Κεντρική / Board Games / SOLO GAMER: Great Western Trail

SOLO GAMER: Great Western Trail

Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...

Τι πιο ωραίο δώρο από ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, που θα μαζέψει εσάς, την οικογένεια σας και τους φίλους σας γύρω από ένα τραπέζι και θα περάσετε ευχάριστες και διασκεδαστικές ώρες! Αν και σε αυτό το τεύχος έπρεπε να γράψω για το mage knight: the lost legion, όπως σας είχα πει στο προηγούμενο τεύχος, θα κάνω μια μικρή ζαβολιά και θα σας παρουσιάσω ένα παιχνίδι που δεν είναι σόλο αλλά χάρη στην φοβερή παγκόσμια κοινότητα και τους φαν του εν λόγω τίτλου, δημιουργήθηκε μια εξαιρετική σόλο βαριάντα που παίζει τέλεια και είναι σαν να παίζετε με κάποιον άλλο παίκτη.

Δεν σας κρύβω ότι ενθουσιάστηκα όταν το δοκίμασα παρόλο που δεν είμαι καθόλου fan των eurogames που παίζουν σόλο.

Μιλάω φυσικά για το great western trail του Alexander Pfister! Το παιχνίδι είναι κατά την προσωπική μου άποψη εξαιρετικό για κάθε αριθμό παικτών, από έναν! πλέον, μέχρι 4. Εμείς θα μιλήσουμε φυσικά για το σόλο του. Πάμε όμως να τα πάρουμε από την αρχή, να δούμε το θέμα και το βασικό gameplay του και θα μπούμε σιγά σιγά και στην σόλο εκδοχή του.

Το κυρίως θέμα του παιχνιδιού είναι ότι είμαστε cowboys, γελαδάρηδες ελληνιστή, στην άγρια δύση και πρέπει να μεταφέρουμε ένα κοπάδι από γελάδια στο Cansas City και από εκεί με τραίνο στις διάφορες πολιτείες, όσο πιο μακριά γίνεται κάθε φορά ώστε να σκοράρουμε πόντους φυσικά. Οι πόντοι στο παιχνίδι δεν έρχονται μόνο από εκεί αλλά από διάφορες ενέργειες όπως το χτίσιμο δικών μας πλακιδίων, την απόκτηση hazard tiles με τυπωμένους πόντους επάνω, την ολοκλήρωση συμβολαίων και την αναβάθμιση σταθμών.

Κάθε παίκτης ξεκινάει με το προσωπικό του ταμπλό και ένα αρχικό deck 14 καρτών που αναπαριστά αγελάδες σε 4 διαφορετικά χρώματα και αξίες 1 και 2. Στην διάρκεια της παρτίδας προσπαθούμε να αγοράσουμε και να προσθέσουμε στο αρχικό μας deck , αγελάδες μεγαλύτερης αξίας (μέχρι 5 φτάνουν οι αξίες, σε 5 ακόμα χρώματα επιπλέον των βασικών που ξεκινάμε)  που μας δίνουν περισσότερους πόντους νίκης στο τέλος αλλά και ανεβάζουν τα χρήματα που κερδίζουμε σε κάθε παράδοση που κάνουμε. Τα λεφτά είναι σημαντικά στο παιχνίδι γιατί αυτά μας επιτρέπουν κυρίως να προσλαμβάνουμε προσωπικό και να αγοράζουμε αγελάδες όπως είπαμε, μεταξύ άλλων.

Ξεκινώντας κάθε παίκτης έχει το προσωπικό του ταμπλό που τοποθετεί όσους προσλαμβάνει, βασικές πληροφορίες όπως πόσο κινείται, τι χέρι καρτών μπορεί να έχει, τι ενέργειες μπορεί να κάνει αλλά και ποιες βοηθητικές ενέργειες μπορεί να κάνει. Ξεκινάνε όλοι οι παίκτες με δύο διαθέσιμες και τις υπόλοιπες πρέπει να τις ξεκλειδώσουν. Επίσης έχει 10 πλακίδια που μπορεί να “χτίσει” μέσα στο κεντρικό ταμπλό που είναι ίδια για όλους τους παίκτες κ μας δίνουν καλύτερες ενέργειες αλλά και πόντους στο τέλος.

Το προσωπικό που προσλαμβάνουμε ανήκει σε τρεις κατηγορίες. Cowboys, χτίστες και εργοδηγούς τραίνων. Αυτοί εκτός από πόντους νίκης που μπορεί να μας δώσουν στο τέλος της παρτίδας, μας βοηθάνε στο να «ψωνίσουμε» γελάδια από το cattle market, να χτίσουμε δικά μας πλακίδια και να προχωρήσουμε το δικό μας τραίνο στο train truck ώστε και να μην χρειάζεται να πληρώνουμε για να παραδώσουμε το κοπάδι μας μακριά αλλά και να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε σταθμούς που περνάμε που μας δίνουν κάποια bonus.

