Κεντρική / History & Games / Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ – Tulip Bubble

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ – Tulip Bubble

Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...

Μια αγαπημένη κατηγορία επιτραπέζιων παιχνιδιών είναι και τα οικονομικά παιχνίδια. Συνήθως της μορφής 18xx αλλά και σε μια σε μια μεγάλη ποικιλία μορφών και θεμάτων. Από διαχείριση Ενέργειας μέχρι μεταφορές εμπορευμάτων

Ένα ξεχωριστό παιχνίδι αυτής της κατηγορίας είναι το Tulip Bubble. Και είναι ξεχωριστό, όχι γιατί έχει το απίστευτο gameplay ή τους κορυφαίους μηχανισμούς, αλλά γιατί αναφέρεται σε ένα σημαντικό οικονομικό/ιστορικό γεγονός, ξεχασμένο από πολλούς. Αναφέρεται στην πρώτη μεγάλη οικονομική και χρηματιστηριακή κρίση. Αιώνες πριν το Κραχ της Wall Street  το 1929 και αιώνες πριν τα οικονομικά γεγονότα της τελευταίας δεκαετίας.

Ο λόγος και η αφορμή για τα γεγονότα που θα περιγράψω παρακάτω ήταν απλά ένα όμορφο λουλούδι, αυτοφυές της Μέσης Ανατολής, η τουλίπα. Την τουλίπα, στη Δυτική Ευρώπη την εισήγαγε το 1554 μ.Χ. O Ogier de Busbecq, πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη για λογαριασμό της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, όπως ονομαζόταν  τότε μια ελαφρά συνομοσπονδία γερμανικών κατά κύριο λόγο φυλών, με τα εδάφη της να φτάνουν μέχρι την Βόρεια Ιταλία και να περιλαμβάνουν χώρες όπως η Αυστρία, η Ελβετία και άλλες, αλλά και μεγάλο μέρος της Ολλανδίας.

Από τη Βιέννη που ήταν ο πρώτος σταθμός του φυτού στην Δ. Ευρώπη, σύντομα επεκτάθηκε και σε άλλες πόλεις. Τα πολλά και έντονα χρώματα του φυτού, η ευκολία στη μεταφορά και τη μεταφύτευση, μιας και γίνεται με βολβούς, ήταν παράγοντες που εντυπωσίασαν τους τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων εκείνης της εποχής με αποτέλεσμα η τουλίπα να γνωρίσει μεγάλη επιτυχία, αλλά και διάδοση στους ευγενείς και τους πλούσιους αστούς.

Το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της εποχής εκείνης ήταν το Άμστερνταμ. Ολλανδοί έμποροι, μέτοχοι της Εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών, μετέφεραν εξωτικά εμπορεύματα από την ανατολή και τα πουλούσαν στην Ευρώπη με τεράστια περιθώρια κέρδους που έφταναν και το 400%.  Οι έξυπνοι αυτοί έμποροι δεν άργησαν να καταλάβουν την αξία της τουλίπας σαν εμπορεύσιμο αγαθό, αλλά και σαν status symbol, όπως ήταν άλλα προϊόντα που διακινούσαν, όπως το μετάξι, ακριβά μπαχαρικά κλπ.

Η καλλιέργεια της τουλίπας ήταν εύκολη, οι τεράστιες πεδιάδες της Ολλανδίας βοηθούσαν και επιπλέον οι επιστήμονες της εποχής μπορούσαν να πετύχουν νέα χρώματα και ποικιλίες κάνοντας τις απαραίτητες διασταυρώσεις. Οι Ολλανδοί, οι οποίοι «ανακάλυψαν» πολλές από τις αρχές της σύγχρονης οικονομίας και του εμπορίου, δημιούργησαν αγορά περιορισμένης διάθεσης, και άσχετα με την παραγωγή, ελάχιστες ποσότητες βολβών προωθούνταν προς πώληση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η τιμή τους να παραμένει σταθερά υψηλή.

Μέχρι το 1634 η τιμή για σπάνιες ποικιλίες είχε φτάσει σε τεράστια ύψη κυρίως λόγω της έντονης ζήτησης από Γάλλους ευγενείς, με αποτέλεσμα στην «αγορά» της τουλίπας να μπουν και αρκετοί κερδοσκόποι. Λουλούδια με εντυπωσιακά ονόματα όπως η τουλίπα «Αντιβασιλέας» έφταναν να πωλούνται από 3.000 έως 4.200 φιορίνια το ένα, όταν ο μισθός ενός ειδικευμένου εργάτη της εποχής ήταν 400 φιορίνια το χρόνο και πολύ περισσότερο από όσο κόστιζε ένα μέσο σπίτι της εποχής.

