Κεντρική / Game / Winner’s Circle (2001)

Winner’s Circle (2001)

Stars: StarStarStarStarStarStarStarStar HalfStar EmptyStar Empty

Βαθμολογία: 7.60

Κατάταξη: 719

Σχεδιαστής Reiner Knizia
Παίκτες 2–6
Διάρκεια 45–60
λεπτά
Ηλικίες 10
Γλώσσα Δεν υπάρχει κείμενο μέσα στο παιχνίδι
Κατηγορία Animal (Ζώα),Family (Οικογενειακά),Race (Αγώνα),Sports (Σπόρ),Thematic (Θεματικά)
Εκδόσεις DiceTree Games, Face2Face Games, Ravensburger Spieleverlag GmbH, Smart Ltd, alea

Το Winner’s Circle είναι ένα ολοζώντανο παιχνίδι αγώνα δρόμου για άλογα όπου οι παίκτες στοιχηματίζουν, προσπαθώντας να κερδίζουν τα περισσότερα χρήματα μέχρι το τέλος της παρτίδας. Πρόκειται για την επανέκδοση της Alea για το Turf Horse Racing από την Gibson Games. Αυτή η έκδοση κάνει χρήση του ίδιου μηχανισμού των τεσσάρων συμβόλων στις κάρτες αλόγων, σύμβολα τα οποία απεικονίζονται και στο κεντρικό ζάρι του παιχνιδιού. Οι παίκτες αφού ρίξουν το ειδικό ζάρι με τα σύμβολα, επιλέγουν ποιο άλογο θα κινήσουν (το οποίο να μην έχει ακόμα παίξει για αυτόν το γύρο). Τα επτά άλογα διαφοροποιούνται σε δύναμη και χαρακτηριστικά, ωστόσο ακόμα και τα πιο αδύναμα μπορεί να παρουσιάσουν μεγάλες ριπές ξεσπάσματος και δύναμης αν το επιδιώξουν ενεργά οι παίκτες. Οι παίκτες στοιχηματίζουν στα άλογα πριν από κάθε αγώνα και έτσι αναγκάζονται είτε να βοηθάει ο ένας τον άλλον είτε να τον ανταγωνίζεται, ανάλογα με το αν έχουν στοιχηματίσει σε κοινά ή όχι άλογα. Διασκεδαστικό και εθιστικό είναι σίγουρη επιτυχία τόσο με νέους στο hobby όσο και με έμπειρους παίκτες…

Το Winner's Circle είναι ένα ολοζώντανο παιχνίδι αγώνα δρόμου για άλογα όπου οι παίκτες στοιχηματίζουν, προσπαθώντας να κερδίζουν τα περισσότερα χρήματα μέχρι το τέλος της παρτίδας. Πρόκειται για την επανέκδοση της Alea για το Turf Horse Racing από την Gibson Games. Αυτή η έκδοση κάνει χρήση του ίδιου μηχανισμού των τεσσάρων συμβόλων στις κάρτες αλόγων, σύμβολα τα οποία απεικονίζονται και στο κεντρικό ζάρι του παιχνιδιού. Οι παίκτες αφού ρίξουν το ειδικό ζάρι με τα σύμβολα, επιλέγουν ποιο άλογο θα κινήσουν (το οποίο να μην έχει ακόμα παίξει για αυτόν το γύρο). Τα επτά άλογα διαφοροποιούνται σε δύναμη και χαρακτηριστικά, ωστόσο…

Κριτική Παιχνιδιού

Θέμα - 7
Ευκολία Εκμάθησης - 9.5
Διασκέδαση - 9
Περιεχόμενα - 8.5
Στρατηγική - 5.5
Απουσία Τύχης - 6

7.6

Καλό

Παιχνίδι ιππόδρομος αγώνα δρόμου για άλογα όπου οι παίκτες στοιχηματίζουν και προσπαθούν να βγάλουν κέρδη από τα άλογα που υποστηρίζουν κρυφά. Όμορφο οικογενειακό παιχνίδι για όλα τα γούστα...

