Κεντρική / Board Games / SOLO GAMER: Legendary Encounters Alien
Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...

SOLO GAMER: Legendary Encounters Alien

Πρωτοουρλιάξαμε το 1979… Το Alien είναι ένα stand alone expansion/spin-off της σειράς Legendary Encounters που ξεκίνησε με τους Υπερήρωες και βγήκε το 2014. Αυτό που έβαλε πέρα από την καταπληκτική θεματολογία του κόσμου του Alien είναι το συνεργατικό στοιχείο. Στην ουσία είναι ένα καθαρόαιμο deck-building με απλούστατους κανόνες, πολύ θέμα και ακόμα περισσότερη αγωνία. 3 λέξεις κλειδιά που κάνουν το παιχνίδι να λάμπει είναι το Theme, Coordinate Keyword και Hidden encounter Cards.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τα περιεχόμενα είναι πολλές πολλές κάρτες κάπου στις 600 νομίζω και ένα πολύ όμορφο και ιδιαίτερο ταμπλό από mousepad που γίνεται ρολό και ανοίγει και στρώνει πανέμορφα κάθε φορά. Επίσης βοηθάει πάααρα πολύ στο να γλιστράς επάνω του τις κάρτες. Στο κουτί συμπεριλαμβάνονται και κάρτες για να γίνεται ο διαχωρισμός των καρτών μέσα στο κουτί. Το ταμπλό έχει θέσεις με όλες τις κάρτες επάνω και σε βοηθάει να το στήσεις πολύ ωραία και άκρως θεματικό όπως βλέπετε και από τις φωτογραφίες. Το artwork είναι επίσης άκρως θεματικό με σκηνές από το Alien Comic και όχι από τις ταινίες. Περιττό να αναφέρω ότι δεν περιέχονται sleeves τα οποία και θα χρειαστείτε οπωσδήποτε γιατί είναι και deckbuilding αλλά και θα ανακατεύεται πολλές φορές διάφορα decks. Γενικά τα περιεχόμενα αν και απλά είναι πολλή καλής ποιότητας. Εύγε στην Upper Deck.

Προσοχή μόνο γιατί στις πρώτες εκδόσεις σε πολλές κόπιες έλειπαν αρκετές κάρτες και μερικές φορές ολόκληρα block οπότε να κάνετε μία πρώτη καταμέτρηση πολύ καλή και αν θελήσετε λίστα υπάρχει στο BGG. Όχι το παιχνίδι δεν έχει και είναι σημαντικό να έχετε όλες τις κάρτες γιατί αλλιώς δεν θα βγαίνουν οι ιστορίες.

ΚΑΝΟΝΕΣ – GAMEPLAY

Οι κανόνες στο εν λόγω παιχνίδι είναι πολύ απλοί και εύκολοι. Χωρίς πολλές απορίες και ασάφειες. Ο λόγος είναι πως το παιχνίδι δεν θέλει να είναι πολύπλοκο αλλά να δώσει βάση στο θέμα πατώντας σε ένα rule set που ξεκίνησε από την όλη σειρά των legendary encounters. Έτσι έχουμε όλα και όλα 2 σύμβολα στο παιχνίδι, Χρήμα (recruit points) και Επίθεση (Attack). Σοβαρά δεν έχει άλλα. Στον γύρο σου αυτό που έχεις να κάνεις είναι να παίξεις τις κάρτες που έχεις στο χέρι σου (6 στον αριθμό) που σου δίνουν είτε χρήματα να αγοράσεις μία από τις 5 διαθέσιμες κάρτες που είναι όλη την ώρα κάτω ή να επιτεθείς σε έναν εχθρό στο complex ή τέλος να προσπαθήσεις να ανιχνεύσεις έναν εχθρό που γίνεται επίσης με πόντους Επίθεσης. Φαίνετε απλό ε; Ναι είναι γιατί από κει και πέρα αναλαμβάνει το theme να σε ταξιδέψει και να το κάνει ενδιαφέρον για σένα.

