Κεντρική / Game / Roll Player (2016)

Roll Player (2016)

Stars: StarStarStarStarStarStarStarStarStarStar Empty

Βαθμολογία: 9.00

Κατάταξη: 41

Σχεδιαστής Keith Matejka
Παίκτες 1–4
Διάρκεια 60–90
λεπτά
Ηλικίες 10
Γλώσσα Εκτενής χρήση κειμένου, Πλήρης μετάφραση απαραίτητη
Κατηγορία Dice (Ζάρια),Fantasy (Φαντασίας),Solo (Για έναν παίκτη),Strategy (Στρατηγικής)
Εκδόσεις Banana Games, Ogry Games, Thunderworks Games

Οι δυνατοί και ικανοί ήρωες δεν εμφανίζονται ξαφνικά από το πουθενά όταν ο κόσμος τους έχει ανάγκη. Πρέπει να δημιουργηθούν.  Φυλή, Τάξη, Προσανατολισμός, Ικανότητες και Τεχνικές είναι όλα τα στοιχεία που χρειάζεται ένας ήρωας για να εξελιχθεί στο τέλειο. Ένας τέτοιος ήρωας θα είναι έτοιμος να ξεχυθεί κυνηγώντας περιπέτειες, φήμη και πλούτη και δουλειά δικιά σας όπως και στα περισσότερα Roll Playing Games (RPG) είναι να τον δημιουργήσετε. Στο Roll Player θα διαγωνιστείτε με τους άλλους παίκτες για το ποιος θα καταφέρει να δημιουργήσει τον καλύτερο ήρωα φαντασίας και περιπέτειας που έχει περπατήσει στη γη. Σκοπός σας θα είναι να δημιουργήσετε έναν τόσο ικανό χαρακτήρα που να είναι πανέτοιμος να αντιμετωπίσει μια επική περιπέτεια. Μέσα στο παιγνίδι θα ρίξετε και, με σειρά θα επιλέξετε ζάρια για να χτίσετε τα χαρακτηριστικά του ήρωα σας. Θα αγοράσετε όπλα, πανοπλίες και εξοπλισμό, τον οποίο και θα φορέσετε στο χαρακτήρα σας. Θα τον εκπαιδεύσετε σε νέες ικανότητες και θα ανακαλύψετε τα κοφτερά σημεία του χαρακτήρα σας τα οποία θα λειάνετε για να γίνουν ακόμα πιο αποτελεσματικά. Κερδίστε πόντους φήμης (με μορφή αστεριών) με την πιο αποτελεσματική δημιουργία ενός χαρακτήρα περιπέτειας. Ο παίκτης με τον χαρακτήρα που φέρει την μεγαλύτερη φήμη θα κερδίσει το παιχνίδι και με βεβαιότητα θα θριαμβεύσει σε όποια επική και σκοτεινή περιπέτεια θα τον περιμένει μετά…

Οι δυνατοί και ικανοί ήρωες δεν εμφανίζονται ξαφνικά από το πουθενά όταν ο κόσμος τους έχει ανάγκη. Πρέπει να δημιουργηθούν.  Φυλή, Τάξη, Προσανατολισμός, Ικανότητες και Τεχνικές είναι όλα τα στοιχεία που χρειάζεται ένας ήρωας για να εξελιχθεί στο τέλειο. Ένας τέτοιος ήρωας θα είναι έτοιμος να ξεχυθεί κυνηγώντας περιπέτειες, φήμη και πλούτη και δουλειά δικιά σας όπως και στα περισσότερα Roll Playing Games (RPG) είναι να τον δημιουργήσετε. Στο Roll Player θα διαγωνιστείτε με τους άλλους παίκτες για το ποιος θα καταφέρει να δημιουργήσει τον καλύτερο ήρωα φαντασίας και περιπέτειας που έχει περπατήσει στη γη. Σκοπός σας θα είναι να δημιουργήσετε…

