Κεντρική / Board Games / REVIEW: Hellenica Story of Greece

REVIEW: Hellenica Story of Greece

Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...
Παίξαμε Hellenica: Story of Greece από την Mr. B Games, ένα παιχνίδι με θέμα την Αρχαία Ελλάδα και την αλληλεπίδραση ανάμεσα στις μεγάλες πόλεις/κράτη της εποχής όπως Αθήνα, Σπάρτη, Κόρινθο κλπ.
Καταρχήν οτιδήποτε έχει θέμα την Αρχαία Ελλάδα είναι λογικό να μας τραβάει σαν μαγνήτης και η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα υπάρχει μια μεγάλη πληθώρα από τέτοια παιχνίδια, σε διάφορες κατηγορίες αλλά περισσότερο πετυχημένα από κάποια άλλα.
Οπότε, όταν ένα νέο τέτοιο παιχνίδι βγαίνει στην αγορά είμαστε πάντα ενθουσιασμενοι αλλά έχουμε μάθει να κρατάμε μικρό καλάθι. Τολμώ να πω εξ αρχής ότι όχι μόνο το κάλαθο γέμισε εδώ με το Hellenica: Story of Greece  αλλά χρειάστηκαν και άλλα καλάθια. Το παιχνίδι είναι ένα 3.5x όπως διαφημίσει καινο εκδότης με αρκετά  στοιχεία civilization με ένα φρέσκο, πρωτότυπο και ιδιαίτερα λειτουργικό σύστημα. Οι μηχανισμοί του παιχνιδιού πολλοί και διάφοροι, ενδεικτικά βρίσκουμε Area Majority / Influence, Area Movement, Betting and Bluffing, Dice Rolling, Die Icon Resolution, Various Events, Variable Player Powers, Worker Placement και ενα ωραίο σύστημα πόντων νίκης με Hidden Victory Points. Σε αυτό το σημείο μπορεί κάποιος να μπερδευτεί και να βγάλει το λάθος συμπέρασμα ότι το παιχνίδι είναι πολύπλοκο και δύσκολο. Σας διαβεβαιώ ότι δεν ισχύει αυτό καθόλου.
Αντιθέτως το σύστημα του παιχνιδιού είναι straight forward, έξυπνο και με εξαιρετικό tempo μιας ακόμα και με 6/7 παίκτες παίζεις γρήγορα στον γύρο σου και προχωράμε στον επόμενο. Αυτό που κάνει το Hellenica να ξεχωρίζει είναι το σύστημα ενεργειών που έχει ο παικτης με action cubes τα οποία παίρνει, ένα τη φορά, απο το προσωπικό του (recessed) ταμπλό και τα αναφέρει στα αντίστοιχα κτίρια επάνω στον χάρτη στις διάφορες πόλεις του (το κυβακια μπαίνει στην οροφή του κατάλληλου κτιρίου) και το ενεργοποιεί. Μεγάλη ποικιλία από πλαστικά, διαφορετικά, τρισδιάστατα κτίρια όπως academies, barracks, docks, temples, markets δίνουν ενέργειες που σχετίζονται με αυτό που θα περίμενε κανείς τεχνολογίες, στρατούς, πλοία, gods favor, χρήματα/κίνηση στρατων αντίστοιχα.
Οι παίκτες θα βρουν μια πληθώρα από αναβαθμίσεις στα προσωπικά τους ταμπλό για να χτίσουν νέα κτίρια, να αναβαθμίσουν και να γίνουν πιο αποτελεσματικοι σε διάφορους τομείς και να εξελίξουν τον πολιτισμό τους. Αναπόφευκτα μιας και κάθε πόλη έχει συγκεκριμένη χωρητικότητα για νέα κτίρια, οι παίκτες θα πρέπει να επεκταθούν, να κατακτήσουν και να μεγαλώσουν την δύναμη της πόλης/κρατους τους.
Παράλληλα ένα σύστημα timed events τρέχει στο παιχνίδι καινοινπαικτες θα μπινταρουν συχνά για να ελέγξουν ποιους θα επηρεάσει αυτό. Αξίζει να αναφερθεί επίσης χωρίς να μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες ότι η μάχη γίνεται με ζάρια, με ένα απλό και γρήγορο σύστημα, με συνεισφορά από πιο δυνατές μονάδες ή και από συνύπαρξη πεζικου/ιππικού και διαφόρων modifiers. Σύστημα που δουλεύει γάντι εδώ και δεν καθυστερεί ανούσια το παιχνίδι για να κουράζει. Το παιχνίδι έχει Πόλα ακόμα όπως ήρωες, μυθικά τέρατα και διάφορα άλλα που το εμπλουτίζουν, χωρίς ωστόσο να το βαραίνουν με κανόνες. Μην με παρεξήγησετε είναι απλό παιχνίδι αλλά με τεράστιο βάθος και επιλογές κάτι που το κάνει εξαιρετικό στο τέλος. Μεγάλο του πλεονέκτημα το σύστημα πόντων νίκης. Υπάρχουν διάφορα objectives κάποια κοινά, ανοικτά κατω στο τραπέζι και κάποια κρυφά στο μέχρι των παικτών. Αυτό το μίγμα καθιστά το παιχνίδι δυναμικό, συναρπαστικό και συνολικά απολαυστικό.
Από θέμα παραγωγης:
Υπέροχο στο τραπέζι, έχει πέσει αγάπη στο development και αυτό φαίνεται, από τα κτίρια που κάνουν τον χάρτη να ζωντανεύειπροστα στα μάτια μας. Τα προσωπικά ταμπλό των παικτών εξαιρετικά, ξεχαθαρα και άκρως λειτουργικά, ο χάρτης μεγάλος και γενικά όλα τα περιεχόμενα εντυπωσιακά.
Από θέμα παικτικης εμπειρίας:
Ουαουυυυ, πραγματικά εξαιρετικό παιχνίδι, λάμπει κυριολεκτικά, φρέσκο και με ωραίο ρυθμό σε κερδίζει με το βάθος του και τις επιλογές. Βγάζει το θέμα του στο έπακρο και γενικά εύκολα ανεβαίνει ψηλά ανάμεσα στα καλύτερα του είδους. Ο γύρος του παίκτη διαρκεί λίγο, οι αποφάσεις σημαντικές και ο τρόπος για να κυνηγήσει κάνεις την νίκη άρτιος, ειδικά αυτό το μίγμα φανερων και κρυφών στόχων, πότε δεν είσαι 100% σίγουρος πόσο κοντά είναι κάποιος στο να κερδίσει, μέχρι και το τέλος. Απόδειξη ή παρτίδα μας όπου οι Αθηναίοι παραλίγο να αρπαξουν την νίκη από τους Τρώες αν και φαινομενικά δεν έδειχναν να τους απειλούν προς το τέλος της παρτίδας. Παιχνίδι διαμάντι από τα λίγα που εύκολα οποίος το δοκιμάσει θα το ερωτευθεί…

