Κεντρική / Game / Condottiere (1995)

Condottiere (1995)

Βρισκόμαστε στη αναγεννησιακή Ιταλία, όπου στρατιές μισθοφόρων μάχονται για να κυριαρχήσουν στις κατακερματισμένες πόλεις-κράτη της Ιταλίας. Οι στρατιές αυτές βαδίζουν πίσω από τη σημαία elite μισθοφόρων αρχηγών, γνωστοί ως Condottieri.

To Condottiere περιλαμβάνει μια μεγάλη τράπουλα καρτών με όμορφη εικονογράφηση και ένα σχετικά απλό χάρτη της αναγεννησιακής Ιταλίας. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να ελέγξει  κανείς τέσσερις γειτονικές επαρχίες. Το παιχνίδι είναι αρκετά απλό,  οι παίκτες χρησιμοποιούν αριθμημένες κάρτες-στρατεύματα για να πάρουν το υψηλότερο ποντάρισμα σε μία περιοχή (επαρχία). Στο Condottiere οι παίκτες ποντάρουν τον αριθμό των στρατευμάτων που θα θυσιάσουν στον αγώνα για την επικράτηση σε μια περιοχή. Ωστόσο υπάρχουν πολλές ειδικές κάρτες που μπορούν ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν εντελώς την έκβαση της μάχης.

Η νεότερη έκδοση από την Fantasy Flight Games έρχεται σε ένα μικρότερο κουτί, με κάρτες κανονικού μεγέθους και ελαφρώς αλλαγμένους κανόνες.

Βρισκόμαστε στη αναγεννησιακή Ιταλία, όπου στρατιές μισθοφόρων μάχονται για να κυριαρχήσουν στις κατακερματισμένες πόλεις-κράτη της Ιταλίας. Οι στρατιές αυτές βαδίζουν πίσω από τη σημαία elite μισθοφόρων αρχηγών, γνωστοί ως Condottieri. To Condottiere περιλαμβάνει μια μεγάλη τράπουλα καρτών με όμορφη εικονογράφηση και ένα σχετικά απλό χάρτη της αναγεννησιακής Ιταλίας. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να ελέγξει  κανείς τέσσερις γειτονικές επαρχίες. Το παιχνίδι είναι αρκετά απλό,  οι παίκτες χρησιμοποιούν αριθμημένες κάρτες-στρατεύματα για να πάρουν το υψηλότερο ποντάρισμα σε μία περιοχή (επαρχία). Στο Condottiere οι παίκτες ποντάρουν τον αριθμό των στρατευμάτων που θα θυσιάσουν στον αγώνα για την επικράτηση σε μια περιοχή. Ωστόσο υπάρχουν πολλές…

User Rating: Be the first one !

Όταν ακούσαμε για πρώτη φορά τον όρο Condottiri ομολογούμε ότι δεν είχαμε ιδέα τι σημαίνει. Μετά από έρευνα ανακαλύψαμε ότι οι Condottieri ήταν μισθοφόροι στρατιώτες, ηγέτες του επαγγελματικού στρατού της Ιταλίας από το Μεσαίωνα έως και την Αναγέννηση. Οι στρατιώτες αυτοί προσλαμβάνονταν είτε από τον Πάπα είτε από τις πόλεις κράτη της Ιταλίας για να επεκταθούν και να κυριαρχήσουν. Οι ίδιοι οι Condottierei χαρισματικοί ηγέτες συχνά συγκεντρώνοντας δύναμη και κυριαρχώντας κατάφεραν να ανέβουν πολιτικά και στρατιωτικά και να ελέγξουν ολόκληρες επαρχίες της Ιταλίας.

Το Condottiere παίρνει μια βασική ιδέα, με εύκολες στη χρήση κάρτες, και επιτρέπει το παίξιμο αυτών με έξυπνο και στρατηγικό τρόπο. Στο παιχνίδι αναμφισβήτητα υπάρχει έντονο το στοιχείο της τύχης και συχνά ένα κακό χέρι από κάρτες δεν δίνει και πολλές επιλογές στον παίκτη που το έχει, αλλά είναι ένα γρήγορο και ευχάριστο παιχνίδι ελέγχου περιοχών που ανταμείβει πλουσιοπάροχα. Πρόκειται για ένα ελαφρύ παιχνίδι καρτών με έντονη την αίσθηση της επαναστατικότητας το οποίο θα αρέσει σε πολλούς, ιδιαίτερα καλό για παρέες πέντε ή και έξι παικτών.παιχνίδι

