Κεντρική / Game / Pantheon (2011)

Pantheon (2011)

Stars: StarStarStarStarStarStarStarStar HalfStar EmptyStar Empty

Βαθμολογία: 7.41

Κατάταξη: 791

Σχεδιαστής Bernd Brunnhofer
Παίκτες 2–4
Διάρκεια 60–90
λεπτά
Ηλικίες 10
Γλώσσα Δεν υπάρχει κείμενο μέσα στο παιχνίδι
Κατηγορία Ancient (Αρχαιότητας),Mythology (Μυθολογίας)
Εκδόσεις 999 Games, Bard Centrum Gier, Filosofia Édition, Hans im Glück Verlags-GmbH, MINDOK, Rio Grande Games

Το Pantheon  είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι το οποίο διαδραματίζεται στα αρχαία χρόνια. Το παιχνίδι ξεχειλίζει από διαφορετικές φυλές, θεότητες και αρχαία μνημεία. Πολιτισμοί καταρρέουν και πολιτσμοί ανθίζουν, ζήστε την άνοδο και τον όλεθρο των σημαντικότερων φυλών των αρχαίων χρόνων! Με την ευλογία των Θεών κάθε πολιτισμός βιώνει την δική του περίοδο άνθισης. Στο Pantheon οχτώ πολιτισμοί αναδύονται αλλά όχι απαραίτητα οι Ρωμαίοι μετά από τους Πέρσες και οι Αιγύπτιοι πριν από τους Έλληνες. Κάθε πολιτισμός έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά και αν είστε πολυμήχανοι θα τα χρησιμοποιήσετε προς όφελος σας. Οι ήρωες κάνουν θυσίες και κατασκευάζουν εντυπωσιακούς ναούς για να κερδίσουν την χάρη και την εύνοια των Θεών του Pantheon. Οι παίχτες για να κατασκευάσουν ναούς στους Θεούς συλλέγουν όσο το δυνατών περισσότερες πρώτες ύλες μπορούν, όμως η θέληση των θεών είναι απρόβλεπτη!

Κάθε φορά στο γύρο του ο παίχτης έχει διάφορες επιλογές. Μπορεί να επιλέξει να ταξιδέψει με τους ανθρώπους του χρησιμοποιώντας το κομμάτι με τη μεγάλη ξύλινη πατούσα και έπειτα τις μικρότερες πατούσες του χρώματος του. Μπορεί με αυτόν τον τρόπο να μαρκάρει τον χώρο του καθώς και να εμποδίσει τους συμπαίκτες του να μπουν στη δικιά του περιοχή ή τουλάχιστον να το κάνει πιο δύσκολο. Εναλλακτικά, μπορεί να αποκτήσει τα μέσα για να εκδηλώσει με αυτόν τον τρόπο την αγάπη του για τους Θεούς, όπως για παράδειγμα χορεύτριες, αγροτικά προϊόντα, εντυπωσιακούς ναούς ή και προσευχητές. Έτσι οι παίχτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις προσφορές στις Θεότητες για να πάρουν ένα σύμβολο Θεού, το οποίο τους προσφέρει ειδικές ικανότητες  και πόντους νίκης. Τέλος, κάθε παίχτης στο γύρο του μπορεί να επιλέξει να χτίσει ναούς οι οποίοι θα του δώσουν πόντους νίκης στο τέλος του παιχνιδιού.

Το Pantheon διαρκεί έξι εποχές και έχει δύο περιόδους σκοραρίσματος. Χρησιμοποιήστε την στρατηγική και την λογική, διαχειριστείτε σωστά τις κάρτες σας και γίνεται εσείς ο ήρωας που θα κερδίσει την εύνοια των Θεών!!! Κάντε τους Θεούς του Pantheon να σας λατρέψουν και θα είστε εσείς ο νικητής του παιχνιδιού!

