Κεντρική / Game / Pergamon (2011)

Pergamon (2011)

Stars: StarStarStarStarStarStarStarStarStar EmptyStar Empty

Βαθμολογία: 7.93

Κατάταξη: 501

Σχεδιαστής Ralf zur Linde, Stefan Dorra
Παίκτες 2–4
Διάρκεια 45–45
λεπτά
Ηλικίες 10
Γλώσσα
Κατηγορία Ancient (Αρχαιότητας),Rummy / Set Collecting (Συλλογής)
Εκδόσεις Gryphon Games, IELLO, eggertspiele

To Pergamon είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι τακτικής, συλλογής set,  με θέμα που βασίζεται σε αρχαιολογικές εκσκαφές, ανακαλύψεις καθώς και διαχείριση των εκθεμάτων στο μουσείο. Η χρονιά είναι το 1878, οι πρώτες ανασκαφές στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκονται τα παράλια της Μικράς Ασίας στην μοντέρνα Τουρκία, φανερώνουν τα ότι απομένει από την αρχαία Πέργαμο. Σύντομα οι πολύτιμες ανακαλύψεις σε αρχαία βραχιόλια, όμορφες μάσκες, πολύχρωμα βάζα και αμφορείς, θα κάνουν την εμφάνιση τους σε εκθέσεις όπου θα κατακλυστούν από επισκέπτες που έχουν έρθει από όλο τον κόσμο για να τις θαυμάσουν.

Οι παίκτες μέσα από ένα μηχανισμό πονταρίσματος, προσπαθούν να αποκτήσουν κρατικές χρηματοδοτήσεις για να καλύψουν τα έξοδα των ανασκαφών τους. Όποιος ζητάει λιγότερα μπορεί να ταξιδέψει πρώτος στις περιοχές των ανασκαφών και να τις πραγματοποιήσει πριν από τους υπόλοιπους παίκτες ωστόσο αναμένεται να πάρει λιγότερα λεφτά και να βρει και νεότερα αρχαία ευρήματα από τους αντιπάλους του. Οι θησαυροί που έρχονται στην επιφάνεια τοποθετούνται σε εκθέσεις στο μουσείο και οι αρχαιολόγοι που τις ανακάλυψαν λαμβάνουν τη δόξα και την αναγνώριση του κοινού. Μετά από 12 γύρους, νικητής θα είναι ο αρχαιολόγος που κατάφερε να μαζέψει τους περισσότερους πόντους δόξας.

Οι κανόνες του Pergamon είναι απλοί κάτι τι οποίο το καθιστά ιδιαίτερα προσιτό παιχνίδι για οικογένειες. Οι παίκτες καλούνται να πάρουν τις καλύτερες επιλογές για ανασκαφή με τα χρήματα που έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν για το σκοπό αυτό.

To Pergamon είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι τακτικής, συλλογής set,  με θέμα που βασίζεται σε αρχαιολογικές εκσκαφές, ανακαλύψεις καθώς και διαχείριση των εκθεμάτων στο μουσείο. Η χρονιά είναι το 1878, οι πρώτες ανασκαφές στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκονται τα παράλια της Μικράς Ασίας στην μοντέρνα Τουρκία, φανερώνουν τα ότι απομένει από την αρχαία Πέργαμο. Σύντομα οι πολύτιμες ανακαλύψεις σε αρχαία βραχιόλια, όμορφες μάσκες, πολύχρωμα βάζα και αμφορείς, θα κάνουν την εμφάνιση τους σε εκθέσεις όπου θα κατακλυστούν από επισκέπτες που έχουν έρθει από όλο τον κόσμο για να τις θαυμάσουν. Οι παίκτες μέσα από ένα μηχανισμό πονταρίσματος, προσπαθούν να αποκτήσουν κρατικές χρηματοδοτήσεις για…

User Rating: Be the first one !

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε παίξει πάρα πολλά Γερμανικά, υπολογιστικά, συνδυαστικά επιτραπέζια παιχνίδια λογικής τον τελευταίο καιρό. Σαν αποτέλεσμα είμαστε πάρα πολύ σκεπτικοί όταν μας καλούν να δοκιμάσουμε ένα τέτοιου τύπου παιχνίδι. Το Pergamon σχεδιάστηκε από 2 Γερμανούς σχεδιαστές κλασσικούς στο είδος αυτό, τον Ralf zur Linde και τον Stefan Dorra, και η αλήθεια είναι ότι στην αρχή μας φάνηκε κλασσικό. Αρχικά το Pergamon  δεν ήταν από τα παιχνίδια που ανυπομονούσαμε να παίξουμε, όταν όμως μας υποσχέθηκαν μια βόλτα στο μουσείο που θα διαρκούσε λιγότερο από μια ώρα, είπαμε να το επισκεφτούμε…

