Κεντρική / 2 Player Games / MEEPLE’S CORNER: Hive
Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...

MEEPLE’S CORNER: Hive

Το Hive (Κυψέλη) είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής για δύο παίκτες του John Yianni με διάρκεια περίπου 15 με 20 λεπτά. Βασίζεται καθαρά στο Σκάκι, αλλά με την παντελή απουσία ταμπλό! Κυκλοφόρησε το 2001 και έκτοτε αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς στα αφηρημένα παιχνίδια στρατηγικής. Πολυβραβευμένο παιχνίδι και ανάμεσα στα τόσα που έχει λάβει είναι το βραβείο της Mensa το 2006.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Έχουν κυκλοφορήσει πολλές εκδόσεις του παιχνιδιού, (όπως πχ. έκδοση ταξιδίου ή ασπρόμαυρη “carbon” έκδοση) παρακάτω περιγράφω την συγκεκριμένη της Gen42 Games που είναι η πιο διαδεδομένη και αυτή έχει στην κατοχή του ο γράφων.
22 Κομμάτια (11 για κάθε παίκτη)
1 Σακουλάκι μεταφοράς των κομματιών (για να μην κουβαλάτε το κουτί μαζί)
1 Φυλλάδιο οδηγιών

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Η ομορφιά του παιχνιδιού βρίσκεται στους πολύ απλούς του κανόνες. Κάθε παίκτης προσπαθεί να περικυκλώσει την Βασίλισσα Μέλισσα του αντιπάλου ενώ φυσικά δεν θέλει το ίδιο για την δική του. Ωραία μέλισσες, θα βιαστείτε να πείτε γι’ αυτό ονομάζεται και Hive… Όχι ακριβώς! Πλην της Βασίλισσας η κυψέλη μας δεν έχει άλλη μέλισσα, είναι μια πολυμελής κοινότητα που απαρτίζεται από διάφορα έντομα. Το κάθε ένα από αυτά κινείται με διαφορετικό τρόπο δίνοντάς μας μια μεγάλη ποικιλία από κινήσεις και τακτικές να εφαρμόσουμε.

Το παιχνίδι ξεκινά, διαλέγοντας ο καθένας το χρώμα που προτιμά και χωρίς να υπάρχει κανένα κομμάτι μπροστά μας. Διαλέγουμε έναν παίκτη να κάνει την αρχή και τοποθετεί ένα από τα κομμάτια του στην επιφάνεια που παίζεται το παιχνίδι (προτιμήστε μια όσο το δυνατόν πιο επίπεδη). Ο αντίπαλός του είναι υποχρεωμένος να παίξει ένα κομμάτι του ώστε να εφάπτεται η μία πλευρά του με το εχθρικό κομμάτι. Αυτή είναι η πρώτη και τελευταία φορά που μπορεί να τοποθετηθεί ένα κομμάτι σε πλευρά αντιπάλου, από εδώ και πέρα επιτρέπεται μόνο η τοποθέτηση κομματιού εφόσον ακουμπά σε φιλικό έντομο. Η Βασίλισσα μπορεί να τοποθετηθεί από την 1η σειρά του παίκτη έως την 4η (υπάρχει ένας κανόνας, που χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον σε πρωταθλήματα αλλά αξίζει να τον αναφέρω, να τοποθετείται η Βασίλισσα από την 2η έως την 4η φορά γιατί μειώνει δραματικά την περίπτωση ισοπαλίας στην παρτίδα). Ένας ακόμη σημαντικός κανόνας είναι πως η Κυψέλη δεν μπορεί ποτέ να κοπεί στη μέση, κάθε κίνηση που δύναται να το κάνει αυτό, έστω και στιγμιαία, απαγορεύεται. Το παιχνίδι θα πρέπει να επισημάνουμε ότι χρησιμοποιεί την λογική πως τα έντομα μπορούν να κινηθούν αναλόγως των δυνατοτήτων τους (θα τα δούμε παρακάτω) αλλά δεν γίνεται να περάσουν από ένα κενό που το εξάγωνο τους κανονικά δεν θα χωρούσε, δεν μπορούν να κινηθούν αν δεν χωράνε ή η κίνησή τους δεν τους επιτρέπει να βγουν από ένα σημείο και πάντα θα πρέπει να είναι συνδεδεμένα με την Κυψέλη.

