Κεντρική / Board Games / MEEPLE’S CORNER: Luchador! Mexican Wrestling Dice
Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...

MEEPLE’S CORNER: Luchador! Mexican Wrestling Dice

Το Luchador! Mexican Wrestling Dice είναι ένα παιχνίδι πάλης με ζάρια του Mark Rivera το οποίο αρχικά κυκλοφόρησε το 2013, αλλά η 2η του έκδοση του 2014 είναι που έγινε ευρύτερα γνωστή κι αυτή είναι που θα δούμε στην παρακάτω παρουσίαση. Παίζεται από 2 έως και 6 παίκτες (σύμφωνα με τα αναγραφόμενα του κουτιού, είναι όμως εφικτό και παιχνίδι με 8 παίκτες) σε 15 με 20 λεπτά το πολύ.

luchador_2
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Τα περιεχόμενα λοιπόν της 2ης έκδοσης του παιχνιδιού από την Backspindle Games Ltd. είναι αρκετά ποιοτικά, ενώ υπάρχει και τρισδιάστατο ρινγκ το οποίο μπορούμε να συναρμολογήσουμε! Αναλυτικά θα βρούμε:
9 Παλαιστές (Luchadors!), 8 Πλαστικά Στηρίγματα. 9 Κάρτες Luchador! Superstar
9 Κάρτες Adnvanced Luchador!, 8 Κάρτες Μέτρησης Δύναμης, 8 Δείκτες Μέτρησης
8 Πλακίδια Για Την Σειρά Πάλης, 1 Ταμπλό, 1 Τρισδιάστατο Ρινγκ
2 Ελαστικά Σχοινιά, 1 Ζώνη Παγκόσμιου Πρωταθλητή, 1 Ζώνη Πρωταθλήτριας Ομάδος
4 Ζάρια Πάλης Μπλε, 4 Ζάρια Πάλης Κόκκινα, 4 Ζάρια Πάλης Μωβ
4 Ζάρια Πάλης Ροζ, 4 Ζάρια Χτυπήματος Πράσινα, 4 Ζάρια Λαβής Κίτρινα
2 Ζάρια Luchador! Μαύρα, 1 Φυλλάδιο Οδηγιών

luchador_3ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Το Luchador! είναι ένα παιχνίδι μεξικάνικης πάλης ή αλλιώς Lucha Libre (ελεύθερη πάλη) και παίζεται είτε από δύο παίκτες ως ένας εναντίον ενός ή μεταξύ ομάδων. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να βγει ο αντίπαλος νοκ άουτ με την δύναμή του να φτάνει στο μηδέν (υπάρχει φυσικά η πιθανότητα ισοπαλίας αν κι οι δύο φτάσουν στο μηδέν στην ίδια σειρά) ή να τον πιάσουμε με λαβή που να μην μπορεί να ξεφύγει. Οι παίκτες διαλέγουν τους παλαιστές τους και παίρνουν τις αντίστοιχες κάρτες των παλαιστών τους μπροστά τους (αν παίζουν με τους προχωρημένους κανόνες έχουν δύο κάρτες για τον κάθε παλαιστή) καθώς και μία κάρτα μέτρησης δύναμης μαζί με έναν δείκτη. Επίσης παίρνουν ένα σετ ζαριών του ιδίου χρώματος κι από ένα από τα κίτρινα, πράσινα και μαύρα ζάρια. Αν είναι διπλό το παιχνίδι ο κάθε παίκτης ξεκινά με την δύναμή του στο 21 αλλιώς σε παιχνίδι ομάδων ξεκινάμε στο 18. Είναι πιο ωραίο για το θέμα του Luchador! να έχουν τους παλαιστές δίπλα ή σε μία γωνία στο ρινγκ πριν αρχίσει το παιχνίδι. Τα 4 ζάρια του κάθε παίκτη έχουν 5 διαφορετικές πλευρές:
2 πλευρές αντικριστές “Hit – Χτύπημα”, αν δεν υπάρχει απόκρουση ή αντεπίθεση προκαλούν 1 πόντο ζημιάς.
1 πλευρά “Block – Απόκρουση”, αποκρούουν ένα χτύπημα.
1 πλευρά “Counter – Αντεπίθεση”, αποκρούουν ένα χτύπημα και χτυπούν πίσω με 1 πόντο ζημιάς.
1 πλευρά “Pin – Λαβή”, αν ο αντίπαλος είναι κάτω από το όριο για να επιτρέπει λαβή το κρατάμε στην άκρη αν επιθυμούμε, αλλιώς το ρίχνουμε πάλι μία φορά.
1 πλευρά “Miss – Αστοχία”, το ζάρι αφαιρείται.