Κριτική Παιχνιδού

Θέμα - 8.5
Ευκολία Εκμάθησης - 8.5
Διασκέδαση - 10
Περιεχόμενα - 9.5
Στρατηγική - 9
Απουσία Τύχης - 8.5

9

Εξαιρετικό

Διασκεδαστικό, βαθύ και έξυπνο παιχνίδι ζαριών, όπου οι παίκτες καλούνται να φτιάξουν τον καλύτερο δυνατό ήρωα και να αναπτύξουν όλες τις πτυχές τους. Σκεφτείτε τα χρόνια πριν την μεγάλη πρώτη περιπέτεια τους...

User Rating: 4.6 ( 1 votes)

Διαβάστε το άρθρο του Βαγγέλη Κεφάλα στην στήλη του WHAT’S NEW? εδώ ή και παρακάτω:

Πόσες φορές έχει χρειαστεί να αντιμετωπιστεί ένας δράκος που έχει σπείρει στον τρόμο στην κοιλάδα αναστατώνοντας τους κατοίκους του βασιλείου? Πόσες φορές επιθετικά troll έχουν ξεχυθεί από το πυκνό δάσος και έχουν λεηλατήσει ότι έχει βρεθεί στο πέρας τους? Πόσες φορές κόσμος έχει χαθεί στις σπηλιές και στα μπουντρούμια που ξεκινάνε από κάτω τους? Αυτό που κάθε μια από τις παρακάτω περιστάσεις απαιτεί είναι έναν θαρραλέο ήρωα, να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να βάλει ξανά ελπίδα στις καρδιές των αδικημένων. Ένας ήρωας όμως δεν εμφανίζεται έτσι απλά με μαγικές και μυστηριώδεις συνθήκες, έτοιμος να πιάσει το τσεκούρι ή το ραβδί του και να προσφέρει βοήθεια.

Ένας τέτοιος ήρωας πρέπει να σφυρηλατηθεί με προσοχή και λεπτομέρεια όπως ακριβώς μια καλή λεπίδα από το blacksmith. Χρειάζεται χρόνος, φροντίδα και γυάλισμα τις άκρες για να καταφέρει να φτάσει στο υψηλό επίπεδο που απαιτούν οι περιστάσεις. Μπορεί στα παραμύθια και στις ταινίες οι ήρωες να εμφανίζονται από το πουθενά, ωστόσο στην πραγματικότητα υπάρχει ένα πριν… Με αυτό το πριν καταπιάνεται το Roll Player, με τη δημιουργία και την εκπαίδευση ικανότατων ηρώων. Οι ήρωες θα πρέπει να αποκτήσουν ασπίδες, πανοπλίες, μαγικά αντικείμενα και να μάθουν να τα χρησιμοποιούν. Παράλληλα θα πρέπει να αναπτύξουν τις ικανότητες τους, τις αρετές και τα προτερήματα τους  μέχρι να φτάσουν στο ύψιστο επίπεδο σοφίας, ηθικής και μαχητικής ικανότητας, έτοιμοι για να ριχτούν στο σκοπό που παρατίθεται στο μονοπάτι τους. Στο παιχνίδι οι παίκτες καλούνται να φτιάξουν τον καλύτερο δυνατό ήρωα και να αναπτύξουν όλες τις πτυχές τους. Σκεφτείτε τα χρόνια πριν την μεγάλη πρώτη περιπέτεια τους.

