Κεντρική / Game / Via Nebula (2016)

Via Nebula (2016)

Stars: StarStarStarStarStarStarStarStarStarStar Empty

Βαθμολογία: 9.00

Κατάταξη: 41

Σχεδιαστής Martin Wallace
Παίκτες 2–4
Διάρκεια 45–60
λεπτά
Ηλικίες 12
Γλώσσα Χρειάζεται βοηθητικό σημείωμα ή επικόλληση κειμένου
Κατηγορία Family (Οικογενειακά),Strategy (Στρατηγικής),Territory Building (Κτισίματος Περιοχών),Transportation (Μεταφοράς-Μετακίνησης)
Εκδόσεις Space Cowboys

Τεχνίτες, χτίστες και μεταφορείς, η βοήθεια σας είναι απαραίτητη στο να καθαρίσει η Nebula από την παχιά μυστική ομίχλη που την έχει καλύψει. Μια ομίχλη που δε σε αφήνει να δεις πέρα από την μύτη σου. Οι κάτοικοι της κοιλάδας της Nebula θα σας ανταμείψουν γενναιόδωρα εάν ανοίξετε τους δρόμους καθαρίζοντας τους από την ομίχλη, αν βοηθήσετε τους αποίκους να χτίσουν νέες αποικίες και αν μαζέψετε τα άφθονα υλικά που ευδοκιμούν στην κοιλάδα. Οι παίκτες καλούνται να συνεργαστούν προσωρινά με τους υπόλοιπους γύρω από το τραπέζι και δημιουργήσουν νέες διόδους και να μοιραστούν αγαθά χωρίς ωστόσο να ξεχνάν τους δικούς τους κρυφούς σκοπούς. Θα τα καταφέρετε? Θα είναι το δικό σας άγαλμα αυτό που θα σηκώσουν οι κάτοικοι της κοιλάδας της κεντρική πλατεία σε αναγνώριση του έργου ή του διπλανού σας? Μια παρτίδα Via Nebula ξεκινάει σε ένα ταμπλό που απαρτίζεται από γειτονικά εξάγωνα, μερικά σημεία με πρώτες ύλες (ξύλο, πέτρα, στάχυα, τούβλο και γουρουνάκια) και μερικά σημεία με εργοτάξια, επάνω στα οποία θα χτιστούν τα διάφορα κτίρια και πολύ ομίχλη, πάρα πολύ ομίχλη… Σε κάθε σειρά τους οι παίκτες έχουν 2 ενέργειες και πέντε επιλογές να διαλέξουν ότι επιθυμούν: 1) Μπορούν να καθαρίσουν την ομίχλη τοποθετώντας ένα πλακίδιο καθαρής πράσινης κοιλάδας, ξεκινώντας ή επεκτείνοντας έτσι δίκτυα ελεύθερων διαδρομών. 2) Να καθαρίσουν από την ομίχλη με το ίδιο τρόπο ένα πετρωμένο δάσος (αυτή η ενέργεια απαιτεί διπλή χρήση action). 3) Να τοποθετήσουν ένα γερανό τους σε ένα εργοτάξιο ξεκινώντας μια θέση για μελλοντική κατασκευή. 4) Να μεταφέρουν ένα αγαθό επάνω από καθαρή διαδρομή από οπουδήποτε στο χάρτη ενώνεται επάνω στο γερανό τους 5) Να ολοκληρώσουν μια κατασκευή, τοποθετώντας το κτίριο του χρώματος τους (εκπληρώνοντας ένα συμβόλαιο) από τα διαθέσιμα ανοικτά στο τραπέζι είτε από το χέρι τους, έχοντας φυσικά όλα τα απαραίτητα υλικά για το κτίσιμο. Τότε ο παίκτης παίρνει σαν bonus την ειδική ιδιότητα του κτιρίου για μια φορά. Αυτό που πρέπει οι παίκτες να προσέξουν είναι το γεγονός ότι τα υλικά και οι διαδρομές επάνω στο χάρτη μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους, οπότε πρέπει να θυμούνται πως ότι και αν κάνουν αυτό μπορεί να το εκμεταλλευτεί και κάποιος άλλος παίκτης και να είστε σίγουροι ότι θα το κάνει. Το παιχνίδι τελειώνει όταν ένας παίκτης τοποθετήσει και το τελευταίο του κτίριο στο χάρτη. Τότε όλοι οι υπόλοιποι παίρνουν 2 ενέργειες ακόμα και το παιχνίδι τελειώνει. Οι παίκτες αθροίζουν πόντους από τα εκπληρωμένα συμβόλαια , από τις θέσει ς που ξεκλείδωσαν στο ταμπλό τους ανάλογα με το πόσο καθάρισαν την ομίχλη, από τους δείκτες υλικών που πήραν πρώτοι, ενώ χάνουν πόντους για το πλεόνασμα υλικών που χρησιμοποιήσαν ή τα υλικά που ανακάλυψαν αλλά δεν καταναλώθηκαν.

