Κεντρική / Board Games / WHAT’S NEW? – Scorpius Freighter

WHAT’S NEW? – Scorpius Freighter

Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...

Στο Scorpius Freighter, τα νέο παιχνίδι της Alderac Entertainment Group κάθε παίκτης αναλαμβάνει τον ρόλο ενός καπετάνιου διαστημικής φρεγάτας η οποία αποτελείται από ένα πλήρωμα τεσσάρων ατόμων.

Έχουν περάσει σχεδόν εκατό χρόνια από τότε που αποικήθηκε το σύστημα Scorpius και μέσα στις τελευταίες δεκαετίες η διαγαλαξιακή κυβέρνηση έχει πάρει τον έλεγχο των πάντων.

Περισσότερο από δέκα εκατομμύρια ψυχές ζουν στο σύστημα με καμία πλέον ελπίδα για το μέλλον για κάτι καλύτερο για τους εαυτούς τους αλλά ακόμα χειρότερα χωρίς καμία ελπίδα διαφυγής. Ωστόσο δεν είναι όλοι έτοιμοι να ακολουθήσουν κατά γράμμα το θέλημα της κυβέρνησης.

Μέσα στο παιχνίδι καλείστε να χρησιμοποιήσετε έξυπνα το πλήρωμα σας για να ενεργοποιήσετε τρεις μεγάλες πλαστικές μινιατούρες διαστημοπλοίων, οι οποίες και κινούνται σε τρία διαφορετικά rondel (κυκλικά track). Οι θέσεις στις οποίες θα σταματήσουμε τα διαστημόπλοια, καθορίζουν και τον τύπο της ενέργειας που μπορούν να πάρουν οι παίκτες. Οι δυνατές ενέργειες επάνω στις θέσεις των πλανητών ποικίλουν από αναβαθμίσεις με τη μορφή πλακιδίων, τις οποίες προσθέτετε στο διαστημόπλοιο σας και να σας προσφέρουν ιδιότητες, θέσεις για μεταφορά υλικών και άλλα, έως και αναβαθμίσεις στο πλήρωμα σας με το να γίνει περισσότερο έμπειρο και αποτελεσματικό (από την πίσω πλευρά της κάρτας τους).

Το παιχνίδι συνεχίζεται με εύκολη ροή και ενδιαφέρον και οποιαδήποτε στιγμή μια από τις τρεις πλαστικές μινιατούρες κάνει μια πλήρη περιστροφή σε ένα από τα 3 planet rondel, τότε το παίκτης που πέρασε το checkpoint θα πρέπει να αφήσει κάποιο από τα υλικά του επάνω στο πλοίο. Θεματικά η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το λαθρεμπόριο που γίνεται κάτω από τον έλεγχο της και προχωράει στην κατάσχεση κάποιου υλικού από τον παίκτη. Αυτός είναι και ο τρόπος με τον οποί τελειώνει το παιχνίδι, όταν από τα τρία διαστημόπλοια motherhips συλλέξει/κατάσχει ένα συγκεκριμένο αριθμό από φορτία 4, 5 ή 6, ανάλογα με τον αριθμό παικτών. Το παιχνίδι ολοκληρώνεται με τον υπολογισμό των πόντων νίκης και τον καθορισμό του νικητή.

Η συνθήκη τέλους της παρτίδας είναι ξεκάθαρη και μάλιστα μπορούν οι παίκτες να υπολογίσουν πόσο πλησιάζουν στο τέλος και να προσαρμόσουν την στρατηγική τους για τα τελικά τους πλάνα. Να και σαν κίνηση είναι απλή, η κατάσχεση των φορτίων από τα κυβερνητικά πλοία είναι θεματική και βοηθάει στην οπτική κατανόηση της πορείας του παιχνιδιού, χωρίς να μοιάζει κάτι παράταιρο (π.χ. μετρώντας γύρους με ένα πιόνι). Φυσικά και οι παίκτες έχουν έναν μικρό λόγο στο πόσο μπορούν να τρέξουν ή να καθυστερήσουν ένα παιχνίδι ανάλογα με το πόσο καλά τα πάνε στην πορεία της παρτίδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Scorpius Freighter παίζει ιδιαίτερα καλά με οποιοδήποτε αριθμό παικτών, το ίδιο και με δυο παίκτες κάτι το οποίο δεν είναι πάντα εξασφαλισμένο στα περισσότερα καινούργια παιχνίδια, τα οποία απαιτούν πλήρη αριθμό παικτών για να δείξουν. Η γρήγορη ροή του, η μεγάλη παραμετροποίηση του διαστημόπλοιου σας με μια πληθώρα αναβαθμίσεων και αμπαριών για φορτία και οι καλοδουλεμένοι μηχανισμοί του, που δένουν άρτια με το θέμα του θα κερδίσουν πολλούς απαιτητικούς στο hobby μας και σίγουρα όχι άδικα. Αν κάτι αρνητικό θέλαμε να προσάψουμε στο παιχνίδι, αυτό θα ήταν ο παραπάνω χρόνος προετοιμασίας της παρτίδας πριν να ξεκινήσει κανείς να παίζει. Μη ξεχνάτε το παιχνίδι έρχεται με πολλά πλακίδια αναβαθμίσεων, συμβόλαια και side deals και όλα αυτά πρέπει να ταχτοποιηθούν κατάλληλα στο ταμπλό και στις θέσεις τους πριν από κάθε παρτίδα. Δεν είναι κάτι που φτάνει στο βαθμό του ενοχλητικού, παρόλο αυτά ετοιμαστείτε για λίγο setup παραπάνω από ότι συνήθως.

