Κεντρική / Game / Castle Panic (2009)

Castle Panic (2009)

To δάσος έχει γεμίσει κάθε λογής από τέρατα. Έβλεπαν και περίμενα ενώ χτίζατε το κάστρο σας και εκπαιδεύατε τους στρατιώτες σας αλλά τώρα ξεχύθηκαν από το δάσος που περιβάλει το όμορφο κάστρο στην μέση της κοιλάδας. Μπορείτε να συνεργαστείτε με τους φίλους σας για να υπερασπιστείτε το κάστρο απέναντι στην ορδή τεράτων που τρέχει μανιασμένα ή αυτά θα γκρεμίσουν τα τείχη σας και θα καταστρέψουν τους πύργους σας? Στο Castle Panic είτε θα κερδίσετε όλοι μαζί είτε θα χάσετε όλοι μαζί από το παιχνίδι. Ωστόσο στο τέλος μόνο ένας παίχτης θα ανακηρυχθεί ο Master Slayer, εκείνος που κατάφερε να σκοτώσει τα περισσότερα τέρατα και να σώσει το κάστρο, αν φυσικά τα καταφέρει… Το Castle Panic είναι ένα ελαφρύ, συνεργατικό παιχνίδι στρατηγικής για 1 έως 6 παίκτες ηλικίας 10 ετών και πάνω. Οι παίκτες καλούνται να αντέξουν στην εισβολή ενάντια στο κάστρο τους που βρίσκεται στο κέντρο του ταμπλό. Οι παίκτες ανταλλάσσουν κάρτες και με αυτές χτυπάνε τα τέρατα ενώ παράλληλα σχεδιάζουν κοινή στρατηγική μαζί για να καταφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε κάθε γύρο και να διατηρήσουν τους πύργους τους όρθιους. Οι παίκτες πρέπει να ισορροπήσουν σωστά ανάμεσα στην επιβίωση της ομάδας και της προσωπικής τους λαχτάρας για νίκη…

To δάσος έχει γεμίσει κάθε λογής από τέρατα. Έβλεπαν και περίμενα ενώ χτίζατε το κάστρο σας και εκπαιδεύατε τους στρατιώτες σας αλλά τώρα ξεχύθηκαν από το δάσος που περιβάλει το όμορφο κάστρο στην μέση της κοιλάδας. Μπορείτε να συνεργαστείτε με τους φίλους σας για να υπερασπιστείτε το κάστρο απέναντι στην ορδή τεράτων που τρέχει μανιασμένα ή αυτά θα γκρεμίσουν τα τείχη σας και θα καταστρέψουν τους πύργους σας? Στο Castle Panic είτε θα κερδίσετε όλοι μαζί είτε θα χάσετε όλοι μαζί από το παιχνίδι. Ωστόσο στο τέλος μόνο ένας παίχτης θα ανακηρυχθεί ο Master Slayer, εκείνος που κατάφερε να σκοτώσει τα περισσότερα…

Κριτική Παιχνιδιού

Θέμα - 6.5
Ευκολία Εκμάθησης - 9.5
Διασκέδαση - 10
Περιεχόμενα - 7
Στρατηγική - 6.5
Απουσία Τύχης - 6.5

7.7

Καλό

Διασκεδαστικό συνεργατικό Tower Defence παιχνίδι όπου οι παίκτες συνεργάζονται για να υπερασπιστούν το κοινό τους κάστρο από τις εισβολές των Orcs που ξεπηδάν από το δάσος...

User Rating: 3.7 ( 1 votes)

Διαβάστε το άρθρο του Μιχάλη Γιαννή στην στήλη του SOLO GAMER εδώ ή και παρακάτω:

Γεια σας για ακόμη μία φορά. Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσω ένα παιχνίδι το οποίο βγήκε πριν 8 χρόνια (2010) και είναι το Castle Panic. Το CP είναι ένα παιχνίδι συνεργατικό για 1-6 παίκτες και για ηλικίες από 10 και πάνω (αν και ανετότατα παίζεται και από ακόμα μικρότερες ηλικίες).

