Κεντρική / 2 Player Games / MEEPLE’S CORNER: Onitama
Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...

MEEPLE’S CORNER: Onitama

Το Onitama είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής για δύο παίκτες του Shimpei Sato που κυκλοφόρησε το 2014. Διαρκεί περίπου 10 με 20 λεπτά, έχει αρκετά στοιχεία από τα κλασσικά επιτραπέζια Σκάκι και Shogi, αλλά με πάρα πολύ απλούς κανόνες ώστε να είναι προσιτό σε όλους.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Εδώ θα δούμε την έκδοση της Arcane Wonders με τα εκπληκτικά περιεχόμενα και το περίεργο αλλά όμορφο κουτί, κυριολεκτικά είναι μία υπερπαραγωγή για μικρό παιχνίδι! 1 Φυλλάδιο οδηγιών, 1 Ταμπλό παιχνιδιού (το υλικό είναι σαν mouse pad και διπλώνει), 2 Δάσκαλοι (μεγάλα πιόνια, ένας σε μπλε κι ένας σε κόκκινο), 8 Μαθητές (μικρά πιόνια, από 4 σε κάθε χρώμα), 16 Κάρτες με διάφορες κινήσεις Kung-Fu

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Τοποθετούμε το ταμπλό στο τραπέζι, έπειτα τον κάθε δάσκαλο στον αντίστοιχου χρώματος ναό και από δύο μαθητές εκατέρωθεν του και τέλος διαλέγουμε ποιος θα παίξει με τα μπλε και ποιος με τα κόκκινα (δεν έχει σημασία το χρώμα για το ποιος θα παίξει πρώτος). Μοιράζουμε 5 από τις 16 κάρτες ως εξής: Ανοικτές από δύο σε κάθε παίκτη και η πέμπτη κάρτα τοποθετείται και αυτή ανοικτή σε ένα σημείο δίπλα στο ταμπλό ώστε όλες να είναι εμφανείς και στους δύο παίκτες. Στην κάτω δεξιά τους μεριά οι κάρτες έχουν ένα μπλε ή κόκκινο σηματάκι της Arcane Wonders, ο παίκτης που το χρώμα του εμφανίζεται στην πέμπτη κάρτα παίζει πρώτος.

Στο παιχνίδι είμαστε αντίπαλοι δάσκαλοι πολεμικών τεχνών (φανταστείτε τις κλασσικές ταινίες που διαδραματίζονται σε κάποιον βουδιστικό ναό, τον γέρο δάσκαλο με τα μακρύ μούσι και τους Σαολίν μοναχούς για να μπείτε ακριβώς μέσα στο κλίμα) και ο στόχος μας είναι να αποδείξουμε ότι είμαστε καλύτεροι από τον αντίπαλό μας. Αυτό επιτυγχάνεται με δύο τρόπους, είτε θα νικήσουμε τον αντίπαλο δάσκαλο μπαίνοντας στο τετράγωνό του με ένα δικό μας κομμάτι (δηλαδή κλασσικό σκακιστικό κόψιμο/αιχμαλωσία κομματιού), είτε ο δάσκαλός μας να μπει στον αντίπαλο ναό. Αυτές είναι οι συνθήκες νίκης. Πώς όμως κινούνται τα κομμάτια μας;


Από τις 16 κάρτες που περιέχονται στο παιχνίδι, είπαμε πως χρησιμοποιούμε τις 5 κάθε φορά, αυτό δημιουργεί 4,369 διαφορετικούς συνδυασμούς καρτών! Ο κάθε παίκτης μπορεί να κινήσει ένα από τα πιόνια του με δύο πιθανούς τρόπους από τις διαθέσιμες κάρτες που έχει μπροστά του. Μόλις το κάνει αυτό τοποθετεί την κάρτα που έπαιξε στην θέση που ήταν η πέμπτη κάρτα και λαμβάνει εκείνη στη θέση της. Τώρα είναι η σειρά του επόμενου παίκτη. Αυτοί είναι όλοι κι όλοι οι κανόνες!

Επίσης στις αρχές του 2017 κυκλοφόρησε μια μικρή επέκταση η Onitama: Sensei’s Path που περιλαμβάνει 16 νέες κάρτες κινήσεων, συν ότι είχαν βγει μαζί με την κυκλοφορία του παιχνιδιού από την Arcane Wonders δύο κάρτες promo οι Onitama: Phoenix and Turtle, αρκετά δύσκολο να βρεθούν βέβαια, αλλά σκεφθείτε με όλες αυτές τις κάρτες τους ακόμη περισσότερους διαφορετικούς συνδυασμούς κινήσεων!

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΓΝΩΜΗ
Λατρεύω το Σκάκι και όποτε τυχαίνει να παίξω ένα παιχνίδι που δανείζεται στοιχεία από εκείνο, εκτός από τον θαυμασμό μου για την διαχρονικότητα του κλασσικού αυτού παιχνιδιού με χαροποιεί το γεγονός πως υπάρχουν δημιουργοί που θέλουν να μας δώσουν κάτι διαφορετικό, με απλούς κανόνες, αλλά στο ίδιο πνεύμα. Αυτό επιτυγχάνει κατά την γνώμη μου ο Shimpei Sato, μας δίνει ένα παιχνίδι που το μαθαίνεις σε 5 λεπτά (και πολύ λέω…) και μπορείς να το παίζεις για πάντα! Πολύ πιο απλό από το Σκάκι, δεν χρειάζεται να θυμάται κανείς κινήσεις κομματιών ή στρατηγικές για ανοίγματα, μέση παιχνιδιού και τέλος παρτίδας. Τα περιεχόμενα είναι με μία λέξη φοβερά! Αυτό δυστυχώς έχει επίπτωση στην τιμή του που είναι λίγο “τσιμπημένη”, αλλά πιστεύω αξίζει. Ένα ακόμη θετικό είναι πως λόγω του μικρού μεγέθους και του αναδιπλούμενου ταμπλό, μεταφέρεται σχεδόν παντού οπότε στήνεται και σε μικρό τραπεζάκι καφετέριας. Δοκιμάστε το ακόμα και αν δεν σας κέρδισε ποτέ ως παιχνίδι το ίδιο το Σκάκι, είμαι σίγουρος πως θα σας αρέσει για την απλότητά του! Τέλος, να αναφέρω δύο ακόμη σύγχρονα και δημοφιλή παιχνίδια για δύο παίκτες, στο ίδιο πνεύμα πάντα, που πιστεύω αξίζει να δείτε, τα Hive και The Duke. Το Επιτραπαίζουμε έχει κάνει ένα σύντομο βίντεο επεξήγησης και κριτικής για το παιχνίδι που μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω.

ΥΓ. Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα απόφθεγμα από την κινέζικη φιλοσοφία…

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Παναγιώτης Ζώης

Ο Παναγιώτης λατρεύει το Σκάκι (Βασιλιάς στις προτιμήσεις του) ωστόσο τα χόμπι του ποικίλουν! Εκτός από τα επιτραπέζια του αρέσει να βλέπει anime, να ακούει μουσική (κυρίως Rock & Metal). Παράλληλα του αρέσει να βλέπει ταινίες και κάποιες επιλεγμένες σειρές (πχ. Game of Thrones, Deadwood, Band of Brothers). Αγαπημένο χρώμα του, το κίτρινο (στο Catan αναγκαστικά πορτοκαλί... ) και ακολουθούν μαύρο και μπλε αλλιώς γκρινιάζει άμα δεν του δίνουν ένα από αυτά!!!

Δείτε επίσης...

TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume

⚡️ https://linktr.ee/epitrapaizoume 🎲 TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume ✏️ …