User Rating: 3.78 ( 2 votes)

Διαβάστε το άρθρο του Παναγιώτη Ζώη στην στήλη του MEEPLE’s CORNER εδώ ή και παρακάτω:

Το Winner’s Circle είναι ένα παιχνίδι πονταρίσματος σε άλογα ιπποδρόμου, για δύο έως έξι παίκτες, του Dr. Reiner Knizia. Μία παρτίδα διαρκεί περίπου 45-60 λεπτά με απλούς και σύντομους κανόνες. Κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 2001 ως Royal Turf από την Alea, ενώ το 2006 είχαμε την πρώτη επανέκδοση, με το όνομα Winner’s Circle από την Face2Face. Έχουν γίνει κάποιες πρόσφατες επανεκδόσεις, με αυτή που ξεχωρίζει να είναι αυτή της DiceTree. Μικρές αλλαγές ή προσθήκες μεταβλητών κανόνων έχουν γίνει στις πολλαπλές αυτές εκδοχές του παιχνιδιού, αλλά η γενική ιδέα παραμένει η ίδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν υποψήφιο το 2001 για τα βραβεία Spiel des Jahres και Meeples’ Choice.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Παρακάτω θα δούμε την έκδοση της DiceTree, η οποία κυκλοφόρησε το 2016. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι η καλύτερη που έχει βγει μέχρι στιγμής, με φοβερή ποιότητα στα περιεχόμενα. Εντός του κουτιού θα βρούμε: 1 Ταμπλό, 7 Άλογα ιπποδρόμου (βαμμένα πολύ όμορφα), 28 Κάρτες αλόγων (Winner’s Circle)
21 Κάρτες αλόγων (Royal Turf), 50 Μεταλλικά νομίσματα (εξαιρετική δουλειά, σε τιμές των 50, 100 και 500), 1 Ειδικό ζάρι (τρεις πλευρές άλογο, μία καπέλο τζόκεϊ, μία σέλα και μία πέταλο), 6 Πλακίδια για τους παίκτες, 24,, Πλακίδια πονταρίσματος (4 για τον κάθε παίκτη στο χρώμα του), 1 Πλακίδιο διασκελισμού, 1 Φυλλάδιο οδηγιών

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Θα δούμε τον τρόπο που περιγράφει ως βασικό το εγχειρίδιο καθώς επίσης και κάποιους εναλλακτικούς κανόνες που αναγράφονται. Οι οδηγίες είναι μόλις τρεις σελίδες, ενώ στην ουσία αν αφαιρέσουμε φωτογραφίες με παραδείγματα, την εισαγωγή και κάποια γραφικά, είναι λιγότερο από δύο σελίδες. Οι παίκτες ποντάρουν σε κορυφαία άλογα ιπποδρόμου των τελευταίων εκατό ετών, για να δουν ποιο είναι το καλύτερο όλων των εποχών. Στο τέλος τριών αγώνων, νικητής είναι ο παίκτης με τα περισσότερα χρήματα. Ξεκινώντας, τοποθετούμε το ταμπλό στο κέντρο, βάζουμε το πλακίδια διασκελισμού στη θέση 18, ανακατεύουμε τις 28 κάρτες του Winner’s Circle και δίνουμε σε κάθε παίκτη το πλακίδιο του χρώματός του, μαζί με τα τρία πλακίδια 1, 1 και 2 (το 0 δίνεται μόνο αν παίζουμε με την μεταβλητή του κρυφού πονταρίσματος). Τώρα για να δούμε ποια άλογα θα τρέξουν στον αγώνα, γυρίζουμε την πρώτη κάρτα αλόγου την τοποθετούμε στην θέση 1 και φυσικά το αντίστοιχο άλογο στην θέση του (αναγράφονται επάνω στο ταμπλό με νούμερα και χρώματα). Το ίδιο κάνουμε για κάθε άλογο στη σειρά.

