Κεντρική / Game / Scorpius Freighter (2018)

Scorpius Freighter (2018)

Έχουν περάσει σχεδόν εκατό χρόνια από την αποίκιση του Scorpius system. Τις τελευταίες δεκαετίες η κυβέρνηση έχει πάρει τον έλεγχο των πάντων. Δέκα εκατομμύρια πλάσματα στο Scorpius system ζουν χωρίς καμία ελπίδα ευημερίας, προόδου και ανάπτυξης. Επιπλέον δεν έχουν καμία ελπίδα διαφυγής από το άγρυπνο μάτι της κυβέρνησης. Ωστόσο κάποιοι αρνούνται να δεχτούν αυτήν την πραγματικότητα και συνεχίζουν να πιστεύουν στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών αλλά και αγαθών. Μερικοί καπετάνιοι μεταγωγικών διαστημοπλοίων προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το ίδιο το σύστημα εναντίον του και αναλαμβάνουν αποστολές μετακίνησης λαθραίων αγαθών, απαγορευμένων φαρμάκων, μυστικών πληροφοριών και κάθε είδους δραστηριότητες κάτω από το κυβερνητικό ραντάρ. Αυτοί οι τολμηροί καπετάνιοι, ρίχνουν καύσιμο στην επανάσταση της οποίας το φιτίλι αρχίζει να σιγοκαίει. Και η επανάσταση θα έρθει… Στο Scorpius Freighter αναλαμβάνετε τον ρόλο ενός καπετάνιου μεταγωγικού διαστημικού σκάφους και διακινείτε λαθραία αγαθά και πληροφορίες με σκοπό να δημιουργήσετε πλήγμα στη διεφθαρμένη κυβέρνηση. Στο παιχνίδι προσλαμβάνετε πλήρωμα κάθε είδους, από τους πιο τολμηρούς ως τους πιο ικανούς για να φέρουν εις πέρας τη δουλειά. Μετατρέπετε και αναβαθμίζετε το σκάφος σας, με κρυφά αμπάρια και αποθήκες για τα λαθραία καθώς και με βελτιωμένες τεχνολογίες. Διακινείτε λαθραία και παράνομα αγαθά, ενώ αποφεύγετε τις αρχές. Γίνετε και εσείς μέρος της επανάστασης και βοηθήστε να ανατραπεί η διεφθαρμένη κυβέρνηση για ένα καλύτερο μέλλον για όλους…

Έχουν περάσει σχεδόν εκατό χρόνια από την αποίκιση του Scorpius system. Τις τελευταίες δεκαετίες η κυβέρνηση έχει πάρει τον έλεγχο των πάντων. Δέκα εκατομμύρια πλάσματα στο Scorpius system ζουν χωρίς καμία ελπίδα ευημερίας, προόδου και ανάπτυξης. Επιπλέον δεν έχουν καμία ελπίδα διαφυγής από το άγρυπνο μάτι της κυβέρνησης. Ωστόσο κάποιοι αρνούνται να δεχτούν αυτήν την πραγματικότητα και συνεχίζουν να πιστεύουν στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών αλλά και αγαθών. Μερικοί καπετάνιοι μεταγωγικών διαστημοπλοίων προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το ίδιο το σύστημα εναντίον του και αναλαμβάνουν αποστολές μετακίνησης λαθραίων αγαθών, απαγορευμένων φαρμάκων, μυστικών πληροφοριών και κάθε είδους δραστηριότητες κάτω από το κυβερνητικό ραντάρ. Αυτοί οι τολμηροί…

Κριτική Παιχνιδιού

Θέμα - 7.5
Ευκολία Εκμάθησης - 8
Διασκέδαση - 8.5
Περιεχόμενα - 9
Στρατηγική - 8.5
Απουσία Τύχης - 9

8.4

Πολύ Καλό

Καλοκουρδισμένο παιχνίδι τριπλού rondel, διαχείρισης και διαμόρφωσης διαστημοπλοίου, με υψηλό επίπεδο παραγωγής και gameplay που σε κερδίζει...