Στον πυρήνα του το Roll Player είναι ένα παιχνίδι γύρω από τη δημιουργία ενός χαρακτήρα role-playing κάτι το οποίο γίνεται με την χρήση ζαριών. Παρόλο αυτά το παιχνίδι είναι πολλά περισσότερα από όσα μπορεί να νομίζει κανείς μοναχά από αυτήν την σύντομη περιγραφή μιας και διαθέτει στοιχεία worker placement, set collection, resource management, όλα όμορφα δεμένα με τους άρτιους μηχανισμούς και το dice drafting. Με απλά λόγια κάθε παίκτης έχει ένα συγκεκριμένο σύνολο στόχων που προσπαθεί να επιτύχει σε όσο το δυνατόν καλύτερο βαθμό μπορεί. Αν το καταφέρει θα επιβραβευτεί με περισσότερους πόντους νίκης ή αλλιώς πόντους φήμης, ανάλογα με το αποτέλεσμα. Ο ήρωας που θα προσεγγίσει καλύτερα το class, το backstory και τα traits  θα αποφέρει στο δημιουργό του την νίκη στο παιχνίδι. Η διαφορά ανάμεσα στη δημιουργία ενός χαρακτήρα στο Roll Player και σε ένα παιχνίδι rpg είναι ότι στο δεύτερο φτιάχνεις τον ήρωα για να ξεχυθείς στα μπουντρούμια ενώ στο πρώτο εστιάζεις στη δημιουργία του ίδιου του ήρωα περισσότερο. Ας σημειωθεί εδώ ότι το expansion Monsters & Minions βάζει και άλλα όμορφα στοιχεία όπως πέμπτο παίκτη αλλά και τη δυνατότητα αφού δημιουργήσουμε τον ήρωα μας να τον δοκιμάσουμε στην μάχη απέναντι σε τέρατα και κακούς.

Πάμε όμως να δούμε πως παίζεται το παιχνίδι. Κάθε παίκτης επιλέγει ένα ταμπλό χαρακτήρα πάνω στο οποίο θα εστιάσει την πλειοψηφία των ενεργειών του μέσα στην παρτίδα. Αυτό το προσωπικό ταμπλό απεικονίζει τον χαρακτήρα που προσπαθείτε να εξελίξετε και περιέχει όλες τις βασικές πληροφορίες που περιμένει κανείς όπως το class, το backstory αλλά και το alignment (σε σχέση με την προσωπικότητα και τις αξίες) του. Πολύ απλά αυτός είναι ο ήρωας που προσπαθείτε να χτίσετε. Το κύριο μέρος του ταμπλό περιέχει έξι γραμμές στατιστικών για τον ήρωα. Τα στατιστικά αυτά είναι: Strength, dexterity, constitution, intelligence, wisdom και charisma. Μέσα στον γύρο τους οι παίκτες θα τοποθετούν ζάρια μέσα στις κενές θέσεις σε αυτές τις γραμμές, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τα στατιστικά σε κάθε τέτοια γραμμή (για παράδειγμα αν ένας παίκτης βάλει ένα ζάρι που δείχνει το 5 στην πρώτη κενή θέση για τη δύναμη του, τότε αυτόματα αποκτάει δύναμη 5). Κάθε γραμμή έχει 3 κενές θέσεις, κάτι το οποίο σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του παιχνιδιού θα αποκτήσει 3 ζάρια σε κάθε γραμμή.  Πρώτα όμως ας μιλήσουμε για τις κάρτες που θα τοποθετηθούν επάνω στο προσωπικό ταμπλό στην αρχή του παιχνιδιού.

Πέραν από το ταμπλό του ήρωα κάθε παίκτης θα πάρει στην αρχή του παιχνιδιού μια κάρτα για το class η οποία περιγράφει με τι ασχολείται ο ήρωας, για παράδειγμα αν είναι μάγος ή βάρδος και παράλληλα δείχνει και τους στόχους του παίκτη για τα στατιστικά του. Για παράδειγμα τους πόντους που θα σκοράρει αν καταφέρει στο τέλος τα ζάρια στo strength να είναι από 15 έως 18 στο σύνολο, τους πόντους αν το charisma του είναι ακριβώς 20 πως θα γίνει αυτό με 3 εξάπλευρα ζάρια, μα φυσικά με έξτρα ιδιότητες και κάρτες. Τέλος η κάρτα class απεικονίζει το χρώμα του παίκτη (είναι ίδιο με ένα από τα χρώματα των ζαριών του παιχνιδιού, όχι όμως το χρυσό) καθώς και την ειδική ικανότητα που έχει ο χαρακτήρας εξ’ αρχής στο παιχνίδι.

