Κεντρική / Board Games / ΌΧΙ ΠΑΊΖΟΥΜΕ: Time of Crisis
Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...

ΌΧΙ ΠΑΊΖΟΥΜΕ: Time of Crisis

Δύσκολα να μην έχει κάποιος στο μυαλό του αυτή την εποχή στα επιτραπέζια. Η GMT  φαίνεται να συμφωνεί μαζί μας και να μας έχει ετοιμάσει μια πρόταση! Ποιος  θα έλεγε όχι σε μια παρτίδα Time of Crisis? Εξάλλου φαίνεται πως τα έχει όλα και βολεύει!

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΘΕΜΑ-ΧΑΡΤΗΣ
Οι παίχτες αναλαμβάνουμε ο καθένας μια φατρία στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία την ταραχώδη περίοδο του 235 με 284. Στόχος μας είναι ένας! Να μαζέψουμε τα περισσότερα legacy points. Oι τρόποι που μπορούμε να κερδίσουμε είναι πάρα πολλοί και όταν λέμε πολλοί εννοούμε πολλοί! Το ταμπλό του παιχνιδιού είναι ο χάρτης της Ευρώπης με όλη την λεκάνη της Μεσογείου και τις χώρες που βρέχονται από αυτή. Το μόνο αρνητικό ίσως είναι πως κάποιες περιοχές έχουν αρκετά διαφορετικό όνομα από ότι σε άλλα παιχνίδια, αλλά όλα είναι ευδιάκριτα και καλαίσθητα!

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΊ – ΡΟΗ ΓΥΡΟΥ
Oι μηχανισμοί… εδώ μάλλον θα χρειαστεί κάποιος mixologist γιατί δεν υπάρχει ένας μηχανισμός αλλά μάλλον ένα mix, θα λέγαμε πως υπάρχουν όλοι οι μηχανισμοί! Το μοναδικό σε αυτό το παιχνίδι είναι πως ενώ υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί είναι όλοι σε πλήρη αρμονία μεταξύ τους και τελικά σε ένα εύπεπτο και εύκολο για κατανόηση σύνολο. Πάμε να τους περιγράψουμε. Στο γύρο του κάθε παίχτης πρώτα ρίχνει δύο ζάρια, αναλόγως την ζαριά είτε κινούνται οι βάρβαροι, που σε αυτό το παιχνίδι είναι αρκετοί, είτε ενεργοποιούνται event! Αρρώστιες, Οικονομικές αστοχίες, Ηγέτες βαρβάρων που  διεκδικούν περιοχές και όλα όσα συνέβησαν στην Μεσόγειο εκείνη την εποχή!

Οι επιλογές εξαρτώνται από τις κάρτες που έχεις στο χέρι σου, ένα χέρι 5 καρτών! Οι κάρτες έχουν πόντους πολιτικών action, στρατιωτικών action και λαοφιλών action. Κάποιες κάρτες έχουν event και μαντέψτε! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το event και τους πόντους παράλληλα!

Ξεκινούν από το να διεκδικήσεις πολιτικά μια περιοχή μέσα στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία και να τοποθετήσεις κυβερνήτη της αρεσκείας σου, στον γνώριμο σε όλους πόλεμο με μονάδες, στο να στρατολογήσεις βαρβάρους να πολεμήσουν για σένα ή στο να ασχοληθείς με τον λαό της περιοχής σου με αντάλλαγμα την στήριξη! Τονίζω ξανά πως ενώ τα βασικά διαθέσιμα action είναι 14 και με τα event ίσως 20, είναι όλα εύκολα. Ενώ το downtime ενώ είναι λογικό παρακολουθείς ενδιαφέρουσες ενέργειες και απαραίτητες για την επόμενη κίνηση σου.

Στο τέλος του γύρου, ο παίχτης μπορεί να αγοράσει επιπλέον κάρτες αναλόγως τις περιοχές του και την στήριξη που έχει! Τις προσθέτουμε στο discard pile και όταν τελειώσει το deck μας τότε τις προσθέτουμε όλες μαζί. Λίγο πριν δώσει την σειρά του στον επόμενο παίχτη, πρέπει και μπορεί να επιλέξει ποιες 5 κάρτες από το deck του θα πάρει στο χέρι του. Ωστόσο δεν μπορεί να τις αλλάξει, όσο οι υπόλοιποι παίχτες παίζουν. Γι’ αυτό λοιπόν προσοχή γιατί ένα καλό hand είναι ένα ισορροπημένο  hand!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟ PLAY
Το παιχνίδι παρά το βάθος του το προτείνω άνετα σε παρέες με πρωτάρηδες, καθώς είναι στρωτό και εύκολο. Αλλά προσοχή! Σε αυτά τα παιχνίδια κάνουμε μερικές φορές το λάθος να θέλουμε να μάθουμε πρώτα όλους τους κανόνες και μετά να ξεκινήσουμε, λάθος! Είναι προτιμότερο να ελέγξουμε λίγο τις γενικές ορολογίες που χρησιμοποιεί το βιβλίο οδηγιών και να ρίξουμε μια ματιά στα event και πως συνδέονται στο ταμπλό, παρά να εξαντλήσουμε την εκάστοτε περίπτωση.

Οι οδηγίες της GMT όπως πάντα είναι ένα χρήσιμο εγχειρίδιο  κανόνων και όχι ένας οδηγός εκμάθησης του παιχνιδιού. Επειδή το παιχνίδι όπως θα διαπιστώσετε και μέσα στο παιχνίδι είναι πολύ πλούσιο, αλλά και πολύ απλό, ξεκινήστε να παίζετε και μετά τον πρώτο γύρο θα δείτε πως θα ρολλάρει γρήγορα και εύκολα! Μην σας τρομάξει λοιπόν το πόσο πλούσιο είναι το παιχνίδι, γιατί σχεδόν κάθε action καταλήγει στα ζητούμενα legacy points.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Νομίζω πραγματικά πως η GMT τα κατάφερε, το Time of Crisis συνδυάζει την ιστορική ακρίβεια, πληρέστατο game play όλα μαζί σε ένα απλό αλλά πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι. Μια παρτίδα (εκτός της πρώτης) θα κρατήσει γύρω στις 3 ώρες (ίσως και 2 για πολύ αφοσιωμένους) χωρίς όμως τους πονοκεφάλους πάνω από κανόνες και αδιέξοδα σε στρατηγικές και επιλογές. Είναι ένα παιχνίδι  που παρά τις δυσκολίες που σαδιστικά σχεδόν σου φέρνει μπροστά σου σε ανταμείβει. Μη το φοβηθείτε λοιπόν και  …AURIBUS TENEO LUPUM.

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Γιάννης Μονογυιός

Γιάννης Μονογυιός
Ο Γιάννης Μονογυιός σπούδασε Οικονομικά στην Πάντειο και Πολύτιμες Πέτρες στο Βέλγιο του αρέσουν τα ταξίδια, η λογοτεχνία φαντασίας επιστημονική και μη και τα ταξίδια, πιστεύει πως τα επιτραπέζια συνδυάζουν όλα αυτά. Κατάλαβε πως είναι Geek όταν σε μια σειρά καρτούν κάποιοι μαθητές αντί να βγαίνουν στο προαύλιο έμεναν μέσα για να παίξουν επιτραπέζια...

Δείτε επίσης...

REVIEW: Embark

Παίξαμε Embark, διπλό. Το νέο παιχνίδι του Philip duBarry και της TMG, το οποίο έρχεται …