Κεντρική / Game / Exodus Proxima Centauri (2012)

Exodus Proxima Centauri (2012)

Μετά από τον καταστρεπτικό πυρηνικό πόλεμο, έξι φατρίες της ανθρωπότητας αναζητούν καταφύγιο στο σύστημα του Κενταύρου (Centauri). Στο χείλος της καταστροφής, η άνθρωποι ζώνονται από μια ανώτερη φυλή τους Centaurians και σε κάθε φατρία δίνεται η δυνατότητα για μια νέα αρχή σε έναν καινούργιο πλανήτη. Έτσι η έξοδος της ανθρωπότητας μοιάζει να έχει κάνει τον κύκλο της και να οδεύει προς το τέλος της με την νέα αρχή στους πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από το κεντρικό αστέρι που αποκαλείται Proxima Centauri. Όταν όμως οι Centaurians ανακοινώνουν την αποχώρηση τους από το σύστημα αυτό, η διαμάχη θα ξεσπάσει και πάλι και ο αγώνας για την κατάκτηση της εξουσίας και του ελέγχου θα ξεκινήσει και πάλι. Στο Exodus Proxima Centauri οι έξι φατρίες της ανθρωπότητας μάχονται για κυριαρχία σε ένα επικό παιχνίδι πολιτισμού και αυτοκρατορίας, με στόχο να αναβιώσουν από τις στάχτες του πολιτισμού των Centaurians. Κάθε παίκτης θα χτίσει το δικό του διαστημικό στόλο από τροποποιημένα προηγμένα διαστημόπλοια και θα κατακτήσει νέους πλανήτες, θα διαπληκτιστεί με την αντίσταση των Centaurians και των άλλων παικτών, θα διαπραγματευτεί και θα ψηφίσει πολιτικές ατζέντες και νόμους, θα ερευνήσει για τεχνολογίες και θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να ανακηρυχθεί ο ηγέτης και ο απόλυτος κυρίαρχος του γαλαξία…

Μετά από τον καταστρεπτικό πυρηνικό πόλεμο, έξι φατρίες της ανθρωπότητας αναζητούν καταφύγιο στο σύστημα του Κενταύρου (Centauri). Στο χείλος της καταστροφής, η άνθρωποι ζώνονται από μια ανώτερη φυλή τους Centaurians και σε κάθε φατρία δίνεται η δυνατότητα για μια νέα αρχή σε έναν καινούργιο πλανήτη. Έτσι η έξοδος της ανθρωπότητας μοιάζει να έχει κάνει τον κύκλο της και να οδεύει προς το τέλος της με την νέα αρχή στους πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από το κεντρικό αστέρι που αποκαλείται Proxima Centauri. Όταν όμως οι Centaurians ανακοινώνουν την αποχώρηση τους από το σύστημα αυτό, η διαμάχη θα ξεσπάσει και…

Κριτική Παιχνιδιού

Θέμα - 9
Ευκολία Εκμάθησης - 7
Διασκέδαση - 10
Περιεχόμενα - 10
Στρατηγική - 9
Απουσία Τύχης - 8.5

8.9

Πολύ Καλό

Άρτιο παιχνίδι 4x με καλοδουλεμένους μηχανισμούς και επικό gameplay. Ανάμεσα στις καλύτερες εμπειρίες διαστημικής διαμάχης που υπάρχουν εκεί έξω που αξίζει κάθε λεπτό της παρτίδας...