Κάθε παίκτης στην αρχή της παρτίδας θα πάρει και μια κάρτα backstory. Αυτή η κάρτα περιέχει μια μικρή ιστορία σχετική με τον ήρωα μας ουσιαστικά τις λεπτομέρειες της ζωής του πριν την αρχή αυτής της περιπέτειας. Ωστόσο αυτές οι πρώτες εμπειρίες είναι εκείνες που θέτουν τα θεμέλια για την συνέχεια που θα ακολουθήσει. Η κάρτα αυτή δείχνει επιπλέον ένα πλέγμα με κάποια συγκεκριμένα χρώματα ζαριών σε συγκεκριμένες θέσεις, τα οποία εάν εκπληρωθούν στο τέλος θα δώσουν επιπλέον πόντους νίκης ανάλογα με το πόσα έχουν γίνει σωστά. Για παράδειγμα σε μια κάρτα μπορεί να δείχνει το πράσινο ζάρι να είναι στη δεύτερη από τις τρεις θέσεις του wisdom. Οι παίκτες δεν είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν αυτήν την υπόδειξη, ειδικά αν δυσκολεύει το έργο τους για τα υπόλοιπα τους σχέδια,  ωστόσο όσες περισσότερες φορές το κάνουν, τόσο περισσότερο θα κερδίσουν.

Τέλος κάθε παίκτης στην αρχή της παρτίδας θα πάρει και μια κάρτα alignment. Η κάρτα αυτή απεικονίζει ένα πλέγμα και φέρει έναν δείκτη (κύβο) ο οποίο θα κινείται μέσα στο παιχνίδι ανάλογα με την χρήση καρτών και θα αλλάζει θέση είτε από ουδέτερη, σε θέση που χάνει πόντους ή σε θέση που κερδίζει πόντους. Στο τέλος του παιχνιδιού ανάλογα με την τελική θέση του δείκτη, ο παίκτης μπορεί να κερδίσει ή να χάσει πόντους.

Το τέταρτο και τελευταίο είδος καρτών είναι οι κάρτες αγοράς. Αυτές οι κάρτες είναι πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των παικτών και μαζί με τα ζάρια στηρίζουν άρτια το gameplay του παιχνιδιού. Υπάρχει μια μεγάλη τράπουλα από τέτοιες κάρτες (Market) και είναι διαθέσιμες για αγορά στο κέντρο του τραπεζιού. Πάμε να δούμε περισσότερες λεπτομέρειες από το τι θα συναντήσουν οι παίκτες καθώς εξαντλούν την τράπουλα καρτών αγοράς. Οι παίκτες θα μπορούν να αγοράσουν κάρτες πανοπλίας μέσα στην πορεία του παιχνιδιού και οι κάρτες αυτού του τύπου δίνουν πόντους νίκης μέσα από την συλλογή set καθώς και για κάρτες στο χρώμα του χαρακτήρα σας, ωστόσο πέραν από αυτό, δεν προσφέρουν κάτι επιπλέον στο παιχνίδι. Ένας άλλος τύπος καρτών από αυτές που προσφέρει η αγορά είναι οι κάρτες trait. Αυτές οι κάρτες μετακινούν τον δείκτη τους επάνω στην κάρτα alignment του χαρακτήρα τους. Η κατεύθυνση της μετακίνησης είναι διαφορετική κάθε φορά ανάλογα με το βέλος επάνω στην κάρτα. Συνήθως αυτές οι κάρτες θα παρέχουν πόντους νίκης στο τέλος στον παίκτη εφόσον οι συνθήκες τους εκπληρωθούν.

