Κεντρική / Board Games / WARGAMER’s CORNER: Τα τρία πιο δημοφιλή Block Wargames…

WARGAMER’s CORNER: Τα τρία πιο δημοφιλή Block Wargames…

Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...

Επιτρέψτε μου να γράψω δύο-τρία λόγια για την «Αγία Τριάδα» των εισαγωγικών block wargames στο BGG. Μιλώ φυσικά για τα Sekigahara, Julius Caesar και Hammer of the Scots. Παιχνίδια που με μία πρόχειρη αναζήτηση είτε στο BGG, είτε στο google, είναι σχεδόν πάντα μέσα σε όλες τις προτάσεις για εισαγωγικά και καλά block wargames.

Η εμπειρία μου, τη στιγμή που γράφεται το παρόν, είναι από τις πρώτες παρτίδες που έπαιξα, τρεις για το Sekigahara και δύο για τα υπόλοιπα, αλλά πιστεύω θα βοηθήσει όσους «ψάχνονται» στο συγκεκριμένο είδος, ως ένα συγκεντρωτικό δημοσίευμα.

Κάντε click παραπάνω στο εξώφυλλο του κουτιού του παιχνιδιού για να μεταβείτε στην σελίδα καταχώρησης με περισσότερες πληροφορίες, κριτική για το παιχνίδι και άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες…

Sekigahara: The Unification of Japan
Η μάχη της Sekigahara στις 21 Οκτωβρίου 1600 ήταν κομβικό σημείο για την ένωση της Ιαπωνίας και για ειρήνη πάνω από 250 χρόνια, με την τελική επικράτηση του Tokugawa και την δημιουργία του Shogunate με το όνομα της οικογένειάς του.

Εξαιρετικό το επιτραπέζιο, με κανόνες που τους διδάσκεις σε 15 λεπτά, αλλά με βάθος στο παιχνίδι. Πανέμορφα τεράστια blocks σε χρυσό και μαύρο χρώμα για τις δύο παρατάξεις (από 48 για τον καθένα), 55 κάρτες για κάθε παράταξη για την ενεργοποίηση των στρατευμάτων και τις μάχες και ένας ποιοτικός χάρτης με κίνηση μεταξύ σημείων (point to point movement), είναι τα κύρια “highlights” του παιχνιδιού. Στρατηγική, αλλά κι αρκετή μπλόφα, σε ένα εκ των πιο απλών wargames το οποίο δε βρίσκεται τυχαία στις πρώτες θέσεις στο Board Game Geek. Στην πρώτη παρτίδα που παίξαμε είχαμε ανατροπή του ιστορικού αποτελέσματος με την επικράτηση του Ishida Mitsunari και του τότε 7χρονου νόμιμου διαδόχου, έναντι του Tokugawa Ieyasu. Από τότε παίξαμε άλλες δύο παρτίδες, με μία νίκη για κάθε παράταξη.

Κάθε παίκτης έχει μία φάση κίνησης στη σειρά του και μετά γίνονται οι μάχες, αν προκύψουν. Στις μάχες οι αντίπαλοι τάσσουν τα blocks τους εναλλάξ μέχρι να υπάρχει πλεονέκτημα κάποιου, αλλά για να μπει ένα block στη μάχη χρειάζεται να παιχθεί η αντίστοιχη κάρτα της φατρίας του (πλην των block στρατηγών στην αρχή της μάχης). Δε θα αναλύσω περισσότερα, καθώς ο σκοπός εδώ είναι μία πρώτη εικόνα/εντύπωση, αλλά το πιο διαφορετικό στοιχείο του, σε σχέση με το πλήθος των block wargames που κυκλοφορούν, είναι πως δεν έχουμε step losses με περιστροφή τους, αλλά λόγω των πόντων που μετριούνται μεταξύ των εμπλεκομένων, να χαθούν τα block που έχουν παιχθεί (μερικές φορές χάνονται και κάποια που δεν πρόλαβαν να μπουν, αν είναι αιματηρή η μάχη) και να βγουν εκτός παιχνιδιού.