Τεχνίτες, χτίστες και μεταφορείς, η βοήθεια σας είναι απαραίτητη στο να καθαρίσει η Nebula από την παχιά μυστική ομίχλη που την έχει καλύψει. Μια ομίχλη που δε σε αφήνει να δεις πέρα από την μύτη σου. Οι κάτοικοι της κοιλάδας της Nebula θα σας ανταμείψουν γενναιόδωρα εάν ανοίξετε τους δρόμους καθαρίζοντας τους από την ομίχλη, αν βοηθήσετε τους αποίκους να χτίσουν νέες αποικίες και αν μαζέψετε τα άφθονα υλικά που ευδοκιμούν στην κοιλάδα. Οι παίκτες καλούνται να συνεργαστούν προσωρινά με τους υπόλοιπους γύρω από το τραπέζι και δημιουργήσουν νέες διόδους και να μοιραστούν αγαθά χωρίς ωστόσο να ξεχνάν τους δικούς τους κρυφούς σκοπούς. Θα τα…

Κριτική Παιχνιδιού

Θέμα - 8
Ευκολία Εκμάθησης - 9
Διασκέδαση - 10
Περιεχόμενα - 9.5
Στρατηγική - 8.5
Απουσία Τύχης - 9

9

Πολύ Καλό

Ένα καλά μεταμφιεσμένο train game που δουλεύει με 5 λεπτά κανόνες και βάθος που θα το εκτιμήσουν και οι πιο έμπειροι. Πανέμορφο τόσο οπτικά όσο και παικτικά. Must Have χωρίς δεύτερη σκέψη...

User Rating: 3.85 ( 1 votes)

Διαβάστε το άρθρο του Ευάγγελου Κεφάλα στην στήλη του WHAT’S NEW? εδώ ή και παρακάτω:

Όταν η είδηση ότι ο Martin Wallace έφτιαξε ένα νέο παιχνίδι το οποίο και εκδίδει η εταιρεία Space Cowboys έφτασε στα μάτια μου, ξανακοίταξα για να διαπιστώσω ότι διάβασα σωστά και δεν έκανα λάθος πηδώντας τις γραμμές της είδησης, κι όμως ήταν σωστή. Καταλαβαίνεται πως αισθάνθηκα, σαν να έβλεπα να ρίχνει κάποιος στην λεμονάδα του ταυτόχρονα ζάχαρη και αλάτι. Γιατί ρωτάτε? Μα φυσικά γιατί είναι 2 όροι που δεν θα περίμενα να δω μαζί και πόσο μάλιστα επάνω στο κουτί ενός παιχνιδιού. Ας εξηγήσω λίγο καλύτερα τι εννοώ. Ο κύριος Wallace είναι γνωστός για πολλά του παιχνίδια όπως Brass, Steam, London, A Few Acres of Snow, Perikles και άλλα πολλά. Όλα τα παραπάνω παιχνίδια καθώς και τα περισσότερα που έχει σχεδιάσει έχουν το κοινό ότι είναι παιχνίδια αρκετού βάρους με βάθος στρατηγικής που τραβάνε την προσοχή του έμπειρου gamer. Το “Αλάτι” δηλαδή. Στην απέναντι όχθη, η εταιρεία Space Cowboys μας έχει συνηθίσει σε όμορφα οικογενειακά παιχνίδια, με έξυπνο μηχανισμό αλλά απλά στην αντίληψη και εκτέλεση τους, όπως Black Fleet, Splendor, Elysium κλπ. Η “Ζάχαρη” δηλαδή. Πως γίνεται όμως να βάλεις στην λεμονάδα σου και “Αλάτι” και “Ζάχαρη”? Και αν το τολμήσεις τι θα βγει? Για να μην σας κουράζω άλλο απλά θα το πω τώρα για να είμαι ξεκάθαρος, θα βγει η καλύτερη λεμονάδα που μπορείτε να πείτε εκεί έξω. Τόσο απλά.