Οι κάρτες skill οι οποίες επίσης αποκτώνται από την αγορά παρέχουν μια ιδιότητα στους ήρωες και όταν αυτή χρησιμοποιείται επιτρέπουν στοχευόμενα την μετακίνηση και του δείκτη επάνω στην κάρτα alignment (για κάθε φορά που αυτές χρησιμοποιούνται). Σκοπός φυσικά είναι να τελειώσετε το παιχνίδι με τον δείκτη επάνω στους περισσότερους θετικούς πόντους και για τον λόγο αυτό, καλό θα είναι να έχετε τέτοιες κάρτες που να σας δίνουν ευελιξία στις κινήσεις. Εφόσον αποκτηθούν οι κάρτες skill μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως και για πολλαπλές φορές χωρίς να κοστίζουν κάτι, ωστόσο κάθε φορά που μια τέτοια κάρτα χρησιμοποιείται, γυρίζεται στο πλάι. Στην αρχή του επόμενου γύρου ο παίκτης δικαιούται να ανανεώσει, μόνο μια κάρτα skill, φέρνοντας την και πάλι στην ευθεία θέση. Η αγορά προσφέρει επίσης κάρτες weapon, που όπως λέει και η λέξη αποτελούν όπλα που δίνουν δυνατές ιδιότητες μέσα στο παιχνίδι. Ωστόσο υπάρχουν κάρτες που απεικονίζουν ένα χεράκι σύμβολο (όπως το σπαθί) ή άλλες που απεικονίζουν 2 τέτοια σύμβολα (όπως το βαρύ τσεκούρι). Όπως είναι λογικό ο ήρωας μπορεί να φέρει είτε 2 κάρτες με ένα χέρι είτε μόνο μια που δείχνει 2 χέρια (συνήθως πιο δυνατή ιδιότητα).

Για να στηθεί η αγορά, οι παίκτες ανοίγουν τόσες κάρτες προτεραιότητας όσοι οι παίκτες συν μια. Για παράδειγμα σε παιχνίδι 4 παικτών 5 κάρτες, κάθε μια απεικονίζει έναν αριθμό από το 1 έως το 5. Οι ενδιάμεσες κάρτες (2 έως 4) απεικονίζουν και ένα νόμισμα και σε κάθε γύρω θα έχουν επάνω τους ένα νόμισμα για να γίνονται πιο ελκυστικές, μιας και τα νομίσματα δεν έρχονται εύκολα στο παιχνίδι. Κάτω από κάθε τέτοια κάρτα σειράς θα ανοιχτεί και μια κάρτα αγοράς, άρα και εδώ θα είναι τελικώς όσοι είναι οι παίκτες συν μία. Στην αρχή του παιχνιδιού κάθε παίκτης παίρνει τυχαία μέσα από ένα σακούλι τα αρχικά του ζάρια, τα ρίχνει και τα τοποθετεί στις πρώτες θέσεις στα attributes (strength, wisdom etc.). Το Roll Player παίζεται σε γύρους και κάθε γύρος χωρίζεται στις εξής 4 φάσεις:

Φάση ριξίματος ζαριών (roll phase): ο πρώτος παίκτης παίρνει από το σακούλι τόσα ζάρια όσες και οι κάρτες προτεραιότητας στο παιχνίδι, τα ρίχνει και τα τοποθετεί επάνω τους, ξεκινώντας με το χαμηλότερης αξίας ζάρι το οποίο θα πάει στην κάρτα 1, μετά το επόμενο μέχρι το υψηλότερης αξίας ζάρι που θα πάει στην τελευταία κάρτα. Σε περίπτωση που 2 ζάρια φέρουν το ίδιο νούμερο, τότε ο πρώτος παίκτης επιλέγει πιο χρώμα ζάρι να μπει μπροστά στην σειρά και πιο μετά.