Για τον πρώτο αγώνα, διαλέγουμε τυχαία έναν παίκτη ως πρώτο. Αυτός θα τοποθετήσει ένα πλακίδιο στοιχήματος κάτω από την φωτογραφία κάποιου από τα επτά άλογα, στην περιοχή στοιχημάτων (εκεί που αναγράφεται ο αριθμός του αλόγου). Οι παίκτες συνεχίζουν να τοποθετούν στοιχήματα με τη φορά του ρολογιού, μέχρι να έχουν βάλει όλοι και τα τρία πλακίδια τους. Δεν επιτρέπεται να ποντάρει παίκτης δύο φορές στο ίδιο άλογο. Στους δύο επόμενους αγώνες, ο παίκτης με τα περισσότερα χρήματα ποντάρει πρώτος. Σε περίπτωση ισοβαθμίας διαλέγουμε τυχαία έναν από τους ισόβαθμους παίκτες. Ο παίκτης που τοποθέτησε πρώτος πλακίδιο πονταρίσματος ξεκινάει τον αγώνα ρίχνοντας το ζάρι. Κατόπιν διαλέγει ένα άλογο και το μετακινεί ανάλογα με το γραφικό αποτέλεσμα του ζαριού και τον αριθμό που αντιστοιχεί στο γράφημα στην κάρτα του αλόγου. Γυρίζουμε την κάρτα του αλόγου ανάποδα και εκείνο δεν μπορεί να μετακινηθεί ξανά, έως ότου τρέξουν όλα τα άλογα από μία φορά, οπότε και γυρίζουμε πάλι όλες τις κάρτες στην κανονική τους πλευρά. Η κίνηση ενός αλόγου είναι υποχρεωτική και δεν μπορεί ένας παίκτης να πάει πάσο ή να μην το μετακινήσει. Δεν χρειάζεται να έχει ποντάρει κάποιος παίκτης στο άλογο που κινεί. Τα άλογα που τρέχουν δεν μπορούν να είναι στον ίδιο χώρο, οπότε αν ένα άλογο με την κίνησή του καταλήγει στην ίδια θέση με κάποιο άλλο, αυτόματα πάει ακριβώς πίσω στην πρώτη ελεύθερη θέση. Έτσι έχουμε την ελαφριά τακτική του παιχνιδιού, με άλογα που μπορούν να κλειστούν ή να κλείσουν άλογα με την θέση ή την κίνησή τους. Όποτε είναι μαζεμένα αρκετά άλογα μαζί, όπως για παράδειγμα στην αρχή, είναι εξαιρετικά πιθανό κάποια να κινηθούν ελάχιστα ή και καθόλου λόγω αυτού του περιορισμού.

Το πρώτο άλογο που θα περάσει την θέση 18 αυτόματα παίρνει τον πλακίδιο διασκελισμού και στην περίπτωση που θα τερματίσει ανάμεσα στα τρία πρώτα θα πληρώσει 100 παραπάνω ανά στοίχημα. Το πρώτο άλογο που θα περάσει την γραμμή του τερματισμού, το τοποθετούμε στην θέση 1 και το ίδιο θα κάνουμε για τα δύο επόμενα στις θέσεις 2 και 3. Μόλις περάσει το τρίτο άλογο, αυτόματα ο αγώνας τελειώνει και το τελευταίο άλογο εκείνη την στιγμή πάει στη θέση 7.

Τώρα είναι η ώρα της πληρωμής των στοιχημάτων. Μετράμε τα πλακίδια που έχουν τα τρία άλογα, με το 1 να μετράει ως μονό στοίχημα και το 2 ως διπλό. Κατόπιν κοιτάμε στο κέντρο του ταμπλώ τον πίνακα που δείχνει πόσο πληρώνει (Αν το άλογο έχει το πλακίδιο διασκελισμού προσθέτουμε 100 στο ποσό) και δίνουμε στους παίκτες με το 1 μία φορά το ποσό αυτό και στους παίκτες με το 2 το διπλάσιο. Αντίστοιχα όσοι έχουν ποντάρει στο τελευταίο άλογο, χάνουν 100 εάν έχουν βάλει πλακίδιο στοιχήματος με αξία 1 και 200 εάν είχαν τοποθετήσει διπλό στοίχημα. Μόλις τελειώσουμε με τα χρήματα, αν είναι οι δύο πρώτοι αγώνες ξεσκαρτάρουμε τις επτά κάρτες των αλόγων και ετοιμάζουμε τον επόμενο γύρο με νέα άλογα, αν είναι ο τρίτος αγώνας νικητής είναι εκείνος με τα περισσότερα χρήματα! Αυτό είναι το παιχνίδι, οι κανόνες είναι όπως είπαμε απλοί και σύντομοι, αλλά αυτό που το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι μικρές αλλαγές στους κανόνες που το αλλάζουν αρκετά. Ας δούμε παρακάτω τέσσερις τρόπους που περιγράφονται στις οδηγίες.

