Κεντρική / Board Games / SOLO GAMER: Palm Island

SOLO GAMER: Palm Island

Είχατε σκεφτεί ποτέ ότι θα μπορούσατε να παίξετε ένα επιτραπέζιο – ένα καρτοπαίχνιδο για να είμαστε πιο σαφείς,  κυριολεκτικά στη παλάμη του χεριού σας; Ούτε κι εγώ το είχα σκεφτεί αλλά να όμως που ήρθε το palm island και με εξέπληξε ευχάριστα!

Ένα καρτοπαιχνιδο για έναν ή και δυο παίχτες που μπορεί να παίξει σόλο (φυσικά), ανταγωνιστικά ή και συνεργατικά. Μας έρχεται από τον Jon Mietling  και την portal dragon και μια παρτιδούλα δεν διαρκεί πάνω από 15 λεπτά!

Αυτό που αμέσως μου ήρθε στο μυαλό διαβάζοντας τους κανόνες, είναι ότι είναι ιδανικό παιχνιδάκι για το αεροπλάνο ή και την παραλία, ξαπλωμένος στην ξαπλώστρα αγναντεύοντας την θάλασσα! (αυτά για όσους δεν έχουν παιδιά, γιατί όσοι έχουν φαντάζομαι ότι θα φτιάχνουν κάστρα στην άμμο… θέλουν δεν θέλουν)

Το θέμα του παιχνιδιού είναι ότι έχουμε αναλάβει να αναπτύξουμε ένα νησάκι και προσπαθούμε να φτιάξουμε αναβαθμίσεις, ουσιαστικά ώστε να μας δίνουν περισσότερα resources ώστε να μπορέσουμε να φτιάξουμε καλύτερα σπίτια και ναούς σκοράροντας πόντους,. Στο σόλο και το συνεργατικό mode, τσεκάρουμε την προσπάθεια μας σύμφωνα με την scoring card. Στο ανταγωνιστικό φυσικά, μεταξύ μας.

Πάμε όμως αμέσως στο gameplay για να καταλάβετε πως παίζεται το εν λόγο παιχνιδάκι. Έχουμε ένα deck 17 καρτών. 1 κάρτα διπλής όψης που σηματοδοτεί τους γύρους του παιχνιδιού οι οποίοι είναι 8 και 16 κάρτες διπλής όψης επίσης που απεικονίζουν tool markets, loggers, quarrys, trade houses,canoe houses, temples και τέλος σκέτα σπίτια (κάπου πρέπει να μένουν οι νησιώτες χωρικοί). Αφού ανακατέψουμε το deck των 16 καρτών και τις τοποθετήσουμε με το σωστό orientation με βάση τις οδηγίες (όλες έχουν ένα αριθμημένο συμβολάκι στην μία πάνω αριστερή γωνία) και βάλουμε και round tracker card στο τέλος, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε.

Μπορούμε να κοιτάξουμε τις τρεις πρώτες κάρτες και να κάνουμε τα εξής. Ή να ξεσκαρτάρουμε την πρώτη κάρτα, πηγαίνοντας την στο τέλος του deck χωρίς να αλλάξουμε το orientation της κάρτας ή να κάνουμε μία διαθέσιμη ενέργεια σε μία από τις δύο πρώτες κάρτες αρκεί να έχουμε να πληρώσουμε τα resources που απαιτούνται.

Οι ενέργειες είναι οι παρακάτω:

  1. Η πρώτη ενέργεια είναι να γυρίσουμε την κάρτα 90 μοίρες βάζοντας την στο τέλος του deck, έτσι ώστε να φαίνονται τα resources που έχουμε διαθέσιμα στο πλάι, (μέχρι 4 κάρτες μπορούμε να έχουμε έτσι). Φυσικά κάποιες ενέργειες είναι δωρεάν και δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε resources.
  2. Η δεύτερη ενέργεια που απεικονίζεται και μπορούμε να κάνουμε είναι να γυρίσουμε την κάρτα 180 μοίρες και τοποθετώντας την πάλι στο τέλος. Με αυτό στην ουσία αναβαθμίζουμε την κάρτα κάνοντας την πιο δυνατή και σε πολλές περιπτώσεις κερδίζοντας και πόντους για το τέλος.
  3. Η Τρίτη ενέργεια είναι να γυρίσουμε την κάρτα από την άλλη πλευρά, βάζοντας την πάλι στο τέλος που πάλι είναι μια αναβάθμιση της κάρτας.

Τα resources που χρειαζόμαστε κάθε φορά για να κάνουμε τις ενέργειες τα ξοδεύουμε από τις κάρτες που είχαμε πριν γυρίσει 90 μοίρες, επαναφέροντας τες όρθιες, χωρίς να τους αλλάξουμε σειρά. Στο τέλος του όγδοου γύρου μετράμε το σκορ μας.

Στο σόλο υπάρχουν κάποιες κάρτες που μπορούμε να: “κερδίσουμε” και να τις έχουμε στο deck μας σε μελλοντικά παιχνίδια. Αυτές λέγονται feat cards και απλά μόλις τελειώσουμε μια παρτίδα ελέγχουμε αν έχουμε εκπληρώσουμε αυτά που χρειάζονται για να κερδίσουμε κάποια κάρτα. Μας δίνει και κάποιος στόχους λοιπόν.

Αυτό είναι όλο κι όλο, ένα απλό αλλά πολύ εθιστικό παιχνιδάκι, που δεν κυριολεκτικά δεν χρειάζεστε καθόλου χώρο για να το παίξετε. Υποθέτω και ελπίζω  ότι θα βγουν επεκτάσεις για το παιχνίδι με νέες κάρτες για να μην το βαρεθείτε ποτέ!

Κάντε click παρακάτω στο εξώφυλλο του κουτιού του παιχνιδιού για να μεταβείτε στην σελίδα καταχώρησης με περισσότερες πληροφορίες, κριτική για το παιχνίδι και άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες:

Σχετικά με Δημήτρης Καραθανάσης

Ο Δημήτρης από μικρός γοητευόταν από το επιτραπέζιο παιχνίδι (ιδιαίτερα το σκάκι, που είναι και η μεγάλη του αγάπη). Όταν το 2011 ανακάλυψε ότι υπάρχουν και άλλα παιχνίδια εκτός από τα κλασσικά (Monopoly, Cluedo etc) ένιωσε σαν μικρό παιδί που του ανοίχτηκε ένας καινούργιος φανταστικός κόσμος και όπως ήταν φυσικό έπεσε με τα μούτρα σε αναζήτηση νέων επιτραπέζιων. Του αρέσουν σχεδόν όλα τα είδη πλην των ameritrash, και μάλλον τείνει περισσότερο προς τα wargames και τα οικονομιικα παιχνιδια, κατηγορίες που τον ελκύουν αρκετά. Είναι πολύ χαρούμενος που μέσα από το Επιτραπαίζουμε βρήκε και άλλους ενδιαφέροντες ανθρώπους να μοιραστεί το πάθος του...

Δείτε επίσης...

TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume

⚡️ https://linktr.ee/epitrapaizoume 🎲 TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume ✏️ …