Κεντρική / Board Games / REVIEW: Cascadia

REVIEW: Cascadia

Το Cascadia είναι ένα παιχνίδι τοποθέτησης πλακιδίων/puzzle και σχεδίασης μοτίβου που παρουσιάζει τους βιότοπους και την άγρια ​​ζωή του Βορειοδυτικού Ειρηνικού. Στο παιχνίδι, χτίζετε τη δική σας περιοχή εδάφους και την κατοικείτε με άγρια ​​ζωή.

Ξεκινάτε με τρία εξαγωνικά πλακίδια οικοτόπου (με πέντε τύπους βιότοπων στο παιχνίδι) και σε μια σειρά επιλέγετε ένα νέο πλακίδιο βιότοπου που συνδυάζεται με ένα δείκτη άγριας ζωής, στη συνέχεια τοποθετήστε αυτό το πλακίδιο δίπλα στα άλλα σας και τοποθετήστε το δείκτη άγριας ζωής στο κατάλληλο βιότοπο.

Κάθε πλακίδιο απεικονίζει 1-3 τύπους άγριας ζωής από τους πέντε τύπους του παιχνιδιού και μπορείτε να τοποθετήσετε το πολύ ένα πλακίδιο σε έναν βιότοπο. Κάθε στιγμή στο τραπέζι υπάρχουν ανοικτά τέσσερα πλακίδια, με κάθε πλακίδιο να συνδυάζεται τυχαία με ένα δείκτη άγριας ζωής, ένα ζωακι. Μέσα στο παιχνίδι πρέπει να αξιοποιήσετε στο έπακρο ό,τι είναι διαθέσιμο, εκτός αν έχετε ένα δείκτη φύσης (nature token) για να ξοδέψετε, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε οποίο ζευγάρι πλακίδιο και ζώο θέλετε και όχι κάποιο έτοιμο. Ιδανικά, μπορείτε να τοποθετήσετε πλακάκια βιοτόπων για να δημιουργήσετε αντίστοιχο έδαφος που μειώνει τον κατακερματισμό και δημιουργεί διαδρόμους άγριας ζωής, κυρίως επειδή σκοράρετε για τη μεγαλύτερη περιοχή κάθε τύπου οικοτόπου στο τέλος του παιχνιδιού, με ένα μπόνους εάν η ομάδα σας είναι μεγαλύτερη από αυτή κάθε άλλου παίκτη. Ταυτόχρονα, θέλετε να τοποθετήσετε μάρκες ζώων με βάση το πως σκοράρει το κάθε ένα. Αυτό που προσπαθούν οι παίκτες να κάνουν ένα να μπορέσουν να μεγιστοποιήσουν τον αριθμό των πόντων που κερδίζουν, με τους στόχους της άγριας ζωής να καθορίζονται τυχαία από μία από τις πεντες κάρτες βαθμολογίας για κάθε τύπο άγριας φύσης (μια για κάθε είδος). Ίσως τα γεράκια θέλουν να είναι ξεχωριστά από άλλα γεράκια, ενώ οι αλεπούδες θέλουν πολλά διαφορετικά ζώα να τα περιβάλλουν και οι αρκούδες θέλουν να είναι σε ζευγάρια.

Από Θέμα Ποιότητας Παραγωγης: 
Σε γενικές γραμμές όσοι έχουν παρεινπαιχνιδι της Alderac Entertainment Group (AEG) γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα παιχνίδια της είναι άκρως ποιοτικά. Εδώ λοιπόν το Cascadia ακολουθεί την πετυχημένη συνταγή. Ωραίο και ανθεκτικό κουτί με linen finish, mat εκτύπωση, σκληρό χαρτόνι και όμορφη εξώφυλλο. Μέσα στο κουτί βρίσκουμε τα εξάγωνα με τις περιοχές σε δάσος, βουνό, λίμνες κλπ 5 στο σύνολο τους, επίσης από ίδιο εξαιρετικό υλικό, και σκληρό cardboard. Οι δείκτες ζώων, ξύλινοι, σε διαφορετικά χρώματα ανά είδος και με έγχρωμη εκτύπωση σε κάθε ένα από αυτά, τα κάνει ευδιάκριτα και όμορφα στο τραπέζι, ειδικά επάνω στα πλακίδια περιοχών. Τέλος οι κάρτες σκοράρισματος έρχονται σε μεγάλο μέγεθος, με αρκετό μέρος της κάρτας να δείχνει το Art, ενώ και αυτές είναι υψηλής ποιότητας linen finish. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και το υφασμάτινο πουγκί που φιλοξενεί τους δείκτες ζώων για το drafting είναι πανέμορφο. Όλα εξαιρετικά από θέμα ποιότητας παραγωγής, όπως εξάλλου μας έχει μάθει η συγκεκριμένη εταιρεία.

