Κεντρική / Magazine / ΕΝΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ: Τσούλα τα Παίχτη…
Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...

ΕΝΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ: Τσούλα τα Παίχτη…

«Τσούλα τα παίχτη!» λέμε με τα φιλαράκια μου κάθε φορά πριν κάποιος από μας ρίξει τα ζάρια. Έτσι η ζαριά αποκτά άλλο νόημα, παίρνει δύναμη και αξία ενώ το αποτέλεσμα φέρνει συμπερασματικά και την ανάλογη αντίδραση. Φανταστείτε πως εξελίσσονται τα πράγματα όταν ένα παιχνίδι απαρτίζεται ως επί το πλείστον από ζάρια – χάος και θρίαμβο ενωμένα, έρμαια της τύχης! Ας δούμε όμως κάποια παιχνίδια με ζάρια και ας ανακαλύψουμε αν διατηρούν αυτό ακριβώς το θέμα της τύχης και του θριάμβου. Ας δούμε αν είναι όντως … ΕΝΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ!

entos-thematos_3Πρώτο στη λίστα μας είναι η σειρά Marvel Dice Masters των Eric Lang και Mike Elliot που πραγματεύεται την ανηλεή διαμάχη μεταξύ μεταλλαγμένων υπερηρώων και κακών του σύμπαντος της Marvel. Σε αυτό, ο κάθε παίκτης συντάσσει μία ομάδα από αυτούς όπου ο κάθε ένας αντιπροσωπεύεται από ένα ζάρι, με απώτερο σκοπό να καταστρέψει ο ένας την ομάδα του άλλου. Οι γύροι περνάνε και οι παίκτες ρίχνουν ζάρια, τα οποία τοποθετούν σε θέσεις επίθεσης και άμυνας πολεμώντας ο ένας τον άλλο μέχρι τελικής πτώσεως. Το θέμα χιλιοειπωμένο, προβλεπόμενο και «πιασάρικο» καθώς έχεις τους ήρωες στα χέρια σου και τους «ρίχνεις στα ζάρια», νιώθοντας τη δύναμή τους σε άμεση συνεργεία με αυτό που έκτισες ως παίκτης. Όπου ζάρια έτσι και τύχη και η στρατηγική εδώ έγκειται στη σοφή επιλογή της σύστασης της ομάδας σου. Από κει και ύστερα το παιχνίδι εξελίσσεται σε Marvelομπαρμπούτι, εθιστικό αλλά έρμαιο της τύχης –  από το τι θα τραβήξεις από το πουγκί μέχρι του τι θα φέρεις στη ζαριά.

entos-thematos_4Ύστερα έρχεται το Ashes: Rise of the Phoenixborn του Isaac Vega. Εδώ οι παίκτες είναι αθάνατοι μάγοι με αιώνιες βλέψεις που προσπαθούν να εκμηδενίσουν ο ένας τον άλλο στον απόλυτο αγώνα για αθανασία. Ως LCG παιχνίδι, ότι χρειάζεται κανείς είναι μέσα στο κουτί – κάρτες, τράπουλες και ζάρια. Τα ζάρια εδώ είναι ο “θεματοφύλακας του mana” χαρίζοντας ροή και χάρη σε ένα σύστημα όπου το mana δεν είναι μέσα στην τράπουλα και συνεπώς δεν παρεμβάλλεται στη μεσοπρόθεσμη στρατηγική του παίκτη. Εδώ  φτιάχνεις deck, παίρνεις 10 ζάρια και τα ρίχνεις. Τα ζάρια αυτά εκφράζουν τη μαγική τέχνη και τη γνώση του μάγου σε αυτή. Έχεις 8 Nature ζάρια; Θεωρείσαι επάξια δρυΐδης, ενώ  με 5 Ceremonial και 5 Charm είσαι ένας πραγματικός ιερέας voodoo. Τα ζάρια εδώ ενισχύουν τη μαγεία και τα χρησιμοποιείς για να πληρώσεις το κόστος μίας κάρτας. Και αν ατυχήσεις σε αυτά το παιχνίδι μετριάζει τον παράγοντα τύχη, δίνοντάς σου την επιλογή να αλλάξεις τα ζάρια κατά το δοκούν πετώντας κάρτες. Και αυτό δεν στερείται θεματικότητας καθ ότι η μαγεία δεν είναι κάτι σταθερό και απαιτεί θυσίες.

entos-thematos_5Τέλος, έχουμε το Piraten Kapern του Haim Shafir. Εδώ είμαστε πειρατές με σκοπό να βγάλουμε τα περισσότερα χρήματα, πιο νωρίς από τους αντιπάλους μας! Στο γύρο τραβάμε μία κάρτα και ρίχνουμε τα ζάρια, κρατάμε όσα θέλουμε και ξαναρίχνουμε σε ένα σύστημα που θυμίζει έντονα Yahtzee. Οι πειρατές πουθενά, μόνο στα σύμβολα και στο τζόγο! Το παιχνίδι λαμβάνει και εκπροσωπεί άρτια το πνεύμα του τζόγου, του ρίσκου και της απολαβής που αρμόζει σε ένα πειρατικό θέμα, φτιάχνοντας ένα παιχνίδι που θεματικά ‘σώζεται’ από τα ζάρια και την τύχη καθιερώνοντάς το ως ένα Α’ ποιότητας fillerάκι.

Και έτσι αναρωτιέται κανείς αν μπορούν τα ζάρια να περάσουν ένα θέμα πέραν από το σκληρό προπέτασμα της τύχης και του «ανάλαφρου». Η απάντηση είναι …ίσως όχι, εκτός και αν η θεματολογία βασίζεται στην τύχη ή το απρόβλεπτο ενός μεγέθους που δεν ελέγχεται και δεν μετριέται (μαγεία, γνώση…κλπ). Ένα είναι όμως το σίγουρο, ότι το παιχνίδι με ζάρια μόνο κέφι, ένταση και χαρά μπορεί να φέρει, γέλιο ανεξαρτήτως είδους εκτός και αν παίζεις BIBLIOS.  -Τι ζάρι έφερα πάτερ;

-Δεν βλέπω τέκνο μου.

Αφήστε, θα το βάλω στο ταμπλό εδώ..

entos-thematos_2

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Μπάμπης Γιαννιός

Ο Μπάμπης γεννήθηκε το 1983 και μεγάλωσε στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Είναι πέραν από αθεράπευτος gamer και ένας νέος Έλληνας σχεδιαστής επιτραπέζιων παιχνιδιών, τα οποία όχι μόνο είναι ιδιαίτερα επιτυχημένα αλλά κάνουν καριέρα και στο εξωτερικό. Μερικοί από τους τελευταίους του τίτλους είναι τα Shadows over the Empire, KUNE v LAKIA: A Chronicle Of A Royal Lapine Divorce Foretold, Beyond the Mist, Alexandria και άλλα πολλά...

Δείτε επίσης...

NEA: HUANG το νέο Tigris & Euphrates από την PHALANX

Ανακοίνωση νέου παιχνιδιού της PHALANX με τίτλο HUANG το οποίο είναι το παλιό  Tigris & Euphrates του …