  1. Κρυφό ποντάρισμα: Προτεινόμενος τρόπος για παιχνίδια 2-4 παικτών. Οι παίκτες λαμβάνουν και το πλακίδιο με τιμή 0, το οποίο χρησιμοποιείται ως μπλόφα και δεν έχει κανέναν αντίκτυπο στο παιχνίδι. Όλα τα πλακίδια τοποθετούνται κρυφά.
  2. Royal Turf: Χρησιμοποιούνται οι 21 κάρτες Royal Turf. Η διαφορά εδώ είναι πως τραβώντας την πρώτη κάρτα αλόγου εκείνο τοποθετείται στην πρώτη θέση, ανεξάρτητα από τον αριθμό και τον χρωματισμό. Συνεχίστε να τραβάτε κάρτες μέχρι να έχουν τοποθετηθεί και τα επτά άλογα. Οι κάρτες που ανοίχθηκαν αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν ανακατεύονται πάλι στην τράπουλα για την επόμενη παρτίδα.
  3. Συνωστισμένο στάδιο: Όλα τα άλογα ξεκινούν από την θέση 36 και μπορούν να είναι στην ίδια θέση κατά την διάρκεια του αγώνα.
  4. Εναλλακτικές πληρωμές: Αντί να μετράμε τα ποσά που αναγράφουν τα πλακίδια πονταρίσματος, μετράμε τα ίδια τα πλακίδια, ας είναι και 0. Οι παίκτες κερδίζουν με βάση τις τιμές στον πίνακα (όσοι έχουν βάλει 0 δεν παίρνουν τίποτα φυσικά).

Εκτός από αυτά που είδαμε, υπάρχουν αρκετές ακόμα μικρές αλλαγές, όπως π.χ. και οι τρεις αγώνες να πληρώνουν το ίδιο (όχι να διπλασιάζεται στον τρίτο δηλαδή), με 2 και 3 παίκτες να τρέχουν 5 ή 6 άλογα αντίστοιχα αντί για επτά ή για πιο σύντομο παιχνίδι να παίζονται μόνο δύο αγώνες. Όλοι αυτοί οι κανόνες που είδαμε είναι εύκολο να τοποθετηθούν συνδυαστικά ή οι εύκολα παίκτες να σκεφτούν και δικούς τους.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΓΝΩΜΗ
Ο Dr. Knizia για μία ακόμη φορά μας δίνει ένα φοβερό παιχνίδι! Πολύ διασκεδαστικό, γρήγορο στην εξέλιξη, πολύ όμορφο, εύκολοι κανόνες που χωράνε σε μια κόλλα χαρτί και ελαφριά τακτική σκέψη. Η έκδοση της DiceTree είναι απλά υπέροχη! Θα έλεγα πως με δύο ή με τρεις παίκτες είναι πιο “αδύναμο” ως παιχνίδι, αλλά αν αφαιρέσετε ένα ή δύο άλογα είναι θεωρώ πάλι μια χαρά. Βέβαια η χαρά αυτού του παιχνιδιού είναι η παρέα, όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα! Πρόκειται για ένα επιτραπέζιο κόσμημα, ίσως το καλύτερο παιχνίδι πονταρίσματος με αγώνες, πραγματικά αξίζει να το έχετε στη συλλογή σας.