Και όντος αποδείχθηκε καλή κίνηση και το Pergamon ένα συνολικά όμορφο επιτραπέζιο παιχνίδι που μας άρεσε πολύ. Το θέμα των αρχαιολογικών εκσκαφών  είναι ιδιαίτερα ελαφρύ αλλά δουλεύει άπταιστα με τους μηχανισμούς του παιχνιδιού και μας κάνει να νομίζουμε ότι έχουμε πιάσει τα πινέλα μας και τα εργαλεία μας και ξεσκονίζουμε ανεκτίμητους θησαυρούς. Οι κανόνες είναι εύκολοι και χρησιμοποιούν ένα σύστημα τοποθέτησης από τους παίκτες με σκοπό να ξεκαθαρίσουν πόσα χρήματα για ανασκαφή αλλά και ποια πλακίδια (αρχαιολογικά ευρήματα) θα πάρει ο κάθε παίκτης. Παράλληλα το παιχνίδι χρησιμοποιεί ένα σύστημα συλλογής σετ με το οποίο οι παίκτες ενώνουν τα σπασμένα κομμάτια από τα βάζα, μάσκες και βραχιόλια που φέρνουν στο φως της ημέρας και έτσι σκοράρουν πόντους νίκης. Όλο το παιχνίδι βασίζεται σε ένα έξυπνο κανόνα τοποθέτησης ο οποίος προωθεί το ρίσκο μιας και οι παίκτες καλούνται να ρισκάρουν αν θέλουν να πάνε για πολλά λεφτά με τον κίνδυνο να μην πάρουν όμως και τίποτα. Ο κάθε παίκτης καλείται να διαλέξει ανάμεσα στην ασφαλή επιλογή του να πάρει κάποια χρήματα και να ξεθάψει ευρήματα χαμηλής αξίας ή εναλλακτικά να ρισκάρει και να πάει για τα πολλά λεφτά και τα πολύτιμα ευρήματα (με τον κίνδυνο όμως να μην πάρει τίποτα αφού θα είναι  τελευταίος στο να διαλέξει για τον αυτόν το γύρο) . Το Pergamon είναι ένα από εκείνα  τα παιχνίδια στα οποία οι παίκτες οι οποίοι βρίσκονται πίσω στο σκορ καλούνται να ρισκάρουν περισσότερο με κίνδυνο βέβαια να χάσουν πιο πολλά, αλλά και αυτό είναι μέρος της ζωής ακόμα και στο μουσείο… Πάμε να δούμε απο τι είναι φτιαγμένο το Pergamon:

 • Θέμα :                              StarStarStarStarStarStarStarStar HalfStar EmptyStar Empty
 • Ευκολία :                         StarStarStarStarStarStarStarStarStar EmptyStar Empty
 • Κανόνες :                        StarStarStarStarStarStarStarStarStar EmptyStar Empty
 • Γραφικά :                        StarStarStarStarStarStarStarStar EmptyStar EmptyStar Empty
 • Περιεχόμενα :                 StarStarStarStarStarStarStarStarStar EmptyStar Empty
 • Διασκέδαση :                  StarStarStarStarStarStarStarStarStar HalfStar Empty   
 • Μηχανισμοί :                  StarStarStarStarStarStarStarStarStar EmptyStar Empty
 • Πως παίζεται :                StarStarStarStarStarStarStarStarStar HalfStar Empty
 • Στρατηγική / Τακτική :    StarStarStarStarStarStarStarStar HalfStar EmptyStar Empty
 • Συχνότητα Παιξίματος : StarStarStarStarStarStarStarStarStar EmptyStar Empty
 • Τελική Βαθμολογία :      StarStarStarStarStarStarStarStarStar EmptyStar Empty

Η βασική ιδέα είναι εύπεπτη και απλή: Στη σειρά του ο παίκτης ποντάρει μερικούς από τους Gangsters του (κύβοι στο χρώμα του)  σε με μια από τις κρυφες κάρτες που βρίσκονται κρυμένες κάτω από τις διάφορες Αμερικάνικες πόλεις (μια κάρτα κάτω απο κάθε πόλη). Η κάρτα αυτή αν την κερδίσει στο τέλος μπορεί είτε να του αποφέρει κερικά εκατομμύρια δολλάρια (το γνωστό παράνομο χρήμα) είτε να του προκαλέσει μπελάδες όπως συλακή, νοσοκομείο μέχρι και θάνατο για μερικούς απο τους Gangsters της Φαμίλιας του. Και όταν είσαι νονός η φαμίλια είναι ιερή.  Στη συνέχεια ο παίκτης παίζει μια από τις κάρτες που έχει στο χέρι του φανερή κάτω από την αντίστοιχη πόλη, φανερώνοντας με αυτό τον τρόπο μερική πληροφορία για το τι κρύβεται κάτω από την πόλη (το έπαθλο δηλαδή). Καθώς το παιχνίδι προχωράει τόσο η πληροφορία όσο και η ένταση αυξάνονται. . .

Τι μας άρεσε:

 • Όμορφα περιεχόμενα
 • Έξυπνοι μηχανισμοί
 • Το παιχνίδι ξεχειλίζει από το αρχαιολογικό θέμα ανασκαφών και η μυρωδιά του μουσείου  είναι πολύ έντονη
 • Το παιχνίδι έχει σωστό συνδυασμό ρίσκου και τακτικής, αν δεν τιθασεύσει κανείς και τα 2 δεν θα μπορέσει να είναι ο νικητής.