User Rating: 5 ( 1 votes)

Διαβάστε το άρθρο από τους Leone di Zante στην στήλη τους εδώ ή και παρακάτω:

“There are only few who remember now how the war that burned our homeworld to ashes and made us all exiles had started, and many believe that the events of 2299 are best left forgotten. However,for those who seek to find out, the old archives still hold an incomplete account of the time between the first nuclear warhead falling upon Berlin, and the hasty agreement reached by nine war ravaged factions exactly 83 days later” Players : 2 – 6 Play time : 180 min

Έτσι ξεκινά το story στο μακρινό μέλλον,σ’ ένα άλλο ηλιακό σύστημα, το Centauri System, όταν 6 ανθρώπινες φατρίες αναζητούν νέο σπίτι μετά την καταστροφή της Γης από τον Πυρηνικό Πόλεμο!Οι άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο σε πλανήτες που είναι σε τροχιά, γύρω από το αστέρι Proxima. Τότε ξεσπά μια νεα Μάχη, μια διαρκής “ανησυχία” σχετικά με το ποιά από τις 6 φατρίες θα μπορέσει να επικρατήσει στον κόσμο των Centauri. Το σενάριο, φανταστικό και συνάμα ρεαλιστικό,εξελίσσεται λίγα χρόνια μετά το 2299!

Πρόκειται για ένα 4x παιχνίδι στρατηγικής με στοιχεία area control και dice rolling. Πολύ το συγκρίνουν με το πολλά υποσχόμενο το έτος κυκλοφορίας του, Eclipse. Ένα χρόνο μετά, το 2012 κυκλοφορεί το Exodus: Proxima Centauri θέλοντας να αντιταχθεί στον προγενέστερο αντίπαλό του! Τα κατάφερε ή όχι…η Ιστορία θα δείξει! Το παιχνίδι κρατά σε διάρκεια 30 min/ παίκτη, αλλά στην πρώτη αναγνωριστική παρτίδα ίσως να κρατήσει 45 min/ παίκτη, μέχρι να γίνουν γνωστοί οι κανόνες.

GAMEPLAY
Αφού γίνει το αρχικό random setup του ηλιακού συστήματος με κεντρικό το αστέρι Proxima, ο κάθε παίκτης έχει ως έδρα έναν συγκεκριμένο πλανήτη. Εκεί κατασκευάζει τα σκάφη του, αναπτύσσει την αυτοκρατορία του και προσπαθεί να επεκταθεί, στους γύρω πλανήτες μέσα από 7 γύρους, που αποτελούνται από 5 στάδια ο καθένας. Ο κάθε παίκτης έχει μπροστά του το ταμπλό ανάπτυξης (update τεχνολογιών, όπλων, και σκαφών), 6 Action cards,μια κάρτα σύνοψης των σταδίων απ΄την μια πλευρά και απ΄την άλλη ο ρόλος του στο συγκεκριμένο γύρο (Chancellor, Vice-Chancellor, High Council Senator etc), κυβάκια (population), ζάρια και tokens στο χρώμα του. Στο τέλος του 7ου γύρου νικά ο παίκτης που έχει μαζέψει τα περισσότερα VP, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και ύστερα από το Final Scoring.

Ι. Ukeep Stage
Όλα τα Στάδια κάθε γύρου εκτελούνται από όλους του παίκτες και ύστερα προχωράμε στο επόμενο. Στο συγκεκριμένο εκτελούνται κάποιες ενέργειες προετοιμασίας για τα επόμενα Στάδια, όπως η αύξηση του πληθυσμού ανά φατρία, η συλλογή των resources(Red: Axilium, Green: Phasium & Blue: Crystalized platinium), η πληρωμή των φόρων (tax) και ο Μηδενισμός της Αγοράς (Market)

II. Council Stage
Σ΄αυτό το στάδιο, μέσω κάποιων πολιτικών καρτών και αφού προηγηθεί η διαδικασία δημοπρασίας (Bidding), επιλέγεται μία η οποία καθορίζει την πορεία του παιχνιδιού. Επίσης γίνονται και Εκλογές από το Συμβούλιο, ώστε να καθοριστούν οι Ρόλοι (Turn Order) του 1ου Παίκτη (chancellor), 2ου Παίκτη (Vice-Chancellor), ανάλογα τον αριθμό των παικτών.