Με τις κάρτες φατριών, τα στοιχεία μπλόφας και τις κάρτες αμφισβήτησης της πίστης, το παιχνίδι θεωρώ πιάνει τον παλμό της ιστορικής αυτής περιόδου, με τις πολλές αλλαγές στρατοπέδων μεταξύ των εμπλεκομένων. Σε πολλές περιπτώσεις μου θυμίζει έντονα τα εξαιρετικά Friedrich και Maria, μόνο που αυτό είναι αποκλειστικά για δύο παίκτες. Αν σας αρέσει το Sekigahara, είναι αρκετά πιθανό να σας αρέσουν κι αυτά ή αντίστροφα. Οι επτά εβδομάδες που κράτησε η όλη σύγκρουση εδώ γίνεται με την μορφή γύρων, δύο για κάθε εβδομάδα. Απόλυτα ισορροπημένο κατά τη γνώμη μου, συνήθως η διάρκειά του, για ισοδύναμους περίπου παίκτες, είναι 2μιση με τρεις ώρες. Όποιος θέλει ένα εξαιρετικό διπλό παιχνίδι που μπορεί να παίξει σχεδόν με οποιονδήποτε, αξίζει να το δει. Για την τιμή που πωλείται, συνήθως είναι “value for money”! Πόσες παιχνιδάρες έχει στο βιογραφικό της τελικά αυτή η GMT; Βαθμολογία: 8

Κάντε click παραπάνω στο εξώφυλλο του κουτιού του παιχνιδιού για να μεταβείτε στην σελίδα καταχώρησης με περισσότερες πληροφορίες, κριτική για το παιχνίδι και άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες…

Julius Caesar
Πρώτη παρτίδα από το Julius Caesar της Columbia Games που πραγματεύεται τον πιο γνωστό εμφύλιο πόλεμο της Ρώμης στα 49 έως 45 π.Χ., ο οποίος στην ουσία τελείωσε όχι με τη νίκη του Ιούλιου Καίσαρα επί του Πομπήιου, αλλά αργότερα, στον «2ο γύρο» μεταξύ Οκταβιανού και Μάρκου Αντώνιου. Αλλά αυτό είναι απλά η ιστορία, εδώ ο ένας παίκτης αναλαμβάνει τη μεριά του Καίσαρος κι ο άλλος του Πομπήιου στο ποιος θα επικρατήσει.

Πολύ ωραίο παιχνίδι, block wargame με στοιχεία CDG για τις διάφορες ενέργειες (Card Driven Game), ζάρια για την επίλυση των μαχών, step losses για τις απώλειες των μονάδων με περιστροφή στα block ως είθισται και κίνηση μεταξύ σημείων (point to point movement) στον χάρτη. Πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, παρά την απλότητα στους κανόνες του παιχνιδιού.

Οι περιορισμοί στην κίνηση των στρατευμάτων με τις μεγάλες οδούς να επιτρέπουν έως 4 block, ενώ οι μικρότεροι δρόμοι έως 2. Μεγάλες μονάδες όπως οι Λεγεώνες, το Ιππικό ή οι Ελέφαντες του Πομπήιου στρατολογούνται σε συγκεκριμένες πόλεις, ενώ οι υπόλοιπες δημιουργούνται πιο εύκολα. Ακόμα ένα ενδιαφέρον στοιχείο του παιχνιδιού είναι τα blocks πλοίων, οι ναυτικές μετακινήσεις μονάδων και οι ναυμαχίες.

Σε κάθε γύρο μοιράζονται 6 κάρτες και ξεσκαρτάρεται μία από τους παίκτες. Στο παιχνίδι υπάρχουν 27 κάρτες συνολικά, οι 20 κάρτες με τους αριθμούς χρησιμοποιούνται για την ενεργοποίηση των μονάδων και για ενισχύσεις, ενώ οι 7 κάρτες γεγονότων αλλάζουν πολλά στο παιχνίδι όταν παιχθούν (προδοσία μονάδος, μετακίνηση περισσότερων στρατευμάτων, συν μία πόλη στην κίνηση κτλ.). Μια μικρή γκρίνια θα ήταν το υψηλό σχετικά κόστος του παιχνιδιού και ο χάρτης που είναι από χαρτόνι. Λειτουργικός, ωραίος, αλλά σε κάνει να θες έναν πιο ανθεκτικό. Πάντως, στρώνει πολύ εύκολα στο τραπέζι!

Ακόμα κι η πρώτη μας παρτίδα, δεν κράτησε πάνω από μιάμιση ώρα και είχαμε νίκη του Καίσαρα λόγω κατοχής περισσότερων πόλεων (είχε «φάει» και τον Πομπήιο, οπότε ένας πόντος ακόμα) στο τέλος. Νικητής είναι εκείνος που έχει ξεπεράσει τους δέκα πόντους μόλις τελειώσει ένας χρόνος ή οποίος έχει τους περισσότερους πόντους στο τέλος των 5 χρόνων. Ακόμα μία παρτίδα παίχθηκε μετά από λίγες ημέρες, με νίκη του Πομπήιου στο τέλος, πάλι λόγω πόντων.