Ιστορία: Βρισκόμαστε σε ένα φανταστικό βασίλειο (που οι δημιουργοί του δεν μπήκαν καν στον κόπο να του δώσουν ένα όνομα) και είμαστε πολεμιστές/στρατηγοί σε ένα κάστρο στο κέντρο ενός μεγάλου δάσους. Ξαφνικά μέσα από το δάσος αρχίζουν να έρχονται ορδές από Goblins, Orcs, Trolls και άλλα πλάσματα με σκοπό να καταστρέψουν το κάστρο μας. Εμείς είμαστε οι υπερασπιστές του και το μόνο πράγμα που μπορεί να τους σταματήσει. Αν καταφέρουμε να αντέξουμε ως το τέλος της επίθεσης θα ζήσουμε αλλιώς….

Σκοπός: Στο παιχνίδι θα έρχονται συνεχώς  τέρατα από τυχαίες περιοχές και εμείς καλούμαστε να παίξουμε κάρτες ώστε να τα σκοτώσουμε. Αν κάποιο τέρας καταφέρει να φτάσει στο κέντρο τότε πρώτα καταστρέψει το ένα τοίχος και αν μπει μέσα τον έναν Πύργο μας. Αν πέσουν ΚΑΙ οι 6 Πύργοι τότε χάνουμε αυτόματα. Αν καταφέρουμε όμως να επιβιώσουμε από ΟΛΑ τα enemy tokens τότε είμαστε νικητές. Ναι καλά διαβάσατε πρέπει να περάσουν όλα τα tokens σε κάθε παρτίδα.

Περιεχόμενα: Το παιχνίδι έχει πολύ απλά περιεχόμενα.  Γενικά η ποιότητα είναι νορμάλ θα έλεγα ούτε κάτι να σας ενθουσιάσει αλλά δεν θα σας ξενερώσει. Ο χάρτης είναι πολύ απλός σαν σχέδιο αλλά επειδή είναι βασικό μέρος του gameplay είναι περισσότερο για λειτουργικούς λόγους και όχι τόσο για ομορφιά, οπότε μην ξενερώσετε όταν τον δείτε. Έναν κλασικό χάρτη , 49 κάρτες παικτών, 49 tokens τεράτων/events (τριγωνικά και αρκετά μεγάλα ώστε να βλέπεις αμέσως τις πληροφορίες), 6 κομμάτια τοίχου και 6 πύργους τέλος μερικά tokens ακόμα και ένα ζάρι 6-ζαρο κλασικό.

Κανόνες-Gameplay: Το ταμπλό χωρίζεται σε 6 περιοχές (αριθμούς 1-6), σε 3 χρώματα (κόκκινο, πράσινο, μπλε) και σε 5 στρώμματα (forest, archer, knight, swordman, castle-κέντρο). Στο κέντρο υπάρχουν οι 6 πύργοι που είναι η ¨ΖΩΗ¨ μας και προστατεύονται από έναν τοίχο μπροστά τους.

Order of a Turn:

 1. Τραβάμε κάρτες (ανάλογα με των αριθμό των παικτών)
 2. Κάνουμε discard μία κάρτα και τραβάμε καινούργια (αν θέλουμε)
 3. Ανταλλάσουμε μία κάρτα με συμπαίκτη μας (αν θέλουμε)
 4. Παίζουμε όσες κάρτες θέλουμε
 5. Όλα τα τέρατα κινούνται 1 θέση πιο κοντά στο κέντρο
 6. Τραβάμε 2 νέα enemy tokens και ρίχνουμε το ζάρι να δούμε από πού θα μας έρθουν.