Φάση επιλογής και τοποθέτησης ζαριών (dice phase): με σειρά και πηγαίνοντας δεξιόστροφα οι παίκτες επιλέγουν την κάρτα προτεραιότητας με το ζάρι που επιθυμούν και ταιριάζει καλύτερα στα σχέδια τους, παίρνουν την κάρτα που έχει το νούμερο προτεραιότητας επάνω, μπροστά τους καθώς και το ζάρι που έφερε. Στην συνέχεια τοποθετούν το ζάρι στο πλέγμα τους, πάντα από τα αριστερά προς τα δεξιά σε κάθε γραμμή και ανάλογα με την γραμμή ενεργοποιούν την ειδική ενέργεια της γραμμής μιας και τοποθέτησαν ζάρι εκεί. Επιπλέον αν επιλεχθεί χρυσό ζάρι, οι παίκτες παίρνουν 2 νομίσματα καθώς και αν τοποθετήσουν το τρίτο και τελευταίο σε σειρά ζάρι σε μια γραμμή, τότε παίρνουν άλλο ένα νόμισμα. Οι ενέργειες bonus που κερδίζουν οι παίκτες όταν τοποθετούν ένα ζάρι σε μια συγκεκριμένη γραμμή (χαρακτηριστικό) του ήρωα αφενός είναι προαιρετικές και αφετέρου δίνουν μια σειρά από επιλογές όπως να αλλάξουν την αξία ενός ήδη τοποθετημένου ζαριού, να ξαναρίξουν ένα ζάρι, να μετακινήσουν τον δείκτη επάνω στην κάρτα alignment, να αλλάξουν θέση ανάμεσα σε 2 ζάρια τους, να πάρουν ένα δείκτη χαρίσματος, που προσφέρει μια έκπτωση ενός νομίσματος στην επόμενη φάση που είναι η αγορά καρτών κ.α.

Φάση αγοράς (market phase): κάθε παίκτης (ξεκινώντας από εκείνον που πήρε την κάρτα προτεραιότητας με το νούμερο 1) θα έχει την ευκαιρία είτε να αγοράσει μια κάρτα από τις ανοικτές του γύρου, για την αξία της σε νομίσματα και να την τοποθετήσει δίπλα στο ταμπλό του, είτε να κάψει μια κάρτα για να πάρει 2 νομίσματα. Εάν η κάρτα που αποκτηθεί εδώ είναι κάρτα alignment, τότε ο δείκτης που παίκτη μετακινείται ανάλογα, αν είναι κάρτα skill, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αμέσως.

Φάση καθαρίσματος (cleanup phase): ουσιαστικά προετοιμαζόμαστε για τον επόμενο γύρο, όσοι δείκτες χαρίσματος δεν χρησιμοποιήθηκαν στο γύρο που αποκτήθηκαν ξεσκαρτάρονται, τα ζάρια που δεν επιλέχθηκαν επιστρέφουν στο σακούλι και οι κάρτες που δεν αποκτήθηκαν πηγαίνουν στα σκάρτα. Οι κάρτες προτεραιότητας επιστρέφουν σε μια σειρά στο κέντρο του τραπεζιού, νέες κάρτες τραβιούνται και τοποθετούνται και το σακούλι πηγαίνει στον επόμενο δεξιά παίκτη για τον νέο γύρο.