Το βασικό gameplay του παιχνιδιού συνοψίζεται στα εξής: Προχωράμε μέχρι τόσες θέσεις όσες μας επιτρέπεται ή και λιγότερες αλλά τουλάχιστον μία και εκεί που σταματάμε αν το πλακίδιο είναι δικό μας ή κοινό, μπορούμε να κάνουμε τις ενέργειες που απεικονίζει. Αν είναι άλλου παίκτη ή hazard tile ή tippie tile, κάνουμε μια βοηθητική ενέργεια που έχουμε διαθέσιμη. Η κατεύθυνση μας έχει πάντα μία μόνο φορά και όταν φτάσουμε όπως είπαμε στο Kansas City ψηλά στο ταμπλό, κάνουμε μια σειρά ενεργειών, καθορίζουμε πόσο «ακριβό» είναι το κοπάδι μας και παίρνουμε τα ανάλογα χρήματα και τέλος βγάζουμε ένα δισκάκι από το προσωπικό μας ταμπλό, ξεκλειδώνοντας έτσι διάφορες ενέργειες που είπαμε παραπάνω, και το τοποθετούμε σε μια πολιτεία που φτάνουμε και δεν έχουμε ξαναπαραδώσει.

Για να παίξουμε το παιχνίδι τώρα σόλο, πρέπει να τυπώσουμε ένα ωραίο μικρό deck καρτών, που τα αρχεία του μπορούμε να τα βρούμε στην επίσημη σελίδα του παιχνιδιού στο boardgamegeek. Αυτό είναι το deck ενός automa που το μόνο που χρειαζόμαστε είναι στην σειρά του να ανοίγουμε την κάρτα από το deck και να κάνουμε αυτό που λέει, που το σημαντικό είναι ότι γίνεται μέσα σε 1-2 λεπτά! Στην ουσία προχωράει τον cowboy του και ανάλογα την ειδικότητα που έχει κάνει ή όχι κάποιες ενέργειες. Ξεκινώντας απλά τραβάμε στην τύχη έναν εργάτη από το pool και σε αυτό ειδικεύεται ο αντίπαλος μας. Και όταν φτάνει στο Kansas City επίσης κάνει τις παραδόσεις του. Δεν διαχειρίζεται deck καρτών ούτε και χρήματα. Πραγματικά τόσο απλό!! Έχει τέσσερα επίπεδα δυσκολίας και μια παρτίδα δεν κρατάει πάνω από μια με μιάμιση ώρα. Το σημαντικό εδώ είναι ότι είναι φτιαγμένο έτσι το deck του automa που είναι σαν να παίζεις με έναν πολύ δυνατό αντίπαλο ακόμα και στο εύκολο επίπεδο και δεν σου τρώει καθόλου ώρα από το δικό σου παίξιμο.

Εν κατακλείδι μιλάμε όπως είπα και στην αρχή, για ένα εξαιρετικό παιχνίδι με πληθώρα επιλογών και πολλές στρατηγικές για την νίκη που παίζει πολύ καλά με κάθε αριθμό ατόμων και τώρα πια με αυτή την εξαιρετική σόλο εκδοχή, θα μπορείτε να το ευχαριστηθείτε ακόμα και μόνοι σας! Εύχομαι σε όλους καλές παρτίδες!!!

Σε κάθε περίπτωση, μην αμελήσετε να του ρίξετε μια ματιά και στο how to play βίντεο μας παρακάτω:

Κάντε click παρακάτω στο εξώφυλλο του κουτιού του παιχνιδιού για να μεταβείτε στην σελίδα καταχώρησης με περισσότερες πληροφορίες, κριτική για το παιχνίδι και άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες:

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Δημήτρης Καραθανάσης

Ο Δημήτρης από μικρός γοητευόταν από το επιτραπέζιο παιχνίδι (ιδιαίτερα το σκάκι, που είναι και η μεγάλη του αγάπη). Όταν το 2011 ανακάλυψε ότι υπάρχουν και άλλα παιχνίδια εκτός από τα κλασσικά (Monopoly, Cluedo etc) ένιωσε σαν μικρό παιδί που του ανοίχτηκε ένας καινούργιος φανταστικός κόσμος και όπως ήταν φυσικό έπεσε με τα μούτρα σε αναζήτηση νέων επιτραπέζιων. Του αρέσουν σχεδόν όλα τα είδη πλην των ameritrash, και μάλλον τείνει περισσότερο προς τα wargames και τα οικονομιικα παιχνιδια, κατηγορίες που τον ελκύουν αρκετά. Είναι πολύ χαρούμενος που μέσα από το Επιτραπαίζουμε βρήκε και άλλους ενδιαφέροντες ανθρώπους να μοιραστεί το πάθος του...

Δείτε επίσης...

TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume

⚡️ https://linktr.ee/epitrapaizoume 🎲 TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume ✏️ …