Τι δεν μας άρεσε:

 • Θα θέλαμε ίσως περισσότερα ευρήματα

Επίλογος: Η αλήθεια είναι ότι το Pergamon μας εξέπληξε ευχάριστα κάτι το οποίο είναι περίτρανο επιχείρημα του πόσο όμορφος είναι ο χώρος του επιτραπέζιου παιχνιδιού, όταν συχνά από το πουθενά ξεπηδάνε τόσο όμορφα παιχνίδια, ιδίως σε ένα θέμα που νομίζει κανείς ότι τα έχει δει όλα.  Όταν ήμασταν παιδιά θυμόμαστε που ποτέ δεν θέλαμε να πάμε στο μουσείο προτιμούσαμε το λούνα παρκ, αν θέλετε να κινήσετε το ενδιαφέρον στα παιδιά σας και να τους ανάψετε μια μικρή σπίθα, παίξτε μαζί τους μια παρτίδα Pergamon. Την επόμενη μέρα θα σας ζητάνε να τους πάτε στο μουσείο…  Είναι ένα εύκολο και γρήγορο παιχνίδι συλλογής σετ με πανέξυπνους μηχανισμούς και σίγουρα αξίζει μια θέση στη συλλογή σας.

V.

“π(2) = πήγαινε παίξε”

To Pergamon είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι τακτικής, συλλογής set,  με θέμα που βασίζεται σε αρχαιολογικές εκσκαφές, ανακαλύψεις καθώς και διαχείριση των εκθεμάτων στο μουσείο. Η χρονιά είναι το 1878, οι πρώτες ανασκαφές στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκονται τα παράλια της Μικράς Ασίας στην μοντέρνα Τουρκία, φανερώνουν τα ότι απομένει από την αρχαία Πέργαμο. Σύντομα οι πολύτιμες ανακαλύψεις σε αρχαία βραχιόλια, όμορφες μάσκες, πολύχρωμα βάζα και αμφορείς, θα κάνουν την εμφάνιση τους σε εκθέσεις όπου θα κατακλυστούν από επισκέπτες που έχουν έρθει από όλο τον κόσμο για να τις θαυμάσουν. Οι παίκτες μέσα από ένα μηχανισμό πονταρίσματος, προσπαθούν να αποκτήσουν κρατικές χρηματοδοτήσεις για…

User Rating: Be the first one !

Περιεχόμενα

1 ταπλό παιχνιδιού
4 ξύλινα πιόνια
1 ξύλινος μαύρος ληστής μνημείων
24 κάρτες χρημάτων
24 δείκτες εκθεμάτων
60 πλακίδια με ανακαλύψεις ανασκαφών
40 νομίσματα
36 δείκτες πόντων νίκης

Σχεδιαστής Ralf zur Linde, Stefan Dorra
Εικονογράφηση Klemens Franz
Εκδόσεις Gryphon Games, IELLO, eggertspiele
Χρονιά 2011
Αριθμός Παικτών 2–4
Προτείνεται για 2–4 παίκτες
Διάρκεια 45–45
λεπτά
Ηλικίες 10
Εξάρτηση από γλώσσα
Κύρια Ονομασία Pergamon
Εναλλακτικές Ονομασίες
Κατηγορία Ancient (Αρχαιότητας), Rummy / Set Collecting (Συλλογής)
Μηχανισμοί Set Collection (Συλλογή Σετ), Worker Placement (Τοποθέτηση Εργατών)
Βραβεία
Παίξτε το Online Παίξτε το Online
Κανόνες (Αγγλικά)
Κανόνες (Ελληνικά)
more games

 

 

 

 

Messina 1347 (2021)
Arkham Horror The Card Game Revised Core Set (2016)
Maquis (2013)
Eldritch Horror (2013)
7 Wonders Architects (2021)
Golem (2021)
Boonlake (2021)
Euthia Torment of Resurrection (2021)
Pandemic Legacy Season 1 (2015)
Ark Nova (2021)
Tinners' Trail (2021)
Arkham Horror (Third Edition) (2018)
Anno 1800 (2020)
Tranglar (2021)
Stardew Valley The Board Game (2021)
MicroMacro Ανεξιχνίαστες Υποθέσεις (2021)

Σχετικά με Epitrapaizoume

” We don’t stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing” δηλαδή ” Δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή γερνάμε αλλά γερνάμε επειδή σταματάμε να παίζουμε” George Bernard Μας αρέσουν τα επιτραπέζια παιχνίδια και κυρίως μας αρέσει να διασκεδάζουμε παίζοντας ότι λογής παιχνίδι υπάρχει με καλούς φίλους και παρέα!!! Αυτή ήταν και θα είναι η κινητήρια δύναμη αυτής της σελίδας. Η φιλοσοφία του Επιτραπαίζουμε είναι ότι τα παιχνίδια μας φέρνουν περισσότερο κοντά... πήγαινε παίξε

Δείτε επίσης...

TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume

⚡️ https://linktr.ee/epitrapaizoume 🎲 TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume ✏️ …