Dixit (2010) Review

• This topic is empty.
Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 12 total)
  • Author
    CosmosKGr
    Member

[align=center:14aycdb2][thumbnail:14aycdb2]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/7/7b/Dixitgame.jpg[/thumbnail:14aycdb2][thumbnail:14aycdb2]http://www.redmeeple.com/site/images/stories/virtuemart/product/2dimage-dixit-odyssey6.jpg[/thumbnail:14aycdb2][/align:14aycdb2]
    Οι κάρτες ανοίγουν! Έχουν όλες κάτι κοινό. Από μια εικόνα με μια αινιγματική παράσταση!
    Μια μόνο όμως απ’ όλες σε κάθε γύρο ανήκει στον παίκτη που έχει αναλάβει τον ρόλο του αφηγητή γι αυτόν τον γύρο. Οι υπόλοιποι παίκτες θα πρέπει να επιστρατεύσουν τη διορατικότητα και τη λογική τους για να τη βρουν, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις “παγίδες” των συμπαικτών τους.

Το Dixit είναι ένα ευχάριστο αλλά και συναρπαστικό παιχνίδι γεμάτο εκπλήξεις! Είναι για κάθε είδος παρέας και για όλη την οικογένεια.
    Το δημιούργησε ο Jean-Louis Roubira κάπου στο 2010 και έχει κλέψει ήδη αρκετές καρδιές!
    Η λέξη “dixit” είναι Λατινική και πρακτικά σημαίνει κάτι σα “αυτός είπε”.
    Κυκλοφορεί πλήρως εξελληνισμένο σε δύο βασικές του εκδόσεις, το “Dixit” και το “Dixit Odyssey“.
    Η βασικότερη από τις διαφορές μεταξύ τους είναι ότι, το μεταγενέστερο “Dixit Odyssey”, μπορεί να παιχτεί από 3 έως και 12 άτομα ενώ, το κλασικό “Dixit”, από 3 έως και 6 άτομα.
    Άλλες, δευτερευούσης σημασίας διαφορές, έχουν να κάνουν με το ταμπλό, το κουτί, τις διαφορετικές ζωγραφιές στα σετ των καρτών τους κ.λπ.
    Μια και αναφέραμε για “σετ καρτών”, να πούμε πως έχουν ήδη κυκλοφορήσει και πρόσθετα πακέτα καρτών (όλα τους από 84 κάρτες) με άλλες ζωγραφιές ώστε να μπορούν, οι “φανατικότεροι” φίλοι του παιχνιδιού, να τις εναλλάσσουν και να ανανεώνεται έτσι το ενδιαφέρον τους διαρκώς!

[glow=red:14aycdb2]Περιεχόμενα:[/glow:14aycdb2]
    Για το κλασικό Dixit
    Ταμπλό (τετράγωνο ενσωματωμένο εσωτερικά στο κουτί).
    6 Σετ πλακιδίων ψηφοφορίας με διαφορετικό χρώμα ανά σετ. Κάθε σετ έχει 6 αριθμημένα (από το 1 ως το 6) πλακίδια άρα 36 συνολικά.
    6 Ξύλινα κουνελάκια (στα 6 χρώματα).
    84 Κάρτες με διαφορετικές ζωγραφιές.
    Φυλλάδιο οδηγιών.
    [thumbnail:14aycdb2]http://ecx.images-amazon.com/images/I/61apq-6v-mL.jpg[/thumbnail:14aycdb2]

Για το Dixit Odyssey
    Ταμπλό (μακρόστενο ανεξάρτητο)
    12 Κάρτες ψηφοφορίας με διαφορετικό χρώμα και 12 τρυπούλες για χρήση ένδειξης.
    24 Ψηφίδες (πλαστικές χρωματιστές ή ξύλινες) για χρήση ενδείξεων στις τρυπούλες των καρτών ψηφοφορίας.
    12 Ξύλινα κουνελάκια (στα 12 χρώματα).
    84 Κάρτες με διαφορετικές ζωγραφιές.
    Φυλλάδιο οδηγιών.
    [thumbnail:14aycdb2]http://ecx.images-amazon.com/images/I/91QAKurRPXL._SL1500_.jpg[/thumbnail:14aycdb2]