ΣΤΑ ΘΕΤΙΚΑ:
+ Ο γύρος του παίκτης κρατάει λίγο
+ Εξαιρετικά όμορφο στο τραπέζι. ειδικά με τα 3D buildings
+ Απλό και στρωτό σύστημα μάχης, κρατάει λίγο και είναι ξεκάθαρο
+ Μίγμα κρυφών και φανερών στόχων για να κερδίσει κανείς το παιχνίδι

ΣΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ:
– Ζάρι στην μάχη σημαίνει πάντα τύχη, αν και με κατάλληλο στρατό οι πιθανότητες είναι σωστά μοιρασμένες
– Έχει κάποιο σχετικό setup και θέλει λίγο χρόνο για να στηθεί
– Θέλει πολύ μεγάλη επιφάνεια για να παιχτεί.
– Δυσεύρετο στην αγορά και στα καταστήματα.

Unboxing Video για το παιχνίδι παρακάτω:

How to Play Video για το παιχνίδι παρακάτω:

Κάντε click παρακάτω στο εξώφυλλο του κουτιού του παιχνιδιού για να μεταβείτε στην σελίδα καταχώρησης με περισσότερες πληροφορίες, κριτική για το παιχνίδι και άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες:

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Epitrapaizoume

” We don’t stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing” δηλαδή ” Δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή γερνάμε αλλά γερνάμε επειδή σταματάμε να παίζουμε” George Bernard Μας αρέσουν τα επιτραπέζια παιχνίδια και κυρίως μας αρέσει να διασκεδάζουμε παίζοντας ότι λογής παιχνίδι υπάρχει με καλούς φίλους και παρέα!!! Αυτή ήταν και θα είναι η κινητήρια δύναμη αυτής της σελίδας. Η φιλοσοφία του Επιτραπαίζουμε είναι ότι τα παιχνίδια μας φέρνουν περισσότερο κοντά... πήγαινε παίξε

Δείτε επίσης...

TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume

⚡️ https://linktr.ee/epitrapaizoume 🎲 TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume ✏️ …