luchador_4
Κάθε παλαιστής ρίχνει τα 4 ζάρια του στο ρινγκ, μετράνε μόνο όσα μείνουν εντός του ρινγκ (δεν είναι γι’ αυτούς που θέλουν μία σκάφη για τα ζάρια δηλαδή…) και δεν μετράνε εκείνα που είναι στην πλευρά αστοχίας ή εκείνα που ήταν λαβές ξαναρίχτηκαν κι ήρθε πάλι το ίδιο αποτέλεσμα. Αν χρειαστεί βέβαια να επιλυθεί κάποια λαβή χρησιμοποιούνται όλα κανονικά. Λαβή μπορούμε να κάνουμε μόνο όταν ο αντίπαλός μας είναι κάτω από το 14 σε δύναμη ή σε παιχνίδι ομάδος κάτω από το 12. Οι αποκρούσεις κι οι αντεπιθέσεις σε περίπτωση που δεν υπάρχουν χτυπήματα δεν κάνουν απολύτως τίποτα.
Σε περίπτωση που έχουμε προκαλέσει 1 πόντο ζημιάς ρίχνουμε το πράσινο ζάρι για να δούμε τι ζημιά κάνουμε στον αντίπαλό μας. Στις 6 πλευρές υπάρχουν διαφορετικά χτυπήματα που μπορούμε να επιτύχουμε:
1 πόντο ζημιάς: Backhand Chop, Forearm smash, Drop kick
2 πόντοι ζημιάς: Choke hold, Chair smash
3 πόντοι ζημιάς: Table slam
Οι πόντοι αφαιρούνται από τον αντίπαλο παλαιστή. Αν παίζουμε με τους προχωρημένους κανόνες, πολλά εκ των χτυπημάτων όπως και μερικοί κανόνες διαφοροποιούνται ανάλογα τον παλαιστή.
Σε περίπτωση που έχουμε προκαλέσει 2 ή και περισσότερους πόντους ζημιάς μπορούμε αντί να ρίξουμε δύο φορές το πράσινο ζάρι, να ξοδέψουμε 2 πόντους για να ρίξουμε το μαύρο ζάρι Luchador! Εδώ προκαλούμε ακόμα πιο σοβαρή ζημιά στον αντίπαλό μιας κι είναι οι κινήσεις “υπογραφές” του κάθε παλαιστή, αλλά υπάρχει πιθανότητα αποτυχίας ή και τραυματισμού! Οι 6 πλευρές λοιπόν έχουν:
2 πλευρές “Fail – Αποτυχία”, με κανένα αποτέλεσμα.
1 πλευρά “Success – Επιτυχία”, με χτύπημα 4.
1 πλευρά “Success – Επιτυχία”, με χτύπημα 5.
1 πλευρά “Success – Επιτυχία”, με χτύπημα 7.
1 πλευρά “Injury – Τραυματισμός”, όπου ο παλαιστής μας ζαλίζεται και στον επόμενο γύρο ρίχνουμε μόνο 3 ζάρια.