Το Winner's Circle είναι ένα ολοζώντανο παιχνίδι αγώνα δρόμου για άλογα όπου οι παίκτες στοιχηματίζουν, προσπαθώντας να κερδίζουν τα περισσότερα χρήματα μέχρι το τέλος της παρτίδας. Πρόκειται για την επανέκδοση της Alea για το Turf Horse Racing από την Gibson Games. Αυτή η έκδοση κάνει χρήση του ίδιου μηχανισμού των τεσσάρων συμβόλων στις κάρτες αλόγων, σύμβολα τα οποία απεικονίζονται και στο κεντρικό ζάρι του παιχνιδιού. Οι παίκτες αφού ρίξουν το ειδικό ζάρι με τα σύμβολα, επιλέγουν ποιο άλογο θα κινήσουν (το οποίο να μην έχει ακόμα παίξει για αυτόν το γύρο). Τα επτά άλογα διαφοροποιούνται σε δύναμη και χαρακτηριστικά, ωστόσο…

Κριτική Παιχνιδιού

Θέμα - 7
Ευκολία Εκμάθησης - 9.5
Διασκέδαση - 9
Περιεχόμενα - 8.5
Στρατηγική - 5.5
Απουσία Τύχης - 6

7.6

Καλό

Παιχνίδι ιππόδρομος αγώνα δρόμου για άλογα όπου οι παίκτες στοιχηματίζουν και προσπαθούν να βγάλουν κέρδη από τα άλογα που υποστηρίζουν κρυφά. Όμορφο οικογενειακό παιχνίδι για όλα τα γούστα...

User Rating: 3.78 ( 2 votes)
Σχεδιαστής Reiner Knizia
Εικονογράφηση Franz Vohwinkel, William O'Connor
Εκδόσεις DiceTree Games, Face2Face Games, Ravensburger Spieleverlag GmbH, Smart Ltd, alea
Χρονιά 2001
Αριθμός Παικτών 2–6
Προτείνεται για 3–6 παίκτες
Διάρκεια 45–60
λεπτά
Ηλικίες 10
Εξάρτηση από γλώσσα Δεν υπάρχει κείμενο μέσα στο παιχνίδι
Κύρια Ονομασία Winner's Circle
Εναλλακτικές Ονομασίες
Κατηγορία Animal (Ζώα), Family (Οικογενειακά), Race (Αγώνα), Sports (Σπόρ), Thematic (Θεματικά)
Μηχανισμοί Betting and Wagering (Στοιχηματίζοντας), Roll Spin and Move (Ζάρι και Κίνηση)
Βραβεία 2001 Spiel des Jahres Recommended
Παίξτε το Online
Κανόνες (Αγγλικά)
Κανόνες (Ελληνικά)
more games

Messina 1347 (2021)
Arkham Horror The Card Game Revised Core Set (2016)
Maquis (2013)
Eldritch Horror (2013)
7 Wonders Architects (2021)
Golem (2021)
Boonlake (2021)
Euthia Torment of Resurrection (2021)
Pandemic Legacy Season 1 (2015)
Ark Nova (2021)
Tinners' Trail (2021)
Arkham Horror (Third Edition) (2018)
Anno 1800 (2020)
Tranglar (2021)
Stardew Valley The Board Game (2021)
MicroMacro Ανεξιχνίαστες Υποθέσεις (2021)

Messina 1347 (2021)
Arkham Horror The Card Game Revised Core Set (2016)
Maquis (2013)
Eldritch Horror (2013)
7 Wonders Architects (2021)
Golem (2021)
Boonlake (2021)
Euthia Torment of Resurrection (2021)
Pandemic Legacy Season 1 (2015)
Ark Nova (2021)
Tinners' Trail (2021)
Arkham Horror (Third Edition) (2018)
Anno 1800 (2020)
Tranglar (2021)
Stardew Valley The Board Game (2021)
MicroMacro Ανεξιχνίαστες Υποθέσεις (2021)

Σχετικά με Epitrapaizoume

” We don’t stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing” δηλαδή ” Δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή γερνάμε αλλά γερνάμε επειδή σταματάμε να παίζουμε” George Bernard Μας αρέσουν τα επιτραπέζια παιχνίδια και κυρίως μας αρέσει να διασκεδάζουμε παίζοντας ότι λογής παιχνίδι υπάρχει με καλούς φίλους και παρέα!!! Αυτή ήταν και θα είναι η κινητήρια δύναμη αυτής της σελίδας. Η φιλοσοφία του Επιτραπαίζουμε είναι ότι τα παιχνίδια μας φέρνουν περισσότερο κοντά... πήγαινε παίξε

Δείτε επίσης...

TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume

⚡️ https://linktr.ee/epitrapaizoume 🎲 TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume ✏️ …