Arkham Horror (2005)

• This topic is empty.
Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
  • Author
    Tomahawk
    Member

Τι να πω πρώτα για αυτό το παιχνίδι; από που να ξεκινήσω; από το φοβερό gameplay, από το βαθύτατο replayability, από τα τόσα expasions που διαθέτει; Λοιπόν ας αρχίσουμε από τα βασικά, το παιχνίδι είναι ένα cooperative adventure (τύπου κλασσικό επιτραπέζιο: ταμπλό, πούλια, κάρτες, tokenάκια) βασισμένο στο σκοτεινό, τρελό, εφιαλτικό και γεμάτο πλοκάμια (lol) κόσμο του H.P. Lovecraft. Βρισκόμαστε στο Arkham εκεί που συναντάς τέρατα πέρα από κάθε φαντασία και στοιχειωμένα μέρη πιο συχνά και από “Everest” 😛 .

Ας μπούμε στο ψητό…

Οι σχεδιαστές κατάφεραν να δημιουργήσουν το συναίσθημα ότι ζούμε και δρούμε μέσα στη πόλη του Arkham, κάθε γύρο συμβαίνουν καινούρια πράγματα, από τα πιο ασυνήθιστα που θα μπορούσαν να συμβούν σε μια πόλη (όπως να κλείσουν κάποιοι δρόμοι λόγω παρέλασης) μέχρι κάποια αρρώστια να αποδεκατίσει τους κατοίκους. Αλλά κυρίως η πόλη απειλείται εξαιτίας κάποιου Great Old One που θέλει να ξυπνήσει από τον λήθαργό του και να εισβάλει στο κόσμο μας (και συνήθως όχι για καλό). Εμείς παίζουμε σε φάση συνεργασία, τον ρόλο Investigators που θέλουν να αποτρέψουν να γίνει αυτό και έτσι θα χρειαστεί να ταξιδεύουμε συχνά σε άλλες διαστάσεις, παράλληλους κόσμους, στο χώρο και στο χρόνο και όταν γυρνάμε από αυτούς να “κλείνουμε” τις πύλες από τις οποίες εισήλθαμε και (αν ήμασταν τυχεροί) βγήκαμε ζωντανοί και στα καλά μας διανοητικά. Ο βασικός στόχος είναι είτε να κλείσουμε 6 πύλες είτε να νικήσουμε σε μάχη τον Great Old One όταν κατέβει… το οποίο δε το συνιστώ, εκτός αν προετοιμαστούμε αποκλειστικά γι αυτό από την αρχή του παιχνιδιού και αδιαφορήσουμε για τις πύλες. Ανάλογα με τον αριθμό των παικτών αλλάζουν πολλά πράγματα όσον αφορά τη δυσκολία του παιχνιδιού. Η ελευθερία που υπάρχει στη πόλη είναι απλά μαγική! θες να αγοράσεις όπλα θα πας στο General Store, θες ένα “ξεμάτιασμα” θα πας στην εκκλησία, είσαι άφραγκος; πήγαινε στη τράπεζα και πάρε δάνειο. Οι παίκτες έχουν 3 διπλές μπάρες με στατιστικά τα οποία μπορούν να αλλάζουν κάθε γύρο, ότι όμως ανεβαίνει κατεβαίνει το άλλο (π.χ. Sneak/Speed πάνε μαζί οπότε θα ανεβάσει το Speed; θα κατέβει το Sneak)

Το παιχνίδι αλλάζει ανάλογα ποιον GOO θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε, από τον Nyarlathotep που μπορεί να κατεβαίνει στη πόλη ως lesser monster μέχρι τον Μέγα (και χαζό… όντως) Azathoth που καταπίνει ολόκληρους γαλαξίες. Τον GOO και τους Investigators τους διαλέγουμε τυχαία κάθε φορά. Εκτός από όλα αυτά θα πρέπει να προσέχουμε και τον αριθμό των τεράτων που αλωνίζουν στο Arkham γιατί αν δε σκοτώνουμε συχνά θα ανεβαίνει το Terror Track (δείκτης ψυχολογίας/τρόμου των κατοίκων της πόλης), το οποίο όσο ανεβαίνει κλείνουν σιγά σιγά τα μαγαζιά και φεύγουν οι κάτοικοι (όντως).