Ας μιλήσουμε λίγο τώρα για την ποιότητα παραγωγής του παιχνιδιού. Ξεκινώντας να πούμε ότι το παιχνίδι έρχεται με ένα πρακτικό tray το οποίο έρχεται με ξεκάθαρες θέσεις για όλα τα περιεχόμενα κάνοντας την πρόσβαση αλλά και την οργάνωση των πάντων παιχνιδάκι. To insert διασφαλίζει ότι όλα μένουν στη θέση τους κατά την μεταφορά και δεν θα μπερδεύονται τα περιεχόμενα και τα πλακίδια κάθε τρεις και λίγο, ή αν σηκώσετε όρθιο το κουτί σε μια τσάντα μέσα. Η Alderac Entertainment Group είναι γνωστή για την σταθερή ποιότητας της, ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα με ποιότητα παραγωγής και μάλιστα σε περιπτώσεις που μπορεί να έτυχε στο παρελθόν να λείπει κάτι, η εταιρεία με συνοπτικές διαδικασίες το αντικατέστησε με το εξαιρετικό της customer service. Τα πλαστικά motherships που κυριαρχούν με την παρουσία τους στο κεντρικό ταμπλό, είναι πρακτικά μεγάλα και όμορφα στο μάτι. Η τοποθέτηση και η αφαίρεση κύβων επάνω τους είναι παιχνιδάκι και η μετακίνηση τους κυκλικά από θέση σε θέση στα rondel με τους πλανήτες είναι εύκολη και χωρίς πρόβλημα. Το φορτίο αν και δεν είναι κάτι παραπάνω από μεγάλα πολύχρωμα ξύλινα κυβάκια, εδώ αυτό δουλεύει άρτια μαζί με τις θέσεις στα αμπάρια των ταμπλό των παικτών και τα διάφορα πλακίδια τους. Μιας και μιλήσαμε για προσωπικά ταμπλό, να πούμε εδώ ότι αυτά είναι double layered και πιο συγκεκριμένα ressessed κάτι το οποίο σημαίνει ότι τα πλακίδια αναβαθμίσεων ταιριάζουν γάντι στις θέσεις τους και δε θα βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση, αν κάποιος σπρώξει κατά λάθος το τραπέζι να κυνηγάτε κυβάκια και πλακίδια στο πάτωμα. Συνολικά τα προσωπικά ταμπλό των παικτών (διαστημικά σκάφη) είναι εξαιρετικά, ποιοτικά και πάνω από όλα λειτουργικά. Η μία πλευρά τους είναι εισαγωγική για τα πρώτα παιχνίδια μας, ενώ η πίσω πλευρά τους είναι προχωρημένη και διαφορετική για κάθε παίκτη, προσφέροντας μια επιπλέον πρόκληση στην παρτίδα και στη διαχείριση των πλακιδίων και της σωστής τοποθέτησης τους στο σκάφος μας. Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι τα τελευταία έχουν ακόμα και θέσεις slots για τις κάρτες του πληρώματος στο κάτω μέρος, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο μιας και διαρκώς θα κάνουμε activate/slide crew cards στο γύρο μας. Τέλος το φυλλάδιο οδηγιών είναι ξεκάθαρο και ευανάγνωστο, με σωστή δομή, μεγάλες εικόνες και σαφή παραδείγματα και πραγματικά αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για το πώς θα πρέπει να γράφεται ένα φυλλάδιο οδηγιών σε ένα σύγχρονο επιτραπέζιο παιχνίδι.

