Κεντρική / Board Games / FAMILY GAMES: Spy Club
Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...

FAMILY GAMES: Spy Club

Όταν σκέφτομαι παιδική λογοτεχνία το πρώτο πράγμα που μου περνάει από το μυαλό είναι τις υπέροχες ώρες που είχα περάσει διαβάζοντας τους “Πέντε Φίλους” και τους “Μυστικούς Επτά”. Μικροί φίλοι λοιπόν προσπαθούν να λύσουν κάθε λογής μυστήρια και να βρουν τις λεπτομέρειες του εγκλήματος.

Αυτό ακριβώς υπόσχεται να παραδώσει το Spy Club και σε ένα αρκετά μεγάλο βαθμό το καταφέρνει περίτρανα. Το βασικό παιχνίδι παίζεται σε μια σειρά από γύρους μέχρι κάποια από τις συνθήκες τέλους να εκπληρωθεί.

Στην σειρά του ένας παίκτης θα εκπληρώσει τα παρακάτω τρία στάδια: Πρώτον θα χρησιμοποιήσει τις ενέργειες του. Στο παιχνίδι υπάρχουν τέσσερις δυνατές ενέργειες και κάθε παίκτης μπορεί να επιβλέψει τρεις από τις τέσσερις δυνατές να κάνει στο γύρο του, ακόμα και την ίδια ενέργεια παραπάνω από μια φορά. Οι δυνατές επιλογές είναι οι ακόλουθες:

Α) Να διερευνήσει (investigate). Γυρίσει οποιαδήποτε κάρτα στοιχείου (clue card) μια, μια κάθε φορά από την πίσω μεριά της κάρτας και της αλλάζει όψη. (όλες οι κάρτες αυτές στο παιχνίδι είναι διπλής όψεως). Μετά από κάθε γύρισμα ο παίκτης αποφασίζει αν θέλει να συνεχίσει να γυρίζει κάρτες ή όχι.

Β) Να εστιάσει αλλού την προσοχή του (shift focus). Εδώ ο παίκτης μετακινεί τον δείκτη μεγεθυντικού φακού που είχε κάτω από μια από τις κάρτες που έχει μπροστά του στο τραπέζι σε μια άλλη. Κατόπιν κερδίζει ένα δείκτη ιδέας (idea token) για κάθε κάρτα ίδιου χρώματος με την νέα εστιασμένη κάρτα (συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας).

Γ) Επιβεβαίωση στοιχείου (confirm). Εδώ ο παίκτης μετακινεί κάρτα από την περιοχή του στο κεντρικό ταμπλό για να το κλειδώσει (η ενέργεια είναι δωρεάν αν είναι η εστιασμένη κάρτα αλλιώς πληρώνει δείκτες ιδέας).

Δ) Να ψάξει για στοιχεία (scout). Ο παίκτης τραβάει μια κάρτα από τις εισερχόμενες και πληρώνει με δείκτες ιδέας ανάλογα με την θέση της στην ουρά.

Δεύτερον και μετά τις ενέργειες, ο παίκτης αναπληρώνει τις άδειες κάρτες από μπροστά του καθώς και από την κοινή ουρά με τα εισερχόμενα στοιχεία. Τρίτον κινεί τον δείκτη του ενόχου επάνω στο μονοπάτι διαφυγής στο κεντρικό ταμπλό. Ο παίκτης φανερώνει την πάνω κάρτα από την ειδική τράπουλα και την τοποθετεί στο κεντρικό ταμπλό ενώνοντας τα μονοπάτια δεξιά της προηγούμενης. Εάν η κάρτα που ανοίχθηκε δείχνει σύμβολο διαφυγής τότε προχωράμε τον δείκτη υπόπτου προς την έξοδο του Αν φτάσει στο τέλος της διαδρομής το παιχνίδι τελειώνει αυτόματα και οι νεαροί ντετέκτιβ χάνουν την παρτίδα. Η κάρτα επίσης δείχνει πόσες θέσεις θα κινηθεί η φιγούρα σε κυκλική ροή από κάρτα σε κάρτα από παίκτη σε παίκτη και πάνω από όποια κάρτα σταματήσει, ελέγχουμε το χρώμα και αυτού του τύπου το event πραγματοποιείται.

