Κεντρική / Board Games / Fairy Tile – Πρώτες εντυπώσεις από το παιχνίδι…

Fairy Tile – Πρώτες εντυπώσεις από το παιχνίδι…

Και ποιος δεν θέλει να ξεχυθεί σε μια περιπέτεια, να ζήσει έντονες στιγμές και να γεμίσει τις σελίδες του ημερολογίου του με ιστορίες κάθε λογής? Στο Fairy Tile οι παίκτες θα ζήσουν από κοντά μια τρομερή πριγκίπισσα, έναν αφοσιωμένο ιππότη και έναν τρομερό και φοβερό δράκο βοηθώντας τους να εξερευνήσουν το βασίλειο και να εκπληρώσουν το πεπρωμένο τους.

Το Fairy Tile είναι στον πυρήνα του ένα παιχνίδι τοποθέτησης πλακιδίων και αφήγησης ιστορίας σε ένα φανταστικό κόσμο. Ένα κόσμο όπου υπάρχουν ακόμα πριγκίπισσες και δράκοι. Μέσα στο παιχνίδι οι παίκτες θα κινούν 3 χαρακτήρες, μέρος της ιστορίας που εξελίσσεται. Κάθε παίκτης παίρνει τον ίδιο αριθμό καρτών από την κεντρική τράπουλα και τις τοποθετεί κλειστές μπροστά του, έτσι ώστε να δημιουργήσει το βιβλίο της ιστορίας που προσπαθεί να ολοκληρώσει.  Θα ανοίξει την πάνω κάρτα η οποία και θα αποτελέσει την πρώτη σελίδα στο βιβλίο του. Οι κάρτες κατά κανόνα υποδεικνύουν που θέλουν έναν χαρακτήρα ή περισσότερους να συναντηθούν επάνω σε ένα χάρτη ο οποίος μεγαλώνει καθώς το παιχνίδι εξελίσσεται.

Στο ξεκίνημα του παιχνιδιού τα αρχικά πλακίδια (3 πλακίδια το καθένα με 3 τοποθεσίες) τοποθετούνται στο κέντρο του τραπεζιού και οι 3 κεντρικές, βαμμένες μινιατούρες τοποθετούνται στις αρχικές θέσεις τους. Η αρχική έκταση του ταμπλό είναι περιορισμένη, ωστόσο στην διάρκεια του παιχνιδιού το κεντρικό ταμπλό θα μεγαλώσει αρκετά και οι πιθανές θέσεις θα πολλαπλασιαστούν. Η σειρά ενός παίκτη είναι απλή και γρήγορη. Υπάρχουν δυο επιλογές και κάθε φορά μπορεί κανείς να διαλέξει να κάνει ένα μόνο από τα δυο. Μπορεί κανείς να εξελίξει την ιστορία του ή να γυρίσει σελίδα. Η εξέλιξη της ιστορίας είναι μια διαδικασία που αποτελείται από 2 φάσεις, Πρώτα είτε κινείτε ένα χαρακτήρα επάνω στο ταμπλό είτε να τοποθετήσετε ένα νέο πλακίδιο στο ταμπλό.

Υπάρχουν 3 διαφορετικές φιγούρες μέσα στο παιχνίδι και η κάθε μια κινείται με διαφορετικό τρόπο. Η πριγκίπισσα μπορεί να μετακινηθεί ακριβώς μια θέση μακριά από εκεί που βρίσκεται και μπορεί επιπλέον της κίνησης της να μεταπηδήσει από κάστρο σε κάστρο. Αντίστοιχα ο ιππότης μπορεί να μετακινηθεί ακριβώς 2 θέσεις από την αρχική του τοποθεσία, πρέπει να είναι ακριβώς 2 και δεν μπορεί να τερματίσει δίπλα από εκεί που ξεκίνησε. Τέλος ο δράκος πετάει σε μια ευθεία γραμμή ξεκινώντας από την αρχική του τοποθεσία, μέχρι να βρει την άκρη του βασιλείου, προς όποια κατεύθυνση επιθυμεί. Εάν επιλέξετε αντί να μετακινήσετε μια φιγούρα, να τοποθετήσετε ένα νέο πλακίδιο, το παίρνετε από την στοίβα το αποκαλύπτετε και πρέπει να το προσθέσετε με τέτοιο τρόπο ώστε να ακουμπάει, τουλάχιστον 2 άλλες πλευρές στην περίμετρο του ταμπλό. Επιπλέον, αν το πλακίδιο που ανοίξατε, απεικονίζει ποτάμι, τότε πρέπει να το βάλετε με τέτοιο τρόπο ώστε να επεκτείνει και άλλο το υπάρχον ποτάμι. Αφού λοιπόν ο ενεργός παίκτης επιλέξει ένα από τα δυο, τότε ελέγχει να δει αν μπορεί να εκπληρώσει μέρος της ιστορίας. Η κάρτα ιστορίας που θα κρατάει στα χέρια του θα έχει έναν στόχο που θα πρέπει μια ή περισσότερες από τις φιγούρες του παιχνιδιού να εκπληρώσουν. Σε αυτή τη φάση λοιπόν θα δει ο παίκτης αν οι προϋποθέσεις που απαιτεί η κάρτα ιστορίας εκπληρώνονται. Συνήθως οι στόχοι που βάζουν οι κάρτες απλά θέλουν κάποιους χαρακτήρες να βρίσκονται σε συγκεκριμένες τοποθεσίες στο χάρτη. Εάν καταφέρει ένας παίκτης να εκπληρώσει την  κάρτα που έχει ανοικτή μπροστά του, τότε διαβάζει το κείμενο της ιστορίας και την τοποθετεί ανοικτή δίπλα στο βιβλίο του και τραβάει την επόμενη κάρτα για να προσπαθήσει σε επόμενους γύρους να την εκπληρώσει.