Πολύ καλές οι πρώτες εντυπώσεις, από τα απλά wargames που αξίζουν, πιο εύκολο πιστεύω από το Sekigahara να το μάθει και να το παίξει κανείς και διαφορετικό ώστε να μπορούν άνετα να είναι και τα δύο σε μια συλλογή. Το βρήκα πιο διασκεδαστικό, ενώ το Sekigahara είναι πιο τακτικό, με περισσότερη μπλόφα και σαφώς κρατάει περισσότερη ώρα. Το παιχνίδι έχει πάρει τα καλύτερα στοιχεία από τον «μπαμπά» του Hammer of the Scots, τα εξέλιξε, τα απλοποίησε, μείωσε τον χρόνο παιχνιδιού στο μισό κι έδωσε ένα νέο διαμαντάκι στον χώρο!

Στο ίδιο ύφος, είναι το Crusader Rex της Columbia, με θέμα την 3η σταυροφορία, που μοιάζει στη 2η έκδοση που κυκλοφορεί, ως ένα πιο δύσκολο JC. Υπάρχουν κάποια παράπονα για την ισορροπία των δύο δυνάμεων (Σταυροφόροι και Άραβες), αλλά πολλές φορές στα ασύμμετρα παιχνίδια ακούγονται αυτά. Βαθμολογία: 8

Κάντε click παραπάνω στο εξώφυλλο του κουτιού του παιχνιδιού για να μεταβείτε στην σελίδα καταχώρησης με περισσότερες πληροφορίες, κριτική για το παιχνίδι και άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες…

Hammer of the Scots
Παίχθηκε η πρώτη παρτίδα Hammer of the Scots, ακόμα ένα block wargame της Columbia, με θέμα τον πρώτο πόλεμο της σκωτσέζικης ανεξαρτησίας (πιθανόν να έχετε δει την ταινία όπου ο Mel Gibson υποδύεται τον Σκοτσέζο ήρωα William Wallace, η οποία βέβαια δεν έχει τόσο ιστορική βάση κι αυτοσχεδιάζει πολλά «αλά Hollywood», αλλά δε θα το εξετάσουμε εδώ…).

Εδώ εξετάζει τα χρόνια από το 1297 (η εισβολή των Άγγλων ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο) έως το 1314 που έχουμε την μάχη του Bannockburn (σκωτσέζικη νίκη και υπογραφή συνθήκης για την ανεξαρτησία με αυτονομία και ηγεμόνα τον Robert the Bruce). Αντί να παίξει κάποιος όλο το χρονικό διάστημα της σύγκρουσης, το παιχνίδι έχει δύο σενάρια που κόβουν το παιχνίδι στη μέση. Προσωπικότητες όπως ο William Wallace κι ο Άγγλος βασιλιάς Εδουάρδος Α’ (όπως κι ο διάδοχός του) υπάρχουν, όπως υπάρχουν και υποθετικά σενάρια με γαλλική βοήθεια αλλά και ανακήρυξη Σκωτσέζου βασιλιά υπό προϋποθέσεις. Φυσικά το παιχνίδι δεν είναι πραγματική εξομοίωση, αλλά καταφέρνει να μεταδώσει το θέμα αρκετά καλά.

Οι μηχανισμοί του παιχνιδιού είναι κίνηση μέσω περιοχών, με δύο διαφορετικούς περιορισμούς ως προς τον αριθμό των blocks που περνούν, οι μάχες με τα block έχουν συγκεκριμένη σειρά, όπως έχει δημιουργήσει το σύστημα η Columbia κι όλα αυτά με 25 κάρτες σαν Card Driven Game (CDG), με τις 20 να είναι κάρτες κίνησης από το 1 έως το 3 και 5 κάρτες με γεγονότα. Το παιχνίδι έχει πολύ «μπρος-πίσω», με τους ευγενείς και τις περιοχές να αλλάζουν στρατόπεδα τακτικά. Οι Άγγλοι μοιάζουν πιο ισχυροί αλλά τελικά δεν είναι, καθώς μόλις παιχτούν οι 5 κάρτες κάθε γύρου και τελειώσει ο χρόνος έχουμε τη φάση του Χειμώνα, όπου οι ευγενείς επιστρέφουν στην περιοχή τους (εδώ γίνεται «πανηγύρι») και το μεγαλύτερο κομμάτι του αγγλικού στρατού πάει σπίτι του! Το μόνο πλεονέκτημα που έχουν εδώ οι Άγγλοι είναι ο Εδουάρδος ο Α’ (που είναι η καλύτερη μονάδα του παιχνιδιού) που μπορεί να μείνει ένα χρόνο στη Σκωτία με τις μονάδες του. Βέβαια αυτό ίσως αποβεί δίκοπο μαχαίρι καθώς οι Άγγλοι δεν λαμβάνουν ενισχύσεις για τον επόμενο χρόνο…

