Κεντρική / Board Games / WHAT’S NEW? – Raccoon Tycoon

WHAT’S NEW? – Raccoon Tycoon

Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...

Πάμε να δούμε ένα νέο παιχνίδι έκπληξη από τον σχεδιαστή του Age of Empires, το Raccoon Tycoon του Glenn Drover.

 Ξεκινάμε λέγοντας ότι η προετοιμασία και το setup για το παιχνίδι είναι πάρα πολύ απλά και οι κανόνες πολύ εύκολα καταφέρνουν να εξηγήσουν πως μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα μόλις, να είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε την πρώτη σας παρτίδα. Ακόμα και η ίδια η προετοιμασία σε ένα μεγάλο βαθμό βοηθάει να εξηγηθεί, πώς θα δουλέψει το ίδιο το παιχνίδι.

Ένα πολύ σημαντικό σημείο του παιχνιδιού, που βοηθάει ιδιαίτερα στο να το πιάσουν όλοι γρήγορα και εύκολα, είναι ότι κάθε ενέργεια που μπορούν να πάρουν οι παίκτες, έχει την ξεκάθαρη θέση της στο ταμπλό. Για παράδειγμα, κάθε υλικό στο παιχνίδι, έχει την δικιά του στήλη η οποία δείχνει τις αξίες και στο κάτω μέρος της την εικονογράφηση του υλικού στο οποίο αναφέρεται.

Τα λεφτά στο παιχνίδι, τα οποία θα αλλάζουν συχνά χέρια είναι από καλής ποιότητας πλαστικοποιημένο χαρτί, το οποίο αν και λεπτό, δίνει την αίσθηση ότι θα κρατήσει στο χρόνο. Στην αρχή της παρτίδας οι παίκτες ανακατεύουν την μεγάλη στοίβα από τα πλακίδια των κτιρίων, τα οποία θα χτίζουν σταδιακά οι παίκτες και τα τοποθετούν κλειστά στην αντίστοιχη θέση. Το παιχνίδι μας ζητάει επίσης να ανακατεύουμε τις μεγάλες κάρτες σιδηρόδρομου (που απεικονίζουν προσωπικότητες, επενδυτές με την μορφή χαριτωμένων ζώων) καθώς και την τράπουλα με τις κάρτες πόλεις που επίσης έχουν πανέμορφη εικονογράφηση. Ο αριθμός που θα χρησιμοποιηθεί, έχει να κάνει φυσικά με τον αριθμό των παικτών που θα συμμετέχουν στο παιχνίδι (2 έως 5). Για να μην καταντάμε να επαναλαμβανόμαστε σε αυτό το άρθρο ας πούμε εδώ ότι τα πάντα μέσα στο παιχνίδι είναι εξαιρετικής ποιότητας και είναι εμφανές σε κάθε λεπτομέρεια ότι η εταιρεία ξόδεψε ότι έπρεπε να ξοδέψει έτσι ώστε το παιχνίδι της να δείχνει υπέροχο από κάθε άποψη, είτε αναφερόμαστε στα custom wooden tokens, στις μεγάλες κάρτες και στο όμορφο art. Κάθε παίκτης ξεκινάει με 10 δολάρια και 3 κάρτες παραγωγής στο χέρι. Τυχαία επιλέγουμε τον πρώτο παίκτη, οποίος παίρνει ένα πελώριο starting player token με το σήμα του Raccoon (ίσως το μεγαλύτερο που έχουμε δει στην βιομηχανία και από συμπαγές ξύλο) καθώς και ένα υλικό της επιλογής του ενώ κάθε άλλος παίκτης παίρνει ένα επιπλέον υλικό.

Η εκμάθηση του παιχνιδιού είναι απλή και στον πυρήνα της βρίσκεται το να αποφασίσει κανείς πότε είναι καλύτερο για τον ίδιο να πάρει ποια από τις πέντε δυνατές ενέργειες του παιχνιδιού. Όπως καταλαβαίνετε κάθε παίκτης στο γύρο του κάνει μια και μόνο μια ενέργεια και οι δυνατές επιλογές είναι: παραγωγή υλικών και αύξηση της αξίας αυτών, δημοπρασία μιας κάρτας σιδηρόδρομου, ανταλλαγή υλικών για μία κάρτα πόλης, αγορά ενός πλακιδίου κτιρίου και τέλος η πώληση υλικών για χρήματα. Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι παίκτες ότι αν και τα χρήματα έχουν κάποια σημασία μέσα στο παιχνίδι (αν και περιορισμένη) στο τέλος του παιχνιδιού δεν έχουν καμία απολύτως αξία, οπότε οι παίκτες πρέπει να προσέχουν να κυνηγήσουν άλλα μονοπάτια για την νίκη. Τι μας δίνει όμως πόντους νίκης στο παιχνίδι? Υπάρχουν δυο κύριες πηγές πόντων νίκης, οι κάρτες πόλης και οι κάρτες σιδηρόδρομων.

