Κεντρική / Board Games / REVIEW: Embark

REVIEW: Embark

Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...
Παίξαμε Embark, διπλό. Το νέο παιχνίδι του Philip duBarry και της TMG, το οποίο έρχεται σε ένα αρκετά μικρό κουτί (φανταστείτε 2 Tiny Epic το ένα επάνω στο άλλο). Θεματικά το παιχνίδι βρίσκεται στο ίδιο Fantasy Universe με το Harbour και Harvest και αυτό γίνεται αμέσως αντιληπτό από τις ομοιότητες στην εικονογραφηση.
Καθώς νέα νησιά εμφανίζονται στον ορίζοντα οι παίκτες στέλνουν τους voyagers τους στα πλοία για να αποβιβαστούν στα διάφορα νησιά, και να προλάβουν θέσεις που θα αποφέρουν πόντους νίκης.
To παιχνίδι ανήκει στην κατηγορία medium/light προς light eurogame και βασίζεται έντονα στους μηχανισμούς Simultaneous Action Selection και Worker Placement. Ο σχεδιαστής μας έχει φέρει στο παρελθόν και άλλο ένα όμορφο παιχνίδι ταυτόχρονης επιλογής ενεργειών το Revolution.
To Embark διαρκεί 6 γύρους και στο τέλος κερδίζει ο παίκτης με τους περισσότερους πόντους νίκης. Κάθε γύρος αποτελείται από 4 φάσεις:
  1. Allocation Stage: εδώ οι παίκτες κρυφά πίσω από το screen τους αναθέτουν τους voyagers τους (5 κύβοι στο χρώμα τους συν όσοι βρίσκονται στο inn από περασμένους γύρους). Υπάρχουν θέσεις A, B, C, D κλπ που αντιστοιχούν στα καράβια/κάρτες που δένουν σε κάθε νησί. Κάθε νησί έχει 2 θέσεις στο κάτω μέρος στην παραλία για να δεχτεί 2 καράβια. Όταν όλοι οι παίκτες τελειώσουν τότε αφαιρούμε τα screen και παίρνουμε τα κυβάκια που προγραμματίσαμε για κάθε πλοίο και τα βάζουμε στο κάτω μέρος κάθε κάρτας πλοίου, έτσι ώστε να περιμένουν να επιβιβαστούν.
  2. Boarding Stage: εδώ όπως λέει και ο τίτλος έχουμε επιβίβαση. Ξεκινώντας από τον πρώτο παίκτη και προχωρώντας έναν παίκτη τη φορά επιλέγουμε ένα από τα κυβάκια που περιμένουν να επιβιβαστούν και το κλειδώνουμε σε μια θέση στο πλοίο στο οποίο προορίζεται. Δύο κουβέντες εδώ για τις κάρτες πλοίων. Κάθε κάρτα έχει διαφορετικό αριθμό θέσεων και οι θέσεις έχουν διαφορετικά jobs. Ανάλογα με την επιλογή προορίζουμε τον ταξιδιώτη μας να γίνει miner που σημαίνει θα τον στείλουμε στην αποβίβαση στο πάνω μέρος του νησιού για να συλλέγει ore, farmer για να τον στείλουμε στην μέση του νησιού να γίνει αγρότης και όταν μαζευτούν 4 να βάλουμε πάνω τους μια φάρμα που δίνει 15 πόντους, explorer όπου πηγαίνει στο κάτω μέρος του νησιού στην παραλία σε ένα track ο ένας μετά τον άλλο και να μας δίνουν ένα προς ένα πόντους σε κάθε γύρο συν αυξάνουν το συνολικό bonus για τους colonists στο τέλος του παιχνιδιού, captain ο οποίος μπορεί να δράσει σαν οποιοδήποτε από τους 3 παραπάνω ρόλους και τέλος warrior ο οποίος εκτοπίζει κάποιον άλλον κύβο από το νησί, τον στέλνει στην pub του ιδιοκτήτη του και παίρνει εκείνος τον ρόλο του.
  3. Landing Stage: εδώ ξεκινώντας από το καράβι Α και προχωρώντας B, C κλπ κάθε καράβι το οποίο έχει γεμίζει πλήρως αρχίζει να ξεφορτώνει στο αντίστοιχο νησί. Κάθε καράβι ξεφορτώνει από το εμπρός μέρος του προς το πίσω και οι voyagers (κυβάκια) πηγαίνουν στις αντίστοιχες θέσεις στο νησί για να τις εκτελέσουν.
  4. Island Stage: εδώ κάθε κύβος explorer που είναι στο exploration track κάτω σε νησί δίνει έναν πόντο στον ιδιοκτήτη του. Κάθε group 4 farmers παίρνει επάνω του ένα πλακίδιο φάρμας (15 πόντοι νίκης). Κάθε miner στο νησί βγάζει ένα ore token για τον ιδιοκτήτη του εφόσον έχει ακόμα να δώσει. Μετά από 6 γύρους οι παίκτες προσθέτουν στους πόντους που έχουν ήδη συγκεντρώσει τα unlocked island bonuses, τα mining bonuses ανάλογα με τον πόσα ore συγκεντρώσαμε και τέλος τα exploration bonuses όπου είναι majority για κάθε νησί πόσους colonists έχουμε (πλην explorers).
Από θέμα παράγωγης: compact κουτάκι γεμάτο περιεχόμενα, η εικονογραφηση αστεία και πρωτότυπη, τα screens των παικτών από σκληρό χαρτόνι, όμορφα και αρκετά vp tokens και τα κυβάκια απλά, αλλά δεδομένου της χρήσης τους και συνεχής μετακίνησης τους, οτιδήποτε άλλο θα ήταν λιγότερο λειτουργικό. Πολλές κάρτες πλοίων, μεγάλη ποικιλία, τα ταμπλό νησιών είναι διπλής όψης για ακόμη περισσότερη ποικιλία και επιπλέον αρκετοί χαρακτήρες με ειδικές ιδιότητες (κάθε παίκτης ξεκινάει το παιχνίδι με μια, δίνοντας ποικιλία). Φυλλάδιο οδηγιών ξεκάθαρο και κατανοητό και γενικά κανένα παράπονο από την παραγωγή.
Από θέμα παικτικής εμπειρίας: Απλό και ελαφρύ σε κερδίζει με τους εύκολους κανόνες και την γρήγορη ροή το Simultaneous Action Selection είναι dominant μηχανισμός και γίνεται σωστά κρατώντας το ενδιαφέρον μιας και κάνεις κάτι, μετά κάνει κάτι ο αντίπαλος και σύντομα είναι πάλι η σειρά σου. Αν και κρατάει μόλις 15 λεπτά ανά παίκτη που παίζει, σου δίνει μια πιο γεμάτη αίσθηση ότι κάνεις περισσότερα, χωρίς όμως έξτρα κανόνες και λεπτομέρειες. Ευπρόσδεκτο το γεγονός ότι παίζει μέχρι και 5 παίκτες και κάνει καλό scale up μιας και προσθέτουμε περισσότερα ταμπλό νησιών. Οι ιδιότητες που παίρνουμε είναι δυνατές και αν παίξουμε γύρω από αυτές θα βγούμε γενικά κερδισμένοι. Τέλος ενδιαφέρον το ότι δεν ξέρεις ποιος προηγείται στο σκορ πάρα μόνο στο τέλος όταν προσθέσεις όλα τα bonus.

