Κεντρική / Board Games / ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: Power Grid The Card Game
Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: Power Grid The Card Game

Μία νέα πρόταση που έψαξε και σας προτείνει το Επιτραπαίζουμε, χαζεύοντας τα ράφια με τις νέες αφίξεις είναι το Power Grid The Card Game. Ναι καλά ακούσατε, μιλάμε για το καρτοπαίχνιδο του δημοφιλούς τίτλου Power Grid ένα τόσο δα μικρό κουτάκι. Για όσους δεν γνωρίζετε για τον μεγάλο αδερφό του card game μπορείτε να ρίξετε μια ματιά εδώ. Παρόλο αυτά δεν χρειάζεται να έχετε παίξει το κανονικό παιχνίδι για να ευχαριστηθείτε την νέα αυτή έκδοση του καρτοπαίχνιδου.

Το Power Grid: The Card Game είναι όπως θα περίμενε κανείς μια περισσότερο απλουστευμένη έκδοση του βασικού τίτλου που ωστόσο κρατάει με επιτυχία όλο το άρωμα και την ομορφιά από το αρχικό. Όλα αυτά επιτυγχάνονται περίπου στο ένα τρίτο του αρχικού χρόνου που θα ήθελε κανείς για να παίξει μια παρτίδα από τον μεγάλο αδερφό και αυτόματα γίνεται κατανοητό ότι ο πρωταρχικός στόχος επιτεύχθηκε. Αυτή η έκδοση του παιχνιδιού ρίχνει το βάρος στην απόκτηση των μονάδων παραγωγής ενέργειας και στην αγορά πρώτων υλών και όπως θα περίμενε κανείς με κάθε έκδοση καρτοπαίχνιδου βγάζει τελείως τον χάρτη από το τοπίο. Όσοι έχουν αποκτήσει την deluxe έκδοση του Power Grid θα εντοπίσουν και αρκετά κοινά στοιχεία τα οποία τα πρωτοσυναντήσαμε εκεί.

Στο παιχνίδι υπάρχουν διαφορετικές τράπουλες καρτών με άλλη λειτουργία η κάθε μια. Υπάρχουν κάρτες παραγωγικών μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας που είναι παρόμοιες με εκείνες από το βασικό παιχνίδι. ΟΙ κάρτες αυτές φέρουν ένα νούμερο στο επάνω μέρος που υποδεικνύει την αρχική τιμή πονταρίσματος για την απόκτηση τους ενώ στο κάτω μέρος  δείχνουν τι είδος από πρώτες ύλες ζητάνε για να λειτουργήσουν καθώς και τι κέρδος θα επιφέρουν αν τις τροφοδοτήσετε με υλικά για να δουλέψουν και να παράγουν ρεύμα. Οι κάρτες παραγωγικών μονάδων ρεύματος χωρίζονται σε 2 κατηγορίες (2 τράπουλες) μια εκ των οποίων απαρτίζεται από 13 μικρές μονάδες (με σκούρο πράσινο οπισθόφυλλο) και μια δεύτερη τράπουλα από 29 μεγάλες παραγωγικές μονάδες (με ανοικτό πράσινο οπισθόφυλλο). Επιπλέον το παιχνίδι έρχεται με κάρτες πρώτων υλών, όπου το είδος απεικονίζεται στο κέντρο της κάρτας, ενώ περιέχουν και νούμερα από από το 0 έως το 3, ένα σε κάθε πλευρά της κάρτας. Οι κάρτες αυτές μπορούν να περιστραφούν κάθε φορά έτσι ώστε να απεικονίζουν τον αριθμό πρώτων υλών που έχει ο παίκτης σε αυτό το είδος.