Οι φάσεις του γύρου είναι οι κάτωθι:

 1. Hive Phase. Βγαίνει μία καινούργια ΚΛΕΙΣΤΗ κάρτα από το encounter deck στο Complex
 2. Action Phase. Παίζει ο παίκτης τον γύρο του και τις κάρτες του από το χέρι του
 3. Strike Phase. Κάνουν επίθεση οι εχθροί.
 4. Cleanup Phase. Πετάς ότι κάρτες δεν έπαιξες και τραβάς 6 καινούργιες.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

 • Το πρώτο αρνητικό νομίζω είναι το player elimination που υπάρχει στο παιχνίδι. Αυτό για κάποιους δεν είναι θέμα αλλά είναι κάτι που πρέπει να επισημανθεί γιατί πολλούς τους χαλάει. Ναι υπάρχει περίπτωση με μερικές τυχαίες κάρτες να σου κάτσει και να πεθάνεις αλλά δεν είναι τόσο συχνό. Όταν και άμα πεθάνετε τότε αργά ή γρήγορα ή θα πεθάνουν και όλοι οι άλλοι ή θα είστε προς το τέλος και δεν θα χρειαστεί να περιμένετε πολύ ώρα. Το παιχνίδι βέβαια σου έχει την επιλογή variant αν πέθανες από chustburst τότε να επιστρέψεις στο παιχνίδι ως Alien και να κυνηγάς τους πρώην συμπαίκτες σου. Από τη μία είναι ωραία αλλά στην πράξη το παιχνίδι είναι αρκετά παλούκι ως έχει και αν έχετε και ένα «έξυπνο» Αλιεν να σας κυνηγάει τότε θα χάσετε στα σίγουρα
 • Επόμενο αρνητικό είναι η υψηλή τιμή του. Νομίζω ότι είναι κάπου στα 60 ευρώ. Τα περιεχόμενα που έχει δεν την δικαιολογούν αλλά είναι τα δικαιώματα του Alien που κοστίζουν και πρέπει να τα σκάσεις. Το αν αξίζει ή όχι είναι υποκειμενικό αλλά προσωπικά νομίζω ότι σε αυτή την τιμή ΜΟΝΟ αν είναι τρελός φαν του εν λόγου κόσμου θα τα εκτιμήσεις αλλιώς θα τα κλαίς. Επίσης μην ξεχνάτε ότι το παιχνίδι πρέπει οπωσδήποτε να το sleevαετε οπότε βάλτε και άλλα τόσα λεφτά για να τα sleeves και πάει μάνι μάνι στα 70 ευρώ τελική αξία.
 • Ισορροπία μεταξύ αριθμών παικτών. Το παιχνίδι έχει τρελό swing μεταξύ παικτών από 2 παίκτες να είναι σχετικά εύκολο στους 5 να είναι παλούκι όσο δεν πάει. Το καλό είναι πως αν θέλεις να πειράξεις την ισορροπία γίνεται πανεύκολα και γρήγορα χωρίς να πονοκεφαλιάζεις και μπορείς να βρεις το sweet spot για την παρέα σου…πχ μπορείς αν παίζεις με 4 παίκτες να δώσεις έναν free γύρο στους παίκτες και αν παίζεις με 5 να δώσεις 2 γύρους. Κανονικά το παιχνίδι θεωρεί ότι στους 4+ παίκτες θα παίζουν οι παίκτες με τις ατζέντες στο παιχνίδι όπου προσθέτουν μία πολύ δυνατή κάρτα στο ντεκ του για να είναι πιο δυνατοί. Το βασικό παιχνίδι σαν κανόνα έχει να προσθαφαιρείς κάποιες generic κάρτες αν θέλεις να αυξήσεις ή να μειώσεις την δυσκολία κάτι που επίσης είναι εύκολο. Το καλύτερο νομίζω είναι με 3 ή 4 παίκτες για το καλύτερο αποτέλεσμα δυσκολίας.
 • Random σκηνικά. Πρέπει να δεχθείς ότι για να βγουν ωραίες ιστορίες να έχεις να λες πρέπει να υπάρχει το αναπάντεχο. Έτσι και εδώ το πως θα σου έρθουν οι κάρτες με το ποια σειρά θα βγουν από το encounter deck μπορεί να βγουν κάποιες αποστολές περίπατο και άλλες με την καμία. Επίσης σκηνές που εκεί που το είχες σίγουρα χαμένο να καταφέρνεις με νύχια και με δόντια να κερδίζεις και το αντίθετο. Στην ερώτηση: Τυχαιότητα ναι δεν λέω αλλά πόσο? Νομίζω ότι το παιχνίδι έχει ωραία δόση και είναι μοιρασμένο. Παράδειγμα όλες οι αποστολές έχουν κλιμακούμενη δυσκολία οπότε δεν παίζει να ζοριστείς με το καλημέρα αλλά προς το τέλος. Όταν τρως ζημιά δεν παίρνεις wounds αλλά τραβάς από ένα τυχαίο deck και βλέπεις τι παθαίνεις εεε εκεί μέσα έχει σε ορισμένους αριθμούς και μηδενικά αλλά και 5αρια από τα 10+ συνήθως που έχεις για υγεία αλλά το 5αρι ας πούμε είναι μόνο μία κάρτα στις 30 οπότε είναι περισσότερο για την ιστορία.
 • Θέλεις χρόνο την πρώτη φορά να βάλεις τις κάρτες στις σειρά μιας και δεν υπάρχει λίστα και γενικά μετά από κάθε παρτίδα θέλεις χρόνο να ετοιμάσεις και να ξαναβάλεις πίσω τις κάρτες γιατί μπλέκεις πολλά διαφορετικά encounter sets και τύπους καρτών. Μην φανταστείτε τίποτα τραγικό απλά κάνα δεκάλεπτο το θέλεις.

ΘΕΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ – ΤΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΤΟΣΟ ΜΑ ΤΟΣΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

 • Το συγκεκριμένο theme και πόσο μα πόσο καλά το εξυπηρετεί. Βλέπετε οι δημιουργοί του δεν βασίστηκαν απλά στο να έχει το Alien μέσα και αυτό είναι. Τα 4 σενάρια που έχει μέσα το παιχνίδι είναι οι 4 ταινίες που ξέρουμε όλοι. Το κάθε σενάριο έχει 3 κομμάτια που είναι το τι γίνεται μέσα στις ταινίες και με αυτή την σειρά ακριβώς. Θα δείτε χαρακτήρες και καταστάσεις που τις είδαμε στην μεγάλη οθόνη. Το κλειστοφοβικό στοιχείο υπάρχει και η κάθε κάρτα είναι δεμένη με την άλλη ώστε να έχουν νόημα και ομορφιά. Μιλάμε για το μεγάλο hit του παιχνιδιού. Μπορεί σε κάποιους το παιχνίδι να μην αρέσει τελικά ή να το βρουν απλό αλλά όλοι μα όλοι συμφωνούν στο ότι το θέμα το έχει και στο προσφέρει στο πιάτο. Ακόμα και ο μηχανισμός με το Chestburst είναι φοβερός μέσα στην απλότητά του. Αν σου κολλήσει ένα Facehugger στο πρόσωπό σου έχεις 2 γύρους να το βγάλεις. Αν δεν το καταφέρεις τότε έχει βάλει ¨αυγό¨ μέσα σου και παίρνεις την κάρτα με το Chestburst και το κάνεις shuffle στο deck σου και όταν το τραβήξεις σκάει από το στήθος σου. Έτσι θα πεθάνεις σίγουρα, δεν ξέρεις πότε και είναι και θεματικό όταν συμβαίνει. Πολλά τέτοια μικρά πραγματάκια μέσα στο παιχνίδι με τις κάρτες και τα events.
 • Το παιχνίδι έχει τις 4 ταινίες και σου λέει με ποιους χαρακτήρες και ποιες κάρτες να παίξεις αλλά όταν και άμα τις τελειώσεις μπορείς απλά να κάνεις shuffle διάφορα και να παίξεις εντελώς καινούργια πράγματα. Αυτό από την μία είναι καλό αλλά από την άλλη δεν έχουν καμία λογικά με το θεματικό και τις ταινίες.
 • Ο βασικός μηχανισμός συνεργασίας είναι το Coordinate που αναλύω πιο κάτω. Ενώ σαν σύλληψη είναι πανεύκολο και δεν σου γεμίζει το μάτι σε καμία περίπτωση, στην πράξη δουλεύει πάρα πολύ καλά. Επίσης στο συγκεκριμένο παιχνίδι ξεχάστε τα υπέρ τούμπανα deck. Εδώ θα αγοράσετε κάρτες λίγες και μόνο αν συνεργαστείτε θα καταφέρετε να κερδίζετε. Σοβαρά τώρα είναι πιο σημαντικό να αγοράζετε κάρτες για τους συμπαίκτες σας παρά για εσάς τους ίδιους. Το παιχνίδι βγάζει πολύ έντονα το συνεργατικό στοιχείο με όλους να συμμετάσχουν το ίδιο.
