Επιτραπέζια Παιχνίδια – Board Games | Epitrapaizoume.gr › Forums › Off-Topic (Ανεμολόγιο…) › Σε τι κατάσταση βρίσκεται το "άθλημα" στην Ελλάδα;
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
20/10/2013 at 10:07 pm #18090
TomahawkMemberΑνοίγω αυτό το θέμα για να εκθέσω τη γνώμη μου για τη κατάσταση του χόμπι μας στην Ελλάδα. Θα το παρουσιάσω όπως το βλέπω από τη μεριά μου οπότε τα φαινόμενα μπορεί να απατούν.
Τα επιτραπέζια παιχνίδια βρίσκονται στην ακμή τους, τα παλιά συστήματα έχουν εξελιχθεί, δεκάδες εταιρίες χρηματοδοτούν όλο και περισσότερα πρότζεκτ, το artwork γίνεται συνεχώς όλο και πιο εντυπωσιακό και υπάρχει μεγάλη υποστήριξη από την πλευρά των εταιριών μέσω των FAQs, Erratas χάρη στο διαδίκτυο.
Κι όμως τούτο το χόμπι στη χώρα μας πεθαίνει. Περάσανε οι εποχές όπου τα παιδιά μαζεύονταν σε ένα σπίτι για να παίξουν από Σκάκι μέχρι Παιχνίδια Ρόλων. Ψάχνοντας τον υπεύθυνο κατέληξα στους υπολογιστές και στο γρήγορο παιχνίδι. Δε χρειάζεται άλλους παίχτες, ούτε διάβασμα κανόνων κ.τ.λ. Οι παλιοί καλοί nerds δεν υπάρχουν πια. Η γενιά μου μεγάλωσε με “γρήγορα” πράγματα χάνοντας την ουσία. Υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα από το να παίρνεις στα χέρια σου ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, να γυρνάς σπίτι με ρίγη από τη χαρά σου, να βγάζεις τη ζελατίνα και να μυρίζεις τη μυρωδιά του “καινούριου”, να βγάζεις ένα ένα τα tokens από τα χαρτόνια τους, να χαζεύεις τις κάρτες, να διαβάζεις τους κανόνες και να σε φαντάζεσαι να παίζεις με τους φίλους και να περνάτε όμορφα απολαμβάνοντας αυτή την αίσθηση της παρέας και της περιπέτειας. Δυστυχώς αυτό χάνετε σιγά σιγά στη γενιά μου και το κακό δεν είναι αυτό αλλά μου κάνουν εντύπωση τα μέσα διασκέδασης τους… είτε απομόνωση σε έναν υπολογιστή είτε αλκοόλ, ξενύχτια, σέα και μέα… και στεναχωριέμαι για το σημείο που έχουμε φτάσει. Και τονίζω τα επιτραπέζια μιας και φέρνουν το κόσμο πιο κοντά, νιώθεις ότι κάνεις κάτι, ότι ξεφεύγεις χωρίς να κάνεις κακό στον εαυτό σου…
Τέλος πάντων αυτή είναι η άποψη μου για το θέμα, όπως βλέπω τουλάχιστον τα πράγματα μέσα από τα δικά μου μάτια. Δε πειράζει λίγοι και καλοί, κρίμα όμως που τόσοι πολλοί χάνουν τόση διασκέδαση.