luchador_6
Αν ένας παίκτης θέλει να παίξει αμυντικά είτε γιατί φοβάται κάποια λαβή ή γιατί είναι εξαιρετικά χαμηλά σε δύναμη κι υπάρχει πιθανότητα νοκ άουτ μπορεί να κρατήσει ένα ζάρι του με απόκρουση που δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε αυτόν τον γύρο, για τον επόμενο. Και εδώ στους προχωρημένους κανόνες έχουμε διαφοροποίηση, καθώς κάθε παίκτης μπορεί να κρατήσει κάποια ζάρια που δεν έχει χρησιμοποιήσει εφόσον ο αντίπαλός του είναι χαμηλότερα από το επίπεδο λαβής για να κάνει την υπέρτατή του κίνηση “Killer Combination”, δηλαδή τον “Θανατηφόρο Συνδυασμό” του παλαιστή!
Αν υπάρχει η δυνατότητα για να κάνουμε λαβή στον αντίπαλο τότε ανάλογα με το πόσα ζάρια φέραμε από την πλευρά “Pin” ρίχνουμε το ζάρι για να δούμε αν η κάθε λαβή είναι επιτυχημένη. Τα αποτελέσματα του κίτρινου ζαριού των λαβών είναι τα εξής:
2 πλευρές “No Pin – Όχι Λαβή”, δεν επιτυγχάνει τη λαβή.
2 πλευρές “Pin – Λαβή”, επιτυχής λαβή, ο αντίπαλος θα πρέπει να προσπαθήσει να ξεφύγει.
1 πλευρά “Stun – Ζαλάδα”, ο αντίπαλος ζαλίζεται και στον επόμενο γύρο θα ρίξει μόνο 3 ζάρια.
1 πλευρά “Viva Luchador!”, ο παλαιστής μας κάνει εφέ πανηγυρίζοντας μέσα στο ρινγκ και κερδίζουμε 1 πόντο δύναμης.
Σε περίπτωση επιτυχημένης λαβής, ο αντίπαλος παλαιστής ρίχνει τα 4 ζάρια του και προσπαθεί να φέρει “Απόκρουση” ή “Αντεπίθεση” ως αποτελέσματα. Αν καταφέρει και φέρει 3 ίδια αποτελέσματα με την πρώτη φορά τότε επιτυγχάνει αντίστροφη λαβή και ο αντίπαλός του προσπαθεί να ξεφύγει, ακόμα κι αν δεν είναι στη ζώνη λαβής! Αν δεν καταφέρει να πετύχει τρία ζάρια με τα επιθυμητά αποτελέσματα μπορεί να κρατήσει όσα είναι κατάλληλα και να ρίξει πάλι τα υπόλοιπα. Έχει άλλες δύο ευκαιρίες για να ξεφύγει, αν δεν τα καταφέρει είναι εκτός παιχνιδιού! Ο παίκτης που κάνει την λαβή παίρνει την θέση του διαιτητή και φωνάζει την μέτρηση, για κάθε φορά που ρίχνει ο αντίπαλός του, το κλασσικό από τους αγώνες πάλης “One – Two – Three – You’re Out (αν δεν πετύχει και με την τρίτη)”. Σε περίπτωση που εκκρεμεί και δεύτερη λαβή (ή και παραπάνω, το ίδιο ακριβώς ισχύει) στον ίδιο παίκτη τότε αφαιρεί ένα ζάρι του και θα πρέπει να ξεφύγει έχοντας μόνο 3 ζάρια! Αν κι οι δύο παίκτες έχουν επιτυχημένες λαβές τότε ο παίκτης με την πιο πολύ δύναμη ξεκινά να πιάσει τον αντίπαλό του. Σε περίπτωση που και οι δύο έχουν την ίδια δύναμη τότε ακυρώνονται οι μεταξύ τους λαβές!

Σε γενικές γραμμές το παιχνίδι παίζεται με αυτό τον τρόπο, δεν είναι καθόλου δύσκολο και μέσα στο πολύ ωραίο εγχειρίδιο οδηγιών υπάρχουν κανόνες, παραδείγματα και διαφορετικά παιχνίδια που μπορούν να δημιουργηθούν.

luchador_5
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΓΝΩΜΗ
Το Luchador! Mexican Wrestling Dice είναι ένα πολύ όμορφο και διασκεδαστικό παιχνίδι, παίζεται αρκετά γρήγορα κι οι κανόνες του είναι απλοί. Από τα πολύ ωραία πράγματα που περιλαμβάνει είναι το τρισδιάστατο ρινγκ, αλλά κι οι 9 διαφορετικοί παλαιστές. Στο ύφος του King of Tokyo κι άλλων αντίστοιχων παιχνιδιών, προσφέρει ατελείωτες ώρες διασκέδασης και γέλιου, είναι ιδανικό για 2 παίκτες καθώς και 4 σε παιχνίδι ομάδων! Μιας και τα παιχνίδια με ζάρια του είδους πάσχουν στον τομέα των δύο παικτών, το συνιστώ ανεπιφύλακτα για όποιον ψάχνει κάτι τέτοιο. Εδώ σας αφήνω γιατί πρέπει να πάω να υπερασπιστώ την ζώνη του πρωταθλητή!

luchador

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Παναγιώτης Ζώης

Ο Παναγιώτης λατρεύει το Σκάκι (Βασιλιάς στις προτιμήσεις του) ωστόσο τα χόμπι του ποικίλουν! Εκτός από τα επιτραπέζια του αρέσει να βλέπει anime, να ακούει μουσική (κυρίως Rock & Metal). Παράλληλα του αρέσει να βλέπει ταινίες και κάποιες επιλεγμένες σειρές (πχ. Game of Thrones, Deadwood, Band of Brothers). Αγαπημένο χρώμα του, το κίτρινο (στο Catan αναγκαστικά πορτοκαλί... ) και ακολουθούν μαύρο και μπλε αλλιώς γκρινιάζει άμα δεν του δίνουν ένα από αυτά!!!

Δείτε επίσης...

NEA: HUANG το νέο Tigris & Euphrates από την PHALANX

Ανακοίνωση νέου παιχνιδιού της PHALANX με τίτλο HUANG το οποίο είναι το παλιό  Tigris & Euphrates του …