Κεντρική / Board Games / Hexpanse – Πρώτες εντυπώσεις από το παιχνίδι…

Hexpanse – Πρώτες εντυπώσεις από το παιχνίδι…

Το Hexpanse είναι στον πυρήνα του ένα έξυπνο παιχνίδι τοποθέτησης πλακιδίων, όπου τα πλακίδια είναι στρατιωτικές μονάδες σε μια ατελείωτη μάχη για κυριαρχία. Οι παίκτες αναλαμβάνουν τον ρόλο διαγαλαξιακών commanders και warlords οι οποίοι μάχονται για διάφορους πλανήτες και τον έλεγχο αυτών.

Η κύρια ιδέα πίσω από το θέμα του παιχνιδιού καταπιάνεται με τέσσερις φατρίες που ανταγωνίζονται για το ποιος θα καταφέρει πρώτος να πετύχει τον κοινό στόχο, την αποστολή του παιχνιδιού. Η πλευρά που θα καταφέρει πρώτη να φέρει εις πέρας την αποστολή θα είναι φυσικά εκείνη η οποία θα κερδίσει την παρτίδα και τον έλεγχο του πλανήτη. Σαν ιδέα είναι εύκολη, τοποθετήστε τις μονάδες σας στην επιφάνεια του πλανήτη, πετυχαίνοντας το μοτίβο της αποστολής (κάτι που δείχνει ότι έχετε εδραιώσει την κυριαρχία σας στον αφιλόξενο πλανήτη-πεδίο μάχης) και κερδίστε τον αγώνα για υπεροχή.


Ωστόσο τα πράγματα όπως σε πολλές περιπτώσεις εξάλλου, έτσι και εδώ ακούγονται περισσότερο εύκολα από ότι είναι στην πράξη. Ο λόγος δεν είναι άλλος, από το γεγονός ότι οι αντίπαλες φατρίες προσπαθούν ταυτόχρονα με εσάς να πραγματοποιήσουν ακριβώς τον ίδιο στόχο. Κάθε φατρία έχει μια μοναδική ιδιότητα, η οποία επηρεάζει τακτικά τον τρόπο που παίζει και της δίνει ενδιαφέρουσες επιλογές στο πεδίο της μάχης. Επιπλέον οι παίκτες μπορούν να αγοράσουν μισθοφόρους, οι οποίοι για το κατάλληλο χρηματικό αντίτιμο, είναι διατεθειμένοι να παρατάξουν τα όπλα τους και τις δυνάμεις τους κάτω από τις εντολές σας και να σας βοηθήσουν έτσι να εκπληρώσετε εσείς πρώτοι την αποστολή.

Κάθε παίκτης στο γύρο του μπορεί να κάνει τα παρaκάτω με τη σειρά που αναφέρονται: 1. Αυξάνει τον πλούτο του με βάση την επιρροή του. 2. Επιλέγει 2 ενέργειες ανάμεσα στην τοποθέτηση μονάδας ή χαρακτήρα στην επιφάνεια του πλανήτη, να ανακαλέσει μονάδα από τον πλανήτη, την περισυλλογή μονάδας από τα κατεστραμμένα, να επιτεθεί με μια μονάδα του ή κάποιον χαρακτήρα, την αύξηση του πλούτου που έχει στην κατοχή του, την αύξηση της επιρροής του, την μετακίνηση του commander του σε μια γειτονική περιοχή πληρώνοντας ένα heal point, τη χρήση της ιδιότητας του commander του πληρώνοντας ένα heal point, την ανάρρωση του commander του κατά ένα. 3. Να αγοράσει κάρτες από την αγορά. 4. Να γεμίσει την αγορά με κάρτες.

Οι παίκτες μπορούν να κερδίσουν το παιχνίδι με 2 τρόπου: 1. Ο παίκτης κερδίζει τους αντίπαλους commanders εξολοθρεύοντας τους ή 2. Ο παίκτης καταφέρνει να χτίσει το μοτίβο των 9 μονάδων στο χάρτη με τον συγκεκριμένο σχηματισμό, ο οποίος φανερώνεται τυχαία στην αρχή της παρτίδας από μια τράπουλα διαφορετικών επιλογών. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού οι παίκτες πρακτικά προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τους στρατιώτες που τους ανήκουν, ωστόσο αν επιθυμούν, μπορούν να παρατάξουν διάφορους χαρακτήρες ή και ειδικές συμμαχικές μονάδες στην επιφάνεια του πλανήτη για να τους βοηθήσουν για τον σκοπό τους. Επιπλέον οι παίκτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ειδικές κάρτες ενέργειας για να κερδίσουν περισσότερες μονάδες, πλούτο ή δύναμη πυρός.