Το παιχνίδι τελειώνει όταν όλοι οι παίκτες έχουν γεμίσει όλες τις θέσεις στα στατιστικά του ήρωα τους με ζάρια και τότε προχωράμε στο τελικό σκοράρισμα για την καταμέτρηση των πόντων νίκης και τον καθορισμό του τελικού νικητή. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την παραγωγή και να πούμε ότι είναι υψηλής ποιότητας μιας και όλα τα περιεχόμενα από το εξωτερικό κουτί, ως τα μεγάλα βαριά ζάρια, τις ανθεκτικές και όμορφα εικονογραφημένες κάρτες και τα προσωπικά ταμπλό των παικτών με τους διάφορους ήρωες σε αρσενική και θηλυκή έκδοση προσθέτουν πόντους στην συνολική εικόνα. Η εικονογράφηση είναι ακριβώς όπως θα έπρεπε, ούτε υπερβολικά χαρούμενη αλλά ούτε σκοτεινή. Αν και οι κανόνες του παιχνιδιού είναι λίγοι και εύκολοι, η ομορφιά του και το βάθος του, μια και το παιχνίδι προφέρει πολύ, έρχονται από τις επιλογές και τον συνδυασμό τους. Σκεφτείτε ότι έχετε μπροστά σας ένα πολυδιάστατο puzzle όπου προχωρώντας θα διαπιστώσετε ότι δεν γίνεται να σκοράρετε άριστα σε όλα τα σημεία και σε κάποια θα πρέπει να κάνετε συμβιβασμούς για το γενικότερο καλό. Σε ποια όμως? Και σε ποια χρονική στιγμή. Αν και το παιχνίδι δεν έχει αλληλεπίδραση ανάμεσα στους παίκτες, μπορεί κάποιος να δυσκολέψει σε ένα βαθμό τους αντιπάλους, επιλέγοντας τα ζάρια που θα ήθελαν ιδανικά, αρκεί βέβαια να κάνουν αυτά και για τους ίδιους. Σας ακούγεται εύκολο? Καλή τύχη…

Θα βρεθείτε να σκέφτεστε ξανά και ξανά τις αποφάσεις σας και να τις περνάτε από χίλια κύματα μέσα στο μυαλό σας. Μιας και οι δυνατότητες θα ξεπηδάνε κυριολεκτικά σαν τις ρίζες του δέντρου μπροστά στα μάτια σας και θα διακλαδώνονται συνεχώς. Θεωρώ σε γενικές γραμμές ότι παίζω σχετικά γρήγορα, θα σκεφτώ την κίνηση μου αρκετά, αλλά ποτέ υπερβολικά. Σε αυτό το παιχνίδι έπιασα τον εαυτό μου να ξεπερνάει το  standard μου, ωστόσο να μου αρέσει ιδιαίτερα. Λέγοντα βέβαια αυτό, το παιχνίδι θέλει προσοχή αν κάποιος στην παρέα σας πάσχει από AP (Analysis Paralysis) και σκέφτεται υπερβολικά την κίνηση του γιατί σίγουρα θα σας κουράσει και θα καεί.

Όταν πρωτοήρθε το παιχνίδι στα χέρια μου, πέραν από κάποια γενικά πράγματα, δεν ήξερα τι να περιμένω, ο βαθμός στον οποίο ωστόσο με εξέπληξε ευχάριστα, σίγουρα ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου. Είναι παιχνίδι σκέψης με όλη τη σημασία της λέξεως. Το Roll Player είναι ένα παιχνίδι που δείχνει εύκολο στους κανόνες και αρκετά απλό, ωστόσο δε φαντάζεστε πόση σκέψη απαιτεί και προάγει. Ναι σίγουρα μπορείς να κάνεις τις επιλογές σου χωρίς πολλά. Πολλά και να προχωρήσεις εύκολα παρακάτω, δε θέλεις όμως, πιστέψτε με. Είναι ένα διαρκές puzzle για το μυαλό που θα σας κάνει να θέλετε να πιάσετε το καλύτερο δυνατό σκορ, κάθε φορά και χωρίς συμβιβασμούς, ωστόσο θα δείτε ότι κάπου στην μέση θα αναγκαστείτε να τους κάνετε και αυτό είναι το σημάδι ενός καλού παιχνιδιού…