To Scorpius Freighter είναι ένα παιχνίδι με πολύ λίγο player interaction, σίγουρα η κίνηση των motherships είναι κοινή για όλους, αλλά δεν έχουμε εδώ τα κλασσικά στοιχεία take that για να κάνει ο ένας κακό στον άλλον. Το μοναδικό που μπορεί να γίνει είναι να προλάβει κάποιος άλλος να πάρει το πλακίδιο που θέλουμε είτε πρόκειται για αναβάθμιση στο πλοίο μας είτε για κάποιο συμβόλαιο, αλλά μέχρι εκεί. Το τελευταίο όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν σημαίνει ότι το Scorpius Freighter δεν είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι και δεν έχει πολλά μάλιστα στοιχεία να ευχαριστηθεί κανείς. Το αντίθετο μάλιστα, τόσο η διαχείριση των υλικών, όσο και η παραμετροποίηση και αναβάθμιση του διαστημόπλοιου μας, αλλά και η σωστή χρήση κάθε φορά των καρτών πληρώματος, δίνουν πολλά για να χαρεί/ευχαριστηθεί κανείς. Το παιχνίδι έχει αρκετό replayability και σίγουρα καμία παρτίδα δε θα είναι ίδια με την προηγούμενη, μεγάλη ποικιλία και πολλές επιλογές στο πώς να φτιάξει το ιδανικό και πλέον λειτουργικό διαστημόπλοιο.

Το Scorpius Freighter συνδυάζει όλα τα στοιχεία ενός σύγχρονου επιτραπέζιου παιχνιδιού, το όποιο με απλούς κανόνες και μικρό χρόνο παρτίδας δίνει απλόχερα μια ώρα διαστημικής περιπλάνησης με μια άλλη οπτική γωνία. Οπτικά το παιχνίδι είναι υπέροχο, έχει ωραία παρουσία στο τραπέζι και εύκολα κερδίζει τα βλέμματα. Οι μηχανισμοί του καλοδουλεμένοι και θεματικά σωστοί, ενώ το μεγάλου ατού ξεκάθαρα είναι η γρήγορη ροή μέσα στην παρτίδα και το ευχάριστο gameplay. Ξεκάθαρα το παιχνίδι θα μείνει στην συλλογή μας και έχει κερδίσει μια θέση στην κατηγορία παιχνίδια της ώρας με “ζουμί” μιας και σου δίνει αρκετά να οργανώσεις, να σκεφτείς και πάνω από όλα να απολαύσεις μέσα σε μια παρτίδα. Αν σας αρέσει το θέμα και η εικόνες που βλέπετε, σίγουρα το παιχνίδι δε θα σας απογοητεύσει στο τραπέζι. Ακόμα και αν κάποιος δεν είναι παραδοσιακά fan των διαστημικών παιχνιδιών, αξίζει να του ρίξει μια ματιά μιας και ο πυρήνας του σχεδιαστικά είναι άρτιος και δουλεύει σαν μια καλολαδωμένη μηχανή ή για να είμαστε ποιο σωστοί, ένας καλοσυγχρονισμένο hyper drive…

Σε κάθε περίπτωση, μην αμελήσετε να του ρίξετε μια ματιά και στο Unboxing & Impressions βίντεο μας παρακάτω:

Σε κάθε περίπτωση, μην αμελήσετε να του ρίξετε μια ματιά και στο how to play βίντεο μας παρακάτω:

Κάντε click παρακάτω στο εξώφυλλο του κουτιού του παιχνιδιού για να μεταβείτε στην σελίδα καταχώρησης με περισσότερες πληροφορίες, κριτική για το παιχνίδι και άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες:

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Ευάγγελος Κεφάλας

Ο Βαγγέλης ως γνήσιος χημικός, από το πρώτο του πτυχίο μέχρι και το διδακτορικό του πάντα του άρεσε πάντα η έρευνα και η χαρά της ανακάλυψης. Έτσι έχει πάντα όρεξη για νέα παιχνίδια ενώ τελευταία "πειραματίζεται" και με τη δημιουργία νέων επιτραπέζιων παιχνιδιών. Του αρέσουν κάθε λογής παιχνίδι και η φιλοσοφία του είναι ότι για κάθε περίσταση και κάθε παρέα υπάρχει ένα διαφορετικό παιχνίδι που κάνει κλικ. Του αρέσουν τα όμορφα παιχνίδια από άποψη παραγωγής και θέματος και πιστεύει ότι τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι για το μυαλό ότι το γυμναστήριο για το σώμα. Σώματι υγιεί εν νου υγιή...

Δείτε επίσης...

Gloom of Kilforth – How to Play Video

Το Επιτραπαίζουμε ετοίμασε άλλο ένα νέο Video που μας ζητήθηκε να παρουσιάσουμε. Δείτε πρώτοι το …