Καλό βράδυ 😀
21/10/2013 at 7:41 pm #21171
VitaKapaParticipantTomahok, πολύ ωραίο το ποστ σου :thumbsup: και συγχαρητήρια για τους προβληματισμούς, έχεις δίκιο σε τόσα πράγματα
ειδικά ανάμεσα σε άλλα στο κομμάτι που αναφέρεσαι σε πόσα πράγματα μπορεί και ωφελεί το επιτραπέζιο παιχνίδι
όχι μόνο παιδιά αλλά και ανθρώπους σε κάθε ηλικία! Πολλοί από την νέα γενιά, έχει “χάσει” το δρόμο της
αλλά υπάρχουν και αρκετοί που έχουν βρει το μονοπάτι και βαδίζουν σωστά :meeple:Μερικές θετικές επιρροές των παιχνιδιών κατά την προσωπική μου πάντα ταπεινή γνώμη, αλλά θα χαιρόμουν να ακούσω
και την γνώμη άλλων φυσικά LINKΣτο χέρι μας είναι να δείξουμε τον δρόμο και σε άλλους, έτσι δεν πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι στο κάτω κάτω και
να προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο? Τι λες?Με ποιους τρόπους θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό, τώρα αυτό είναι ένα ωραίο θέμα για συζήτηση!!! 🙂
26/10/2013 at 10:30 am #21172
Mindwars.grMemberΣωστός ο Tomahok! :thumbsup:
η αλήθεια είναι ότι έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα απο πιο παλιές εποχές αλλά εγώ βλέπω ότι σιγά σιγά ξαναγυρίζουν, ή τουλάχιστον προσπαθούν.
Βέβαια η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν εμπόδια, και 2 απο αυτά :1. Η παρέα (βασικότατο), είναι όλοι σε μια ρουτίνα και “βαριούνται” να κοιτάξουν κάτι άλλο. Όταν κάποιος ξυπνάει απο τον λήθαργο άντε να πείσει τους υπόλοιπους να τον ακολουθήσουν…..
2. Οι πηγές που ρωτάνε για να δούν τι θα παίξουν. Για μένα όλοι εμείς οι οποίοι ασχολούμαστε με τα συγκεκριμένο “άθλημα” είτε επαγγελματικά (μαγαζιά κλπ), είτε σαν portals ενημέρωσης (forums, blogs, bgg, epitrapaizoume) καθώς και όλοι εκείνοι που γράφουμε απόψεις και δίνουμε συμβουλές, είμαστε υπεύθυνοι για το αν θα μπορέσουμε να πείσουμε και να βάλουμε στην οικογένεια μας νέα μέλη και να μην τους κάνουμε να τρέχουν να ξεφύγουν. Πρέπει να θυμόμαστε πως όλοι ξεκινήσαμε με φιδάκι και γκρινιάρη και στο τέλος καταλήξαμε με twilight imperium (τα παραδείγματα είναι τυχαία….)
Τώρα για το πώς θα μπορέσουμε να πείσουμε, το νούμερο 2 που ανέφερα απο πάνω παίζει σημαντικό ρόλο. Απο εκεί και πέρα παρουσιάσεις παιχνιδιών, μεταφράσεις παιχνιδιών, videos παιχνιδιών και γενικά μια ενεργή ανοικτή κοινότητα χωρίς ultimate gurus (με την κακή έννοια) για να δείξουμε πως εδώ κάτι “παίζει”.
27/10/2013 at 9:49 am #21173
Αχιλλέας ΓαρυφάλουParticipantΚαλημερα παιδια.Αυτο το θεμα σηκωνει μεγαλη συζητηση…Δυστυχως στις μερες μας επικρατει μια προκαταληψη απο αρκετους για τα επιτραπεζια οι οποιοι δεν εχουν ιδεα περι τινος προκειται και το μονο που εχουν παιξει στην ζωη τους ειναι ταβλι.Υπαρχουν ενα σωρο ατομα απο τους φιλους μου κι απο τον εργασιακο χωρο που μου λενε 30 χρονων γαιδουρι εγινες αντε να βρεις καμια γυναικα να παντρευτεις καθεσαι και παιζεις με επιτραπεζια σαν παιδακι…Τι να τους πεις και τι να εξηγησεις???