To Via Nebula είναι το παιχνίδι που έπαιξα τις τελευταίες μέρες 5 φορές ασταμάτητα και με ανυπομονησία. Θα μου πει κανείς και τι έγινε? Αν κάποιος με ξέρει προσωπικά θα καταλάβει τι σημαίνει αυτό για μένα και πόσο πολύ μου άρεσε το συγκεκριμένο παιχνίδι. Και το όμορφο της υπόθεσης είναι ότι όσους το έδειξαν συμφώνησαν μαζί μου… Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή όπως θα έπρεπε να γίνεται σε κάθε παρουσίαση παιχνιδιού που δεν έχει μεθύσει από ευτυχία και χαρά. Ο κύριος Wallace έφτιαξε ένα πανέμορφο παιχνίδι απλό αλλά τόσο βαθύ και έξυπνο ενώ η Space Cowboys το περιτύλιξε στο ποιο όμορφο αμπαλάζ που θα μπορούσατε να ζητήσετε. Στo Via Nebula μια κοιλάδα βγαίνει από την σκοτεινή εποχή, όπου για αιώνες τέρατα κρύβονταν στην ομίχλη και καταδυνάστευαν όλη την επικράτεια. Νέοι γενναίοι εξερευνητές που θέλουν ένα καλύτερο μέλλον για την κοιλάδα τους, βουτάνε στα ομιχλώδη μονοπάτια και αρχίζουν να ανακαλύπτουν ξανά τα πλούσια κοιτάσματα της περιοχής, φέρνοντας κάθε μέρα πίσω πολύτιμες πρώτες ύλες. Απαραίτητες και πολύτιμες για την ανέγερση νέων κτιρίων και πόλεων επάνω στα γκρεμίσματα που είχαν αφήσει πίσω τους τα τέρατα. Η Nebula θα ανθίσει και πάλι και θα βρει την ειρήνη και την ευημερία που την έκανε και παλιά το διαμάντι της κοιλάδας.
Στον γύρο τους οι παίκτες έχον να κάνουν 2 ενέργειες κάθε φορά και η επιλογή για αυτές είναι από τα παρακάτω:
• Να τοποθετήσουν έναν εργάτη σε ένα δείκτη υλικών, υποδηλώνοντας έτσι ότι ανακάλυψαν πέτρες, τούβλα, στάχυα, γουρούνια ή ξύλα και παίρνοντας τον δείκτη.
• Να τοποθετήσουν έναν γερανό τους στα ερείπια παλαιών κατεστραμμένων κτιρίων, υποδηλώνοντας έτσι ότι εκεί κάποια στιγμή θα κτίσουν κάποιο κτίριο.
• Να τοποθετήσουν ένα πλακίδιο πράσινης κοιλάδας δίπλα σε ένα κομμάτι που ελέγχουν (εργάτη, γερανό, κτίριο) ή δίπλα σε ένα άλλο άδειο πλακίδιο κοιλάδας που υπάρχει ήδη στο ταμπλό, υποδηλώνοντας έτσι ότι εξερεύνησαν μέσα στην ομίχλη ένα τμήμα μιας διαδρομής.
• Να τοποθετήσουν ένα πλακίδιο πράσινης κοιλάδας πάνω σε ένα απολιθωμένο δάσος (αυτή η επιλογή καταναλώνει και τις 2 διαθέσιμες ενέργειες που έχει ο παίκτης).
• Να μεταφέρουν ένα υλικό από ένα σημείο που έχει ανακαλυφθεί (είτε από τους είδους είτε από αντιπάλους τους) ακολουθώντας μια διαδρομή που έχει εξερευνηθεί, δηλαδή επάνω μόνο από πράσινα πλακίδια κοιλάδας.
• Να χτίσουν ένα χτίριο με τα υλικά που αυτό απαιτεί, εφόσον τα υλικά βρίσκονται ήδη επάνω στον γερανό τους.
Όταν ένας παίκτης τοποθετήσει το 5ο του και τελευταίο κτίριο, τότε κάθε άλλος παίκτης παίζει έναν ακόμα γύρο και το παιχνίδι τελειώνει με τον υπολογισμό των συνολικών πόντων νίκης για τον καθένα. Οι παίκτες παίρνουν πόντους νίκης για:
• Κτίρια που έχουν καταφέρει να κτίσει (κάρτες συμβολαίων κτιρίων).
• Δείκτες υλικών που ανακάλυψαν και έχουν επάνω πόντους νίκης.
• Αριθμό πράσινων πλακιδίων κοιλάδας που τοποθέτησαν (ουσιαστικά όσο περισσότερο εξερεύνησαν) τόσους περισσότερους πόντους παίρνουν.
• Ο παίκτης που έβαλα πρώτος το 5ο του κτίριο παίρνει και την κάρτα τέλους που δίνει 2 πόντους νίκης επιπλέον.