Όπως αναφέραμε και πριν, πέραν από την κεντρική αποστολή, οι παίκτες μπορούν να κερδίσουν, εξολοθρεύοντας τους αντιπάλους τους από το χάρτη. Το τελευταίο μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα αν κάποιος παίκτης χρησιμοποιεί συχνά την ιδιότητα του commander του, ωστόσο δεν προσέχει από κοντά τι κάνουν οι αντίπαλοι και τι ανοίγματα τους αφήνει με τις κινήσεις του. Ωστόσο αν αποκτηθούν οι κατάλληλες κάρτες ενεργειών, είναι ικανές να δώσουν το πλεονέκτημα και την οριακή υπεροχή που θα αποφασίσει προς τα που θα γύρει η ζυγαριά. Το παιχνίδι είναι ιδιαίτερα καλό με 2 ή και με 4 παίκτες όπου οι δυνάμεις είναι μοιρασμένες και κανείς δεν μπορεί να μείνει ανενόχλητος στην γωνιά του να δράσει με περισσότερη ελευθερία. Στο παιχνίδι η μάχη με 2 παίκτες είναι περισσότερο ανταποδοτική, ενώ με περισσότερους, θα πρέπει να προσέξει κανείς περισσότερο μιας και μέχρι να έρθει η σειρά του, τα πράγματα, μπορεί να έχουν αλλάξει δραστικά.

Αναφερθήκαμε προηγουμένως στις ειδικές ιδιότητες των commanders. Το παιχνίδι ξεδιπλώνει την ομορφιά του, όταν οι παίκτες αρχίζουν να εκμεταλλεύονται σωστά αυτές τις ιδιότητες. Κάθε φατρία έχει διαφορετική ιδιότητα και συνδυαστικά με την δεύτερη minor ιδιότητα (και το παιχνίδι έρχεται με μια μεγάλη γκάμα από αυτές). Πέραν από αυτές τις επιλογές, το παιχνίδι δίνει και ακόμα περισσότερες, μέσα στην πορεία της παρτίδας, μέσω των καρτών που προσφέρει η αγορά. Οι κάρτες δίνουν ευελιξία μιας και μπορούν από το να σας δώσουν μισθοφόρους για να τους αποστείλετε σε κάθε γωνιά του πλανήτη, μέχρι να δολοφονήσετε, αντίπαλες μονάδες, να προκαλέσετε sabotage, να ρίξετε πυρηνικά στην επιφάνεια ή να επιτεθείτε στο αντίπαλο κεντρικό διαστημόπλοιο. Με έξυπνη χρήση των καρτών που θα παίρνετε από την αγορά, της βασικής του commander σας καθώς και της ιδιότητας της φατρίας σας. Θα έχετε αρκετά στο πιάτο σας για να απολαύσετε ένα βαθύ, αλλά γρήγορο παιχνίδι στρατηγικής με πολλά όμορφα στοιχεία και ενδιαφέρουσες αποφάσεις, όλα ικανά να φέρουν τα πάνω κάτω ανά πάσα στιγμή μέσα στο παιχνίδι.

Το παιχνίδι στήνεται εύκολα και σε λίγα μόλις λεπτά, αφού έχουν εξηγηθεί οι κανόνες, όλοι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν. Οι περισσότερες παρτίδες διαρκούν περίπου 3 τέταρτα της ώρας αν όχι και λιγότερο και το φυλλάδιο των κανόνων κάνει πολύ καλή δουλειά στο να σας δώσει όλα όσα χρειάζεστε, με παραδείγματα και εικονογραφήσεις για να ξεκινήσετε γρήγορα να απολαμβάνετε μια παρτίδα. Μοναδικό αρνητικό του παιχνιδιού ίσως το γεγονός ότι αν 2 παίκτες ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια σε έναν τότε, σίγουρα μπορούν να του κάνουν αρκετό κακό και να τον πάνε πίσω, ωστόσο σε παιχνίδι 4 παικτών αν γίνει αυτό, ο τέταρτος να μείνει ανενόχλητος να κυνηγήσει την νίκη. Οι παραγωγή και η εικονογράφηση είναι αρκετά καλά και σίγουρα τραβάνε την προσοχή, ενώ τα εικονίδια και τα σύμβολα στο παιχνίδι ξεχωρίζουν και γίνονται εύκολα αντιληπτά. Το φυλλάδιο συγκεντρώνει στο τέλος όλες τις ιδιότητες ΄και όσα θέλετε να έχετε πρόχειρα για να ανατρέχετε εύκολα μέσα στην διάρκεια μιας παρτίδας. Πολύ όμορφο σύνολο και σε γενικές γραμμές ενδιαφέρον πακέτο που έχει όλα όσα χρειάζεται μια παρέα για να απολαύσει τακτικές μάχες με απλούς κανόνες, επιλογές που έχουν σημασία και γρήγορο ρυθμό. Αν και παικτικά, εντελώς διαφορετικό παιχνίδι, σίγουρα οι φίλοι του Neuroshima Hex θα ενθουσιαστούν…

Περισσότερα για το παιχνίδι εδώ:

Σχετικά με Epitrapaizoume

” We don’t stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing” δηλαδή ” Δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή γερνάμε αλλά γερνάμε επειδή σταματάμε να παίζουμε” George Bernard Μας αρέσουν τα επιτραπέζια παιχνίδια και κυρίως μας αρέσει να διασκεδάζουμε παίζοντας ότι λογής παιχνίδι υπάρχει με καλούς φίλους και παρέα!!! Αυτή ήταν και θα είναι η κινητήρια δύναμη αυτής της σελίδας. Η φιλοσοφία του Επιτραπαίζουμε είναι ότι τα παιχνίδια μας φέρνουν περισσότερο κοντά... πήγαινε παίξε

Δείτε επίσης...

TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume

⚡️ https://linktr.ee/epitrapaizoume 🎲 TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume ✏️ …