Αμα τους βαλεις κατω και τους εξηγησεις ενα παιχνιδι τυπου runewars,cyclades,chaos in the old world κτλ θα σε κοιταν σαν εξωγηινο…Ναι αυτοι οι πανεξυπνοι που νομιζουν πως τα ξερουν ολα…Ευτυχως εχω στην παρεα μου γυρω στα 8-9 ατομα που τους αρεσουν τα επιτραπεζια,τους παρακινω κι εγω συνεχεια κανοντας μια φορα την εβδομαδα μαζωξη σπιτι μου ωστε να λιωσουμε(συνηθως καλω 4 ατομα με συστημα rotation ετσι ωστε και να εχουμε επιλογες καθως τα περισσοτερα παιζονται με 4-5 παιχτες και να μην βαριουνται οι ιδιοι καθε εβδομαδα)οποτε εχω επιλογες να παιξω.Απο τους 8-9 ομως μονο οι 2-3 αγοραζουμε επιτραπεζια.Βεβαια και το οτι ερχονται και γουσταρουν να παιζουν μονο θετικο ειναι κατ εμε κι ας αναγκαζομαι εγω κι αλλος ενας να τραβαμε το οικονομικο κουπι να ανανεωνουμε την συλλογη μας καθε μηνα.Και πιστεψτε με οποιος νομιζει πως να ασχολεισαι με επιτραπεζια ειναι φθηνο χομπι πλαναται…Αν πεις οτι θα φτιαξεις μια συλλογη και για να την διατηρησεις σε αριστη κατασταση θες ενα σκασμο λεφτα(σακουλακια,ραφια,sleeves,αγορα παιχνιδιων κτλ).Τωρα γιατι οι νεολαια η και οι μεγαλυτεροι ακομα δεν στρεφονται στα επιτραπεζια φταινε πολλα.Ενα απ αυτα ειναι τα ηλεκτρονικα παιχνιδια που ναι ο καθενας σπιτι του και παιζουν online(ωραια επικοινωνια βγαινεις για καφε και μετα απο μια ωρα φευγεις και λες ραντεβου στο ιντερνετ να παιξουμε)ευκολα,γρηγορα οικονομικα χωρις να χρειαζεται επεξηγηση,μεταφραση οδηγιων,μεγαλο τραπεζι κτλ.Ενα αλλο ειναι δυστυχως και καποιες γυναικες…Οταν λες θα μαζευτουμε να παιξουμε εαν θες ελα και σε αρχιζουν στο κραξιμο τυπου παλι μεσα να παιζουμε σαχλαμαρες,παμε καμια βολτα,μεγαλωσες πια κτλ αντε να πατησεις ποδι μετα…Κι ενταξει εγω κι εσεις παταμε και παιζουμε αλλα πως θα παιξουμε??Μονοι μας??Αν δεν πατησουν ποδι οι φιλοι μας δεν θα βρουμε κανεναν παιχτη και θα καταληξουμε να παιζουμε Ροβινσωνα μονοι μας…Ενας τριτος λογος ειναι τα πολλα προβληματα που χει η κοινωνια μας…Θα μου πειτε που κολλαει αυτο.Οταν καποιος εχει ενα σκασμο πραγματα που τον απασχολουν στο κεφαλι του(πως θα πληρωσει το χαρατσι,ποτε θα βρει δουλεια,πως θα ταισει το παιδι του κτλ)αντε να βρει ορεξη να κατσει να μαθει ενα επιτραπεζιο…Το πολυ να παει να πιει εναν καφε η να παει σε σπιτι να δει μια ταινια καθως δυστυχως το μυαλο του ειναι αλλου.Επισης η ελλειψη διαφημισης στα συγκεκριμενα παιχνιδια(καθως μονο παιδικα και η μονοπολυ διαφημιζονται)σε συνδιασμο με τα λιγα μαγαζια αυτου του ειδους αλλα και για να μη κρυβομαστε το πανακριβο για την εποχη μας κοστος των επιτραπεζιων κανουν το χομπι μας ακομα πιο δυσευρετο.Και παλι καλα που ναι καποια καφε(καισσα καφε,place,κτλ)που εβαλαν μεσα παιχνιδια κι ετσι μ εναν τροπο διαφημισης ας πουμε γιναν λιγο πιο γνωστα!Ενα τελευταιο ειναι η διαρκεια των καταπληκτικων αλλα πιο στρατηγικων παιχνιδιων καθως θες μια ωρα εξηγηση,μιση ωρα στησιμο και gameplay που αγγιζει πολλες φορες τις 4-5 ωρες οποτε μιλαμε για ενα 7ωρο γεματο κατι το οποιο αν δεν εισαι αργοσχολος δεν βρισκεται στις μερες μας…Σαφως κι ολα τα παραπανω ειναι η προσωπικη μου αποψη και οποιαδηποτε διαφωνια ειναι σεβαστη.Ας ελπισουμε λοιπον να διαδωθει το”αθλημα” μας ετσι ωστε να μπορουμε να παιζουμε καθε μερα εστω και για μια ωριτσα!!!