• Αντίθετα οι παίκτες χάνουν 1 πόντο νίκης για κάθε 1 υλικό σε γερανό που δεν χρησιμοποίησαν, ή δίπλα από το εργάτη τους για υλικά που ανακαλύφθηκαν αλλά δεν καταναλώθηκαν στην πορεία του παιχνιδιού.
Αξίζει να πούμε σε αυτό το σημείο λίγα λόγια για την παραγωγή του παιχνιδιού και τα περιεχόμενα τα οποία είναι υποδειγματικά. Τα απάντα είναι λαμπερά και όμορφα όπως θα ήθελε κανείς να είναι. Τα υλικά έχουν άλλο σχήμα για κάθε είδος και το ταμπλό είναι διπλής όψης με μια βασική και μια προχωρημένη μεριά για περισσότερο σφιχτό παιχνίδι. Η εικονογράφηση είναι ολοζώντανη και απολαυστική, θα μπορούσε να είναι εύκολα γραφικά από βιντεοπαιχνίδι. Τέλος το Insert του παιχνιδιού είναι λειτουργικό και καλοσχεδιασμένο με ειδικές θέσεις γι κάθε υλικό, για τις κάρτες για τα πλακίδια, όλα όμορφα δεμένα κάνοντας το μέρος της παρτίδας που εξυπηρετεί και παράλληλα προσθέτει στον δείκτη eye candy που είναι ήδη ψηλά από μόνος του. Κατά τις μετακινήσεις τίποτα δεν φεύγει από την θέση τους και σε λίγα δευτερόλεπτα μπορεί κανείς να ανοίξει το κουτί και να ξεκινήσει να παίζει αμέσως.
Ωραία όλα αυτά αλλά είναι το παιχνίδι καλό? Αυτή είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου. Ναι φίλες και φίλοι το παιχνίδι είναι απίστευτο. Το δοκιμάσαμε με όλους τους αριθμούς παικτών: 2, 3 και 4 και όντως παίζει εξίσου καλά με όλα τα νούμερα, ακόμα και στους 2 παίκτες. Η διάρκεια του παιχνιδιού είναι τίμια και όση αναγράφεται στο κουτί 45-60 λεπτά και γρήγορα θέλει κανείς να στήσει την δεύτερη του παρτίδα αμέσως μόλις τελειώσει την πρώτη.
To Via Nebula είναι το παιχνίδι που ενώ είναι πανεύκολο σε μηχανισμούς και κανόνες παράλληλα μας αφήνει ανοικτές τις επιλογές. Εύκολα μπορεί κανείς να βρει να κάνει μια σειρά από πράγματα ωστόσο το μυστικό και το σημαντικότερο που πρέπει να προσέχετε είναι το γεγονός το ότι τις περισσότερες φορές αυτό που κάνετε δίνει πάσα και στους άλλους αφού τους βοηθάει και αυτούς στα σχέδια τους. Κάθε κέντρο υλικό που ανακαλύπτεται κάθε μονοπάτι που ξεκαθαρίζετε από την ομίχλη βοηθάει και τους άλλους. Και ενώ ο κάθε παίκτης έχει 2 μυστικά συμβόλαια στο χέρι τους, τα περισσότερα συμβόλαια είναι ανοικτά για όλους και κατά μια έννοια τρέχουν όλοι να προλάβουν. Ωστόσο πρέπει να θυμούνται οι παίκτες να χρησιμοποιούν όλα τους τα υλικά αλλιώς θα χάσουν πολύτιμους πόντους στο τέλος.
Στα θετικά του παιχνιδιού συγκαταλέγονται:
• Η ευκολία μάθησης αλλά και του παιξίματος στην διάρκεια της παρτίδας.
• Το πόσο γρήγορα παίζει ο γύρος του κάθε παίκτη και τόσο γρήγορα έρχεται ξανά η σειρά του να παίξει.
• Η πληθώρα των επιλογών και των τρόπων να κερδίσει κανείς πόντους νίκης
• Η λίγης έως καθόλου τύχη στο παιχνίδι.
• Η τεράστια επαναπαιξιμότητα μιας και το που θα μπουν οι δείκτες υλικών καάνει την κάθε παρτίδα μοναδική και ιδιαίτερη
Στα αρνητικά του παιχνιδιού συγκαταλέγονται:
• Είναι τόσο γρήγορη μια παρτίδα που μας αφήνει πάντα να θέλουμε και άλλο (αν και φυσικά μπορούμε να παίξουμε εύκολα και δεύτερη αμέσως).
• Πολλοί gamers θα το προσπεράσουν νομίζοντας ότι είναι οικογενειακό παιχνίδι, ενώ στην πραγματικότητα κάνει για όλους.
• Κυριολεκτικά δεν μπορούμε να βρούμε τίποτα κακό με το παιχνίδι.