User Rating: 4.45 ( 1 votes)

Διαβάστε το άρθρο του Βαγγέλη Κεφάλα στην στήλη του WHAT’S NEW? εδώ ή και παρακάτω:

Στο Scorpius Freighter, τα νέο παιχνίδι της Alderac Entertainment Group κάθε παίκτης αναλαμβάνει τον ρόλο ενός καπετάνιου διαστημικής φρεγάτας η οποία αποτελείται από ένα πλήρωμα τεσσάρων ατόμων. Έχουν περάσει σχεδόν εκατό χρόνια από τότε που αποικήθηκε το σύστημα Scorpius και μέσα στις τελευταίες δεκαετίες η διαγαλαξιακή κυβέρνηση έχει πάρει τον έλεγχο των πάντων. Περισσότερο από δέκα εκατομμύρια ψυχές ζουν στο σύστημα με καμία πλέον ελπίδα για το μέλλον για κάτι καλύτερο για τους εαυτούς τους αλλά ακόμα χειρότερα χωρίς καμία ελπίδα διαφυγής. Ωστόσο δεν είναι όλοι έτοιμοι να ακολουθήσουν κατά γράμμα το θέλημα της κυβέρνησης.

Μέσα στο παιχνίδι καλείστε να χρησιμοποιήσετε έξυπνα το πλήρωμα σας για να ενεργοποιήσετε τρεις μεγάλες πλαστικές μινιατούρες διαστημοπλοίων, οι οποίες και κινούνται σε τρία διαφορετικά rondel (κυκλικά track). Οι θέσεις στις οποίες θα σταματήσουμε τα διαστημόπλοια, καθορίζουν και τον τύπο της ενέργειας που μπορούν να πάρουν οι παίκτες. Οι δυνατές ενέργειες επάνω στις θέσεις των πλανητών ποικίλουν από αναβαθμίσεις με τη μορφή πλακιδίων, τις οποίες προσθέτετε στο διαστημόπλοιο σας και να σας προσφέρουν ιδιότητες, θέσεις για μεταφορά υλικών και άλλα, έως και αναβαθμίσεις στο πλήρωμα σας με το να γίνει περισσότερο έμπειρο και αποτελεσματικό (από την πίσω πλευρά της κάρτας τους).

Το παιχνίδι συνεχίζεται με εύκολη ροή και ενδιαφέρον και οποιαδήποτε στιγμή μια από τις τρεις πλαστικές μινιατούρες κάνει μια πλήρη περιστροφή σε ένα από τα 3 planet rondel, τότε το παίκτης που πέρασε το checkpoint θα πρέπει να αφήσει κάποιο από τα υλικά του επάνω στο πλοίο. Θεματικά η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το λαθρεμπόριο που γίνεται κάτω από τον έλεγχο της και προχωράει στην κατάσχεση κάποιου υλικού από τον παίκτη. Αυτός είναι και ο τρόπος με τον οποί τελειώνει το παιχνίδι, όταν από τα τρία διαστημόπλοια motherhips συλλέξει/κατάσχει ένα συγκεκριμένο αριθμό από φορτία 4, 5 ή 6, ανάλογα με τον αριθμό παικτών. Το παιχνίδι ολοκληρώνεται με τον υπολογισμό των πόντων νίκης και τον καθορισμό του νικητή.