 • Ο δεύτερος βασικός μηχανισμός που βάζει το παιχνίδι είναι και αυτός πολύ απλός σαν ιδέα αλλά επίσης δουλεύει τέλεια και είναι πως οι κάρτες των εχθρών από το encounter deck βγαίνουν με κλειστές τις πλάτες και άρα δεν ξέρεις τι είναι από πίσω και τι έρχεται κάθε φορά. Πρακτικά στο παιχνίδι έχουμε το Complex που είναι ένα Line από όπου βγαίνουν οι encounter cards και σπρώχνουν τις μπροστινές τους. Όταν πέσουν από το Line φανερώνονται και γίνονται resolve. Βλέπεις ορδές από κάρτες να σου έρχονται κλειστές και δεν ξέρεις τι είναι, είναι Alien είναι σύμμαχοι τι είναι; Και για όσους το διαβάζουν και νομίζουν ότι είναι απλά ένας random μηχανισμός σας λέω ότι μπορείς να κάνεις scan που είναι όπως η επίθεση για να γυρίσεις την κάρτα και να δεις τι είναι από κάτω.
 • Τέλος υπάρχει το advanced rule που μπορείτε να επιλέξετε να παίξετε με hidden ajendas. Στην αρχή του παιχνιδιού μοιράζεστε κρυφά από μία κάρτα που λέει αν είστε με τους καλούς ή με το Corp και ποιος είναι ο σκοπός σας. Επίσης μέσα στο encounter deck βάζετε κάρτες που λένε ότι πρέπει κάποιος παίκτης να γίνει reveal. Έτσι σιγά σιγά όλοι θα γίνουν reveal και όταν γίνονται παίρνουν και από μία κάρτα ιδιαίτερη για την κλάση τους. Ωραία προσθήκη που κατά την γνώμη μου είναι απαραίτητη στους 4+ παίκτες αν θέλεις να κερδίσεις γιατί οι κάρτες που παίρνουν οι παίκτες είναι αρκετά δυνατές. Φυσικά και αν παίζετε με αυτόν τον κανόνα μπορείτε να επιτεθείτε ο ένας στον άλλον.

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ SOLO ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ

Όπως και σχεδόν σε όλα τα συνεργατικά παιχνίδι έτσι και εδώ μπορείς να παίξεις solo. Μπορείς και με έναν χαρακτήρα αλλά και με περισσότερους. Με 2+ όπως καταλαβαίνετε είναι κανονικά το παιχνίδι και μάλιστα είναι και πιο εύκολο γιατί έχετε 100% εικόνα του τι έχει ο συμπαίκτης σας στο χέρι του και έτσι υπολογίζετε πολύ καλύτερα τις επόμενες σας κινήσεις. Με 2 παίκτες το παιχνίδι είναι στα πιο εύκολα του γιατί έχετε και πολύ χρόνο να προετοιμαστείτε στην αρχή μέχρι να αρχίσουν να έρχονται οι εχθροί αλλά και επειδή θα κάνετε αρκετές φορές reshuffle το deck σας και άρα θα παίξετε πολλές φορές τις δυνατές σας κάρτες.