Οι παίκτες πρέπει να συνεργαστούν για να καταφέρουν να έχουν 5 κάρτες ίδιου χρώματος επάνω στο κεντρικό ταμπλό και να λύσουν έτσι ένα από τα στοιχεί της υπόθεσης (π.χ. για παράδειγμα τοποθεσία, ύποπτος κλπ). Όλα μαζί αν καταφέρουν να τα λύσουν όλα τα χρώματα οι παίκτες, απαρτίζουν συνολικά την υπόθεση που παίχτηκε. Αντίστοιχα οι παίκτες χάνουν αν ο δείκτης διαφυγής του υπόπτου φτάσει στο τέλος, οι δείκτες ιδέας σας τελειώσουν και δεν είναι αρκετοί για να αφαιρέσετε όσους πρέπει από το παιχνίδι, δεν έχετε άλλη κάρτα κίνησης υπόπτου να τραβήξετε γιατί η τράπουλα εξαντλήθηκε ή δεν έχετε αρκετές κάρτες στοιχείων για να αναπληρώσετε το χέρι όλων των παικτών.

Το παιχνίδι έρχεται με 2 campaign decksπου μπορείτε να τα παίξετε ξανά και ξανά και με αυτόν τον τρόπο πέραν από το βασικό προσφέρουν άπειρη φρεσκάδα και επαναπαιξιμότητα, δίνοντας ταυτόχρονα νέα και ενδιαφέροντα πράγματα που περιμένουν να τα ανακαλύψουμε. Μιας και οι κάρτες δεν καταστρέφονται όπως σε άλλα legacy παιχνίδια, εδώ περισσότερο μιλάμε για παιχνίδι mosaic που μπορείς να το παίξεις ξανά και ξανά σε campaign mode. Η παραγωγή του παιχνιδιού είναι εξαιρετική και όλα ταιριάζουν άρτια στο θέμα του. Οι κάρτες μεγάλες και πολύχρονες και οι λεπτομέρειες, όπως οι δείκτες μεγεθυντικού φακού και ιδεών προσθέτουν πολλά στο αισθητικό κομμάτι του παιχνιδιού.

Εύκολα μιλάμε για ένα από τα καλύτερα οικογενειακά παιχνίδια της χρονιάς και σίγουρα πρόκειται για παιχνίδι που αξίζει να βρίσκεται στις βιβλιοθήκες όλων. Μη ξεχνάτε όποτε τελειώνετε μια παρτίδα να αφηγείστε την ιστορία του εγκλήματος με τα στοιχεία που ανακαλύψατε.Tο Spy Club είναι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που δοκιμάσαμε φέτος, ελαφρύ, ωστόσο με επιλογές και ενδιαφέρον, δε θα κάψει το μυαλό σας, ωστόσο θα σας βάλει για καλά στην θέση του νεαρού ντετέκτιβ. Γεμάτο φρεσκάδα και έξυπνες ιδέες. Μην το προσπεράσετε χωρίς να το δοκιμάσετε γιατί κινδυνεύετε να χάσετε την πιο γλυκιά έκπληξη της χρονιάς…

Κάντε click παρακάτω στο εξώφυλλο του κουτιού του παιχνιδιού για να μεταβείτε στην σελίδα καταχώρησης με περισσότερες πληροφορίες, κριτική για το παιχνίδι και άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες:

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Έλια Κεφαλά

Η Έλια έχει σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων και international marketing. Όπως μας εκμυστηρεύεται το μυστικό για να χαλαρώσει κανείς από το απαιτητικό περιβάλλον της δουλειάς, είναι ένα παιχνίδι με τους φίλους της. Έχει αδυναμία στα οικογενειακά παιχνίδια με όμορφη εικονογράφηση και πάντα ένα παιχνίδι που δείχνει όμορφο στο μάτι την τραβάει περισσότερο, ανεξάρτητα από το επίπεδο δυσκολίας. Πιστεύει ότι τα καλά επιτραπέζια παιχνίδια, αρκεί να έχουν λίγους και απλούς κανόνες, ενώ ταυτόχρονα έχει πάντα ιδιαίτερη αγάπη για τα παιχνίδια που ξεκινάς και τα παίζεις χωρίς να ακούς ιδιαίτερα πολλούς κανόνες μιας και τους μαθαίνεις στην πορεία του παιχνιδιού...

Δείτε επίσης...

NEA: HUANG το νέο Tigris & Euphrates από την PHALANX

Ανακοίνωση νέου παιχνιδιού της PHALANX με τίτλο HUANG το οποίο είναι το παλιό  Tigris & Euphrates του …