Κεντρική / Game / In the Year of the Dragon (2007)
Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...

In the Year of the Dragon (2007)

Stars: StarStarStarStarStarStarStarStar HalfStar EmptyStar Empty

Βαθμολογία: 7.30

Κατάταξη: 816

Σχεδιαστής Stefan Feld
Παίκτες 2–5
Διάρκεια 75–100
λεπτά
Ηλικίες 12
Γλώσσα Δεν υπάρχει κείμενο μέσα στο παιχνίδι
Κατηγορία Economic (Οικονομικά & Εμπορίου),Medieval (Μεσαίωνας)
Εκδόσεις Filosofia Édition, Ravensburger Spieleverlag GmbH, Rio Grande Games, alea

Στο In the Year of the Dragon οι παίκτες αναλαμβάνουν το ρόλο των Κινέζων ηγεμόνων γύρω από το έτος 1000. Το παιχνίδι παίζει σε δώδεκα γύρους, με κάθε γύρο να αντιπροσωπεύει ένα μήνα σε ένα χρόνο που φαίνεται να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Ασθένειες, ξηρασία και επιθέσεις από τους Μογγόλους μπορεί να στοιχίζουν ζωές, αλλά σιγουρευτείτε ότι έχετε αρκετά χρήματα για να αποδώσετε φόρο τιμής στον Αυτοκράτορα. Το gameplay είναι πιο εύκολο από ό,τι μπορεί να εμφανιστεί. Κάθε παίκτης έχει ένα σετ από κάρτες προσωπικοτήτων. Σε κάθε γύρο, επιλέγετε μία ενέργεια (οι περισσότερες από τις οποίες απευθύνονται στις ικανότητες των εργατών σας) για να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για τους επόμενους μήνες. Μετά παίζετε μια κάρτα, στρατολογείτε αυτό το άτομο και το βάζετε σε ένα από τα παλάτια σας. Κάθε άτομο φέρνει διαφορετικές δεξιότητες και ικανότητες για να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις δυσκολίες του κάθε χρόνου (Οι αγρότες σας βοηθούν να κερδίσετε ρύζι για να επιβιώσετε από την ξηρασία ένα μήνα, οι εφοριακοί μαζεύουν χρήματα κτλ.). Στο τέλος κάθε γύρου, ενεργοποιείται το γεγονός αυτού του μήνα, το οποίο μπορεί να σας κοστίσει μερικούς από τους ανθρώπους που έχετε φέρει στα παλάτια σας, κάποια χρήματα ή να σας δώσει πόντους. Ο προσεκτικός προγραμματισμός είναι το κλειδί για την επιβίωση στο In the Year of the Dragon, αλλά η επιβίωση από μόνη της μπορεί να μην σας κερδίσει το παιχνίδι…

Στο In the Year of the Dragon οι παίκτες αναλαμβάνουν το ρόλο των Κινέζων ηγεμόνων γύρω από το έτος 1000. Το παιχνίδι παίζει σε δώδεκα γύρους, με κάθε γύρο να αντιπροσωπεύει ένα μήνα σε ένα χρόνο που φαίνεται να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Ασθένειες, ξηρασία και επιθέσεις από τους Μογγόλους μπορεί να στοιχίζουν ζωές, αλλά σιγουρευτείτε ότι έχετε αρκετά χρήματα για να αποδώσετε φόρο τιμής στον Αυτοκράτορα. Το gameplay είναι πιο εύκολο από ό,τι μπορεί να εμφανιστεί. Κάθε παίκτης έχει ένα σετ από κάρτες προσωπικοτήτων. Σε κάθε γύρο, επιλέγετε μία ενέργεια (οι περισσότερες από τις οποίες απευθύνονται στις ικανότητες…

Κριτική Παιχνιού

Θέμα - 5.5
Ευκολία Εκμάθησης - 8
Διασκέδαση - 7
Περιεχόμενα - 6.5
Στρατηγική - 9.5
Απουσία Τύχης - 9

7.6

Καλό

Σφιχτό παιχνίδι Action Drafting όπου οι παίκτες προετοιμάζονται για μια σειρά από 12 κακουχίες που θα συμβούν στους 12 μήνες της χρονιάς του δράκου...