III. Action Stage
Βρισκόμαστε στο πιο σημαντικό Στάδιο του παιχνιδιού, όπου ο κάθε παίκτης παίζοντας μια κάρτα από το χέρι του, έχει δικαίωμα να εκτελέσει την ενέργειά της. (Κάθε παίκτης έχει ακριβώς τις ίδιες action cards). Κάθε κάρτα αποτελείται από 2 μέρη, που μπορούν να δώσουν ενέργειες (Action). Οι ενέργειες είναι οι εξής:

  • Research: Μέσα από έρευνα αναπτύσσεις συγκεκριμένες τεχνολογίες για να μπορέσεις αργότερα ν΄αγοράσεις όπλα, και upgrades.
  • Banking: Κερδίζεις CP, το μπλε ορυκτό είναι ουσιαστικά και το νόμισμα.
  • Buy Upgrades: Αγοράζεις upgrade οπλικών συστημάτων για τα σκάφη σου,και πυραύλους (WMD) που εγκαθίστανται σε πλανήτες
  • Build Ships: Κατασκευάζεις καινούργια σκάφη (διαστημόπλοια) στην έδρα σου ώστε να μπορέσεις να επεκταθείς στους γύρω πλανήτες.
  • Mining: Εξόρυξη ορυκτών αναγκαίων για upgrade τεχνολογιών και αγορές
  • Trade: Ανταλλαγή resources με CP και το αντίθετο.

IV. Fire Weapon Mass Destruction Stage
Όπως καταλαβαίνουμε από τον τίτλο, όσοι παίκτες απέκτησαν WMD, σ ΄αυτό το στάδιο εξαπολύουν την “ΚΌΛΑΣΗ”, και μπορούν να εξαυλώσουν πληθυσμό, recources ή ολόκληρο Πλανήτη. Τα ζάρια χρησιμοποιούνται για να ελέγξουν αν θα βρει από θέμα απόστασης ο πύραυλος το στόχο και πόση ζημιά θα προκαλέσει.

V. Conquest Stage
Φτάσαμε και στο Στάδιο όπου τα διαστημόπλοια μιλάνε με τα οπλικά του συστήματα… Κίνηση και πυρ, μέχρι στον πλανήτη να μείνει μόνο μια φατρία!Μ’ ένα πολύ ιδιαίτερο μηχανισμό μάχης, με ζάρια κτλ…

ARTWORK – ΠΟΙΟΤΗΤΑ COMPONENTS
Όσον αφορά στην ποιότητα των Components, αρκετά όμορφα πλαστικά σκάφη με δυνατότητα να στηριχθούν σε βάσεις πάνω από το έδαφος, Tokens αρκετά καλής ποιότητας και κάρτες πολύ πιο καλές από την αρχική Έκδοση.
Η αντικατάσταση των planet tiles στη revised Edition ήταν σωτήρια, καθώς στην πρώτη έκδοση υπήρχε μεγάλη χρωματική σύγχυση. Τα ταμπλό είναι πιο όμορφα σε σχέση με την παλιά έκδοση, και το Rulebook πιο καλογραμμένο.

CONCLUSION
Όταν μάθεις τη σειρά των Σταδίων και τις ενέργειες των καρτών, το παιχνίδι κυλά πιο γρήγορα και αρχίζεις να καταστρώνεις στρατηγικές. Πρόκειται για ένα παιχνίδι με πολύ Interaction μεταξύ των παικτών, με μεγάλη random-ίλα όσον αφορά στο Initial Setup του ηλιακού συστήματος, κατά συνέπεια και πολύ καλό replayability. – Στέφανος Κόκλας Leone di Zante.

Μετά από τον καταστρεπτικό πυρηνικό πόλεμο, έξι φατρίες της ανθρωπότητας αναζητούν καταφύγιο στο σύστημα του Κενταύρου (Centauri). Στο χείλος της καταστροφής, η άνθρωποι ζώνονται από μια ανώτερη φυλή τους Centaurians και σε κάθε φατρία δίνεται η δυνατότητα για μια νέα αρχή σε έναν καινούργιο πλανήτη. Έτσι η έξοδος της ανθρωπότητας μοιάζει να έχει κάνει τον κύκλο της και να οδεύει προς το τέλος της με την νέα αρχή στους πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από το κεντρικό αστέρι που αποκαλείται Proxima Centauri. Όταν όμως οι Centaurians ανακοινώνουν την αποχώρηση τους από το σύστημα αυτό, η διαμάχη θα ξεσπάσει και…