Όπως καταλαβαίνετε οι κανόνες είναι πανεύκολοι και μπορούν ακόμα και παιδάκια να τους κατανοήσουν εύκολα και χωρίς δυσκολίες. Ούτε καν ερωτήσεις περι κανόνων δεν θα έχετε. Ο γύρος του κάθε παίκτη κρατάει το πολύ 1 λεπτό γιατί συνήθως δεν έχεις και πολλές επιλογές για το τι μπορείς να κάνεις. Οι περισσότερες κάρτες έχουν ένα χρώμα και μία λέξη που λένε που χτυπάνε. Πχ αν έχεις μία κάρτα που λέει Archer Και κόκκινο τότε μπορεί να χτυπήσει ΜΟΝΟ σε αυτό το σημείο. Αν έχεις ένα Hero μπλε τότε αυτός χτυπάει σε όλες τις περιοχές που είναι μπλε. Στο Forest δεν μπορεί να χτυπήσει κανένας και στο κάστρο μέσα ΜΟΝΟ πολύ συγκεκριμένες κάρτες. Αν και απλούστατο στις κάρτες πάνω έχει κείμενο που λένε τι κάνει αν και μόλις σας είπα. Τα τέρατα έχουν τριγωνική μορφή γιατί φαίνεται η ζωή τους. Πχ ένα troll έχει 3HP και έχεις την μύτη με το 3 μπροστά. Μόλις το χτυπήσεις μία φορά τότε το γυρνάς στο 2 και συνεχίζει να προχωράει.

Μερικά έξτρα που υπάρχουν είναι πως αν σκάσει ένας εχθρός επάνω σε τοίχο τον καταστραφεί αλλά χάνει 1HP το ίδιο και αν πέσει επάνω στους Πύργους μας που προστατεύουμε. Μπορούμε επίσης αν έχουμε πίσσα και πέτρα να ξαναχτίσουμε έναν τοίχο. Μπορούμε να κάνουμε έναν  τοίχο να αντέχει περισσότερο και μπορούμε να καλέσουμε τον Παντοδύναμο Βάρβαρο να σκοτώσει οτιδήποτε πάνω στο ταμπλό. Από την άλλη όμως οι εχθρό μας έχουν Goblins με 1 HP,Orcs με 2 και Trolls με 3. Έχουν όμως και δικούς τους Ήρωες και στρατηγούς που τους βοηθούν όπως Σαμάνους που τους γιατρεύουν, Στρατηγούς που φέρνουν ενισχύσεις και άλλα πολλά μυστικά. Μην ξεχνάμε όμως ότι έχουν και τεράστιες πέτρες που κυλάνε και καταστρέφουν τα πάντα στο διάβα τους. Έχουν events που κινούν τους εχθρούς ή και τους αλλάζουν εντελώς θέση και μας καταστρέφουν τα σχέδια. Ξαναλέω ότι σε κάθε παρτίδα θα πρέπει να αντέξουμε ΟΛΑ τα tokens για να νικήσουμε.

ΘΕΤΙΚΑ:
Το παιχνίδι έρχεται σε λογική τιμή. Είναι πανεύκολο στους κανόνες και είναι ευχάριστο σε κάθε παρτίδα με την πίεση να την αισθάνεσαι και να χαίρεσαι με κάθε φορά που νικάς. Είναι τέλειο για να παίξετε με τα παιδιά σας και θα το χαρούν. Στήνεται σε 2 λεπτά (ανοίγεις ταμπλό, βάζεις τα tokens σε ένα σακουλάκι, ανακατεύεις την μία και μοναδική τράπουλα και βάζεις τους πύργους). Η διάρκειά του είναι μικρή και πάντα η ίδια.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ:
Το παιχνίδι απευθύνεται περισσότερο σε παιδιά 10+ και γι’ αυτό και οι επιλογές που έχεις είναι λίγες κάθε φορά. Συνήθως είναι να έχεις  ετοιμαστεί όταν είναι οι κακοί στο κόκκινο archer να έχεις τέτοιες κάρτες γιατί στον επόμενο γύρο δεν θα είναι εκεί και θα σου είναι άχρηστες. Οπότε πάντα παίζετε τις αυτονόητες  κάρτες προσπαθώντας να κάνετε όσο περισσότερη ζημιά γίνεται. Υπάρχει μία συζήτηση τύπου ¨να μειώσουμε το health του μεγάλου ή να φάμε εντελώς έναν μικρότερο; Το παιχνίδι επίσης γίνεται ευκολότερο όσο περισσότεροι παίκτες υπάρχουν και ο λόγος είναι πως έχουν συλλογικά περισσότερες κάρτες στα χέρια τους οι παίκτες για να ανταλλάξεις και να βρεις τις κάρτες που θέλεις κάθε φορά. Κάτι ακόμα, στο παιχνίδι παίζετε με ανοιχτές όλες τις κάρτες σας οπότε το alpha player φαινόμενο είναι το πιο δυνατό που έχω δει σε παιχνίδι. Όλες οι πληροφορίες ανοιχτές, λίγες επιλογές στο τι θα κάνεις οπότε χαλαρά λέτε στον άλλον τι να κάνει ειδικά όταν αυτό δεν μπορείς καν να το διαπραγματευτείς ¨δώσε μου τον μπλε swordman να τον χρησιμοποιήσω για να σου δώσω τον Χ που θα τον έχεις τον επόμενο γύρο, τι δεν καταλαβαίνεις;