Πάρτε μια κόπια για την συλλογή σας αν σας αρέσουν τα γρήγορα παιχνίδια, οι εύκολοι μηχανισμοί με τις πολλές επιλογές, η διαχείριση υλικών στα παιχνίδια, η δικτύωση και το networking. Δεν είναι κρυφό διαβάζοντας τα παραπάνω ότι το παιχνίδι το αγαπήσαμε και ότι θα είναι πάντα μια εύκολη επιλογή από εδώ και πέρα για μια όμορφη παικτική εμπειρία για κάθε είδους κοινό. Είναι ωραία μέσα σε μια συλλογή 1500 παιχνιδιών να βρίσκεις ένα παιχνίδι που σε ξεσηκώνει τόσο και σε κάνει να θέλεις και άλλο…

Καλό Παιχνίδι…

Τεχνίτες, χτίστες και μεταφορείς, η βοήθεια σας είναι απαραίτητη στο να καθαρίσει η Nebula από την παχιά μυστική ομίχλη που την έχει καλύψει. Μια ομίχλη που δε σε αφήνει να δεις πέρα από την μύτη σου. Οι κάτοικοι της κοιλάδας της Nebula θα σας ανταμείψουν γενναιόδωρα εάν ανοίξετε τους δρόμους καθαρίζοντας τους από την ομίχλη, αν βοηθήσετε τους αποίκους να χτίσουν νέες αποικίες και αν μαζέψετε τα άφθονα υλικά που ευδοκιμούν στην κοιλάδα. Οι παίκτες καλούνται να συνεργαστούν προσωρινά με τους υπόλοιπους γύρω από το τραπέζι και δημιουργήσουν νέες διόδους και να μοιραστούν αγαθά χωρίς ωστόσο να ξεχνάν τους δικούς τους κρυφούς σκοπούς. Θα τα…