Η συνθήκη τέλους της παρτίδας είναι ξεκάθαρη και μάλιστα μπορούν οι παίκτες να υπολογίσουν πόσο πλησιάζουν στο τέλος και να προσαρμόσουν την στρατηγική τους για τα τελικά τους πλάνα. Να και σαν κίνηση είναι απλή, η κατάσχεση των φορτίων από τα κυβερνητικά πλοία είναι θεματική και βοηθάει στην οπτική κατανόηση της πορείας του παιχνιδιού, χωρίς να μοιάζει κάτι παράταιρο (π.χ. μετρώντας γύρους με ένα πιόνι). Φυσικά και οι παίκτες έχουν έναν μικρό λόγο στο πόσο μπορούν να τρέξουν ή να καθυστερήσουν ένα παιχνίδι ανάλογα με το πόσο καλά τα πάνε στην πορεία της παρτίδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Scorpius Freighter παίζει ιδιαίτερα καλά με οποιοδήποτε αριθμό παικτών, το ίδιο και με δυο παίκτες κάτι το οποίο δεν είναι πάντα εξασφαλισμένο στα περισσότερα καινούργια παιχνίδια, τα οποία απαιτούν πλήρη αριθμό παικτών για να δείξουν. Η γρήγορη ροή του, η μεγάλη παραμετροποίηση του διαστημόπλοιου σας με μια πληθώρα αναβαθμίσεων και αμπαριών για φορτία και οι καλοδουλεμένοι μηχανισμοί του, που δένουν άρτια με το θέμα του θα κερδίσουν πολλούς απαιτητικούς στο hobby μας και σίγουρα όχι άδικα. Αν κάτι αρνητικό θέλαμε να προσάψουμε στο παιχνίδι, αυτό θα ήταν ο παραπάνω χρόνος προετοιμασίας της παρτίδας πριν να ξεκινήσει κανείς να παίζει. Μη ξεχνάτε το παιχνίδι έρχεται με πολλά πλακίδια αναβαθμίσεων, συμβόλαια και side deals και όλα αυτά πρέπει να ταχτοποιηθούν κατάλληλα στο ταμπλό και στις θέσεις τους πριν από κάθε παρτίδα. Δεν είναι κάτι που φτάνει στο βαθμό του ενοχλητικού, παρόλο αυτά ετοιμαστείτε για λίγο setup παραπάνω από ότι συνήθως.

Ας μιλήσουμε λίγο τώρα για την ποιότητα παραγωγής του παιχνιδιού. Ξεκινώντας να πούμε ότι το παιχνίδι έρχεται με ένα πρακτικό tray το οποίο έρχεται με ξεκάθαρες θέσεις για όλα τα περιεχόμενα κάνοντας την πρόσβαση αλλά και την οργάνωση των πάντων παιχνιδάκι. To insert διασφαλίζει ότι όλα μένουν στη θέση τους κατά την μεταφορά και δεν θα μπερδεύονται τα περιεχόμενα και τα πλακίδια κάθε τρεις και λίγο, ή αν σηκώσετε όρθιο το κουτί σε μια τσάντα μέσα. Η Alderac Entertainment Group είναι γνωστή για την σταθερή ποιότητας της, ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα με ποιότητα παραγωγής και μάλιστα σε περιπτώσεις που μπορεί να έτυχε στο παρελθόν να λείπει κάτι, η εταιρεία με συνοπτικές διαδικασίες το αντικατέστησε με το εξαιρετικό της customer service. Τα πλαστικά motherships που κυριαρχούν με την παρουσία τους στο κεντρικό ταμπλό, είναι πρακτικά μεγάλα και όμορφα στο μάτι. Η τοποθέτηση και η αφαίρεση κύβων επάνω τους είναι παιχνιδάκι και η μετακίνηση τους κυκλικά από θέση σε θέση στα rondel με τους πλανήτες είναι εύκολη και χωρίς πρόβλημα. Το φορτίο αν και δεν είναι κάτι παραπάνω από μεγάλα πολύχρωμα ξύλινα κυβάκια, εδώ αυτό δουλεύει άρτια μαζί με τις θέσεις στα αμπάρια των ταμπλό των παικτών και τα διάφορα πλακίδια τους. Μιας και μιλήσαμε για προσωπικά ταμπλό, να πούμε εδώ ότι αυτά είναι double layered και πιο συγκεκριμένα ressessed κάτι το οποίο σημαίνει ότι τα πλακίδια αναβαθμίσεων ταιριάζουν γάντι στις θέσεις τους και δε θα βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση, αν κάποιος σπρώξει κατά λάθος το τραπέζι να κυνηγάτε κυβάκια και πλακίδια στο πάτωμα. Συνολικά τα προσωπικά ταμπλό των παικτών (διαστημικά σκάφη) είναι εξαιρετικά, ποιοτικά και πάνω από όλα λειτουργικά. Η μία πλευρά τους είναι εισαγωγική για τα πρώτα παιχνίδια μας, ενώ η πίσω πλευρά τους είναι προχωρημένη και διαφορετική για κάθε παίκτη, προσφέροντας μια επιπλέον πρόκληση στην παρτίδα και στη διαχείριση των πλακιδίων και της σωστής τοποθέτησης τους στο σκάφος μας. Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι τα τελευταία έχουν ακόμα και θέσεις slots για τις κάρτες του πληρώματος στο κάτω μέρος, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο μιας και διαρκώς θα κάνουμε activate/slide crew cards στο γύρο μας. Τέλος το φυλλάδιο οδηγιών είναι ξεκάθαρο και ευανάγνωστο, με σωστή δομή, μεγάλες εικόνες και σαφή παραδείγματα και πραγματικά αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για το πώς θα πρέπει να γράφεται ένα φυλλάδιο οδηγιών σε ένα σύγχρονο επιτραπέζιο παιχνίδι.