User Rating: 3.52 ( 3 votes)

Τοποθετούμε στο ταμπλό τους υπηκόους ανάλογα τον αριθμό των παικτών (1 λιγότερος παλιός και 1 περισσότερος νέος αντίστοιχα). Τοποθετούμε τα 2 πλακίδια ειρήνης στην αρχή και μετά ανακατεύουμε τα υπόλοιπα 10 πλακίδια. Να σημειωθεί ότι εκτός των 2 μηνών ειρήνης δεν επιτρέπεται να υπάρχουν 2 συνεχόμενα πλακίδια από το ίδιο γεγονός (το 2ο γεγονός μετακινείται αμέσως στην επόμενη κενή θέση). Οι παίκτες λαμβάνουν τον δράκο, τους δείκτες και τις κάρτες του χρώματός τους. Ακόμα παίρνουν μία κάρτα επισκόπησης, 6 yuan (3 ασημένια και 1 χρυσό) και χτίζουν 2 δυόροφα παλάτια μπροστά τους. Οι πληροφορίες είναι φανερές για όλους τους παίκτες. Ξεκινά ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης και διαλέγει δύο από τους νεώτερους υπηκόους. Ο επόμενος θα πρέπει να μην διαλέξει τον ίδιο συνδυασμό. Για κάθε υπήκοο που διαλέγουν οι παίκτες μετακινούν τον δείκτη προτεραιότητάς τους τόσες θέσεις όσες αναγράφει το νούμερο κάτω δεξιά. Αυτό γίνεται κάθε φορά που ένας υπήκοος μπαίνει στην υπηρεσία κάποιου παίκτη. Αν τύχει και κάποιος δείκτης βρεθεί στη θέση που υπάρχει δείκτης άλλου παίκτη, απλά τοποθετείται από πάνω και προηγείται του παίκτη που βρίσκεται από κάτω. Οι υπήκοοι τοποθετούνται στα παλάτια των παικτών. Κάθε όροφος μπορεί να στεγάσει έναν εργάτη του και ο μέγιστος αριθμός ορόφων ανά παλάτι είναι 3. Οι υπήκοοι έχουν διαφορετικές ικανότητες ο καθένας (πχ. ο θεραπευτής βοηθά στις αρρώστειες, ο στρατιωτικός στις μογγολικές επιδρομές κτλ.) και υπάρχουν στην έμπειρη και την νεότερη εκδοχή τους. Η διαφορά των παλιών είναι ότι κάνουν μεν καλύτερα την δουλειά τους από τους νέους, αλλά οι νέοι δίνουν πιο πολλούς πόντους προτεραιότητας, οπότε θέλει μεγάλη προσοχή στο ποιον επιλέγουμε! Επίσης από τους 9 που μπορούμε να πάρουμε στο παλάτι μας, οι τρεις δεν έχουν παλιότεροι εκδοχή οπότε ισχύει μόνο για τους υπόλοιπους έξι. Ανακατεύουμε τέλος τα πλακίδια δράσης και τα ομαδοποιούμε ανάλογα με τον αριθμό των παικτών (σε διπλό θα είναι πχ. 4 και 3 πλακίδια στις 2 ομάδες ενώ σε τετραπλό θα είναι 2,2,2 και 1 στις 4 ομάδες). Το παιχνίδι είναι έτοιμο να ξεκινήσει!
Ο χρόνος του δράκου, όπως κάθε χρόνος έχει φυσικά 12 μήνες και τόσοι θα είναι κι οι γύροι που κρατά το παιχνίδι, ενώ κάθε γύρος έχει 4 φάσεις. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά την κάθε φάση. Η 1η φάση είναι η φάση ενέργεια, όπου οι παίκτες, ξεκινώντας με αυτόν που προηγείται μετά την κατανομή των υπηκόων και συνεχίζοντας ανάλογα, διαλέγουν μία από τις ομάδες ενεργειών με τον δράκο του, επιλέγουν κατόπιν μία ενέργεια και την εκτελούν. Αν άλλος παίκτης θέλει να επιλέξει ίδια ομάδα με κάποιον που έχει ήδη βάλει τον δράκο του εκεί θα πρέπει να πληρώσει 3 yuan στο γενικό απόθεμα. Υπάρχει κι η επιλογή να μην επιλέξει κάποιος μια ενέργεια και να έχει στην προσωπική του προμήθεια εως 3 yuan. Προσοχή εδώ ότι δεν λαμβάνει 3 παραπάνω yuan απλά συμπληρώνει το ποσό που του λείπει έως να κατέχει σύνολο 3. Οι 7 ενέργειες είναι: Θερισμός, Φόροι, Χτίσιμο, Πυροτεχνήματα, Παρέλαση, Έρευνα και Προνόμια. Η κάθε ενέργεια (εκτός από τα προνόμια που πληρώνουμε 2 ή 6 yuan για ένα μικρό ή μεγάλο προνόμιο αντίστοιχα) επιρρεάζεται και με τον αν κατέχει κάποιος έναν ή περισσότερους από τους αντίστοιχους υπηκόους. Για παράδειγμα αν επιλέξουμε τον θερισμό κι έχουμε έναν παλιό κι ένα νέο αγρότη στα παλάτια μας θα λάβουμε σύνολο 4 πλακίδια ρυζιού (1 από το πλακίδιο, 2 από τον παλιό και 1 από το νεό υπήκοο). Στην 2η φάση υπήκοος παίζουμε μία κάρτα από το χέρι μας στην θέση ξεσκαρταρίσματος του ταμπλό (η κάρτα δεν θα ξαναχρησιμοποιηθεί μέχρι το τέλος, άρα προσέχουμε τι παίζουμε) και διαλέγουμε έναν ακόμα υπήκοο (είτε παλιό, είτε νέο) για να υπηρετήσει στο παλάτι μας. Μετακινούμε τον δείκτη προτεραιότητας ανάλογα. Υπάρχει περίπτωση αν κάποιος παίκτης διάλεξε την ενέργεια παρέλαση να πέρασε καποιον ή κάποιους παίκτες στην 1η φάση οπότε η σειρά επιλογής μπορεί να έχει αλλάξει για την 2η φάση. Αν δεν υπάρχει χώρος στα παλάτια για τον καινούριο μας εργάτη, τότε πρέπει να διώξουμε έναν από τους προηγούμενους. Όποιος υπήκοος χάνεται ή ξεσκαρτάρεται οποτεδήποτε, αφαιρείται τελείως από το παιχνίδι και δεν τοποθετείται πάλι στο ταμπλό.