Από Θέμα Παικτικης Εμπειρίας:
Το Cascadia καταφέρνει να μας κερδίσει μέσα από την απλότητα του. Εύκολα του αρμόζει το ρητο “Beauty Through Simplicity” μιας και τηρεί όλες τις προϋποθέσεις. Εξαιρετικά απλό, αν κάποιος θέλει ένα σύνθετο βαρύ παιχνίδι που κρατάει ώρα σίγουρα δεν θα του κάνει πάρα μόνον σαν filler ανάμεσα σε άλλα. Ωστόσο το παιχνίδι έχει εξαιρετική απλή ροή που μαζί με το τελικό σκοράρισμα κερδίζει τις εντυπώσεις. Κάτω στο τραπέζι υπάρχει ανοιγμενη μια τετράδα πάντα από πλακίδια, τα οποία είναι εξάγωνα που δείχνουν διαφορετικό terrain όπως δάση, βουνά, λίμνες κλπ δε αναμικτους συνδιασμους. Κάτω από αυτήν την τετράδα υπάρχουν 4 στρογγυλοί δείκτες ζώων όπως αρκούδες, σολομοί, ελάφια, αλεπούδες και γεράκια. Σχηματίζονται με αυτόν τον τρόπο 4 ζευγάρια όπου ζευγάρι σημαίνει 2 πλακίδιο terrain και ένας στρογγυλός, ξύλινος δείκτης ζώου. Πολύ απλά στο γύρο του ο παικτης θα πάρει ένα ζεύγος και θα το προσθέσει στο περιβάλλον της περιοχής που επεκτείνει προστα του. Μπορει κάνεις να βάλει τα terrain όπως θέλει, όχι απαραίτητα να ταιριαζουν σε είδος, αν και αυτό ανταμοιβεται στο τέλος. Ενώ ο δείκτης με το ζώο μπορώ να μπει οπουδήποτε, όχι απαραίτητα στο τελευταίο πλακίδιο, αρκεί να έχει επάνω σύμβολο που να ταιριάζει, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να ζήσει εκεί. Κάποια συγκεκριμένα πλακίδια, Keystone όταν ταιριάζει το ζώο με το σύμβολο δείχνουν και nature tokens με τα οποία παίρνεις σε μελλοντικό γύρο οποίο συνδυασμό θέλεις. Αυτό πράγματικα είναι όλο, ωστόσο η ομορφιά του παιχνιδιού έρχεται στο τελικοί σκοράρισμα, όπου κανείς παορνει πόντους από τις 5 μοναδικές στην παρτίδα κάρτες που σκοράρει το κάθε είδος (σε μοτίβα επάνω στο χώρο) κατι το το οποίο γίνεις με πολύ έξυπνο τρόπο αλλά και ποικιλία, επιπλέον με έναν πόντο για καφέ πλακίδιο στην μεγαλύτερη περιοχή από το κάθε ένα από τα 5 είδη terrain στο περιβάλλον του παίκτη, από majorities για το ποιος έχει την μεγαλύτερη περιοχή στο κάθε είδος, από όλους τους παίκτες, και τέλος έναν πόντο για κάθε αχρησιμοποιητο nature token. Πολύ ωραίο σκοράρισμα και πολύ ενδιαφέρον μέχρι ξαι το τέλος, ενώ το παιχνίδι έχει και πολύ ωραίο Solo mode, με highest score.