[glow=red:14aycdb2]Οδηγίες παιχνιδιού:[/glow:14aycdb2]
    Στο Dixit ένας παίκτης είναι ο αφηγητής (διαφορετικός σε κάθε γύρο) και, στη σειρά του, κοιτάει κρυφά στο χέρι του τις 6 κάρτες που έχει ώστε να επιλέξει μία τους.
    Εμπνευσμένος από την επιλογή του, σχηματίζει μια πρόταση – περιγραφή της εικόνας της κάρτας του και την λέει στους υπόλοιπους (χωρίς βέβαια να δείξει την εικόνα της κάρτας του).
    Αμέσως μετά, οι υπόλοιποι παίκτες επιλέγουν κι αυτοί μία κάρτα ανάμεσα στις 6 που έχουν στο χέρι τους, αυτή δηλαδή που πιστεύουν ότι ταιριάζει καλύτερα στην πρόταση – περιγραφή του αφηγητή.
    Κατόπιν, ο κάθε παίκτης, δίνει την κάρτα που διάλεξε κλειστή στον αφηγητή, ο οποίος τις συγκεντρώνει και τις ανακατεύει μαζί με τη δικιά του.
    Όλες οι κάρτες τοποθετούνται μετά ανοικτές στο ταμπλό και κάθε παίκτης καλείται να ψηφίσει (μυστικά ακόμα κατά τη φάση της ψηφοφορίας) ποια θεωρεί ότι ήταν η κάρτα του αφηγητή.
    Όταν πια όλοι έχουν ψηφίσει, αποκαλύπτονται μαζί οι επιλογές τους ώστε να κριθεί το πώς θα αποδοθεί η βαθμολογία τους.

Βαθμολογία:
    Εάν κανείς δε βρει τη σωστή κάρτα (αυτή του αφηγητή) ή αν τη βρουν όλοι, τότε ο αφηγητής δε παίρνει πόντους νίκης ενώ, όλοι οι υπόλοιποι, παίρνουν από 2.
    Εναλλακτικά, αν τη βρει έστω κι ένας (αλλά όχι όλοι μαζί), παίρνει 3 πόντους νίκης ο αφηγητής και αντίστοιχα από 3 όποιος άλλος βρήκε τη σωστή κάρτα.
    Οι παίκτες σκοράρουν επιπλέον 1 πόντο για κάθε ψήφο που τυχόν συγκέντρωσαν επάνω στη δικιά τους κάρτα από τους υπόλοιπου παίχτες.
    Όσους πόντους νίκης συγκέντρωσε κάθε παίχτης ανά γύρο, τόσο προχωρά το λαγουδάκι του μπροστά στις θέσεις του ταμπλό.

Λήξη & Νικητής:
    Το παιχνίδι τελειώνει είτε όταν οι κάρτες εξαντληθούν είτε όταν κάποιος φτάσει 1ος στο τέλος του ταμπλό δηλαδή στους 30 πόντους.
    Νικητής είναι αυτός που, στο τέλος του παιχνιδιού, έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους νίκης και άρα είναι πιο μπροστά στο ταμπλό.