Final Thoughts…

Το παιχνίδι το λατρεύω πραγματικά, είναι ένα από τα αγαπημένα μου, έχω λιώσει άπειρες ώρες βρισκόμενος συνήθως σε δυσμενείς καταστάσεις και σε διλήμματα τύπου, να φάω κάνα τέρας για να μην ανέβει το Terror Track ή να πάω να κλείσω καμιά πύλη για να μην μαζευτούν πολλές και κατέβει ο GOO. Από την αρχή το παιχνίδι ξεκινάει με τρέξιμο καθώς και η γραμμή που χωρίζει το να αντέξουμε άλλο έναν γύρο από το να χάσουμε το παιχνίδι είναι πραγματικά λεπτή ακόμα και από τους πρώτους γύρους. Δόξα το θεό αν μηδενιστεί το Sanity ή το Stamina δε χάνεις σαν χαρακτήρας (υπό άλλες συνθήκες χάνεις αλλά ξαναρχίζεις με καινούριο πράγμα που δεν είναι ενοχλητικό αλλά καμιά φορά καλύτερο σε αντίθεση με παιχνίδια όπως το Talisman), αντίθετα μεταφέρεσαι στο νοσοκομείο ή ψυχιατρείο της πόλης. Σε πολλούς δεν αρέσει γιατί είναι λίγο κάπως στη αρχή μέχρι να μπεις στο πνεύμα, δηλαδή καταλαβαίνεις ότι ΟΚ πρέπει να κλείνουμε πύλες αλλά αν δε μπορώ τι κάνω τίποτα; ΛΑΘΟΣ! πάντα υπάρχει κάτι να κάνεις στο Arkham, αν δεν έχεις γκολτζίδικο ρόλο όπως να κλείνεις πύλες, μπορείς να βοηθάς τους συμπαίκτες σου με άλλους τρόπους (όπως να καθαρίζεις τους δρόμους από τέρατα ή να τους “ξεματιάζεις”) και πιστέψτε με νιώθεις ωραία όταν επιτυγχάνει κάποιος άλλος κάτι δύσκολο γνωρίζοντας ότι αν εσύ δεν είχες βάλει το λιθαράκι σου δε θα είχε γίνει 🙂 . Το παιχνίδι δεν είναι διασκεδαστικό και χαλαρό ΑΛΛΑ ένα ΒΑΡΒΑΤΟ και ΑΓΧΩΤΙΚΟ (it is a BLAST!!! όπως λέγαμε στο England πριν σερβιριστεί το τσάι τα απογεύματα 😛 😛 😛 πλάκα κάνω) επιτραπέζιο με πολύ τρέξιμο αλλά αυτό στο κάτω κάτω είναι και η ευχαρίστηση που παίρνεις πίσω. Επίσης διαθέτει πάααρα πολλά Expasions για τα οποία δε θέλω να μιλήσω τώρα γιατί είπα ήδη πολλά και φοβάμαι ότι σας κούρασα.

VitaKapa
    Participant

Γούρι Γούρι Tomahawk :meeple: έκανες ποδαρικό στα Reviews του 2014 με το πρώτο
    και διάλεξες και παιχνίδι με απίστευτη ιστορία που αναβλύζει θέμα!!!
    Πολύ ωραίο Review thanks :thumbsup:
    Δεν λέγεται άδικα ότι είναι από τα καλύτερα θεματικά παιχνίδια μόνο το εξώφυλλο να δει κανείς τα λέει όλα
    http://cf.geekdo-images.com/images/pic175966_md.jpg” alt=””>

Σε ευχαριστούμε φίλε Tomahawk για το πρώτο όμορφο Review του 2014
    Καλή Χρονιά να έχουμε με υγεία και πολλές παρτίδες!!! yioupi

Tomahawk
    Member

Καλή Χρονιά φίλε μου!!! θα ήθελα να πω πως το παιχνίδι είναι out of print αν και το βρήκα στη ΚΑΙΣΣΑ του Πειραιά αυτό το καλοκαίρι, οπότε όποιος το θέλει ας κάνει μια τσάρκα σε Fantasy Shops/ΚΑΙΣΣΕΣ γιατί σε λίγο καιρό θα γίνει συλλεκτικότατο!