Δε μπορώ να περιγράψω αναλυτικά τι γίνεται, όμως όπως έγραψα παραπάνω, βγάζει αρκετά το θέμα του μεσαιωνικού πολέμου. Πολλές τακτικές υποχωρήσεις, όταν δε μας παίρνει να κάνουμε μάχη, αλλαγές στρατοπέδων κάθε τρεις και λίγο και φυσικά η φάση του Χειμώνα, που στην ουσία αυτό συνέβαινε και στην πραγματικότητα, με τις φυλές να επιστρέφουν πίσω στην έδρα τους. Μικρό αρνητικό η υψηλή τιμή του και ο χαρτονένιος χάρτης, που όμως είναι όμορφος (μιλώ για την 3η έκδοση) και κάθεται πολύ ωραία στο τραπέζι.

Από τα τρία πιο γνωστά block wargames (Sekigahara και Julius Caesar τα άλλα δύο) ίσως είναι λίγο πιο δύσκολο σε κανόνες κι εξαιρέσεις, αλλά όχι τόσο ώστε να θεωρείται άλμα. Προηγείται χρονολογικά, καθώς εκδόθηκε το 2002 και τα δύο μεταγενέστερα είναι πιο εξελιγμένα και καλογυαλισμένα, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως πρόκειται για ένα αξιόλογο παιχνίδι. Πιστεύω σε πολλούς μπορεί να αρέσει περισσότερο από τα άλλα δύο που ανέφερα, όμως να έχετε υπόψιν σας ότι κρατάει αρκετή ώρα. Αν τραβήξει όλο τον δρόμο υπολογίστε περίπου 3+ ώρες.

Στην πρώτη παρτίδα είχαμε σκωτσέζικη ανεξαρτησία, καθώς στο τέλος του παιχνιδιού οι Σκωτσέζοι είχαν περισσότερους ευγενείς με το μέρος τους. Παραλίγο σε μια μάχη να έχουμε αγγλική νίκη, καθώς η Άγγλοι πήγαν να «κλέψουν» τη νίκη σε μια μάχη, όταν σκότωσαν τον William Wallace κι ήταν ένα βήμα πριν «φάνε» και τον ανακηρυγμένο Σκωτσέζο βασιλιά. Αυτόν προσπάθησαν να τον πετύχουν πολλές φορές, μιας κι είναι αυτόματο σημείο νίκης. Το ίδιο συμβαίνει επίσης αν σκοτωθεί ο Αγγλος βασιλιάς μετά το 1306, ο Εδουάρδος ο Β’. Στην δεύτερη παρτίδα που είχαμε όμως ο Εδουάρδος ο Α’ έδειξε γιατί ήταν γνωστός ως “Hammer of the Scots”, αφού μέσα σε δύο χρόνια εκστρατείας (αφού ξεχειμώνιασε στη Σκωτία) τσάκισε παντελώς τους Σκωτσέζους το 1302!

Ακόμα ένα παιδί του HotS είναι το Richard III της Columbia, με θέμα τον πόλεμο των Ρόδων. Παίζει πολύ πιο σύντομα, αλλά έχουν ακουστεί πολλές γκρίνιες για το ότι είναι πιο πολύ υπέρ των York που έχουν την αποστολή να εισβάλλουν με τις δυνάμεις τους στην Αγγλία στην αρχή, ενώ οι Lancaster βρίσκονται διασκορπισμένοι παντού στον χάρτη… Σε πολλά ασύμμετρα παιχνίδια είναι «βασικό συστατικό» τα παράπονα των παικτών για μία παράταξη είτε θετικά, είτε αρνητικά! Βαθμολογία: 8