28/10/2013 at 4:17 pm #21174
TomahawkMember:thumbsup: για τον garif… συμφωνώ με όλα συν ότι τραβάω και εγώ “ρατσιστική” αντιμετώπιση από κάποια πιο low intelligent άτομα (γίνομαι εριστικός αλλά έτσι είναι γιατί είναι και μονόπλεροι και μονόχνωτοι) για το χόμπι μου
keep playing!!! :epitrapaizoume:
28/10/2013 at 5:13 pm #21175
Αχιλλέας ΓαρυφάλουParticipant@Tomahok wrote:
:thumbsup: για τον garif… συμφωνώ με όλα συν ότι τραβάω και εγώ “ρατσιστική” αντιμετώπιση από κάποια πιο low intelligent άτομα (γίνομαι εριστικός αλλά έτσι είναι γιατί είναι και μονόπλεροι και μονόχνωτοι) για το χόμπι μου
keep playing!!! :epitrapaizoume:
Ετσι ακριβως…Και δεν εισαι καθολου εριστικος κανουμε αυτο που γουσταρουμε κι ουτε ενοχλουμε ουτε παρακαλαμε κανεναν να παιξει μαζι μας με το ζορι…Οποιος δεν γουσταρει δρομο…
28/10/2013 at 5:47 pm #21176
VitaKapaParticipantΠαιδιά πολύ μου άρεσε όπως εξελίχθηκε η κουβέντα μας, άκρως ενδιαφέρον το TOPIC thanks :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:
30/10/2013 at 7:00 pm #21177
Αχιλλέας ΓαρυφάλουParticipantθα μπορουσαμε να μιλαμε ωρες επ αυτου του θεματος αλλα δεν πειραζει…Οσοι πιστοι ας προσελθουν να παιξουμε!!!
30/10/2013 at 7:31 pm #21178
VitaKapaParticipantΠολύ σωστός o Garif!!! :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:
01/11/2013 at 11:05 pm #21179
Γεωργία ΚεφάλαParticipant@Tomahawk » Δευτ Οκτ 21, 2013 1:07 am wrote:
Ανοίγω αυτό το θέμα για να εκθέσω τη γνώμη μου για τη κατάσταση του χόμπι μας στην Ελλάδα.
…Ωραίο θέμα, σίγουρα το χόμπι βρίσκεται σε φάση ανοδική, ολοένα και περισσότερες παρέες βάζουν το επιτραπέζιο στην ζωή τους και στην διασκέδαση τους!!! είτε είναι έμπειροι είτε όχι! Προσωπικά ακούω πολλούς γνωστούς και φίλους να παίζουν περισσότερο κάτι το οποίο με κάνει πάντα χαρούμενη :meeple:
02/11/2013 at 9:08 am #21180
Αχιλλέας ΓαρυφάλουParticipantΜακαρι επιτελους να ερθουν να παιξουν μαζι μας κι ολοι αυτοι που χρονια τωρα μας χλευαζουν επειδη απλως καταναλωνουμε πολυ χρονο με το αγαπημενο μας χομπι…Και προσωπικα πιστευω πως αν καταδεχτουν να παιξουν μια φορα μετα θα μας παρακαλανε…KEEP PLAYING ΠΑΙΔΙΑ ΛΟΙΠΟΝ!!!
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.
Επιτραπαίζουμε – Επιτραπέζια Παιχνίδια – Board Games Τα πάντα για τα αγαπημένα σου επιτραπέζια