Πολυ ωραιο review φιλε αλλη μια φορα.Tomahawk’s return!!! 😉
    Συμφωνω με τον Βαγγελη απιστευτο θεμα το παιχνιδι μεταφερει αψογα την μυθολογια cthulu και εχει την ατμοσφαιρα των βιβλιων του Lovecraft αλλα για καποιο περιεργο λογο εμενα δεν μ αρεσει μου καθεται στο στομαχι το παιχνιδι.Σαφως και δεν ειναι κακο παιχνιδι απλως μου κατσε στραβα απ την αρχη παρολο που μαι και λατρης του Lovecraft(αν δεν εδινε και τοοοοσο λεπτομερεις περιγραφες που σε χαονουν ωρες ωρες θα χα διαβασει ακομα παραπανω βιβλια του).Παντως αξιζει τα λεφτα του καθως ειναι υπερπληρες ως παιχνιδι ανεξαρτητου προσωπικης μου εκτιμησης!

Tomahawk
    Member

@garif » Πέμ Ιαν 02, 2014 8:00 pm wrote:

Συμφωνω με τον Βαγγελη απιστευτο θεμα το παιχνιδι μεταφερει αψογα την μυθολογια cthulu και εχει την ατμοσφαιρα των βιβλιων του Lovecraft αλλα για καποιο περιεργο λογο εμενα δεν μ αρεσει μου καθεται στο στομαχι το παιχνιδι.Σαφως και δεν ειναι κακο παιχνιδι απλως μου κατσε στραβα απ την αρχη παρολο που μαι και λατρης του Lovecraft(αν δεν εδινε και τοοοοσο λεπτομερεις περιγραφες που σε χαονουν ωρες ωρες θα χα διαβασει ακομα παραπανω βιβλια του).Παντως αξιζει τα λεφτα του καθως ειναι υπερπληρες ως παιχνιδι ανεξαρτητου προσωπικης μου εκτιμησης!

Κάτι δε θα σου έκατσε καλά, θα σε άφησε μάλλον στην άνοια οι υπόλοιποι του γκρουπ. Έτσι κι αλλιώς θέλει 2-3 φορές συνεχόμενες για να μπεις στο πνεύμα ή να έχεις κάποιον που ξέρει και να σου εξηγεί :epitrapaizoume:

@Tomahawk » Πέμ Ιαν 02, 2014 9:55 pm wrote:

@garif » Πέμ Ιαν 02, 2014 8:00 pm wrote:

Κάτι δε θα σου έκατσε καλά, θα σε άφησε μάλλον στην άνοια οι υπόλοιποι του γκρουπ. Έτσι κι αλλιώς θέλει 2-3 φορές συνεχόμενες για να μπεις στο πνεύμα ή να έχεις κάποιον που ξέρει και να σου εξηγεί :epitrapaizoume:

Ναι κατι τετοιο θα ειναι ειμαι σιγουρος!θα το επαιζα αλλη μια φορα με αλλο γκρουπ να εβλεπα εντυπωσεις αλλα αφου παιξω πρωτα καποια αλλα που θελω!Παντως γιατι οχι να το δουμε κι αυτο καποια μερα!!

Tomahawk
    Member

Επίσης να υπενθυμίσω ότι πολλοί ξενερώνουν επειδή νιώθουν ότι δε μπορούν να κάνουν κάτι (να κλείνουν πύλες… δηλαδή να έχουν τον ρόλο του γκολτζή), αρκετές φορές. Πάντα μπορείς να κάνεις κάτι στο Arkham Horror και σε περίπτωση που δεν έχεις τον ρόλο του γκολτζή, σίγουρα μπορείς να βοηθήσεις με τον έναν ή τον άλλον τρόπο… είναι ακριβώς όπως μια ποδοσφαιρική ομάδα (ο καθένας έχει τη θέση/ρόλο του). 🙂

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.