Βλέπετε ένα από τα πιο δυνατά και απλά συνάμα φοβερά πράγματα του παιχνιδιού είναι το keyword Coordinate. Όταν μία κάρτα έχει αυτή την λέξη τότε σημαίνει ότι μπορείς να την παίξεις στον γύρο του συμπαίκτη σου και μάλιστα την αντικαθιστάς αμέσως τραβώντας μία καινούργια κάρτα στην θέση της. Αυτός  ο μηχανισμός είναι από τους βασικούς πυλώνες του παιχνιδιού και του συνεργατικού κομματιού. Όταν θα παίζετε solo με 2+ χέρια θα ξέρετε ακριβώς τι έχει ο καθένας αλλά ακόμα χειρότερα όταν θα παίζετε με ένα χέρι το συγκεκριμένο είναι εντελώς άχρηστο. Υπάρχουν αρκετοί home-rules για το τι να κάνετε αλλά κανένας δεν είναι ωραίος εντελώς. Οπότε το παιχνίδι ως σόλο θα το παίξετε απλά με 2+ χέρια είτε με 3+. Ακόμα και έτσι όμως χάνει αρκετά γιατί ούτε μπορείς πχ να παίξεις το variant που άμα πεθάνει ένας γίνεται Alien αλλά και δεν μπορείς να παίξεις το advance με τις κρυφές ατζέντες. Τέλος με 3+ το shuffle θα το σιχαθείτε όσο δεν πάει και έτσι μένει μόνο το ταπεινό να παίζετε με 2 χέρια. Εεεε μην το κατηγορείτε συνεχίζει να είναι και έτσι ωραίο και να βγαίνουν ωραίες ιστορίες αλλά όπως και να έχει είναι …

ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ – ΓΝΩΜΗ

Το Alien κάνει τέλεια αυτό που υπόσχεται να κάνει. Απλούστατους κανόνες, γρήγορους γύρους χωρίς πολλά πολλά, αδρεναλίνη στο τέρμα, ιστορία να σε έχει πιάσει από τα μαλλιά και να τρέχεις να κρυφτείς από τις ορδές ή απλά από την Queen. Οι ιστορίες που θα παίξετε θα σας μείνουν για αρκετές μέρες και είτε θα τις σκέφτεστε ανακουφισμένοι που τελειώσανε είτε τσαντισμένοι θα ξαναβουτάτε να δώσετε ακόμα μία μάχη. Το solo του για ένα χέρι είναι ανούσιο και χαζό και μόνο με 2+ χέρια θα το ευχαριστηθείτε και ας λέει το κουτί ότι είναι και για ένα παίκτη. Τσουχτερή τιμή και επαναληψιμότητα αρκετή αν είστε ήδη fan του Alien είναι κάτι που αξίζει κάποιος να έχει στην συλλογή του ως ένα από τα καλύτερα αυτή την στιγμή (αν όχι το καλύτερο) συνεργατικό deck-building game.

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Μιχάλης Γιαννής

My name is Michael and I've been playing board games for 5 years now. I started playing games as something different to do with my friends other than the usual stuff (movies, guitars, drinking, going out...). I like heavy themed games and the ones we call Eurotrasher and that is games with euro mechanics with a good theme and a bit of luck too. But all my respects go to all classic abstract games Chess, Go, Shogi. Nothing can be compared with them and their history with humanity. nLately I have come to accept all the new modern abstract games (they are cool as hell and they add a little theme too).

Δείτε επίσης...

Arkham Horror The Card Game Revised Core Set – How to Play Video

Το Επιτραπαίζουμε ετοίμασε άλλο ένα νέο Video που μας ζητήθηκε να παρουσιάσουμε. Δείτε πρώτοι το …