ΣΚΕΨΕΙΣ-ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΓΝΩΜΗ
Κλείνοντας να πω ότι ευχαριστήθηκα και τα τρία παιχνίδια εξίσου. Πιστεύω είναι καθαρά θέμα προτιμήσεων των παικτών ποιο θα προτιμήσουν περισσότερο. Πολύ εύκολοι κανόνες που μαθαίνονται σε λίγα λεπτά και τρομερή επαναληψιμότητα. Το βάθος τους κρύβεται στις διαφορετικές τακτικές που θα ακολουθήσουν οι παίκτες κάθε φορά. Προσωπικά θα συνιστούσα και τα τρία ως πολύ καλά παιχνίδια. Είναι μάλιστα από εκείνα τα ασύμμετρα παιχνίδια που ακούγονται τα λιγότερα παράπονα για την ισορροπία τους και στο συγκεκριμένο είδος αυτό είναι το μεγάλο θετικό κομμάτι. Ένα όμως είναι τελικά σίγουρο! Δεν είναι τυχαία, αυτή τη στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο, η θέση τους ως 7ο (Sekigahara), 40ο (Julius Caesar) και 43ο (Hammer of the Scots) στα wargames! Παιχνίδια που θα ευχαριστηθούν όλοι ανεξαρτήτως εμπειρίας!

Αν μου έβαζε κάποιος το μαχαίρι στο λαιμό να διαλέξω, θα ήμουν μεταξύ Julius Caesar και Sekigahara. Tο JC είναι πιο απλό και γρήγορο, το πιο διασκεδαστικό κατά τη γνώμη μου από τα τρία. Είναι αυτό που θα πεις αμέσως μετά το τέλος της παρτίδας «Πάμε άλλο ένα;». Το “Seki” είναι πιο σοβαρό, πιο τακτικό, αλλά και το πιο στατικό των τριών. Στατικό δεν το λέω ως κακό, η μετακίνηση είναι πιο δύσκολη και ξέρεις τι να περιμένεις. Είναι αυτό που μπορείς να σχεδιάσεις πιο μακροπρόθεσμα την στρατηγική σου, χωρίς να σου την πέσουν στα μετόπισθεν ξαφνικά ή να γίνει ένα γεγονός που θ’ αλλάξει τα πάντα! Στο Hots έχουμε τόσο χάος, που κάτι φορές «χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα» και συνήθως έχει τις μάχες με τα λιγότερα blocks με πολλές τακτικές υποχωρήσεις. Θα έλεγα πως είναι το πιο απρόβλεπτο από τα τρία. Μπορεί τη μία χρονιά να κερδίζεις και την άλλη να είσαι στο χείλος της καταστροφής! Αν θα πρότεινα μία αλλαγή στο HotS είναι στις κάρτες ως house rule, αν κάποιος παίκτης έχει 3 γεγονότα ή τρεις άσσους να μπορεί να ξανατραβήξει ή να τραβούν και οι δύο παίκτες 6 κάρτες και να ξεσκαρτάρουν την μία όπως στο JC. Φυσικά αν κάποιος και στα δύο αυτά παιχνίδια είναι τόσο άτυχος να έχει πχ. 3-4 γεγονότα ή μόνο άσσους στις 6 κάρτες που τράβηξε, το σωστό είναι να ξεσκαρτάρει το χέρι του, αν θέλουμε να έχουμε μια δίκαιη παρτίδα. Όλα διαφορετικά μεταξύ τους, όπως και τα άλλα δύο πνευματικά παιδιά του HotS, Crusader Rex και Richard III. Διαλέξτε ότι σας κάνει «κλικ»!

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Παναγιώτης Ζώης

Ο Παναγιώτης λατρεύει το Σκάκι (Βασιλιάς στις προτιμήσεις του) ωστόσο τα χόμπι του ποικίλουν! Εκτός από τα επιτραπέζια του αρέσει να βλέπει anime, να ακούει μουσική (κυρίως Rock & Metal). Παράλληλα του αρέσει να βλέπει ταινίες και κάποιες επιλεγμένες σειρές (πχ. Game of Thrones, Deadwood, Band of Brothers). Αγαπημένο χρώμα του, το κίτρινο (στο Catan αναγκαστικά πορτοκαλί... ) και ακολουθούν μαύρο και μπλε αλλιώς γκρινιάζει άμα δεν του δίνουν ένα από αυτά!!!

Δείτε επίσης...

NEA: HUANG το νέο Tigris & Euphrates από την PHALANX

Ανακοίνωση νέου παιχνιδιού της PHALANX με τίτλο HUANG το οποίο είναι το παλιό  Tigris & Euphrates του …