Οι κάρτες πόλης δίνουν από 2 έως 5 πόντους νίκης και κάθε μια μπορεί αν προσφέρει επιπλέον 2 πόντους νίκης όταν έχει δίπλα της μια κάρτα σιδηρόδρομου. Οι κάρτες πόλης δεν αγοράζονται με χρήματα αλλά αντίθετα ζητάνε από τους παίκτες να ανταλλάξουν διάφορα υλικά. Οι πόλεις που δίνουν λιγότερους πόντους νίκης αποκτούνται με λίγα μόνο υλικά ενός είδους, ενώ οι πόλεις που αποδίδουν περισσότερους πόντους νίκης, ζητάνε περισσότερα υλικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε κάρτα πόλης μπορεί να αποκτηθεί παραδίδοντας περισσότερα από τα υλικά που ζητάει αλλά δίνοντας ότι υλικό θέλετε. Η τράπουλα με τις κάρτες πόλης ταχτοποιείται με τέτοιον τρόπο ώστε στο επάνω μέρος να είναι αυτές που αξίζουν 2 πόντους νίκης ενώ στο κάτω μέρος αυτές που αξίζουν 5 πόντους νίκης. Με αυτόν τον τρόπο είναι γραμμική η πρόσβαση καθώς οι παίκτες γίνονται πιο αποτελεσματικοί στην πορεία της παρτίδας, μαζί και με τα κτίρια που χτίζουν, έτσι ώστε στην πορεία να κυνηγάνε τις κάρτες που δίνουν περισσότερους πόντους νίκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους τρόπους που τελειώνει το παιχνίδι είναι αν τελειώσει η τράπουλα με τις κάρτες πόλης, οπότε κάποιος παίκτης που παράγει πολλά υλικά στην πορεία, μπορεί να αποφασίσει να επισπεύσει το να έρθει το τέλος, κάτι το οποίο θέλει προσοχή από τους υπόλοιπους.

Η δεύτερη κύρια πηγή πόντων νίκης είναι οι κάρτες σιδηρόδρομων οι οποίες έρχονται σε έξι διαφορετικούς τύπους, όλες απεικονίζοντας ένα διαφορετικό ζώο επάνω τους. Οι κάρτες δίνουν διαφορετικό αριθμό πόντων νίκης ανάλογα με το αν κάποιος έχει μια, δύο, τρεις ή τέσσερις από ένα είδος, ενώ παράλληλα άλλα ζώα είναι περισσότερα πολύτιμα και δίνουν συνολικά περισσότερους πόντους νίκης από ότι άλλα. Για να αποκτηθεί μια τέτοια κάρτα σιδηρόδρομου, ένας παίκτης σαν ενέργεια στον γύρο του επιλέγει να ξεκινήσει μια δημοπρασία με μια από τις 2 κάρτες που είναι πάντα ανοικτές στο ταμπλό δίπλα από την αντίστοιχη στοίβα τους. Επιλέγει το αρχικό του ποντάρισμα και δεξιόστροφα κάθε παίκτης επιλέγει είτε να αυξήσει την αξία που θα πληρώσει είτε να πάει πάσο. Οι παίκτες πρέπει να μπαίνουν δυναμικά στις δημοπρασίες είτε για να αποκτήσουν κάρτες για τους ίδιους και να κάνουν καλύτερα σετ, είτε για να τις κόψουν από τους αντιπάλους τους γιατί διαφορετικά θα πάρουν εκείνοι πολλούς πόντους. Είναι σημαντικό κάποιος παίκτης να μπαίνει δυνατά σε δημοπρασίες ακόμα και να δε θέλει ιδιαίτερα μια συγκεκριμένη κάρτα για να αυξήσει το ποσό το οποίο θα δώσει ο επίδοξος αγοραστής, θέλει ωστόσο προσοχή μέχρι που μπορεί κάποιος να τεντώσει την τιμή γιατί μπορεί πολύ απλά να του γυρίσει μπούμερανγκ και να αναγκαστεί να την πάρει ο ίδιος σε πολύ υψηλή τιμή. Αντίστοιχα πρέπει να είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε δημοπρασίες την κατάλληλη στιγμή για να αναγκάσετε τους αντιπάλους σας να αδειάσουν τα πορτοφόλια τους ή για να τους πάρετε πολύτιμες κάρτες όταν εκείνοι δεν έχουν αρκετά χρήματα.