Tips:
    Τον εκάστοτε αφηγητή τον συμφέρει να προσπαθήσει να κάνει, κάθε φορά, έτσι την περιγραφή της κρυφής του κάρτας ώστε να μην την βρουν μεν όλοι μαζί οι παίχτες αλλά ούτε και να μη την βρει κανείς τους γιατί, αν κάτι από αυτά συμβεί, ο ίδιος δε θα πάρει πόντους νίκης ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα πάρουν αυτομάτως από 2. Το ιδανικό για τον αφηγητή θα ήταν μάλιστα να κατάφερνε να τη βρει μόνο ένας από τους παίχτες.
    Συνιστάται για άτομα από 8 ετών και πάνω.
    Μέσος όρος ανά παρτίδα περίπου 30 πρώτα λεπτά της ώρας. Ωστόσο ο χρόνος εξαρτάται πολύ από διάφορους παράγοντες όπως το πόσοι θα είναι οι παίχτες, τι επιπέδου, και με τι διάθεση.
    Κάθε κάρτα θα μπορούσε να αποτελούσε και μικρογραφία πίνακα ζωγραφικής! Είναι δηλαδή ένα μικρό έργο τέχνης!

Όλες οι περιγραφές ωστόσο φαντάζουν “φτωχές” μπροστά στην εμπειρία του ίδιου του παιχνιδιού γι αυτό, μη χάνετε καιρό, δοκιμάστε το και θα μας θυμηθείτε! 😉

Επίσημη Ελληνική ιστοσελίδα: κάισσα
    Βίντεο Ελληνικής περιγραφής παιχνιδιού:
    [align=center:14aycdb2][youtube:14aycdb2]http://youtu.be/nv7pmry1Al0[/youtube:14aycdb2][/align:14aycdb2]

VitaKapa
    Participant

Ουαου!!! Πολύ ωραία παρουσίαση!!!
    :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Πολύ αναλυτική πατουσίαση και στην δικιά μου παρέα πάντα χτυπάει το τραπέζι :meeple:
    Να το μετακινήσουμε κατω απο το υποφορουμ Reviews? Μιας και ειναι full παρουσίαση 🙂

CosmosKGr
    Member

@VitaKapa » Τετ Ιαν 14, 2015 10:23 am wrote:

Ουαου!!! Πολύ ωραία παρουσίαση!!!
    :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:
    Πολύ αναλυτική πατουσίαση και στην δικιά μου παρέα πάντα χτυπάει το τραπέζι :meeple:

Ευχαριστώ για την εκτίμηση!
    Η αλήθεια είναι πως έχω την “τάση” να γίνομαι κάπως… “αναλυτικός” όταν ασχολούμαι με κάτι που μου αρέσει! smiles

@VitaKapa » Τετ Ιαν 14, 2015 10:23 am wrote:

Να το μετακινήσουμε κατω απο το υποφορουμ Reviews? Μιας και ειναι full παρουσίαση 🙂

Εννοείται πως ναι και sorry που δεν το έκανα κι από μόνος μου από την αρχή αλλά δεν ήμουν σίγουρος αν θα έπρεπε. Εντωμεταξύ είχα δει που είχε αναπτυχθεί εδώ και το άλλο, το πολύ ωραία στημένο ως θέμα, με τίτλο “Memoir ’44 (2004)” και θεώρησα πως θα ήταν ένας καλός χώρος εδώ να κάνω και την δική μου προσπάθεια!
    Ωστόσο σαφώς και θα προτιμούσα κι εγώ να μετακινηθεί σε αρμοδιότερο χώρο του φόρουμ μας ως θέμα! 2thumbsup
    Ελπίζω μάλιστα να τύχει της προσοχής και περισσότερων μελών μια και πραγματικά την αξίζει, αν μη τι άλλο, ως παιχνίδι!

Τα λέμε!

VitaKapa
    Participant

Το θέμα μετακινήθηκε στα Reviews :meeple:
    για άλλη μια φορά ευχαριστούμε για την πολύ όμορφη παρουσίαση
    good post

VitaKapa
    Participant

και το video του epitrpaizoume για το παιχνίδι!!!
    Θυμάμαι ήταν από τα πρώτα που είχαν βγεί :meeple:
    [youtube:2d9695nj]https://www.youtube.com/watch?v=849rw0DdZC0[/youtube:2d9695nj]

Πολυ ωραια παρουσιαση φιλε μπραβο κι επιπλεον πολυ καλο χαλαρο παιχνιδι καταλληλο για ολους!Εχουμε φαει ατελειωτες ωρες μ αυτο!Δεν ειν τυχαιο που ειναι σε κακη κατασταση σχετικα με τα αλλα παιχνιδια που δε βγαινουν τοσο συχνα απο το ραφι!!!

