Κεντρική / Board Games / YAFKA REVIEWS: King of Siam

YAFKA REVIEWS: King of Siam

Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...

Siam 1894 o Rama o V στην προσπάθεια του να εκμοντερνισει την χώρα του με φρέσκες ευρωπαϊκές ιδέες, βρίσκεται αντιμέτωπος με τις άλλες φατρίες οι όποιες επιμένουν παραδοσιακά, σύντομα θα ξεσπάσει μια διαμάχη ανάμεσα τους με έπαθλο το ίδιο το Siam.

Κάπου εκεί ξεκάνει κ το παιχνίδι το οποίο βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα ο σχεδιαστής του Peer Sylvester, στο τέλος του rulebook γραφεί κάποια ενδιαφέροντα πράγματα για το πως σκέφτηκε κ πως έστησε όλο το θέμα, το παιχνίδι βγαίνει από την Histogame η όποια βγάζει και το άλλο τεραστιο παιχνίδι που έχει τίτλο Friedrich.

Το παιχνίδι έχει σχεδιάσει για τρεις παίκτες αν και παίζεται και με τέσσερις (ζευγάρια) δεν έχει τύχει μέχρι σήμερα όμως να το δοκιμάσω. Κάθε παίκτης προσπαθεί να ελέγξει/επηρεάσει μια από τις τρεις factions( Rama, Lao, Malay) παίζοντας κάρτες στον γύρο του.

Όμως κάθε παίκτης έχει μονό οκτώ κάρτες!!!!! Κάθε παίκτης παίρνει το δικό του set από κάρτες και προσπαθεί να το διαχειρισθεί όσο καλύτερα γίνεται. Κάθε φορά που παίζεις μια κάρτα έχεις την δυνατότητα να πάρεις ένα καβάκι από μια από τις τρεις φατρίες που υπάρχουν με αυτό τον τρόπο ασκείς και τον έλεγχο της φατρίας όσα πιο πολλά κυβάκια έχεις τόσο πιο μεγάλη επιρροή ασκείς.

Εδώ όμως είναι και το παράδοξο του παιχνιδιού ενώ από την μια παίρνεις το καβάκι και έχεις μεγαλύτερο έλεγχο, ταυτόχρονα αυτή η φατρία αποδυναμώνεται στο ταμπλό!!! Το ταμπλό αναπαριστά τον χάρτη της περιοχής με τις οκτώ περιοχές οπού θα γίνουν οι μάχες/εκλογές η σειρά που θα επιλυθεί κάθε περιοχή ορίζεται από την αρχή (όπως στο Maharaja) αλλά υπάρχει κάρτα που μπορεί να αλλάξει την σειρά.


Η επίλυση μιας περιοχής είναι πολύ απλή, κάθε παίκτης στον γύρο του δηλώνει αν θα παίξει κάρτα, αν παίξει παίρνει κ ένα καβάκι από μια φατρία μπροστά του όταν και οι τρεις παίκτες πάνε πάσο στην σειρά (μπορείς να πεις πάσο κ να ξαναμπείς παίζοντας κάρτα) γίνεται η επίλυση της περιοχής όποια φατρία έχει τα περισσότερα κυβάκια τοποθετεί μια μάρκα επιρροής της. Όμως αν είναι ισόπαλο το αποτέλεσμα τότε μπαίνει μια Βρετανική σημαία ένδειξη ότι ως συνήθως πίσω από τις μεγαλύτερες καταστροφές της ανθρωπότητας κρύβονταν οι Βρετανοί.


Το παιχνίδι τελειώνει με δυο τρόπους
1) αν ανά πασά στιγμή υπάρξουν τέσσερις Βρετανικές σημαίες το παιχνίδι τελειώνει αυτόματα.
2) δεν επικρατούν οι Βρετανοί και ολοκληρώνονται κ οι 8 περιοχές.

Το παιχνίδι έχει πολλή τακτική, για την ακρίβεια πάρα πολλή τακτική έχει αρκετό κάψιμο εγκέφαλου, θέλει πολλά παιχνίδια για να αρχίσεις να πιάσεις το νόημα του και τον τρόπο ανάπτυξης του, έχει τον παίκτη στην τσίτα επειδή έχει λίγα action, σίγουρα δεν είναι El Grande όμως σε συνάρτηση με το μηδέν χρόνο στησίματος κ με διάρκεια 30-45 λεπτά το φέρνει ψηλά στην προτίμηση μου. – Κοσμάς Ρόκος

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παιχνίδι έχει αναβαθμιστεί και κυκλοφορεί σε νέα έκδοση, με όμορφα περιεχόμενα αλλά΄και εικονογράφηση, από την Osprey Games με τίτλο “The King is Dead”.

Κάντε click παρακάτω στο εξώφυλλο του κουτιού του παιχνιδιού για να μεταβείτε στην σελίδα καταχώρησης με περισσότερες πληροφορίες, κριτική για το παιχνίδι και άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες:

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Γιάφκα Επιτραπέζιων Παιχνιδιών

Η γιάφκα είναι μια παρέα απο gamers που είναι διατεθιμένοι να δοκιμάσουν, να πειραματιστούν, να ψάξουν, αλλά κυρίως να παίξουν. Κόντρα στο ρεύμα και το hype, στη γιάφκα θα βρούνε θέση στο τραπέζι διαμαντάκια που δε θα βρούνε ποτέ το δρόμο τους στα hottest ούτε θα γράψουν τεράστιους τζίρους στο kickstarter. Και - το κυριότερο - ποτέ δε θα βαρεθούμε να πληροφορήσουμε τους υπόλοιπους gamers για αυτά. Οι συναντήσεις γίνονται από ένα κλειστό group παικτών,καθώς είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχουν αυστηρά κριτήρια επιλογής των μελών της, στα αξιοσημείωτα ότι απαγορεύεται η είσοδος στο γυναικείο φύλλο.

Δείτε επίσης...

REVIEW: Paris

Παίξαμε το Paris, το τελευταίο παιχνίδι των Michael Kiesling και Wolfgang Kramer από την Game …