Κεντρική / Board Games / ΌΧΙ ΠΑΊΖΟΥΜΕ: Pericles The Peloponnesian Wars

ΌΧΙ ΠΑΊΖΟΥΜΕ: Pericles The Peloponnesian Wars

Μια καλή ιστορία, με όποιον τρόπο κι αν την πεις είναι πάντα μια καλή ιστορία. Το ίδιο ισχύει και για τα επιτραπέζια. Θα μπορούσε η εισαγωγή να είναι μια καλή δικαιολογία για την εμμονή της στήλης να παρουσιάζει σχεδόν συνέχεια παιχνίδια της GMT, αλλά στο Pericles ο Mark Herman κάνει πολλά!

ΣΕΝΑΡΙΟ
Υπάρχουν 2 πλευρές και 4 ας τις ονομάσουμε ομάδες συμφερόντων. Η πλευρά της Αθήνας και η Πλευρά της Σπάρτης. Στην μεριά της Αθήνας είναι οι Δημοκρατικοί και η Αριστοκρατία ενώ στην πλευρά της Σπάρτης ο οίκος των Αγιαδών και ο οίκος των Ευρυποντιδών. Στόχος είναι μέσα από πολεμικές συγκρούσεις  αλλά και πολιτικές διαμάχες η κάθε ομάδα να συγκεντρώσει τα περισσότερα Honor. Το παιχνίδι τελειώνει αν οι Αθηναίοι κατακτήσουν την Σπάρτη ή αν οι Σπαρτιάτες κατακτήσουν την Αθήνα. Επίσης οι Σπαρτιάτες μπορούν να κερδίσουν αν οι Αθηναίοι στο τέλος του γύρου μείνουν χωρίς σιτοβολώνες- granary theaters.

Το παιχνίδι έχει πλήθος σεναρίων διάρκειας από 30 λεπτά έως 90 λεπτά. Στην πραγματικότητα δύσκολα πιστεύω πως μια παρτίδα τελειώνει γρηγορότερα από 45 λεπτά, αλλά ικανοί παίχτες σίγουρα μπορεί να το φτάσουν. Ωστόσο ο χρόνος κυλά πάντα δυναμικά καθώς όλες οι φάσεις παρουσιάζουν κάτι το ενδιαφέρον, τόσο για την εξέλιξη της παρτίδας, αλλά και ως μηχανισμοί.

ΡΟΗ ΓΥΡΟΥ
H περιγραφή των οδηγιών του άρθρου είναι συνοπτική, καθώς η GMT βελτιώνεται  νομίζω πως 3 αναγνώσεις αρκούν για την κατανόηση του παιχνιδιού, ενώ δεν υπάρχουν δυσνόητοι ή πολύπλοκοι μηχανισμοί. Τα components εθιστικά στην απλότητα τους, με απλά sticks να συμβολίζουν τις ναυτικές δυνάμεις και κύβους τις πεζές δυνάμεις. Πρακτικά στην χρήση τους καθότι θα χρειαστεί σε κάποιες στιγμές ειδικά μάχες να μετρήσετε τα component της μιας και της άλλης ομάδας. Ο χάρτης είναι πολύ καλά σχεδιασμένος και βοηθάει ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν έγινε με την πρώτη κατανοητός ένας κανονισμός. Η αισθητική basic αλλά και στο θέμα της εποχής.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Το Pericles σίγουρα  θα λατρευτεί από τους φανατικούς του είδους, αλλά είναι το πρώτο παιχνίδι που περισσότερο από ποτέ μπορεί να παιχτεί κι από gamers που δεν προτιμούν αντίστοιχα παιχνίδια. Πολύ ακριβές ιστορικά, πολύ πλούσιο σε ενέργειες και δραστηριότητες μέσα στην κάθε φάση δύσκολα θα βαρεθείς ή θα χάσεις το ενδιαφέρον σου για το τι συμβαίνει στο ταμπλό του χάρτη, ή στο ταμπλό των debate. Απλό στις διαδικασίες τος αλλά πληθωρικό στην στρατηγική του, δίνει πολύ μεγάλο περιθώριο για προσωπικές επιλογές και αναδίπλωση στρατηγικής. Βασικό που δεν πρεπει να ξεχάσουμε είναι το γεγονός πως η κάθε πλευρά πρέπει πραγματικά να συνεργαστείαν θέλει να καταφέρει κάτι, είναι από τα πιο συνεργατικά-ανταγωνιστικά παιχνίδια και μας βάζει πλήρως στο θέμα!

Περικεφαλαία, μια καθαρή χλαμύδα για τις ομιλίες σε βουλή άντε και λίγο τύχη και η μάχη είναι δική μας! Ο πόλεμος όμως;

Κάντε click παρακάτω στο εξώφυλλο του κουτιού του παιχνιδιού για να μεταβείτε στην σελίδα καταχώρησης με περισσότερες πληροφορίες, κριτική για το παιχνίδι και άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες:

Σχετικά με Γιάννης Μονογυιός

Ο Γιάννης Μονογυιός σπούδασε Οικονομικά στην Πάντειο και Πολύτιμες Πέτρες στο Βέλγιο του αρέσουν τα ταξίδια, η λογοτεχνία φαντασίας επιστημονική και μη και τα ταξίδια, πιστεύει πως τα επιτραπέζια συνδυάζουν όλα αυτά. Κατάλαβε πως είναι Geek όταν σε μια σειρά καρτούν κάποιοι μαθητές αντί να βγαίνουν στο προαύλιο έμεναν μέσα για να παίξουν επιτραπέζια...

Δείτε επίσης...

TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume

⚡️ https://linktr.ee/epitrapaizoume 🎲 TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume ✏️ …