Μετά απ’ αυτό έχουμε την 3η φάση γεγονός όπου λαμβάνει χώρα το γεγονός για τον τρέχοντα μήνα. Στους δύο πρώτους μήνες έχουμε ειρήνη και δεν συμβαίνει τίποτα, οπότε προσπαθούμε να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα για τα επερχόμενα γεγονότα.

Αναλυτικότερα τα 5 συμβάντα είναι:
α) Ο αυτοκρατορικός φόρος όπου δίνουμε υποχρετικά 4 yuan και για κάθε yuan που λείπει θα πρέπει να διώξουμε έναν υπήκοο.
β) Η ξηρασία στην οποία για κάθε παλάτι (ανεξάρτητα από το πόσους ορόφους έχει) οφείλουμε να δώσουμε 1 πλακίδιο ρυζιού αλλιώς για κάθε λιγότερο διώχνουμε έναν κάτοικο στα παλάτια μας.
γ) Η γιορτή του δράκου στην οποία ο παίκτης που έχει τα περισσότερα πυροτεχνήματα παίρνει 6 πόντους κι ο δεύτερος παίρνει 3 πόντους. Υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν πέραν του ενός παικτών στην πρώτη και δεύτερη θέση οπότε και λαμβάνουν τον ίδιο αριθμό πόντων (δεν μοιράζονται δηλαδή). Παίκτες με 0 πυροτεχνήματα δεν παίρνουν πόντους φυσικά! Οι παίκτες που έλαβαν πόντους επιστρέφουν τα μισά πυροτεχνήματα (στρογγυλοποιώντας προς τα πάνω αν χρειάζεται) στο γενικό απόθεμα και κρατούν τα υπόλοιπα.
δ) Η μογγολική εισβολή όπου ανάλογα με τα κράνη που έχουν οι στρατιωτικοί μας παίρνουμε ισάριθμούς πόντους κι ο έχων ή οι έχοντες τα λιγότερα από τους υπόλοιπους χάνουν αναγκαστικά ένα υπήκοο ο οποίος μπορεί να είναι και στρατιωτικός που μετρήθηκε πριν.
ε) Τέλος η επιδημία μας υποχρεώνει να έχουμε θεραπευτές για να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε. Χρειάζεται να έχουμε 3 γουδιά από τους θεραπευτές μας αλλιώς για κάθε ένα που μας λείπει θα πρέπει να αποχαιρετήσουμε ανάλογο αριθμό από τους εργάτες μας. Αφού λάβει χώρα ένα γεγονός κοιτάμε για τυχόν παρακμή στα παλάτια των παικτών. Αν υπάρχει παλάτι που δεν έχει ούτε ένα υπήκοο χάνει έναν από τους ορόφους του. Αν έχει μόνο έναν όροφο τότε εξαφανίζεται τελείως!
Η 4η φάση είναι η βαθμολόγηση και λαμβάνει χώρα αμέσως μετά και οι παίκτες παίρνουν πόντους για τα εξής:
α) 1 πόντο για κάθε παλάτι
β) 1 πόντο για κάθε δράκο στις συνοδούς του (στην ουσία 1 για κάθε μία συνοδό)
γ) 1 πόντο για κάθε δράκο στα πλακίδια προνομίων που κατέχει (τα μεγάλα έχουν δύο δράκους ενώ τα μικρά έναν)