Αξίζει να αναφέρουμε μια περίπτωση ανταλλαγής ενός τέτοιου βολβού «Αντιβασιλέας», κρατώντας τις περιγραφές και το μετρικό σύστημα της εποχής: Two lasts of wheat 448ƒ, Four lasts of rye  558ƒ, Four fat oxen 480ƒ, Eight fat swine 240ƒ, Twelve fat sheep 120ƒ, Two hogsheads of wine 70ƒ, Four tuns of beer 32ƒ, Two tuns of butter 192ƒ, 1,000 lbs. of cheese 120ƒ, A complete bed 100ƒ, A suit of clothes 80ƒ, A silver drinking cup 60ƒ, Total 2500ƒ

Το 1636 η τουλίπα ήταν το 4ο σε αξία εξαγώγιμο προϊόν της Ολλανδίας μετά το τζιν, τις καπνιστές ρέγκες και το τυρί. Όλοι πλέον ήθελαν να γίνουν γρήγορα πλούσιοι από τις τουλίπες. Εγκατέλειπαν παραδοσιακές καλλιέργειες και ασχολίες για να ασχοληθούν με το φυτό. Η τουλιπο-μανία είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της με αποτέλεσμα να συμπαρασύρει σε φρενήρη άνοδο και βολβούς από πιο κοινές ποικιλίες.

Κατάλογοι τυπώνονταν με τιμές ανά ποικιλία και έμποροι από όλη την Ευρώπη συνέρρεαν να προ αγοράσουν την παραγωγή της τουλίπας. Συμβόλαια για προαγορά βολβών άλλαζαν χέρια με αυξανόμενο κέρδος μέχρι και δέκα φορές τη μέρα. Από το Νοέμβριο του 1636 μέχρι και το Φεβρουάριο του 1637 η μέση τιμή του βολβού αυξήθηκε κατά 2.000% από 10 περίπου φιορίνια σε 200 φιορίνια.

Φυσικά, και νομοτελειακά ίσως, όπως κάθε φούσκα που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και η φούσκα της τουλίπας έσπασε με πάταγο. Τον Φεβρουάριο του 1637 οι πωλητές δεν μπορούσαν να βρουν πια άλλους αγοραστές διατεθειμένους να πληρώσουν τόσο για ένα λουλούδι. Η τιμή άρχισε να γκρεμίζεται για να φτάσει στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου 1637 στα προηγούμενα επίπεδα.

Παρ όλο τον αντίκτυπο που δημιούργησε το κραχ της τουλίπας το 1637 σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το πάθημα δεν έγινε μάθημα, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν και άλλα τέτοια γεγονότα μέχρι τις μέρες μας και φυσικά και άλλα ενδιαφέροντα οικονομικά επιτραπέζια παιχνίδια. Τελικά ουδέν κακόν αμιγές καλού!

Κάντε click παρακάτω στο εξώφυλλο του κουτιού του παιχνιδιού για να μεταβείτε στην σελίδα καταχώρησης με περισσότερες πληροφορίες, κριτική για το παιχνίδι και άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες:

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Αντρέας Δάγλας

Αντρέας Δάγλας
Τι πρέπει να ξέρει κάποιος για τον Αντρέα που να είναι τόσο ενδιαφέρον για να το διαβάσει; Μάλλον τίποτα. Αν όμως φτάσατε μέχρι εδώ διαβάζοντας, τότε θα πάτε και παρακάτω. Γεννήθηκε το 1968 (μια μάλλον μέτρια χρονιά για τα κρασιά), στη Λευκάδα. Φοίτησε στη Βιομηχανική Πειραιά, αλλά βιομήχανος δεν έγινε. Έγινε όμως πατέρας δύο παιδιών και πασχίζει να είναι καλός σ αυτό το ρόλο. Λατρεύει τα κόμικς, την ιστορία και να παίζει. Προσωπικός του παράδεισος είναι το Μεγανήσι Λευκάδας.

Δείτε επίσης...

Mansions of Madness (2nd Edition) – How to Play Video

Το Επιτραπαίζουμε ετοίμασε άλλο ένα νέο Video που μας ζητήθηκε να παρουσιάσουμε. Δείτε πρώτοι το …