Το Pantheon  είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι το οποίο διαδραματίζεται στα αρχαία χρόνια. Το παιχνίδι ξεχειλίζει από διαφορετικές φυλές, θεότητες και αρχαία μνημεία. Πολιτισμοί καταρρέουν και πολιτσμοί ανθίζουν, ζήστε την άνοδο και τον όλεθρο των σημαντικότερων φυλών των αρχαίων χρόνων! Με την ευλογία των Θεών κάθε πολιτισμός βιώνει την δική του περίοδο άνθισης. Στο Pantheon οχτώ πολιτισμοί αναδύονται αλλά όχι απαραίτητα οι Ρωμαίοι μετά από τους Πέρσες και οι Αιγύπτιοι πριν από τους Έλληνες. Κάθε πολιτισμός έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά και αν είστε πολυμήχανοι θα τα χρησιμοποιήσετε προς όφελος σας. Οι ήρωες κάνουν θυσίες και κατασκευάζουν εντυπωσιακούς ναούς για να κερδίσουν την χάρη και την…

User Rating: Be the first one !

Τι παράξενα πλάσματα που είναι οι θεοί της Αρχαιότητας και πόσο εύκολα μπορούν να γυρίσουν την πλάτη στους απλούς θνητούς! Ευτυχώς όμως έχουν εμμονές και άλλο τόσο εύκολα μπορούν να επηρεαστούν και να κερδηθεί η εύνοια τους, με θυσίες, χορεύτριες, προσφορές και ναούς στην μνήμη τους!!!! Στο Pantheon σε κάθε μια από τις 6 εποχές που παίζονται σε κάθε παιχνίδι, έρχεται στη ζωή ένας από τους λαμπρούς πολιτισμούς του παρελθόντος! Ένας πολιτισμός που έλαμψε, άνθησε, άφησε πίσω του μνημεία, αλλά και κατέρρευσε στο τέλος. Ανάλογα με τον αριθμό των παικτών 3 έως 5 πλακίδια λαφύρων φανερώνονται από το μαύρο πουγκί του παιχνιδιού και τοποθετούνται γύρω από την έδρα του πολιτισμού που παίζεται! Παράλληλα με τον πολιτισμό που αρχίζει να φανερώνεται κάνουν την παρουσία τους αισθητή και οι διάφοροι θεοί του Pantheon! Οι παίκτες θα κάνουν τα πάντα για να αποκτήσουν αυτούς τους θεούς (δηλαδή την εύνοια τους) και όταν το πετύχουν οι θεοί μεγάλοι και δίκαιοι θα τους ανταμείψουν με διάφορα δώρα και πόντους νίκης.

Κάθε παίκτης ξεκινάει το παιχνίδι με 5 κάρτες, 3 κολώνες και 4 πατούσες!!!! Πατούσες καλά ακούσατε, αυτές οι όμορφες ξύλινες πατούσες χρησιμοποιούνται από τους παίκτες για να υποδηλώσουν το δίκτυο στο οποίο θα επεκταθούν κατά την άνθηση του κάθε πολιτισμού. Οι ξύλινες πατούσες έχουν εισαχθεί πολύ έξυπνα κατά τον σχεδιασμό του παιχνιδιού και δίνουν την αίσθηση των αρχαίων χρόνων (όπως και οι κολώνες εξάλλου). Οι υπόλοιπες πατούσες και κολώνες πηγαίνουν την τράπεζα και οι παίκτες για να αγοράσουν επιπλέον πατούσες και κολώνες πρέπει να τις πληρώσουν ή να τις κερδίσουν! Η τράπουλα του παιχνιδιού θα βρεθεί στο επίκεντο των παικτών του Pantheon και οι παίκτες βρίσκουν 4 ανοικτές κάρτες (αγορά) και την κλειστή τράπουλα, από εδώ μπορούν να τραβάνε νέες κάρτες. Αυτές περιέχουν κάρτες προσφοράς (θυσίες) κάρτες κίνησης (πατούσες) κάρτες νομισμάτων (χρυσός). Τα πλακίδια των θεών που αντιπροσωπεύουν την εύνοια τους, μπορούν να αποκτηθούν από τους παίκτες μέσα από τις θυσίες, ενώ υπάρχουν και μόνιμα πλακίδια θυσιών τα οποία οι παίκτες αγοράζουν με χρυσό και έχουν μπροστά τους! Τα πλακίδια αυτά (4 είδη: ναοί, χορεύτριες, ιερείς και τρόφιμα) ‘έρχονται σε 4 επίπεδα (1, 2, 3 και 4) και οι παίκτες μπορούν να έχουν μόνο ένα από το κάθε είδος αλλά μπορούν να τα αναβαθμίσουν όλα μέχρι και το τελευταίο επίπεδο. Τα πλακίδια αυτά είναι απαραίτητα για μα “συμπληρώσουν” σε θυσίες τις κάρτες που οι παίκτες θα έχουν στο χέρι τους, για να καταφέρουν να αποκτήσουν την εύνοια περισσότερο δύσκολων θεών. Κάθε φορά που ένας παίκτης αποκτά ένα θεό σκοράρει πόντους ανάλογα με την εποχή στην οποία τον απέκτησε! Για παράδειγμα 1 θεός στην πρώτη εποχή δίνει 1 πόντο ενώ 2 θεοί στην έκτη εποχή δίνουν 2×6 = 12 πόντους!!!! Κάθε παίκτης στο γύρο του μπορεί είτε: 1) να πάρει την ενέργεια της κίνησης και να πληρώσει σε κάρτες πατούσας για να βάλει πατούσες στο χάρτη (παίρνει έτσι και το bonus της αρχικής ξύλινης πατούσας) 2) Να αγοράσει με κάρτες χρυσού 3) Να αποκτήσει 1 πλακίδιο θεού 4) Να πάρει 3 κάρτες στο χέρι του. Επιπλέον υπάρχουν 2 γύροι σκοραρίσματος ένας μετά τον 3 πολιτισμό και ένας τελευταίος μετά τον 6 πολιτισμό! Σε κάθε ένα από αυτούς τους γύρους σκοραρίσματος οι παίκτες κερδίζουν πόντους νίκης ανάλογα με το πόσες κολώνες  έχουν βάλει επάνω στο ταμπλό! Όσες περισσότερες έχει βάλει ένας παίκτης τόσο μεγαλώνει η αξία της κάθε κολώνας! Μετά και το τελικό σκοράρισμα ο παίκτης με τους περισσότερους πόντους νίκης είναι και ο νικητής του παιχνιδιού.