Μετά από αυτό ένας νέος γύρος ξεκινάει. Αν αυτό το σκοράρισμα γίνει στον τελευταίο γύρο (12ος γύρος) τότε αμέσως μετά έχουμε το τελικό σκοράρισμα και το τέλος του παιχνιδιού. Στο τελικό σκοράρσιμα οι παίκτες παίρνουν 2 βαθμούς για κάθε υπήκοο που έχουν, βαθμούς για τους μοναχούς (x2 για τον παλιό) επί τον αριθμό των ορόφων που έχει το παλάτι που κατοικούν και ένα βαθμό ανά 3 yuan που έχουν στην κατοχή τους (πυροτεχνήματα και σιτάρι που έχουν μείνει πωλούνται για 2 yuan το καθένα κι υπολογίζονται στο σύνολο τον χρημάτων). Νικητής είναι ο παίκτης με το μεγαλύτερο σκορ ενώ σε περίπτωση ισοβαθμίας αυτός που ο δείκτης προτεραιότητάς του είναι πιο πάνω.

Το In the Year of the Dragon είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι με περιορισμένο στο ελάχιστο τον παράγοντα τύχη. Παίζεται πολύ καλά με οποιοδήποτε αριθμό παικτών, αν κι είναι λίγο καλύτερο με 4 και 5 κι αυτό για την πιο εύκολη επιλογή ενεργειών καθώς σχηματίζονται μικρότερες ομάδες και την μεγαλύτερη εκμετάλλευση παραβλέψεων των αντιπάλων. Οι δύσκολες τακτικές επιλογές που θα πρέπει να κάνει κάποιος ακόμα και με το κόστος υπηκόων του ή παλατιών, όλα στο δρόμο μιας στρατηγικής που έχει στο μυαλό του, είναι το Α και το Ω του παιχνιδιού. Νιώθεις την πίεση από τα γεγονότα να έρχεται κι αποφάσεις που πρέπει να πάρεις είναι κρίσιμες, ενώ για πολλές τα αποτελέσματα, είτε θετικά, είτε αρνητικά, δεν φαίνονται αμέσως αλλά σε βάθος χρόνου. Τα περιεχόμενα θα μπορούσαν να είναι καλύτερης ποιότητας για να κάνω κι ένα παράπονο αλλά πέραν τούτου μιλάμε για ένα υπέροχο παιχνίδι που οι λάτρεις των παιχνιδιών στρατηγικής θα πρέπει οπωσδήποτε να το δουν! (Παναγιώτης Ζώης, Έπιτραπαίζουμε Magazine)

Στο In the Year of the Dragon οι παίκτες αναλαμβάνουν το ρόλο των Κινέζων ηγεμόνων γύρω από το έτος 1000. Το παιχνίδι παίζει σε δώδεκα γύρους, με κάθε γύρο να αντιπροσωπεύει ένα μήνα σε ένα χρόνο που φαίνεται να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Ασθένειες, ξηρασία και επιθέσεις από τους Μογγόλους μπορεί να στοιχίζουν ζωές, αλλά σιγουρευτείτε ότι έχετε αρκετά χρήματα για να αποδώσετε φόρο τιμής στον Αυτοκράτορα. Το gameplay είναι πιο εύκολο από ό,τι μπορεί να εμφανιστεί. Κάθε παίκτης έχει ένα σετ από κάρτες προσωπικοτήτων. Σε κάθε γύρο, επιλέγετε μία ενέργεια (οι περισσότερες από τις οποίες απευθύνονται στις ικανότητες…