Στην αρχή του παιχνιδιού οι κάρτες σειράς των παικτών ανακατεύονται και τοποθετούνται στο τραπέζι. Κάθε παίκτης ξεκινάει την παρτίδα με 12 Elektro (τα χρήματα του παιχνιδιού) και 8 κάρτες τραβιούνται από την τράπουλα των μικρών παραγωγικών μονάδων. Κατόπιν οι κάρτες αυτές χωρίζονται σε 2 σειρές καθεμία από 4 κάρτες και συνολικά από το μικρότερο προς το μεγαλύτερο αριθμό και για τις 2 σειρές. Η πάνω σειρά είναι η παρούσα αγορά και η κάτω είναι η μελλοντική, ερχόμενη αγορά (όπως και στο βασικό παιχνίδι). Ο δείκτης έκπτωσης με το νούμερο 1, μπαίνει δίπλα στην κάρτα με την χαμηλότερη αξία. Στη συνέχεια οι παίκτες προετοιμάζουν την υπόλοιπη τράπουλα με κάποιες κάρτες να φεύγουν ανάλογα με τον αριθμό παικτών και τελικά οι μικρές παραγωγικές μονάδες μπαίνουν επάνω ενώ οι μεγάλες από κάτω. Τελευταία κάρτα στο κάτω μέλος της τράπουλας η κάρτα άλλος ένα γύρος. Ακολουθεί ν αγορά πρώτων υλών, όπου έχουμε 4 στήλες μα τους αριθμούς 1 έως 4 και πάλι και εδώ ανάλογα με τον αριθμό παικτών τοποθετείται ο κατάλληλος αριθμός καρτών στις στήλες 2 έως 4, ενώ η στήλη 1 μένει άδεια. Όλες αυτές οι κάρτες μπαίνουν με το μεγαλύτερο νούμερο στην κορυφή. Το παιχνίδι παίζεται σε γύρους και κάθε γύρος έχει την παρακάτω μορφή (τρεις φάσεις).

Α) Δημοπρασία Παραγωγικών Μονάδων Ενέργειας: Η φάση αυτή διαρκεί μέχρι όλοι οι παίκτες είτε να αγοράσουν μια κάρτα είτε να πάνε πάσο. Ο πρώτος παίκτης ξεκινάει είτε πηγαίνοντας πάσο είτε διαλέγοντας μια κάρτα και βγάζοντας την σε δημοπρασία (φυσικά από την πρώτη σειρά με την παρούσα αγορά). Το αρχικό ποντάρισμα πρέπει να είναι η τιμή που δείχνει πάνω η κάρτα ή και παραπάνω. Ο παίκτης που προσφέρει την κάρτα κάνει και το πρώτο ποντάρισμα. Το ποντάρισμα πηγαίνει με τη σειρά των παικτών και κάθε παίκτης έχει την ευκαιρία είτε να ανεβάσει το ποντάρισμα είτε να βγει από τον γύρο της δημοπρασίας. Το μεγαλύτερο ποντάρισμα όπως είναι αναμενόμενο κερδίζει την κάρτα. Σημειώστε ότι κάθε παίκτης μπορεί να έχει μέχρι τρεις κάρτες Παραγωγικών Μονάδων Ενέργειας στη διάθεση του. Αν αγοράσει κάποιος παίκτης 4η κάρτα πρέπει να πετάξει μια από τις προηγούμενες κάρτες.

 

Β) Αγορά καρτών πρώτων υλών από το τραπέζι: Η φάση αυτή παίζεται σε αντίστροφη σειρά παιξίματος από τους παίκτες. Ο πρώτος παίκτης στο γύρο αγοράζει όσες κάρτες θέλει και μπορεί. Μην ξεχνάτε ότι η κοινή αγορά δεν αναπληρώνεται κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης αλλά μόνο στο τέλος του συνολικού γύρου. Μετά τον πρώτο παίκτη ακολουθεί με τις αγορές του ο επόμενος (με ότι επιλογές έχουν μείνει) κ.ο.κ. Οι τιμές για την αγορά φαίνονται στο αριθμό στην κορυφή της κάθε στήλης. Οι παίκτες έχουν όριο σε πρώτες ύλες το διπλό νούμερο από τις ανάγκες των παραγωγικών τους μονάδων.