Η ποιότητα των περιεχομένων του Panteon είναι εντυπωσιακή και όλα δείχνουν όμορφα. Οι ξύλινες πατούσες και οι κολώνες είναι φρέσκες ιδέες και δίνουν όμορφη αισθητική και θεματική απεικόνιση επάνω στο ταμπλό! Τα πλακίδια και οι δείκτες είναι σκληρά και ανθεκτικά και χωράνε άνετα μέσα στα σακουλάκια τους (τα παρέχει το παιχνίδι) μέσα στις θήκες του κουτιού! Το φυλλάδιο οδηγιών είναι εικονογραφημένο και πολύχρωμο ενώ περιλαμβάνει σε κάθε στάδιο και παραδείγματα για να σας βοηθήσει να καταλάβετε ευκολότερα το παιχνίδι. Το ταμπλό είναι ένας όμορφος χάρτης της Μεσογείου κατά την περίοδο της αρχαιότητας και δένει θεματικά με το υπόλοιπο παιχνίδι. Η εικονογράφηση παντού είναι προσεγμένη και στήνει γερά το θέμα του Pantheon. Το παιχνίδι είναι εύκολο στην κατανόηση και στην υλοποίηση και κάθε παίκτης έχει πολλές επιλογές για να διεκδικήσει τη νίκη. Η στρατηγική είναι εκεί και είναι στο χέρι του καθένα να διαλέξει το δικό του δρόμο. Κάποιοι έχουν παραπονεθεί ότι η χρήση των πλακιδίων θυσίας ωθεί πολύ το παιχνίδι και ότι εάν κάποιος δεν τα κυνηγήσει θα μείνει σίγουρα πίσω! Ίσως έχουν δίκιο σε κάποιο βαθμό, ωστόσο εμάς δεν μας ενόχλησε. Εάν παίζεται πολύ ανταγωνιστικά ενδεχομένως να βρείτε πρόβλημα. Γενικά το παιχνίδι αφήνει καλή αίσθηση και δίνει την εντύπωση ότι περπατάτε στα χνάρια των παλιών πολιτισμών κυνηγώντας σε κάθε στάδιο πάντα την εύνοια των θεών…Πάμε να δούμε από τι είναι φτιαγμένο το Pantheon:

 • Θέμα :                              StarStarStarStarStarStarStarStar HalfStar EmptyStar Empty
 • Ευκολία :                         StarStarStarStarStarStarStarStar HalfStar EmptyStar Empty
 • Κανόνες :                        StarStarStarStarStarStarStarStar HalfStar EmptyStar Empty
 • Γραφικά :                        StarStarStarStarStarStarStarStarStar EmptyStar Empty
 • Περιεχόμενα :                 StarStarStarStarStarStarStarStarStar EmptyStar Empty
 • Διασκέδαση :                  StarStarStarStarStarStarStarStar HalfStar EmptyStar Empty   
 • Μηχανισμοί :                  StarStarStarStarStarStarStarStar EmptyStar EmptyStar Empty
 • Πως παίζεται :                StarStarStarStarStarStarStarStar EmptyStar EmptyStar Empty
 • Στρατηγική / Τακτική :    StarStarStarStarStarStarStarStar EmptyStar EmptyStar Empty
 • Συχνότητα Παιξίματος : StarStarStarStarStarStarStarStar EmptyStar EmptyStar Empty
 • Τελική Βαθμολογία :      StarStarStarStarStarStarStarStar HalfStar EmptyStar Empty

Τι μας άρεσε:

 • όμορφο θέμα ιδιαίτερο για εμάς τους Έλληνες
 • πολλές ξύλινες πατούσες και κολώνες που προσθέτουν στο θέμα
 • η εικονογράφηση είναι εύστοχη και προσεγμένη
 • υψηλή ποιότητα περιεχομένων και σακουλάκια για να έχουν όλα τη θέση τους
 • διαφορετικοί δρόμοι και στρατηγική για να οδηγηθείτε στην νίκη
 • το Pantheon είναι ελληνική λέξη και καταλαβαίνουμε ακριβώς τι σημαίνει
 • ένας από τους 8 σημαντικούς πολιτισμούς είναι ο Ελληνικός

Τι δεν μας άρεσε:

 • εάν κάποιος πάει στοχευμένα για τα πλακίδια θυσίας και οι υπόλοιπο δεν τον ακολουθήσουν τότε το πιο πιθανό είναι να κερδίσει

Επίλογος: Το Pantheon φυσάει τον ίδιο αέρα όπως και το Stone Age (Λίθινη Εποχή, Η)  και είναι λογικό αφού έχουν σχεδιαστεί από τον ίδιο σχεδιαστή τον Bernd Brunnhofer! Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα παιχνίδια παίζονται με τον ίδιο τρόπο, αντιθέτως πρόκειται για 2 εντελώς διαφορετικά παιχνίδια. Ωστόσο υποπτευόμαστε ότι εάν σας αρέσει το ένα από τα δυο τότε σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε και το άλλο, και το πιθανότερο είναι ότι θα σας αρέσει και αυτό. Ειδικά για εμάς τους Έλληνες το θέμα του Pantheon λέει πολλά ειδικά αν σκεφτεί κανείς  ότι από την λέξη και μόνο αντιλαμβανόμαστε το θέμα του παιχνιδιού καθώς και την ετυμολογία της Ελληνικής λέξης. Στο παιχνίδι θα βρείτε θεότητες και από άλλους πολιτισμούς, ωστόσο αυτό βγάζει νόημα με την άνοδο και πτώση των υπολοίπων πολιτισμών. Εμπρός λοιπόν βυθιστήκατε στην αρχαιότητα και προσπαθήστε να κερδίσετε την εύνοια των θεών, αρκεί να είστε έτοιμοι για όλα μιας και οι θεοί δεν είναι πάντα δίκαιοι ή μήπως είναι???

V.

“π(2) = πήγαινε παίξε”

Το Pantheon  είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι το οποίο διαδραματίζεται στα αρχαία χρόνια. Το παιχνίδι ξεχειλίζει από διαφορετικές φυλές, θεότητες και αρχαία μνημεία. Πολιτισμοί καταρρέουν και πολιτσμοί ανθίζουν, ζήστε την άνοδο και τον όλεθρο των σημαντικότερων φυλών των αρχαίων χρόνων! Με την ευλογία των Θεών κάθε πολιτισμός βιώνει την δική του περίοδο άνθισης. Στο Pantheon οχτώ πολιτισμοί αναδύονται αλλά όχι απαραίτητα οι Ρωμαίοι μετά από τους Πέρσες και οι Αιγύπτιοι πριν από τους Έλληνες. Κάθε πολιτισμός έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά και αν είστε πολυμήχανοι θα τα χρησιμοποιήσετε προς όφελος σας. Οι ήρωες κάνουν θυσίες και κατασκευάζουν εντυπωσιακούς ναούς για να κερδίσουν την χάρη και την…

User Rating: Be the first one !