Η δεύτερη επιλογή που έχει ένας παίκτης να κάνει στον γύρο του είναι να γυρίσει μια σελίδα. Εάν ο στόχος της παρούσας κάρτας που έχει κάποιος ανοικτή μπροστά του, μοιάζει απόμακρος ή δύσκολος να επιτευχθεί σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, είναι καλύτερο από το να χάσει κανείς πολύτιμους γύρους άσκοπα και να καθυστερήσει, να γυρίσει σελίδα. Τι σημαίνει γυρίζω σελίδα? Απλά τοποθετώ την παρούσα κάρτα, κλειστή στον πάτο της στοίβας καρτών ιστορίας που απομένουν ακόμα και τραβάω μια καινούργια, την ανοίγω και αυτή γίνεται η ενεργή κάρτα που πλέον κυνηγάω. Όταν κάποιος παίκτης επιλέξει αυτή την κίνηση, τότε γυρίζει τον μαγικό δείκτη του ανάποδα, στην ενεργή πλευρά του. Στον επόμενο γύρο, θα μπορεί ο παίκτης αυτός να παίξει και δεύτερη φορά αμέσως πριν τον αντίπαλο του. Το παιχνίδι τελειώνει αμέσως μόλις ένας παίκτης καταφέρει να εκπληρώσει την τελευταία σελίδα του βιβλίου του και να ολοκληρώσει επιτυχώς την ιστορία του. Φυσικά αυτός ο παίκτης θα είναι και ο νικητής της παρτίδας.

Αντικειμενικά αυτό που τραβάει αρχικά κάποιον από το να πιάσει το Fairy Tile από το ράφι ενός μαγαζιού, να το γυρίσει από την πίσω μεριά και να αρχίσει να παρατηρεί τις λεπτομέρειες, είναι φυσικά χωρίς δεύτερη σκέψη η όμορφη και σχεδόν παραμυθένια, ολοζώντανη εικονογράφηση. Το  παιχνίδι είναι πολύχρωμο, χαρούμενο και βγάζει μια πρώτη θετική ενέργεια και ζωντάνια. Με τόσα παιχνίδια πλέον, το να σε κερδίσει οπτικά ένα νέο παιχνίδι από το εξώφυλλο του δεν είναι και ότι πιο εύκολο, λόγω του ανταγωνισμού. Το εξώφυλλο και γενικά όλη η εικονογράφηση παραπέμπει σε βιτρό και ο Illustrator έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και του αξίζουν συγχαρητήρια. Φυσικά η εταιρεία IELLO στο κουτί, έρχεται να μας εγγυηθεί ότι η παραγωγή θα είναι από τις καλύτερες εκεί έξω. Ανοίγοντας λοιπόν το κουτί, πέραν από τις κάρτες και τα όμορφα πολύχρωμα πλακίδια που ακολουθούν τον χαρακτήρα του εξωφύλλου, βρίσκουμε τις 3 φιγούρες του παιχνιδιού, την πριγκίπισσα, τον ιππότη και τον δράκο, οι οποίες πέραν από το μεγάλο τους μέγεθος μας εκπλήσσει το γεγονός ότι έρχονται και βαμμένες. Κάτι τέτοιο είναι πάντα ευπρόσδεκτο μιας και δίνουν τρισδιάστατο χαρακτήρα και δένουν υπέροχα με το υπόλοιπο παιχνίδι. Είναι αυτονόητο ότι οι βαμμένες, μεγάλες μινιατούρες δίνουν άλλο κλίμα στην παρτίδα και φυσικά τις προτιμάμε από τις γκρι που θα σκοτείνιαζαν τον ζωντανό χαρακτήρα του παραμυθένιου αυτού παιχνιδιού. Τόσο οι κάρτες όσο και τα πλακίδια είναι καλής ποιότητα και συνολικά το πακέτο παίρνει άριστα.