To Scorpius Freighter είναι ένα παιχνίδι με πολύ λίγο player interaction, σίγουρα η κίνηση των motherships είναι κοινή για όλους, αλλά δεν έχουμε εδώ τα κλασσικά στοιχεία take that για να κάνει ο ένας κακό στον άλλον. Το μοναδικό που μπορεί να γίνει είναι να προλάβει κάποιος άλλος να πάρει το πλακίδιο που θέλουμε είτε πρόκειται για αναβάθμιση στο πλοίο μας είτε για κάποιο συμβόλαιο, αλλά μέχρι εκεί. Το τελευταίο όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν σημαίνει ότι το Scorpius Freighter δεν είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι και δεν έχει πολλά μάλιστα στοιχεία να ευχαριστηθεί κανείς. Το αντίθετο μάλιστα, τόσο η διαχείριση των υλικών, όσο και η παραμετροποίηση και αναβάθμιση του διαστημόπλοιου μας, αλλά και η σωστή χρήση κάθε φορά των καρτών πληρώματος, δίνουν πολλά για να χαρεί/ευχαριστηθεί κανείς. Το παιχνίδι έχει αρκετό replayability και σίγουρα καμία παρτίδα δε θα είναι ίδια με την προηγούμενη, μεγάλη ποικιλία και πολλές επιλογές στο πώς να φτιάξει το ιδανικό και πλέον λειτουργικό διαστημόπλοιο.

Το Scorpius Freighter συνδυάζει όλα τα στοιχεία ενός σύγχρονου επιτραπέζιου παιχνιδιού, το όποιο με απλούς κανόνες και μικρό χρόνο παρτίδας δίνει απλόχερα μια ώρα διαστημικής περιπλάνησης με μια άλλη οπτική γωνία. Οπτικά το παιχνίδι είναι υπέροχο, έχει ωραία παρουσία στο τραπέζι και εύκολα κερδίζει τα βλέμματα. Οι μηχανισμοί του καλοδουλεμένοι και θεματικά σωστοί, ενώ το μεγάλου ατού ξεκάθαρα είναι η γρήγορη ροή μέσα στην παρτίδα και το ευχάριστο gameplay. Ξεκάθαρα το παιχνίδι θα μείνει στην συλλογή μας και έχει κερδίσει μια θέση στην κατηγορία παιχνίδια της ώρας με “ζουμί” μιας και σου δίνει αρκετά να οργανώσεις, να σκεφτείς και πάνω από όλα να απολαύσεις μέσα σε μια παρτίδα. Αν σας αρέσει το θέμα και η εικόνες που βλέπετε, σίγουρα το παιχνίδι δε θα σας απογοητεύσει στο τραπέζι. Ακόμα και αν κάποιος δεν είναι παραδοσιακά fan των διαστημικών παιχνιδιών, αξίζει να του ρίξει μια ματιά μιας και ο πυρήνας του σχεδιαστικά είναι άρτιος και δουλεύει σαν μια καλολαδωμένη μηχανή ή για να είμαστε ποιο σωστοί, ένας καλοσυγχρονισμένο hyper drive…