Μέσα στο κουτί θα βρείτε:

 • 1 ταμπλό που απεικονίζει την περιοχή της Μεσογείου κατά την Αρχαιότητα
 • 48 κολώνες-μνημεία στα 4 χρώματα των παικτών (κόκκινο, μπλε, κίτρινο και πράσινο)
 • 48 πατούσες στα 4 χρώματα των παικτών
 • 4 πιόνια σκοραρίσματος στα 4 χρώματα των παικτών
 • 1 μεγάλη ξύλινη πατούσα
 • 1 ξύλινος ναός
 • 8 κυκλικοί δείκτες πολιτισμών
 • 32 τετράγωνα πλακίδια θυσίας
 • 40 εξάγωνα πλακίδια λαφύρων
 • 40 ορθογώνια πλακίδια θεοτήτων
 • 21 κυκλικά πλακίδια ημίθεων
 • 4 δείκτες 50/100 πόντων
 • 6 τετράγωνα αρχικά bonus πλακίδια
 • 75 κάρτες ενεργειών (16 κίνηση, 44 θυσία, 15 ένας χρυσός)
 • 7 ειδικές κάρτες χρυσού (2×2, 2×3, 2×4, 1×5)
 • 8 κάρτες πολιτισμών
 • 4 κάρτες σύνοψης κανόνων για τους παίκτες
 • 1 μαύρο πουγκί για τα λάφυρα
 • 1 φυλλάδιο οδηγιών (+1 επεξηγηματικό φυλλάδιο θεοτήτων)
Σχεδιαστής Bernd Brunnhofer
Εικονογράφηση Franz Vohwinkel
Εκδόσεις 999 Games, Bard Centrum Gier, Filosofia Édition, Hans im Glück Verlags-GmbH, MINDOK, Rio Grande Games
Χρονιά 2011
Αριθμός Παικτών 2–4
Προτείνεται για 3–4 παίκτες
Διάρκεια 60–90
λεπτά
Ηλικίες 10
Εξάρτηση από γλώσσα Δεν υπάρχει κείμενο μέσα στο παιχνίδι
Κύρια Ονομασία Pantheon
Εναλλακτικές Ονομασίες Panthéon
Κατηγορία Ancient (Αρχαιότητας), Mythology (Μυθολογίας)
Μηχανισμοί Card Drafting (Τράβηγμα Καρτών), Hand Management (Διαχείρισης Καρτών Χεριού), Route and Network Building (Κτισίματος Δρόμων & Δικτύου), Set Collection (Συλλογή Σετ), Variable Phase Order (Κάθε Γύρος Μπορεί να Παιχτεί Διαφορετικά), Variable Player Powers (Εναλλαγής Δυνατοτήτων Παίκτη)
Βραβεία
Παίξτε το Online Παίξτε το Online
Κανόνες (Αγγλικά) Κατεβάστε τους Κανόνες (Αγγλικά)
Κανόνες (Ελληνικά)
more games

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Messina 1347 (2021)
Arkham Horror The Card Game Revised Core Set (2016)
Maquis (2013)
Eldritch Horror (2013)
7 Wonders Architects (2021)
Golem (2021)
Boonlake (2021)
Euthia Torment of Resurrection (2021)
Pandemic Legacy Season 1 (2015)
Ark Nova (2021)
Tinners' Trail (2021)
Arkham Horror (Third Edition) (2018)
Anno 1800 (2020)
Tranglar (2021)
Stardew Valley The Board Game (2021)
MicroMacro Ανεξιχνίαστες Υποθέσεις (2021)

Σχετικά με Epitrapaizoume

” We don’t stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing” δηλαδή ” Δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή γερνάμε αλλά γερνάμε επειδή σταματάμε να παίζουμε” George Bernard Μας αρέσουν τα επιτραπέζια παιχνίδια και κυρίως μας αρέσει να διασκεδάζουμε παίζοντας ότι λογής παιχνίδι υπάρχει με καλούς φίλους και παρέα!!! Αυτή ήταν και θα είναι η κινητήρια δύναμη αυτής της σελίδας. Η φιλοσοφία του Επιτραπαίζουμε είναι ότι τα παιχνίδια μας φέρνουν περισσότερο κοντά... πήγαινε παίξε

Δείτε επίσης...

TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume

⚡️ https://linktr.ee/epitrapaizoume 🎲 TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume ✏️ …