι θεματικα οσο παικτικα με το review σου μου κινησες την περιεργεια κι επειδη μου θυμιζει αρκετα betrayal on the house on the hill που πραγματικα ειναι πολυ διασκεδαστικο παιχνιδι ψηνομαι!Μια απορια μονο αν μπορεις…Μοιαζει καθολου με το αρκαμ χορρορ το call of cthulu??Απ οτι διαβασα δεν εχουν καμια σχεση πλην του κοσμου που δεν μ ενοχλει καθολου καθοτι fan του lovecraft!!!
27/10/2013 at 9:32 am #21148
TomahawkMember@garif wrote:
Αν και δεν το χα σκοπο να το παρω(λογω της απαισιας εμπειριας μου με το αρκαμ χορορ)οχι θεματικα οσο παικτικα με το review σου μου κινησες την περιεργεια κι επειδη μου θυμιζει αρκετα betrayal on the house on the hill που πραγματικα ειναι πολυ διασκεδαστικο παιχνιδι ψηνομαι!Μια απορια μονο αν μπορεις…Μοιαζει καθολου με το αρκαμ χορρορ το call of cthulu??Απ οτι διαβασα δεν εχουν καμια σχεση πλην του κοσμου που δεν μ ενοχλει καθολου καθοτι fan του lovecraft!!!
Άσχετα που υπάρχουν ίδιοι χαρακτήρες ίδια αντικείμενα, ίδια ξόρκια το παιχνίδι είναι άλλου συστήματος. Δε σου άρεσε ο Big Daddy το Arkham Horror? :what”
γούστα είναι αυτά 🙂27/10/2013 at 11:39 am #21149
Αχιλλέας ΓαρυφάλουParticipantδυστυχως δεν μ αρεσε αλλα παιζαμε 8αδα μετα απο ξενυχτι…το κακο του game ηταν οτι ειχαμε φτασει σ ενα σημειο στο οποιο δεν μπορουσαμε να κανουμε τπτ παρα μονο να μπαινοβγαινουμε στο νοσοκομειο!!!Παντως το mansion of madness μ εψησε να το δω απο την περιγραφη σου
28/10/2013 at 9:59 am #21150
TomahawkMember@garif wrote:
δυστυχως δεν μ αρεσε αλλα παιζαμε 8αδα μετα απο ξενυχτι…το κακο του game ηταν οτι ειχαμε φτασει σ ενα σημειο στο οποιο δεν μπορουσαμε να κανουμε τπτ παρα μονο να μπαινοβγαινουμε στο νοσοκομειο!!!Παντως το mansion of madness μ εψησε να το δω απο την περιγραφη σου
Ακόμα και αν έχεις παίξει κάτι ανάλογο, το MoM – χωρίς να υπερβάλω στο ελάχιστο – είναι ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ κυριολεκτικά στο τομέα του :dice:
28/10/2013 at 5:43 pm #21151
VitaKapaParticipant@Tomahok wrote:
Ακόμα και αν έχεις παίξει κάτι ανάλογο, το MoM – χωρίς να υπερβάλω στο ελάχιστο – είναι ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ κυριολεκτικά στο τομέα του :dice:
Tomahok νομίζω ότι έχεις καραφέρει να μας πορώσεις όλους με το Mansions of Madness!!! Εγώ έχω παίξει το Betrayal on the house on the hill
http://cf.geekdo-images.com/images/pic828598_t.jpg” alt=””>
Αλλά το Mansions of Madness ανυπομονώ να το παίξω με την πρώτη ευκαιρία που θα βρεθεί λίγος χρόνοςhttp://cf.geekdo-images.com/images/pic1678537_lg.jpg” alt=””>
30/10/2013 at 7:26 pm #21152
TomahawkMemberΑ και κάτι που ξέχασα να βάλω στο αρχικό ποστ όσον αφορά τις καινοτομίες του… κάθε τέρας (ίδιας κατηγορίας) είναι διαφορετικό!!! άλλο damage, άλλο health (εντάξει δεν εννοώ ότι το ένα π.χ. έχει 5 και το άλλο 15 :Ρ αλλά και πάλι έχει διαφορετικά και τέλος κάθε τέρας έχει ένα δικό του Special Ability!! όλα αυτά αναγράφονται στη βάση (από κάτω) κάθε τέρατος και γίνονται γνωστά στους Investigators μόνο και αν το τέρας δεχθεί ζημιά 🙂
30/10/2013 at 7:34 pm #21153
VitaKapaParticipant@Tomahok » Τετ Οκτ 30, 2013 10:26 pm wrote:
Α και κάτι που ξέχασα να βάλω στο αρχικό ποστ όσον αφορά τις καινοτομίες του… κάθε τέρας (ίδιας κατηγορίας) είναι διαφορετικό!!! άλλο damage, άλλο health (εντάξει δεν εννοώ ότι το ένα π.χ. έχει 5 και το άλλο 15 :Ρ αλλά και πάλι έχει διαφορετικά και τέλος κάθε τέρας έχει ένα δικό του Special Ability!! όλα αυτά αναγράφονται στη βάση (από κάτω) κάθε τέρατος και γίνονται γνωστά στους Investigators μόνο και αν το τέρας δεχθεί ζημιά 🙂
Λοιπόν Tomahok δεν θα μου ξεφύγεις 😀
σε έχω κλείσει για παρτίδα Mansion of Madness στην πρώτη
επίσημη συνάντηση φίλων του Επιτραπαίζουμε!!!
Τι λέτε θέλετε να το οργανώσουμε?
και όποιοι έχουν όρεξη μαζεύονται!!!
:epitrapaizoume:30/10/2013 at 9:46 pm #21154
TomahawkMemberΤα ‘χουμε πει είμαι μέσα 😀 😀
αυτή την εβδομάδα δοκίμαζα το expasion 😉
υπάρχει κάποιο μέρος στο φορουμ που να μπορώ να ποστάρω τις βαμμένες φιγούρες (από μένα) ή αλλιώς να κάναμε και ένα section τύπου “επιτραπέζια και μοντελισμος”; χωρίς να αναφέρομαι στα Wargames (Warhammer etc…), μόνο βαμμένες φιγούρες από επιτρπέζια… ε; τι λέτε;
31/10/2013 at 4:06 pm #21155
VitaKapaParticipant@Tomahok » Πέμ Οκτ 31, 2013 12:46 am wrote:
Τα ‘χουμε πει είμαι μέσα 😀 😀
αυτή την εβδομάδα δοκίμαζα το expasion 😉
υπάρχει κάποιο μέρος στο φορουμ που να μπορώ να ποστάρω τις βαμμένες φιγούρες (από μένα) ή αλλιώς να κάναμε και ένα section τύπου “επιτραπέζια και μοντελισμος”; χωρίς να αναφέρομαι στα Wargames (Warhammer etc…), μόνο βαμμένες φιγούρες από επιτρπέζια… ε; τι λέτε;
Πολύ καλή ιδέα Tomahok :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: το ΣΚ θα το ετοιμάσουμε 🙂 κάτω από ποια κατηγορία λέτε ότι είναι καλύτερα να το βάλουμε 💡 ?
31/10/2013 at 7:18 pm #21156
TomahawkMemberΣτο Board Game Related (Σχετικά με Επιτραπέζια) προτείνω 🙂
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.
Επιτραπαίζουμε – Επιτραπέζια Παιχνίδια – Board Games Τα πάντα για τα αγαπημένα σου επιτραπέζια