Κεντρική / Board Games / ΌΧΙ ΠΑΊΖΟΥΜΕ: Nemesis

ΌΧΙ ΠΑΊΖΟΥΜΕ: Nemesis

Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...

Επιτέλους μετά από αναμονή αρκετών μηνών και αλλεπάλληλους ελέγχους σε ταχυδρομεία και γραμματοκιβώτια το NEMESIS είναι εδώ!

Το πολυαναμενόμενο επιτραπέζιο της AWAKEN REALMS φάνηκε στην αγκαλιά του μεταφορέα, η αγωνία μεγάλη, οι φιγούρες των intruders εντυπωσιακές και μέσα σε τρεις ημέρες από την παραλαβή έχουν γίνει ήδη τρία play!

Σενάριο
Το ξύπνημα στο σκάφος με ήδη ένα μέλος του πληρώματος νεκρό, η ανατομία των εξωγήινων τεράτων και οι διαφορετικοί ρόλοι που καλούμαστε να επιλέξουμε μας κάνουν ξεκάθαρα να μιλάμε για ένα παιχνίδι βασισμένο στις ταινίες Alien. Βασικός στόχος του παιχνιδιού είναι να πρωτίστως να επιβιώσουμε από τέρατα, συμπαίκτες και σκάφος! Οι αποστολές που έχει στο χέρι του ο κάθε παίχτης είναι δύο μια πιο ομαδική και μια αυστηρά προσωπική. Η αρχιτεκτονική του σκάφους σε κάθε παρτίδα είναι διαφορετική και δωμάτια που μας βοήθησαν να μην υπάρχουν στο επόμενο παιχνίδι.

Χαρακτήρες
Οι χαρακτήρες που έχουμε να διαλέξουμε είναι η πιλότος του σκάφους, ο αρχηγός της αποστολής, ο επιστήμονας, η ανιχνευτής ο στρατιώτης και ο μηχανικός. Κάθε ένας από αυτούς έχουν κοινά action πχ ο Μηχανικός και ο επιστήμονας μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους υπολογιστές του σκάφους ή να επισκευάσουν κάποιο δωμάτιο. Η πιλότος και ο Captain γνωρίζουν δωμάτια του σκάφους, χωρίς να αναγκαστούν να κάνουν μια ριψοκίνδυνη εξερεύνηση.

Κανόνες
Βασικό σημείο που πρέπει να επισημάνουμε είναι πως οι κανόνες είναι ελαφρώς αλλαγμένοι από αυτούς που παρακολουθούσαμε στις περισσότερες παρουσιάσεις του youtube. Το Nemesis παρά το λίγο πρόχειρο ίσως rulebook, στην πραγματικότητα έχει ελάχιστους κανόνες. Το art work του ταμπλό βοηθάει πλήρως στο set up. Παρακάτω θα αναλύσουμε τις δύο βασικότερες διαδικασίες που καλούμαστε να κάνουμε. Πρώτα από όλα δεν υπάρχει hand limit.Οι παίχτες ξεκινάνε με 5 κάρτες στο χέρι τους. Οι οποίες περιγράφουν και τις διαφορετικές ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε στο παιχνίδι. Υπάρχουν δύο φάσεις  σε κάθε γύρο! Η φάση των παιχτών και η φάση του event! Στην φάση των παιχτών μπορούμε να κάνουμε είτε δύο action, είτε ένα action και να πάμε pass, είτε pass εξ αρχής, που σημαίνει πως δεν ξαναπαίζουμε γι αυτό το γύρο! Όσο κάνουμε δύο action μπορούμε να ξαναπαίξουμε αν έχουμε τις αντίστοιχες κάρτες στο χέρι μας (Αντίστροφα όσο δεν κάνεις pass, μπορείς να ξανακάνεις δύο action στη σειρά σου). Αυτό κάνει το παιχνίδι ιδιαίτερα χορταστικό καθώς μας δίνει δυνατότητα ακόμα  να εξαντλήσουμε τις κάρτες που κρατάμε!

Noise roll
Κάθε φορά που μπαίνουμε σε ένα ΆΔΕΙΟ δωμάτιο, είτε από συμπαίκτη μας είτε από άλλο εξωγήινο τότε είμαστε υποχρεωμένοι να ρίξουμε  το μαύρο ζάρι μας και ανάλογα να τοποθετήσουμε ένα noise token στον αριθμό του  διαδρόμου που μας δείχνει το ζάρι. Οι γρατσουνιές φέρνουν ένα adjacent εξωγήινο στο δωμάτιο μας. ΚΑΝΕΝΑΣ διάδρομος  δεν δέχεται δεύτερο noise token! Αν εμφανιστεί αριθμός με διάδρομο που έχει ήδη noise token τότε έχουμε encounter. Οι διάδρομοι αδειάζουν και τραβάμε ένα token από  το intruder bag! Αυτό μας δείχνει και ποιας μορφής intruder θα τοποθετήσουμε στο ταμπλό! Είναι σημαντικό να πούμε πως με το που βγει ο πρώτος «επισκέπτης»  τότε είμαστε υποχρεωμένοι να διαλέξουμε μια εκ των δύο αποστολών που έχουμε και να πετάξουμε την άλλη!