VitaKapa
    Participant

Για όσους αρέσει το Dixit έρχεται το Mysterium από την Portal Games και σύντωμα και σε άλλες εκδόσεις,
    ενδεχομένως και μετά απο αρκετούς μήνες και σε ελληνική έκδοση

CosmosKGr
    Member

Ευχαριστώ αμφότερους και πάλι για την εκτίμηση περί του review μου εδώ! laughing
    Ετοιμάζω και κάτι άλλο σχετικά με αυτό το παιχνίδι αλλά είναι λίγο νωρίς ακόμα για περισσότερες λεπτομέρειες από εδώ. Θα αναφέρω όμως όταν έρθει η ώρα.

Το ίδιο προβλέπω να παθαίνει και το δικό μου κουτί garif, αυτό της Odyssey έκδοσης! 😀

Για το άλλο, το νέο παιχνίδι, το Mysterium της Portal Games, η αλήθεια είναι ότι δε ξέρω ακόμα σχετικά. Δε θεωρούμαι και από τους τελείως “φανατικούς” με τα παιχνίδια αν και θα μπορούσα να ήμουν στο χαλαρό από θέμα τάσεων και άποψης. Ωστόσο δε μου έχει προκύψει ακόμα και έχω φτάσει ήδη στα 48. Thanks anyway 4 info! 2thumbsup

CosmosKGr
    Member

Να ‘μαι κι εγώ ξανάαα!!!

Είπα να σας “ενοχλήσω” γι άλλη μια φορά εδώ καθώς έκανα ένα ακόμα “βήμα” σχετικά με το παιχνίδι και θεώρησα σωστό να σας το γνωστοποιήσω και αυτό.
    Συγκεκριμένα λοιπόν έφτιαξα και μια facebook ιστοσελίδα ως ελληνικό αφιέρωμα μέσω facebook για τα Dixit & Dixit Odyssey.
    Μπορείτε όλοι να τη δειτε, να μου πείτε την άποψή σας και να συμμετέχετε γενικότερα κι εκεί. Κάθε άποψη θεμιτή! smiles

Dixit Greek tribute

Σας περιμένω όλους, εσάς και τους facebook φίλους σας!!! welcome

VitaKapa
    Participant

πολύ όμορφη :meeple:
    bravo
    κοινοποίησε την στην σελίδα του Epitrapaizoyme.gr και στην ομάδα για να την δούν και άλλοι

CosmosKGr
    Member

@VitaKapa » Δευτ Φεβ 09, 2015 12:07 am wrote:

πολύ όμορφη :meeple:
    bravo

Ευχαριστώ!
    Περιμένω συμμετοχή απ’ όλους σας!
    Έχω σκοπό να προσθέσω αρκετό “υλικό” εκεί, πιθανότατα σε “Σημειώσεις” ή σε “Άλμπουμ φωτογραφιών” αλλά όχι σε πολύ γρήγορους ρυθμούς.

@VitaKapa » Δευτ Φεβ 09, 2015 12:07 am wrote:

κοινοποίησε την στην σελίδα του Epitrapaizoyme.gr και στην ομάδα για να την δούν και άλλοι

Να το κάνω ευχαρίστως αλλά δε θα ήθελα να φανεί… “υπερβολικό” εκ μέρους μου…

VitaKapa
    Participant

πολύ ωραίες οι ιδέες 🙂 κάναμε Like και περιμένουμε να δούμε και τα άλμπουμ!!!
    good post

Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 12 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.