Κριτική Παιχνιδιού

Θέμα - 8
Ευκολία Εκμάθησης - 9
Διασκέδαση - 10
Περιεχόμενα - 9.5
Στρατηγική - 8.5
Απουσία Τύχης - 9

9

Πολύ Καλό

Ένα καλά μεταμφιεσμένο train game που δουλεύει με 5 λεπτά κανόνες και βάθος που θα το εκτιμήσουν και οι πιο έμπειροι. Πανέμορφο τόσο οπτικά όσο και παικτικά. Must Have χωρίς δεύτερη σκέψη...

User Rating: 3.85 ( 1 votes)
Σχεδιαστής Martin Wallace
Εικονογράφηση Vincent Dutrait
Εκδόσεις Space Cowboys
Χρονιά 2016
Αριθμός Παικτών 2–4
Προτείνεται για 2–4 παίκτες
Διάρκεια 45–60
λεπτά
Ηλικίες 12
Εξάρτηση από γλώσσα Χρειάζεται βοηθητικό σημείωμα ή επικόλληση κειμένου
Κύρια Ονομασία Via Nebula
Εναλλακτικές Ονομασίες
Κατηγορία Family (Οικογενειακά), Strategy (Στρατηγικής), Territory Building (Κτισίματος Περιοχών), Transportation (Μεταφοράς-Μετακίνησης)
Μηχανισμοί Pick-up and Deliver (Πήγαινε Παρέλαβε και Παρέδωσε), Route and Network Building (Κτισίματος Δρόμων & Δικτύου)
Βραβεία
Παίξτε το Online
Κανόνες (Αγγλικά)
Κανόνες (Ελληνικά)
more games

Messina 1347 (2021)
Arkham Horror The Card Game Revised Core Set (2016)
Maquis (2013)
Eldritch Horror (2013)
7 Wonders Architects (2021)
Golem (2021)
Boonlake (2021)
Euthia Torment of Resurrection (2021)
Pandemic Legacy Season 1 (2015)
Ark Nova (2021)
Tinners' Trail (2021)
Arkham Horror (Third Edition) (2018)
Anno 1800 (2020)
Tranglar (2021)
Stardew Valley The Board Game (2021)
MicroMacro Ανεξιχνίαστες Υποθέσεις (2021)

Messina 1347 (2021)
Arkham Horror The Card Game Revised Core Set (2016)
Maquis (2013)
Eldritch Horror (2013)
7 Wonders Architects (2021)
Golem (2021)
Boonlake (2021)
Euthia Torment of Resurrection (2021)
Pandemic Legacy Season 1 (2015)
Ark Nova (2021)
Tinners' Trail (2021)
Arkham Horror (Third Edition) (2018)
Anno 1800 (2020)
Tranglar (2021)
Stardew Valley The Board Game (2021)
MicroMacro Ανεξιχνίαστες Υποθέσεις (2021)

Σχετικά με Epitrapaizoume

” We don’t stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing” δηλαδή ” Δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή γερνάμε αλλά γερνάμε επειδή σταματάμε να παίζουμε” George Bernard Μας αρέσουν τα επιτραπέζια παιχνίδια και κυρίως μας αρέσει να διασκεδάζουμε παίζοντας ότι λογής παιχνίδι υπάρχει με καλούς φίλους και παρέα!!! Αυτή ήταν και θα είναι η κινητήρια δύναμη αυτής της σελίδας. Η φιλοσοφία του Επιτραπαίζουμε είναι ότι τα παιχνίδια μας φέρνουν περισσότερο κοντά... πήγαινε παίξε

Δείτε επίσης...

TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume

⚡️ https://linktr.ee/epitrapaizoume 🎲 TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume ✏️ …