Το παιχνίδι περιέχει ένα μικρό χάρτη της Ιταλίας (κεντρικό τμήμα της) ο οποίος απαρτίζεται από 17 περιοχές. Μια τράπουλα 110 καρτών ανακατεύεται και δέκα κάρτες μοιράζονται σε κάθε παίκτη. Ο νεότερος παίκτης παίρνει τον μαύρο  δείκτη Condottiere και το λευκό δείκτη “εύνοια του Πάπα” και τα τοποθετεί δίπλα στο ταμπλό. Οι παίκτες παίρνουν από 6 κύβους ελέγχου περιοχής στο χρώμα τους και το παιχνίδι ξεκινάει με τον νεότερο παίκτη ο οποίος τοποθετεί το δείκτη Condottiere token σε μια άδεια περιοχή υποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο το σημείο στο οποίο ξεσπάει η μάχη και όλοι οι παίκτες διεκδικούν την κυριαρχία του. Οι παίκτες παίρνουν σειρά τοποθετώντας μια κάρτα από το χέρι τους ανοικτή μπροστά τους στο πεδίο μάχης. Όλοι οι παίκτες συνεχίζουν να προσθέτουν κάρτες ή πάνε πάσο. Όταν όλοι πάνε πάσο, ελέγχονται οι κάρτες του κάθε παίκτη για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να προκύψει ο νικητής της μάχης.

Οι κάρτες που μπορεί να παίξει ένας παίκτης είναι:
– Μισθοφόρους: αυτές οι κάρτες (58 στο σύνολο) είναι αριθμημένες από “1” έως “6” και “10” και απλά προσθέτουν αριθμητική δύναμη στη στρατιά του παίκτη.
– Τυμπανιστές: αυτές οι κάρτες διπλασιάζουν την αξία όλων των μισθοφόρων στην γραμμή της μάχης μπροστά από τον παίκτη.
– Χειμώνας: ακυρώνει την Άνοιξη, και μετατρέπει την αξία όλων των μισθοφόρων μπροστά από όλους τους παίκτες σε “1”.
– Άνοιξη: ακυρώνει το Χειμώνα, προσθέτει δύναμη “3”  στις υψηλότερες κάρτες μισθοφόρων στο τραπέζι.
– Επίσκοπος: απομακρύνει από το τραπέζι όλους τους μισθοφόρους με την υψηλότερη δύναμη και δίνει στον παίκτη που τον έπαιξε τον δείκτη “Εύνοια του Πάπα” η οποία μπορεί να παιχτεί σε οποιαδήποτε άδεια περιοχή.
-Σκιάχτρο: παίζεται στη στοίβα των χρησιμοποιημένων καρτών και επιτρέπει στον παίκτη που την έπαιξε να πάρει πίσω στο χέρι του από τη γραμμή μάχης του μια κάρτα μισθοφόρου.
– Παράδοση: Αυτόματα προκαλεί τη λήξη της μάχης.
– Υπηρέτρια της Αυλής: προσθέτει”1″ στη γραμμή μάχης του παίκτη που την έπαιξε και δεν επηρεάζεται από τις άλλες κάρτες που επηρεάζουν τους μισθοφόρους.
– Ηρωίδα: προσθέτει”10″ στη γραμμή μάχης του παίκτη που την έπαιξε και δεν επηρεάζεται από τις άλλες κάρτες που επηρεάζουν τους μισθοφόρους.

Στο τέλος ενός γύρου ο παίκτης με την υψηλότερη αριθμητικά δύναμη στηγραμμή μάχης του, κατακτά την περιοχή στην οποία γινόταν η μάχη και τοποθετεί πάνω της ένα κύβο του χρώματος του για να δείξει ότι πλέον την ελέγχει. Επιπλέον παίρνει το δείκτη Condottiere για να αποφασίσει που θα γίνει η επόμενη μάχη, εκτός αν κάποιος άλλος παίκτης έχει τις περισσότερες κάρτες Υπηρέτρια της Αυλής στη γραμμή μάχης του οπότε και παίρνει αυτός το δείκτη Condottiere. Ο δείκτης Condotierre δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε μία περιοχή επάνω στην οποία υπάρχει ο δείκτης “Η εύνοια του Πάπα”. Στη συνέχεια όλες οι κάρτες στις γραμμές μάχης των παικτών ξεσκαρτάρονται  και όλοι οι παίκτες χωρίς κάρτες μισθοφόρων στα χέρια τους μπορούν να πετάξουν τις κάρτες τους και να πάρουν νέες. Εάν έχει μείνει μόνο ένας παίκτης στο τέλος μπορεί να κρατήσει μέχρι και 2 κάρτες πριν πάρει νέες για τον επόμενο γύρο.  Ο νέος γύρος ξεκινάει και οι παίκτες παίρνουν έως 10 κάρτες, επίσης λαμβάνουν 1 επιπλέον κάρτα για κάθε περιοχή που ελέγχουν. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι ένας παίκτης να ελέγξει συνολικά 5 περιοχές (6 σε παιχνίδι 2-3 παικτών) ή 3 γειτονικές (4 σε παιχνίδι 2-3 παικτών) οπότε και κερδίζειhey win. Πάμε να δούμε από τι είναι φτιαγμένο το  Condotierre:

 • Θέμα :                              StarStarStarStarStarStarStar HalfStar EmptyStar EmptyStar Empty
 • Ευκολία :                         StarStarStarStarStarStarStarStar HalfStar EmptyStar Empty
 • Κανόνες :                        StarStarStarStarStarStarStarStarStar EmptyStar Empty
 • Γραφικά :                        StarStarStarStarStarStarStarStar EmptyStar EmptyStar Empty
 • Περιεχόμενα :                 StarStarStarStarStarStarStarStar HalfStar EmptyStar Empty
 • Διασκέδαση :                  StarStarStarStarStarStarStarStarStar EmptyStar Empty   
 • Μηχανισμοί :                  StarStarStarStarStarStarStarStar HalfStar EmptyStar Empty
 • Πως παίζεται :                StarStarStarStarStarStarStarStarStar EmptyStar Empty
 • Στρατηγική / Τακτική :    StarStarStarStarStarStarStarStarStar EmptyStar Empty
 • Συχνότητα Παιξίματος : StarStarStarStarStarStarStar HalfStar EmptyStar EmptyStar Empty
 • Τελική Βαθμολογία :      StarStarStarStarStarStarStarStar HalfStar EmptyStar Empty

Τι μας άρεσε:

 • Εύκολοι κανόνες
 • Στήνεται γρήγορα
 • Ελαφρύ και γρήγορο παιχνίδι ελέγχου περιοχών
 • Εύκολη μεταφορά (μικρό κουτί πάει παντού)
 • Ιδιαίτερα καλό για 5-6 παίκτες ενώ παίζεται και με 2
 • Εναλλακτικοί κανόνες για ποικιλία

Τι δεν μας άρεσε:

 • Ο χάρτης όταν ξεδιπλωθεί δεν είναι απόλυτα επίπεδος

Επίλογος: ΄Το Condottiere έχει ήδη μεγάλη πέραση σε ένα ευρύ φάσμα παικτών, και το έχει πετύχει αυτό όχι για το θέμα του ή την εικονογράφηση και τα γραφικά του αλλά κυρίως γιατί παίζεται εύκολα γρήγορα και εμπεριέχει ένα μεγάλο παράγοντα αλληλεπίδρασης μεταξύ των παικτών. Οι κάρτες είναι απλές κάτι το οποίο το κάνει ελκυστικό σε νέους παίκτες ωστόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους και είναι στο χέρι του καθενός να κάνει τη διαφορά. Το Condottiere δίνει στους φίλους τους την αίσθηση του πολέμου σε μισή ώρα και το σύστημα καρτών που χρησιμοποιεί κάνει τον καθένα από εμάς να αισθάνεται μεγάλο στρατηγό.

V.

“π(2) = πήγαινε παίξε”

Βρισκόμαστε στη αναγεννησιακή Ιταλία, όπου στρατιές μισθοφόρων μάχονται για να κυριαρχήσουν στις κατακερματισμένες πόλεις-κράτη της Ιταλίας. Οι στρατιές αυτές βαδίζουν πίσω από τη σημαία elite μισθοφόρων αρχηγών, γνωστοί ως Condottieri. To Condottiere περιλαμβάνει μια μεγάλη τράπουλα καρτών με όμορφη εικονογράφηση και ένα σχετικά απλό χάρτη της αναγεννησιακής Ιταλίας. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να ελέγξει  κανείς τέσσερις γειτονικές επαρχίες. Το παιχνίδι είναι αρκετά απλό,  οι παίκτες χρησιμοποιούν αριθμημένες κάρτες-στρατεύματα για να πάρουν το υψηλότερο ποντάρισμα σε μία περιοχή (επαρχία). Στο Condottiere οι παίκτες ποντάρουν τον αριθμό των στρατευμάτων που θα θυσιάσουν στον αγώνα για την επικράτηση σε μια περιοχή. Ωστόσο υπάρχουν πολλές…

User Rating: Be the first one !