Γ) Φάση Γραφειοκρατίας: Στη φάση αυτή οι παίκτες ξεκινάνε με το να τροφοδοτήσουν τις παραγωγικές τους μονάδες. Κάθε παίκτης επιλέγει ποια εργοστάσια θέλει να ενεργοποιήσει, πληρώνει τις απαραίτητες πρώτες ύλες (περιστρέφοντας-μειώνοντας τις αντίστοιχες κάρτες πρώτων υλών) και δημιουργούν εισόδημα σε Elektro και το εισπράττουν από την τράπεζα. Στο τέλος οι κάρτες προτεραιότητας (σειράς) των παικτών αναπροσαρμόζονται ανάλογα με το ποιος παίκτης έβγαλε τα περισσότερα χρήματα.. Τέλος αναπληρώνεται η κοινή αγορά καρτών πρώτων υλών το κέντρο του τραπεζιού, αφαιρείται η κάρτα χαμηλότερου εργοστασίου από το παιχνίδι και αναπληρώνεται το κενό από την τράπουλα. Η κάρτα με την μεγαλύτερη αξία από τα εργοστάσια, τώρα μετακινείται στο κάτω μέρος της τράπουλας (για τον τελευταίο γύρο) κάτω από την κάρτα άλλος ένας γύρος και όλα είναι έτοιμα πλέον για να ξεκινήσουμε από το Α) του επόμενου γύρου της παρτίδας. Όταν εμφανιστεί η κάρτα άλλος ένας γύρος προς το τέλος του παιχνιδιού, τότε θα παιχτεί άλλος ένας γεμάτος γύρος όπου η χαμηλότερη και μεγαλύτερη αξία σε εργοστάσια φεύγουν και η αγορά ενοποιείται σε σύνολο 6 καρτών από τις 8 που είχαμε πριν. Στον τελευταίο γύρο της παρτίδας αντί για τελική φάση γραφειοκρατίας έχουμε το σκοράρισμα του παιχνιδιού, όπου για πρώτη φορά οι παίκτες αντί για Elektro με τα εργοστάσια τους θα παράξουν πόντους νίκης. Επιπλέον οι παίκτες θα συλλέξουν για κάθε 10 Elektro Που τους έχουν μείνει, άλλον έναν πόντο νίκης και στο τέλος ο παίκτης με τους περισσότερους πόντους νίκης κερδίζει την παρτίδα.

Το παιχνίδι έρχεται μαζί και με μια μικρή επέκταση μέσα που μπορείτε να δοκιμάσετε μετά από τις πρώτες παρτίδες σας για ποικιλία το Demolition Contractor ή αλλιώς στα ελληνικά, Εργολάβος Καταστροφής που θα σας δώσει επιπλέον επιλογές και επαναπαιξιμότητα στο όμορφο αυτό καρτοπαίχνιδο.

Το Power Grid: The Card Game είναι μια ευχάριστη έκπληξη που έρχεται αρκετά χρόνια μετά την κυκλοφορία του μεγάλου του αδερφού του. Η καρτοπαίχνιδη έκδοση αυτή είναι ένα πραγματικό απόσταγμα όλης της εμπειρίας που αγαπήσαμε στο βασικό παιχνίδι που προσφέρεται σε πάρα πολύ μικρό χρόνο. Ναι σίγουρα το γεγονός ότι έχει χάρτινα νομίσματα δε μας ενθουσίασε, ωστόσο κατά τα άλλα είναι ένα υπέροχο μικρό παιχνιδάκι που θα ενθουσιάσει όλους εκεί έξω, Διαρκεί περίπου 45 με 60 λεπτά και παίζει από 2 έως 6 παίκτες. Για όσους ήδη γνωρίζουν το βασικό παιχνίδι θα διαπιστώσουν ότι πέραν από την αφαίρεση του χάρτη όλα τα υπόλοιπα μοιάζουν γνώριμα και προσιτά. Ωστόσο ακόμα και όλοι εκείνοι που δεν έχουν παίξει το βασικό θα ταυτιστούν γρήγορα με τους εύκολους και δοκιμασμένους μηχανισμούς του που παράλληλα δίνουν όμορφες στρατηγικές επιλογές, διασκέδαση και ένα γεμάτο πιάτο σε περίπου μια ώρα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα καρτοπαίοχνιδο, αποστολή εξετελέσθη…

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Epitrapaizoume

Epitrapaizoume
” We don’t stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing” δηλαδή ” Δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή γερνάμε αλλά γερνάμε επειδή σταματάμε να παίζουμε” George Bernard Μας αρέσουν τα επιτραπέζια παιχνίδια και κυρίως μας αρέσει να διασκεδάζουμε παίζοντας ότι λογής παιχνίδι υπάρχει με καλούς φίλους και παρέα!!! Αυτή ήταν και θα είναι η κινητήρια δύναμη αυτής της σελίδας. Η φιλοσοφία του Επιτραπαίζουμε είναι ότι τα παιχνίδια μας φέρνουν περισσότερο κοντά... πήγαινε παίξε

Δείτε επίσης...

Κοπή Πίτας @Κελί 26/01/2019

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΤΟ ΚΕΛΙ ΓΙΑ ΤΟ 2019 Το Σάββατο στις 26 Γενάρη στις 20:00 το …