Οι δυνατοί και ικανοί ήρωες δεν εμφανίζονται ξαφνικά από το πουθενά όταν ο κόσμος τους έχει ανάγκη. Πρέπει να δημιουργηθούν.  Φυλή, Τάξη, Προσανατολισμός, Ικανότητες και Τεχνικές είναι όλα τα στοιχεία που χρειάζεται ένας ήρωας για να εξελιχθεί στο τέλειο. Ένας τέτοιος ήρωας θα είναι έτοιμος να ξεχυθεί κυνηγώντας περιπέτειες, φήμη και πλούτη και δουλειά δικιά σας όπως και στα περισσότερα Roll Playing Games (RPG) είναι να τον δημιουργήσετε. Στο Roll Player θα διαγωνιστείτε με τους άλλους παίκτες για το ποιος θα καταφέρει να δημιουργήσει τον καλύτερο ήρωα φαντασίας και περιπέτειας που έχει περπατήσει στη γη. Σκοπός σας θα είναι να δημιουργήσετε…

Κριτική Παιχνιδού

Θέμα - 8.5
Ευκολία Εκμάθησης - 8.5
Διασκέδαση - 10
Περιεχόμενα - 9.5
Στρατηγική - 9
Απουσία Τύχης - 8.5

9

Εξαιρετικό

Διασκεδαστικό, βαθύ και έξυπνο παιχνίδι ζαριών, όπου οι παίκτες καλούνται να φτιάξουν τον καλύτερο δυνατό ήρωα και να αναπτύξουν όλες τις πτυχές τους. Σκεφτείτε τα χρόνια πριν την μεγάλη πρώτη περιπέτεια τους...

User Rating: 4.6 ( 1 votes)
Σχεδιαστής Keith Matejka
Εικονογράφηση John Ariosa, Luis Francisco
Εκδόσεις Banana Games, Ogry Games, Thunderworks Games
Χρονιά 2016
Αριθμός Παικτών 1–4
Προτείνεται για 1–4 παίκτες
Διάρκεια 60–90
λεπτά
Ηλικίες 10
Εξάρτηση από γλώσσα Εκτενής χρήση κειμένου, Πλήρης μετάφραση απαραίτητη
Κύρια Ονομασία Roll Player
Εναλλακτικές Ονομασίες
Κατηγορία Dice (Ζάρια), Fantasy (Φαντασίας), Solo (Για έναν παίκτη), Strategy (Στρατηγικής)
Μηχανισμοί Card Drafting (Τράβηγμα Καρτών), Dice Rolling (Χρήση Ζαριών), Set Collection (Συλλογή Σετ), Variable Player Powers (Εναλλαγής Δυνατοτήτων Παίκτη)
Βραβεία
Παίξτε το Online
Κανόνες (Αγγλικά)
Κανόνες (Ελληνικά)
more games

Messina 1347 (2021)
Arkham Horror The Card Game Revised Core Set (2016)
Maquis (2013)
Eldritch Horror (2013)
7 Wonders Architects (2021)
Golem (2021)
Boonlake (2021)
Euthia Torment of Resurrection (2021)
Pandemic Legacy Season 1 (2015)
Ark Nova (2021)
Tinners' Trail (2021)
Arkham Horror (Third Edition) (2018)
Anno 1800 (2020)
Tranglar (2021)
Stardew Valley The Board Game (2021)
MicroMacro Ανεξιχνίαστες Υποθέσεις (2021)

Σχετικά με Epitrapaizoume

” We don’t stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing” δηλαδή ” Δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή γερνάμε αλλά γερνάμε επειδή σταματάμε να παίζουμε” George Bernard Μας αρέσουν τα επιτραπέζια παιχνίδια και κυρίως μας αρέσει να διασκεδάζουμε παίζοντας ότι λογής παιχνίδι υπάρχει με καλούς φίλους και παρέα!!! Αυτή ήταν και θα είναι η κινητήρια δύναμη αυτής της σελίδας. Η φιλοσοφία του Επιτραπαίζουμε είναι ότι τα παιχνίδια μας φέρνουν περισσότερο κοντά... πήγαινε παίξε

Δείτε επίσης...

TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume

⚡️ https://linktr.ee/epitrapaizoume 🎲 TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume ✏️ …