Μετά από την αναφορά στους γενικούς κανόνες και αρχές του παιχνιδιού να αναφέρουμε τις δύο ενέργειες που μπορεί να κάνει στη σειρά του ένας παίκτης:

  1. Τοποθετεί ένα νέο κομμάτι (Προσοχή εδώ μην ξεχάσετε να τοποθετήσετε την Βασίλισσα έως την 4η φορά που παίζετε). Δεν είναι απαραίτητο να παίξει ένας παίκτης όλα τα έντομα του για να κερδίσει το παιχνίδι.
  2. Κινεί ένα εκ των εντόμων του στην Κυψέλη (Η μετακίνηση μετρά ως παίξιμο της φοράς σας, οπότε αν π.χ. ως 2η κίνηση έχετε τοποθετήσει ένα έντομο το οποίο το κινήσατε την 3η φορά και δεν έχετε τοποθετήσει την Βασίλισσα ακόμα, είστε υποχρεωμένοι από τους κανόνες στο επόμενο γύρο σας να το κάνετε). Απαγορεύεται να αφαιρεθεί κομμάτι από την Κυψέλη, ούτως ή άλλως δεν υπάρχει κόψιμο στο παιχνίδι όπως στο Σκάκι, ο μόνος στόχος είπαμε είναι η περικύκλωση της αντίπαλης Βασίλισσας Μέλισσας. Ο παίκτης διαλέγει και εκτελεί πάντα μία από τις δύο ενέργειες. Αν δεν είναι δυνατόν να κάνει καμία από τις δύο τότε ο αντίπαλος ξαναπαίζει. Αυτό μπορεί να γίνει πολλές φορές αν ένας παίκτης για κάποιο λόγο δε μπορεί να παίξει (σπάνιο φαινόμενο, προσωπικά δε μου έχει τύχει, απλά το αναφέρω από τους κανόνες). Αν δεν επιτυγχάνεται η συνθήκη της νίκης δηλαδή, το να μην μπορεί να κινηθεί ο αντίπαλος δε δίνει τη νίκη στον άλλο παίκτη.

Ας δούμε λίγο ποια και πόσα έντομα έχουμε συνολικά στην διάθεσή μας και ποιες είναι οι ιδιότητές τους:

  • Queen Bee (Βασίλισσα Μέλισσα): Μπορεί να μετακινηθεί μόνο ένα βήμα την φορά.
    Beetle (Σκαθάρι): Έχει την ικανότητα κίνησης ακριβώς όπως η Βασίλισσα Μέλισσα, να μετακινηθεί δηλαδή ένα βήμα την φορά αλλά επίσης μπορεί να ανέβει πάνω σε ένα άλλο έντομο, το οποίο και ακινητοποιεί. Αν μετακινηθεί, τότε το κομμάτι που κάλυπτε έως και πριν ξεμπλοκάρεται και αν μπορεί να κινηθεί στην σειρά του κινείται κανονικά. Υπάρχει περίπτωση να ανέβει το ένα Σκαθάρι πάνω στο άλλο μέχρι και να υπάρχουν και τα τέσσερα σε στοίβα! Το Σκαθάρι τοποθετείται όπως τα υπόλοιπα έντομα και όχι κατευθείαν επάνω στην Κυψέλη. Λόγω της κίνησής του πάνω στην Κυψέλη έχει την δυνατότητα να βρεθεί σε σημείο που άλλα κομμάτι δεν μπορούσαν να περάσουν ανάμεσα.
  • Grasshopper (Ακρίδα): Πηδάει σε ευθεία γραμμή πάνω από τα υπόλοιπα κομμάτια, όσα και αν είναι αυτά και προσγειώνεται στο πρώτο διαθέσιμο κενό. Με αυτή την κίνηση έχει δυνατότητα να φτάσει σε δυσπρόσιτα ή μακρινά σημεία για τα υπόλοιπα έντομα με τρομερή ταχύτητα κι ακρίβεια.
  • Spider (Αράχνη): Κινείται ακριβώς 3 κινήσεις μακριά και θα πρέπει να είναι σε επαφή με το κομμάτι απ’ όπου θα κινηθεί. Δεν επιτρέπεται το μπρος-πίσω στην κίνηση, είναι ενιαία.
  • Soldier Ant (Μυρμήγκι Πολεμιστής): Ακούραστο και στο παιχνίδι, όπως και στην πραγματικότητα είναι το έντομο που έχει την δυνατότητα να μετακινηθεί όσα βήματα θέλει χωρίς περιορισμό, σεβόμενο φυσικά τους γενικούς κανόνες. Είναι το έντομο που μπορεί να προσεγγίσει οτιδήποτε βρίσκεται τριγύρω του αμέσως!
  • Επίσης κυκλοφορούν τρεις μικρές επεκτάσεις με ένα έντομο να περιλαμβάνεται στην καθεμία. Κάθε ένα εξ αυτών έχει ξεχωριστές κινήσεις από τα ήδη υπάρχοντα. Πρόκειται για τις Mosquito (Κουνούπι), Ladybug (Πασχαλίτσα) και Pillbug (Ισόποδο). Αν σας αρέσει το παιχνίδι σκεφτείτε την αγορά τους, δεν τις θεωρώ απαραίτητες, απλά αυξάνουν την ποικιλία των εντόμων και «ανακατεύουν την τράπουλα» περισσότερο. Το βασικό παιχνίδι πιστεύω και από μόνο του φτάνει να σας δώσει ώρες σκέψης και ψυχαγωγίας.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΓΝΩΜΗ
Απλό παιχνίδι στους κανόνες του, σύντομο σε διάρκεια, μαθαίνεται σε μόλις 5 με 10 λεπτά αλλά όπως το Σκάκι η εξέλιξη του παίκτη δεν σταματά ποτέ, ενώ με τα κομμάτια κατασκευασμένα από βακελίτη που είναι τρομερά ανθεκτικά και την σακουλίτσα που παρέχεται μπορείτε να παίξετε πραγματικά παντού! Η έκδοση ταξιδίου είναι ακόμη πιο βολική αν ο σκοπός σας είναι πιο πολύ το μικρό μέγεθος, καθώς δεν αλλάζει κάτι άλλο. Οι επεκτάσεις να έχετε υπ’ όψιν σας πως αυξάνουν εκτός από την ποικιλία και την δυσκολία στους νεώτερους παίκτες στο παιχνίδι να θυμούνται τα κομμάτια, αλλά και πως να χρησιμοποιήσουν τα νέα έντομα. Σε κάποιες νεότερες εκδόσεις ορισμένες παρέχονται μαζί με το βασικό. Προτείνω την σταδιακή εισαγωγή τους για να μην πελαγώσει ο συμπαίκτης σας, αν κι όπως είπα δεν τις θεωρώ απαραίτητες προσθήκες, το παιχνίδι είναι εξαιρετικό κι από μόνο του. Από τα καλύτερα παιχνίδια που στηρίζεται στο Σκάκι, θεωρώ πως αυτό μαζί με τα The Duke και Onitama είναι από τα καλύτερα παιχνίδια που μπορείτε να αποκτήσετε στο είδος, με το συγκεκριμένο να αποτελεί το πιο ξερό και υπολογιστικό των τριών χωρίς να συγχωρεί τα λάθη. Για κάποιους αυτό μπορεί να αποτελεί θετικό, ίσως όμως είναι και αρνητικό. Ποιο να διαλέξει κανείς, σωστά; Λογικά εδώ θα περιμένετε να σας πω πιο προτιμώ, αλλά αυτό δε θα το κάνω ξεκάθαρα καθώς εκτιμώ και τα τρία γι’ αυτό που κάνουν και αγαπώ φυσικά το Σκάκι, το βασιλιά των επιτραπέζιων παιχνιδιών. Ίσως με το μαχαίρι στο λαιμό να ήμουν πιο πολύ ανάμεσα στο The Duke και το Hive περισσότερο, αλλά γιατί να μην αποκτήσετε και τα τρία; Δεν πιάνουν και τόσο χώρο στο ράφι σας άλλωστε…

Hive
Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Παναγιώτης Ζώης

Ο Παναγιώτης λατρεύει το Σκάκι (Βασιλιάς στις προτιμήσεις του) ωστόσο τα χόμπι του ποικίλουν! Εκτός από τα επιτραπέζια του αρέσει να βλέπει anime, να ακούει μουσική (κυρίως Rock & Metal). Παράλληλα του αρέσει να βλέπει ταινίες και κάποιες επιλεγμένες σειρές (πχ. Game of Thrones, Deadwood, Band of Brothers). Αγαπημένο χρώμα του, το κίτρινο (στο Catan αναγκαστικά πορτοκαλί... ) και ακολουθούν μαύρο και μπλε αλλιώς γκρινιάζει άμα δεν του δίνουν ένα από αυτά!!!

Δείτε επίσης...

NEA: HUANG το νέο Tigris & Euphrates από την PHALANX

Ανακοίνωση νέου παιχνιδιού της PHALANX με τίτλο HUANG το οποίο είναι το παλιό  Tigris & Euphrates του …