Τελική Αποψη:
Το Cascadia έχει όλα τα στοιχεία εκείνα που συνήθως επιλέγουν οι κριτές σε ένα παιχνίδι Spiel des Jahres. Αυτό σημαίνει εύκολους κανόνες, γρήγορη εκμάθηση, όμορφο θέμα και παρουσία στο τραπέζι και γενικά προσιτο σε μεγάλος εύρος κόσμου και τύπους gamers, ανάμεσα τους και σε οικογένειες. Το παιχνίδι έχει όλες τις αρετές του Calico, άλλο ένα όμορφο abstract strategy game, ωστόσο δεν έχει το ίδιο γλυκό κάψιμο που έχει το τελευταίο. Αυτό είναι δεν είναι απαραίτητα κακό. Πρώτον γιατί το Cascadia είναι πιο ανοικτό παιχνίδι, με πιο γρήγορη ροή και που ξεδιπλώνει εύκολα και δεύτερον γιατί αν και θα αρεσει σε όποιον αγάπησε το Calico, παρόλο αυτά διαφοροποιειται παικτικα αρκετά έτσι ώστε να στέκει ανεξάρτητο και διαφορετικό. Οι φίλοι των παιχνιδιών τοποθέτησης πλακιδίων και αναγνώρισης μοτίβου θα το αγαπήσουν σίγουρα. Το παιχνίδι κερδίζει πολλούς πόντους από το γεγονός ότι οι κανόνες του είναι πανεύκολοι, ουσιαστικά κανείς το μόνο που έχει να κάνει στο γύρο του είναι να επιλέξει ένα ζεύγος (πλακίδιο βιότοπου και δείκτη ζώου) και να τα τοποθέτηση στο περιβάλλον που χτίζει μπροστα του. Αυτό ειανι όλο και όλο. Το βάθος όμως και η ομορφιά του παιχνιδιού έρχεται τόσο από το τελικό σκοράρισμα όσο και από την επαναπαιξιμοτητα που έχει το παιχνίδι. Το Cascadia μας κέρδισε με την απλότητα του, το καθαρό design του και το πολύ όμορφο σκοράρισμα, το οποίο διαφοροποιείται σε κάθε παρτίδα μιας και τυχαία επιλέγουμε διαφορετική κάρτα για το μοτίβο με το οποίο σκοράρει το κάθε ζώο. Εύκολη επιλογή για την συλλογή των περισσότερων από εμάς που θα δει αρκετές παρτίδες στο τραπέζι με μεγάλη επιτυχία…

ΣΤΑ ΘΕΤΙΚΑ:
+ Όμορφο art στα πλακίδια terrain
+ Πολύ καλό και σαν solo
+ Άπλό σε κανόνες – πανευκολο
+ Πολύ όμορφο τελικό σκοράρισμα
+ Έχει επαναπαιξιμοτητα
+ Εύκολη, γρήγορη εκμάθηση
+ Ποιοτική παραγωγη
+ Κρατάει λίγο

ΣΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ:
– Απουσία A.I. Automa Solo
– Θα θέλαμε διπλής εκτύπωση animal Tokens (εμπρός/πίσω)
– Χωρίς αλληλεπίδραση αναμεσα σε παίκτες

Unboxing & Impressions Video για το παιχνίδι παρακάτω:

How to Play Video για το παιχνίδι παρακάτω:

Live Playthrough για το παιχνίδι παρακάτω:

Κάντε click παρακάτω στο εξώφυλλο του κουτιού του παιχνιδιού για να μεταβείτε στην σελίδα καταχώρησης με περισσότερες πληροφορίες, κριτική για το παιχνίδι και άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες:

Σχετικά με Epitrapaizoume

” We don’t stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing” δηλαδή ” Δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή γερνάμε αλλά γερνάμε επειδή σταματάμε να παίζουμε” George Bernard Μας αρέσουν τα επιτραπέζια παιχνίδια και κυρίως μας αρέσει να διασκεδάζουμε παίζοντας ότι λογής παιχνίδι υπάρχει με καλούς φίλους και παρέα!!! Αυτή ήταν και θα είναι η κινητήρια δύναμη αυτής της σελίδας. Η φιλοσοφία του Επιτραπαίζουμε είναι ότι τα παιχνίδια μας φέρνουν περισσότερο κοντά... πήγαινε παίξε

Δείτε επίσης...

TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume

⚡️ https://linktr.ee/epitrapaizoume 🎲 TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume ✏️ …