Έχουν περάσει σχεδόν εκατό χρόνια από την αποίκιση του Scorpius system. Τις τελευταίες δεκαετίες η κυβέρνηση έχει πάρει τον έλεγχο των πάντων. Δέκα εκατομμύρια πλάσματα στο Scorpius system ζουν χωρίς καμία ελπίδα ευημερίας, προόδου και ανάπτυξης. Επιπλέον δεν έχουν καμία ελπίδα διαφυγής από το άγρυπνο μάτι της κυβέρνησης. Ωστόσο κάποιοι αρνούνται να δεχτούν αυτήν την πραγματικότητα και συνεχίζουν να πιστεύουν στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών αλλά και αγαθών. Μερικοί καπετάνιοι μεταγωγικών διαστημοπλοίων προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το ίδιο το σύστημα εναντίον του και αναλαμβάνουν αποστολές μετακίνησης λαθραίων αγαθών, απαγορευμένων φαρμάκων, μυστικών πληροφοριών και κάθε είδους δραστηριότητες κάτω από το κυβερνητικό ραντάρ. Αυτοί οι τολμηροί…

Κριτική Παιχνιδιού

Θέμα - 7.5
Ευκολία Εκμάθησης - 8
Διασκέδαση - 8.5
Περιεχόμενα - 9
Στρατηγική - 8.5
Απουσία Τύχης - 9

8.4

Πολύ Καλό

Καλοκουρδισμένο παιχνίδι τριπλού rondel, διαχείρισης και διαμόρφωσης διαστημοπλοίου, με υψηλό επίπεδο παραγωγής και gameplay που σε κερδίζει...

User Rating: 4.45 ( 1 votes)
Σχεδιαστής David Short, Matthew Dunstan
Εικονογράφηση Jay Epperson, Matt Paquette, Víctor Pérez Corbella
Εκδόσεις Alderac Entertainment Group
Χρονιά 2018
Αριθμός Παικτών 2–4
Προτείνεται για 2–4 παίκτες
Διάρκεια 45–75
λεπτά
Ηλικίες 13
Εξάρτηση από γλώσσα Μέτρια ύπαρξη κειμένου μέσα στο παιχνίδι, Χρειάζεται βοηθητικό σημείωμα ή επικόλληση κειμένου
Κύρια Ονομασία Scorpius Freighter
Εναλλακτικές Ονομασίες
Κατηγορία Science Fiction (Επιστημονικής Φαντασίας), Transportation (Μεταφοράς-Μετακίνησης)
Μηχανισμοί Card Drafting (Τράβηγμα Καρτών), Rondel (Κύκλου Ενεργειών), Set Collection (Συλλογή Σετ), Tile Placement (Τοποθέτηση Πλακιδίων), Variable Player Powers (Εναλλαγής Δυνατοτήτων Παίκτη)
Βραβεία
Παίξτε το Online
Κανόνες (Αγγλικά)
Κανόνες (Ελληνικά)
more games

Messina 1347 (2021)
Arkham Horror The Card Game Revised Core Set (2016)
Maquis (2013)
Eldritch Horror (2013)
7 Wonders Architects (2021)
Golem (2021)
Boonlake (2021)
Euthia Torment of Resurrection (2021)
Pandemic Legacy Season 1 (2015)
Ark Nova (2021)
Tinners' Trail (2021)
Arkham Horror (Third Edition) (2018)
Anno 1800 (2020)
Tranglar (2021)
Stardew Valley The Board Game (2021)
MicroMacro Ανεξιχνίαστες Υποθέσεις (2021)

Σχετικά με Epitrapaizoume

” We don’t stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing” δηλαδή ” Δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή γερνάμε αλλά γερνάμε επειδή σταματάμε να παίζουμε” George Bernard Μας αρέσουν τα επιτραπέζια παιχνίδια και κυρίως μας αρέσει να διασκεδάζουμε παίζοντας ότι λογής παιχνίδι υπάρχει με καλούς φίλους και παρέα!!! Αυτή ήταν και θα είναι η κινητήρια δύναμη αυτής της σελίδας. Η φιλοσοφία του Επιτραπαίζουμε είναι ότι τα παιχνίδια μας φέρνουν περισσότερο κοντά... πήγαινε παίξε

Δείτε επίσης...

TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume

⚡️ https://linktr.ee/epitrapaizoume 🎲 TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume ✏️ …