Μηχανικά το παιχνίδι είναι απλό, ωστόσο αυτά που κάνει τα κάνει με άρτιο και δεμένο τρόπο. Το γεγονός ότι οι 3 χαρακτήρες του παιχνιδιού, κινούνται με διαφορετικό τρόπο, δίνει δυναμική και αρκετές επιλογές, σκεφτείτε το σαν 3 διαφορετικά κομμάτια σε ένα σκάκι. Παράλληλα το συνεχώς επεκτεινόμενο και μεταβαλλόμενο ταμπλό, αντίστοιχα ανοίγει ολοένα και περισσότερες επιλογές και διεξόδους και αντίστοιχα θα μπορούσατε να το σκεφτείτε σαν μια σκακιέρα που συνεχώς αλλάζει. Φυσικά και το παιχνίδι είναι ιδιαίτερα απλό και δεν είμαστε εδώ για να πούνε ότι το συγκρίνουμε με το σκάκι, ωστόσο αρκετά μακροσκοπικά βλέπουμε ωραίες ομοιότητες με απλοϊκές πάντα νότες. Σίγουρα οικογένειες και νεότεροι παίκτες θα ενθουσιαστούν, ωστόσο θα έλεγε κανείς ότι είναι ένα παιχνίδι που μπορεί εύκολα να το χαρεί ο καθένας. Ένα άλλο στοιχείο του παιχνιδιού είναι οι κάρτες ιστορίας, που μπορεί κανείς να τις δει σαν μινι αποστολές. Δίνουν κάτι να κυνηγάνε οι παίκτες και ΄το κείμενο τους, ο οποίο το διαβάζουν οι παίκτες όταν τις εκπληρώνουν μας κάνει να αισθανόμαστε ότι γυρνάμε τις σελίδες ενός παραμυθιού καθώς το διαβάζουμε και το παίζουμε παράλληλα. Το που να κινήσει κανείς τους χαρακτήρες και το που να κολλήσει τα νέα πλακίδια στο ταμπλό, σε συνδυασμό με τις κάρτες που κυνηγάει, αποτελούν ένα απλό αλλά ευχάριστο puzzle που συνεχώς αλλάζει. Θα σας δώσει σε κάθε σειρά κάτι να σκέφτεστε και φυσικά να κυνηγάτε.

Το παιχνίδι σε γενικές γραμμές σε κερδίζει, φυσικά για το είδος του, απλό και προσιτό, ωστόσο με επιλογές και αποφάσεις σε κάθε γωνία. Θα αισθανθείτε ότι οι χαρακτήρες είναι μαριονέτες και όλοι κρατάνε ταυτόχρονα τα νήματα τους, φυσικά ο χρονισμός είναι το παν και η κατάλληλη κίνηση την κατάλληλη στιγμή θα σας δώσει τη δυνατότητα να γυρίσετε ακόμα μια σελίδα στο βιβλίο σας. Ελαφρύ σίγουρα, αλλά ενδιαφέρον και διασκεδαστικό. Αν σας αρέσουν τα παιχνίδια τοποθέτησης εργατών και το θέμα των παραμυθιών στα παιχνίδια, σίγουρα τότε το Fairy Tile είναι κάτι το οποίο σας προτείνουμε να κοιτάξετε. Το παιχνίδι έχει αγγλικό κείμενο, ωστόσο μιας και οι κάρτες είναι λίγες και ανοικτές σε όλους, μπορείτε εύκολα να το παίξετε και με τα παιδιά σας ή και κάποιον που δεν ξέρει αγγλικά. Μια παρτίδα θα σας κάνει να σκεφτείτε όσο πρέπει και να μιλάτε μετά για την ιστορία, ειδικά αν σας αρέσει να γεμίζετε τις ιστορίες με περισσότερο υλικό και να τις αναδεικνύετε ακόμα περισσότερο.

Περισσότερα για το παιχνίδι εδώ:

Σχετικά με Epitrapaizoume

” We don’t stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing” δηλαδή ” Δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή γερνάμε αλλά γερνάμε επειδή σταματάμε να παίζουμε” George Bernard Μας αρέσουν τα επιτραπέζια παιχνίδια και κυρίως μας αρέσει να διασκεδάζουμε παίζοντας ότι λογής παιχνίδι υπάρχει με καλούς φίλους και παρέα!!! Αυτή ήταν και θα είναι η κινητήρια δύναμη αυτής της σελίδας. Η φιλοσοφία του Επιτραπαίζουμε είναι ότι τα παιχνίδια μας φέρνουν περισσότερο κοντά... πήγαινε παίξε

Δείτε επίσης...

TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume

⚡️ https://linktr.ee/epitrapaizoume 🎲 TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume ✏️ …