Η τιμή των υλικών στο παιχνίδι μεταβάλλεται συνεχώς από τις ενέργειες των παικτών και όλο αυτό δίνει μια ιδιαίτερη δυναμική στην πορεία της παρτίδας, την ρευστότητα της οποίας πρέπει οι παίκτες να παρακολουθούν συνεχώς έτσι ώστε να μη χάσουν ευκαιρίες να πουλήσουν όταν πρέπει και να βγάλουν παραπάνω χρήματα για τα σχέδια τους. Οι δείκτες ξύλου, κάρβουνου, αγαθών, ποτών, σιδήρου  και σιτηρών αλλάζουν διαρκώς χέρια, ωστόσο το απόθεμα είναι συγκεκριμένο οπότε άλλος ένας λόγος για να είναι κανείς παραπάνω παρατηρητικός για το ποιος έχει τι ανά πάσα στιγμή.

Εδώ μπαίνει και η έξυπνη χρήση των καρτών, μιας και στον γύρο του ένας παίκτης μπορεί να επιλέξει να παίξει μια από τις κάρτες παραγωγής από το χέρι του, να ακολουθήσει πρώτα το μισό μέρος της κάρτας, όπου επιλέγει τρία από τα εικονιζόμενα υλικά (άλλες κάρτες μπορεί να δείχνουν τρία υλικά, άλλες πέντε υλικά κλπ) και παράγει (κερδίζει) ένα υλικό από κάθε ένα από αυτά που επέλεξε. Στην συνέχεια αυξάνει την τιμή σε κάθε ένα από τα υλικά που δείχνει το άλλο μισό της κάρτας που έπαιξε, κατά ένα δολάριο. Φυσικά αν η κάρτα απεικονίζει ένα υλικό δύο φορές επάνω της , τότε η τιμή του ανεβαίνει κατά δύο δολάρια στο κεντρικό ταμπλό.

Η τελευταία ενέργεια που μπορεί να πάρει κανείς στο παιχνίδι είναι να αγοράσει ένα κτίριο, τα οποία όπως φαντάζεστε μας δίνουν την ικανότητα να λυγίζουμε λίγο τους κανόνες προς όφελος μας και να κερδίζουμε περισσότερα. Τα διαφορετικά κτίρια μέσα στην μεγάλη στοίβα μπορεί να σας επιτρέπουν να παράξετε άλλο ένα υλικό, να αυξάνουν την απόδοση σας από τρία στα πέντε υλικά, ακόμα και να κερδίζετε ένα έξτρα δολάριο εσείς όταν κάποιος άλλος παίκτης πουλάει ένα συγκεκριμένο είδος στην αγορά κλπ. Οι τιμές των κτιρίων κυμαίνονται σε αρκετά μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα με το πόσο δυνατή είναι η ιδιότητα που προσφέρουν στον ιδιοκτήτη τους.

Το Raccoon Tycoon στο σύνολο του μας εξέπληξε ευχάριστα και ομολογούμε ότι δεν περιμέναμε να μας αρέσει τόσο. Αν και το σύστημα του είναι απλό, οι κανόνες του κυριολεκτικά εξηγούνται σε πέντε λεπτά, κάτι υπάρχει στην συνταγή του που σε κερδίζει και σε κάνει να θέλει και άλλο. Αναμφισβήτητα η παραγωγή είναι πλούσια και εντυπωσιακή, ωστόσο θα λέγαμε ότι το gameplay και η ωραία ροή είναι αυτά που ξεχωρίζουν και το κάνουν ένα πολύ καλό απόκτημα για την βιβλιοθήκη μας.

Σε κάθε περίπτωση, μην αμελήσετε να του ρίξετε μια ματιά και στο Unboxing & Impressions βίντεο μας παρακάτω:

Κάντε click παρακάτω στο εξώφυλλο του κουτιού του παιχνιδιού για να μεταβείτε στην σελίδα καταχώρησης με περισσότερες πληροφορίες, κριτική για το παιχνίδι και άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες:

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Ευάγγελος Κεφάλας

Ο Βαγγέλης ως γνήσιος χημικός, από το πρώτο του πτυχίο μέχρι και το διδακτορικό του πάντα του άρεσε πάντα η έρευνα και η χαρά της ανακάλυψης. Έτσι έχει πάντα όρεξη για νέα παιχνίδια ενώ τελευταία "πειραματίζεται" και με τη δημιουργία νέων επιτραπέζιων παιχνιδιών. Του αρέσουν κάθε λογής παιχνίδι και η φιλοσοφία του είναι ότι για κάθε περίσταση και κάθε παρέα υπάρχει ένα διαφορετικό παιχνίδι που κάνει κλικ. Του αρέσουν τα όμορφα παιχνίδια από άποψη παραγωγής και θέματος και πιστεύει ότι τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι για το μυαλό ότι το γυμναστήριο για το σώμα. Σώματι υγιεί εν νου υγιή...

Δείτε επίσης...

TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume

⚡️ https://linktr.ee/epitrapaizoume 🎲 TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume ✏️ …