Μέσα στο κουτί θα βρείτε:

 • 1 ταμπλό που αντιπροσωπεύει το χάρτη της αναγεννησιακής Ιταλίας. Το ταμπλό χωρίζεται σε 17 περιοχές, η κάθε μια με τη σημαντικότερη της πόλη σημειωμένη
 • 110 κάρτες που χρησιμοποιούνται για την επίλυση των μαχών ανάμεσα στους Condottieri
 • 1 μαύρο πιόνι Condottiere με το οποίο ο παίκτης διαλέγει σε ποιά περιοχή θα ξεσπάσει πόλεμος
 • 1 λευκό πιόνι Η Εύνοια του Πάπα. Σε όποια περιοχή βρίσκεται το πιόνι αυτό δεν μπορεί να ξεσπάσει πόλεμος
 • 36 δείκτες ελέγχου σε 6 διαφορετικά χρώματα. Οι δείκτες αυτοί χρησιμοποιούνται για να υποδηλώσουν ποιες περιοχές έχουν καταλάβει οι παίκτες
 • 1 φυλλάδιο οδηγιών
Σχεδιαστής Dominique Ehrhard, Duccio Vitale
Εικονογράφηση David Palumbo, Dominique Ehrhard, John Goodenough, Scott Nicely, Serge Hochain, Tomasz Marek Jedruszek
Εκδόσεις Arclight, Descartes Editeur, Edge Entertainment, Eurogames, Fantasy Flight Games, Galakta, Heidelberger Spieleverlag, Lautapelit.fi, Nexus, Ubik
Χρονιά 1995
Αριθμός Παικτών 2–6
Προτείνεται για 4–5 παίκτες
Διάρκεια 45–45
λεπτά
Ηλικίες 10
Εξάρτηση από γλώσσα Δεν υπάρχει κείμενο μέσα στο παιχνίδι
Κύρια Ονομασία Condottiere
Εναλλακτικές Ονομασίες
Κατηγορία Area Control (Ελέγχου Περιοχής), Area Influence (Επιρροής Περιοχής), Bluffing (Μπλόφας), Card Games (Παιχνίδια Καρτών), Renaissance (Αναγέννησης)
Μηχανισμοί Area Control and Area Influence (Ελέγχου Επιρροής Περιοχών), Auction and Bidding (Δημοπρασίας και Πονταρίσματος), Hand Management (Διαχείρισης Καρτών Χεριού)
Βραβεία 1995 Fairplay À la carte Winner, 1995 Spiel des Jahres Recommended
Παίξτε το Online Παίξτε το Online
Κανόνες (Αγγλικά) Κατεβάστε τους Κανόνες (Αγγλικά)
Κανόνες (Ελληνικά)
more games

 

 

 

 

Messina 1347 (2021)
Arkham Horror The Card Game Revised Core Set (2016)
Maquis (2013)
Eldritch Horror (2013)
7 Wonders Architects (2021)
Golem (2021)
Boonlake (2021)
Euthia Torment of Resurrection (2021)
Pandemic Legacy Season 1 (2015)
Ark Nova (2021)
Tinners' Trail (2021)
Arkham Horror (Third Edition) (2018)
Anno 1800 (2020)
Tranglar (2021)
Stardew Valley The Board Game (2021)
MicroMacro Ανεξιχνίαστες Υποθέσεις (2021)

Σχετικά με Epitrapaizoume

” We don’t stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing” δηλαδή ” Δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή γερνάμε αλλά γερνάμε επειδή σταματάμε να παίζουμε” George Bernard Μας αρέσουν τα επιτραπέζια παιχνίδια και κυρίως μας αρέσει να διασκεδάζουμε παίζοντας ότι λογής παιχνίδι υπάρχει με καλούς φίλους και παρέα!!! Αυτή ήταν και θα είναι η κινητήρια δύναμη αυτής της σελίδας. Η φιλοσοφία του Επιτραπαίζουμε είναι ότι τα παιχνίδια μας φέρνουν περισσότερο κοντά... πήγαινε παίξε

Δείτε επίσης...

TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume

⚡️ https://linktr.ee/epitrapaizoume 🎲 TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume ✏️ …