ΣΤΑ ΘΕΤΙΚΑ:
+ Μικρό και φορητό κουτί, πάει εύκολα παντού
+ Εξαιρετικά εύκολο να μάθει κανείς όπως και να το εξηγήσει
+ Ωραία ροή και στρωτό gameplay
+ Όμορφο στο μάτι και ωραία παρουσία στο τραπέζι
+ Μεγάλη ποικιλία σε χαρακτήρες με ειδικές ιδιότητες

ΣΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ:
– Έχει αρκετά πράγματα να στήσεις, οργανώσεις στο τραπέζι
– Διάρκεια σε χρόνο

Συνοψίζοντας, θέλω να τονίσω ότι είναι παιχνίδι απλό, ελαφρώς διαφορετικό, σούπερ φορητό και όμορφο στο τραπέζι. Περάσαμε πολύ ευχάριστα παίζοντας Embark…

Unboxing Video για το παιχνίδι παρακάτω:

Κάντε click παρακάτω στο εξώφυλλο του κουτιού του παιχνιδιού για να μεταβείτε στην σελίδα καταχώρησης με περισσότερες πληροφορίες, κριτική για το παιχνίδι και άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες:

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Epitrapaizoume

” We don’t stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing” δηλαδή ” Δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή γερνάμε αλλά γερνάμε επειδή σταματάμε να παίζουμε” George Bernard Μας αρέσουν τα επιτραπέζια παιχνίδια και κυρίως μας αρέσει να διασκεδάζουμε παίζοντας ότι λογής παιχνίδι υπάρχει με καλούς φίλους και παρέα!!! Αυτή ήταν και θα είναι η κινητήρια δύναμη αυτής της σελίδας. Η φιλοσοφία του Επιτραπαίζουμε είναι ότι τα παιχνίδια μας φέρνουν περισσότερο κοντά... πήγαινε παίξε

Δείτε επίσης...

NEA: HUANG το νέο Tigris & Euphrates από την PHALANX

Ανακοίνωση νέου παιχνιδιού της PHALANX με τίτλο HUANG το οποίο είναι το παλιό  Tigris & Euphrates του …