Κριτική Παιχνιδιού

Θέμα - 9
Ευκολία Εκμάθησης - 7
Διασκέδαση - 10
Περιεχόμενα - 10
Στρατηγική - 9
Απουσία Τύχης - 8.5

8.9

Πολύ Καλό

Άρτιο παιχνίδι 4x με καλοδουλεμένους μηχανισμούς και επικό gameplay. Ανάμεσα στις καλύτερες εμπειρίες διαστημικής διαμάχης που υπάρχουν εκεί έξω που αξίζει κάθε λεπτό της παρτίδας...

User Rating: 5 ( 1 votes)
Σχεδιαστής Agnieszka Kopera, Andrei Novac
Εικονογράφηση David J. Coffey, George Necula, Maria Marin
Εκδόσεις NSKN Games
Χρονιά 2012
Αριθμός Παικτών 2–6
Προτείνεται για 4–6 παίκτες
Διάρκεια 180–240
λεπτά
Ηλικίες 14
Εξάρτηση από γλώσσα Κάποιο απαραίτητο κείμενο, Χρήση μικρού βοηθητικού σημειώματος
Κύρια Ονομασία Exodus Proxima Centauri
Εναλλακτικές Ονομασίες
Κατηγορία 4X Games, Civilization or Empire Building (Πολιτισμού και Αυτοκρατοριών), Fighting (Μάχης), Science Fiction (Επιστημονικής Φαντασίας), Space Exploration (Εξερεύνησης Διαστήματος), Strategy (Στρατηγικής), Wargames (Πολεμικά)
Μηχανισμοί Area Control and Area Influence (Ελέγχου Επιρροής Περιοχών), Area Movement (Κίνηση στο Χώρο), Auction and Bidding (Δημοπρασίας και Πονταρίσματος), Dice Rolling (Χρήση Ζαριών), Hex and Counter (Εξάγωνων και Δεικτών), Modular Board (Ταμπλό που Αλλάζει), Simultaneous Action Selection (Ταυτόχρονη Επιλογή ή Ενέργεια), Take That (Πάρε Να 'Εχεις), Trading (Ανταλλαγής ή Εμπορίου με Άλλους Παίκτες), Voting (Ψηφοφορίας)
Βραβεία
Παίξτε το Online
Κανόνες (Αγγλικά)
Κανόνες (Ελληνικά)
more games

Messina 1347 (2021)
Arkham Horror The Card Game Revised Core Set (2016)
Maquis (2013)
Eldritch Horror (2013)
7 Wonders Architects (2021)
Golem (2021)
Boonlake (2021)
Euthia Torment of Resurrection (2021)
Pandemic Legacy Season 1 (2015)
Ark Nova (2021)
Tinners' Trail (2021)
Arkham Horror (Third Edition) (2018)
Anno 1800 (2020)
Tranglar (2021)
Stardew Valley The Board Game (2021)
MicroMacro Ανεξιχνίαστες Υποθέσεις (2021)

Σχετικά με Epitrapaizoume

” We don’t stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing” δηλαδή ” Δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή γερνάμε αλλά γερνάμε επειδή σταματάμε να παίζουμε” George Bernard Μας αρέσουν τα επιτραπέζια παιχνίδια και κυρίως μας αρέσει να διασκεδάζουμε παίζοντας ότι λογής παιχνίδι υπάρχει με καλούς φίλους και παρέα!!! Αυτή ήταν και θα είναι η κινητήρια δύναμη αυτής της σελίδας. Η φιλοσοφία του Επιτραπαίζουμε είναι ότι τα παιχνίδια μας φέρνουν περισσότερο κοντά... πήγαινε παίξε

Δείτε επίσης...

TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume

⚡️ https://linktr.ee/epitrapaizoume 🎲 TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume ✏️ …