Κριτική Παιχνιού

Θέμα - 5.5
Ευκολία Εκμάθησης - 8
Διασκέδαση - 7
Περιεχόμενα - 6.5
Στρατηγική - 9.5
Απουσία Τύχης - 9

7.6

Καλό

Σφιχτό παιχνίδι Action Drafting όπου οι παίκτες προετοιμάζονται για μια σειρά από 12 κακουχίες που θα συμβούν στους 12 μήνες της χρονιάς του δράκου...

User Rating: 3.52 ( 3 votes)

1 ταμπλό
60 κάρτες (11 κάρτες παιχνιδιού και 1 κάρτα επισκόπησης ανά παίκτη)
90 πλακίδια υπηκόων (παλιοί και νέοι)
66 όροφοι παλατιών
36 νομίσματα yuan (21 ασημένια αξίας 1 yuan και 15 χρυσά με αξία 3)
12 πλακίδια γεγονότων (δύο από κάθε περίσταση)
8 πλακίδια προνομίων
24 πλακίδια ρυζιού
12 πλακίδια πυροτεχνημάτων
7 πλακίδια δράσης
5 δράκοι
5 πλαστικά στηρίγματα για τους δράκους
5 οκτάπλευροι δείκτες για το σκορ
5 στρογγυλοί δείκτες προτεραιότητας

Σχεδιαστής Stefan Feld
Εικονογράφηση Harald Lieske, Michael Menzel
Εκδόσεις Filosofia Édition, Ravensburger Spieleverlag GmbH, Rio Grande Games, alea
Χρονιά 2007
Αριθμός Παικτών 2–5
Προτείνεται για 2–5 παίκτες
Διάρκεια 75–100
λεπτά
Ηλικίες 12
Εξάρτηση από γλώσσα Δεν υπάρχει κείμενο μέσα στο παιχνίδι
Κύρια Ονομασία In the Year of the Dragon
Εναλλακτικές Ονομασίες
Κατηγορία Economic (Οικονομικά & Εμπορίου), Medieval (Μεσαίωνας)
Μηχανισμοί Hand Management (Διαχείρισης Καρτών Χεριού)
Βραβεία
Παίξτε το Online
Κανόνες (Αγγλικά) Κατεβάστε τους Κανόνες (Αγγλικά)
Κανόνες (Ελληνικά) Κατεβάστε τους Κανόνες (Ελληνικά)
more games

Messina 1347 (2021)
Arkham Horror The Card Game Revised Core Set (2016)
Maquis (2013)
Eldritch Horror (2013)
7 Wonders Architects (2021)
Golem (2021)
Boonlake (2021)
Euthia Torment of Resurrection (2021)
Pandemic Legacy Season 1 (2015)
Ark Nova (2021)
Tinners' Trail (2021)
Arkham Horror (Third Edition) (2018)
Anno 1800 (2020)
Tranglar (2021)
Stardew Valley The Board Game (2021)
MicroMacro Ανεξιχνίαστες Υποθέσεις (2021)

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Epitrapaizoume

” We don’t stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing” δηλαδή ” Δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή γερνάμε αλλά γερνάμε επειδή σταματάμε να παίζουμε” George Bernard Μας αρέσουν τα επιτραπέζια παιχνίδια και κυρίως μας αρέσει να διασκεδάζουμε παίζοντας ότι λογής παιχνίδι υπάρχει με καλούς φίλους και παρέα!!! Αυτή ήταν και θα είναι η κινητήρια δύναμη αυτής της σελίδας. Η φιλοσοφία του Επιτραπαίζουμε είναι ότι τα παιχνίδια μας φέρνουν περισσότερο κοντά... πήγαινε παίξε

Δείτε επίσης...

NEA: HUANG το νέο Tigris & Euphrates από την PHALANX

Ανακοίνωση νέου παιχνιδιού της PHALANX με τίτλο HUANG το οποίο είναι το παλιό  Tigris & Euphrates του …