Intruders
H απρόβλεπτη φυσιολογία και βιολογική κατάσταση των εξωγήινων, που έχουν εισβάλει στο σκάφος μας, αποτυπώνετε σε δύο επιμέρους μηχανισμούς του παιχνιδιού. Πρώτον, οι εισβολείς έχουν τρεις βασικές αδυναμίες διαφορετικές σε κάθε παρτίδα, τις οποίες εξερευνούμε στο εργαστήριο, μελετώντας είτε τα αβγά τους, είτε κάποιον νεκρό συνεπιβάτη μας είτε κάποιο πτώμα νεκρού εξωγήινου. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές μπορεί οι εξωγήινοι κινούνται πολύ διαφορετικά ή να είναι πολύ πιο ευαίσθητοι στην φωτιά, αδυναμίες που μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες στην περιπλάνηση μας στο σκάφος. Δεύτερον κάθε φορά που ένας εξωγήινος δέχεται damage τότε από το intruder deck τραβάμε μία κάρτα, ο αριθμός πάνω αριστερά μας δείχνει την ζωή του και αν πέθανε ή όχι, σε επόμενο χτύπημα τα χτυπήματα που αντέχει είναι πάλι διαφορετικά, και εμείς πρέπει να του περάσουμε περισσότερο damage.

Άποψη
Οι μηχανισμοί του παιχνιδιού δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, είναι αρκετά απλοί και κάνουν το παιχνίδι να κυλά εύκολα και θεαματικά, ενώ δημιουργούν πραγματικά την αίσθηση πως είμαστε μέσα στην επόμενη ταινία του Ridley Scot. Αρκετή αγωνία, αποκλίνουσες αποστολές (κάποιος μπορεί να πρέπει καταστρέψει το σκάφος και κάποιος να το επιστρέψει στη Γη), ενώ πάντα μπορεί να έχεις βοηθήσει κάποιον που δεν πρέπει κι όλα αυτά με εξωγήινους να ξεπροβάλλουν στο δυσκολότερο σημείο, σε ένα σκάφος που αν δεν έχει πιάσει φωτιά, μπορεί να σε εγκλωβίσει σε ένα αδιέξοδο! Το ενδεχόμενο μια παρτίδα να είναι αδιάφορη είναι μικρό. Δεν είναι ένα παιχνίδι ακραίας στρατηγικής και υπολογιστικής σκέψης, δεν είναι ένα παιχνίδι ρόλων, από την άλλη δεν απευθύνεται μόνο σε φαν του franchise Alien. Οι παίχτες μπορεί να πουν ψέμματα ο ένας στον άλλο για το αν οι μηχανές είναι επισκευασμένες ή για το αν ο προορισμός μας είναι η Γη. Είναι μια καλά στημένη επιτραπέζια περιπέτεια που τις δύο τρεις ώρες που θα διαρκέσει (ίσως και λιγότερο με πιο έμπειρους παίχτες) θα μας ιντριγκάρει, θα μας διασκεδάσει και θα μας κάνει στο τέλος να διηγούμαστε μια ενδιαφέρουσα ιστορία…

Σε κάθε περίπτωση, μην αμελήσετε να του ρίξετε μια ματιά και στο unboxing βίντεο μας παρακάτω:

Σε κάθε περίπτωση, μην αμελήσετε να του ρίξετε μια ματιά και στο how to play βίντεο μας παρακάτω:

Κάντε click παρακάτω στο εξώφυλλο του κουτιού του παιχνιδιού για να μεταβείτε στην σελίδα καταχώρησης με περισσότερες πληροφορίες, κριτική για το παιχνίδι και άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες:

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Γιάννης Μονογυιός

Ο Γιάννης Μονογυιός σπούδασε Οικονομικά στην Πάντειο και Πολύτιμες Πέτρες στο Βέλγιο του αρέσουν τα ταξίδια, η λογοτεχνία φαντασίας επιστημονική και μη και τα ταξίδια, πιστεύει πως τα επιτραπέζια συνδυάζουν όλα αυτά. Κατάλαβε πως είναι Geek όταν σε μια σειρά καρτούν κάποιοι μαθητές αντί να βγαίνουν στο προαύλιο έμεναν μέσα για να παίξουν επιτραπέζια...

Δείτε επίσης...

NEA: HUANG το νέο Tigris & Euphrates από την PHALANX

Ανακοίνωση νέου παιχνιδιού της PHALANX με τίτλο HUANG το οποίο είναι το παλιό  Tigris & Euphrates του …