ΩΣ SOLO:
Γιατί το αναφέρω τώρα σε άρθρο για τα solo παιχνίδια ε; Πρώτον γιατί έχει solo mode που το βρήκα και πολύ δύσκολο και λίγο ξενέρωτο αλλά και γιατί ως συνεργατικό μπορείς να παίξεις με παραπάνω από ένα χέρια πχ 2 για εμένα για να έχει και μία δυσκολία που να την χαίρεσαι. Δεν είναι παιχνίδι που θα το πάρεις για το solo του απλά υπάρχει και αυτή η δυνατότητα. Οπότε δείτε το περισσότερο ως έξτρα χαρακτηριστικό παρά ως την επόμενη αγορά σας. Να πως ότι στο παιχνίδι γενικά παίζεις με ανοιχτές τις κάρτες κάθε φορά οπότε είτε παίζουν 1 είτε 6 είναι ακριβώς το ίδιο.

ΕΞΤΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – VARIANTS:
Έχουν βγει για το παιχνίδι και επεκτάσεις που βάζουν και νέα τέρατα, μαγικά, δύσκολου εχθρούς που αυξάνουν/διορθώνουν το επίπεδο δυσκολίας και αποφάσεων και γενικά το έχουν προσέξει σε ένα υγιές επίπεδο. Τώρα αν αξίζει να επενδύσετε είναι άλλο θέμα. Έχουν βγει πολεμικές μηχανές, τελικοί αρχηγοί και ποιος ξέρει τι άλλο. Θα ήθελα να πω για ένα αγαπημένο πραγματικά variant που έχει το BGG και το λένε Midnight Madness. Σε αυτό το σενάριο η επίθεση γίνεται βράδυ και έτσι δεν ξέρει καν τι σου έρχεται εκτός και αν φτάσει πολύ κοντά (swordman περιοχή). Έτσι όλα τα monster tokens μπαίνουν ανάποδα και τα γυρνάς μόνο όταν χτυπήσεις κάποιο. Αυτό για μένα έδωσε τρελή ζωή στο παιχνίδι, ανέβασε την δυσκολία σε πάρα πολύ ωραία επίπεδα και μας έκανε να είμαστε περισσότερο στα κάγκελα σε κάθε παρτίδα μας. Προτείνω με τα 1000 να το δοκιμάσετε και θα δείτε ένα παιχνίδι για παιδιά να αλλάζει με ένα πολύ ωραίο και απλό κανόνα.

ΤΕΛΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Δεν θα πρότεινα το Castle Panic ως solo game αλλά αν έχετε παιδιά ή αν δεν έχετε πρόβλημα να παίξετε ένα πιο απλοϊκό παιχνίδι τότε μπορείτε να επενδύσετε με τα 1000. Ναι δεν θα κάνετε τρελές επιλογές και στρατηγικές αλλά θα γελάσετε και θα είστε στα πόδια μέχρι να βγει και θα αγωνιάτε με κάθε νέο token που είναι να μπει στο παιχνίδι (υπάρχει token που λέει βάλε μέσα 3 νέα tokens, και ένα άλλο που λέει βάλε μέσα 4 νέα εεεε δεν θα είναι  λίγες οι φορές που θα γίνει το combo και θα τρελαθείτε). Για μένα ο καλύτερος αριθμό είναι 2-3 παίκτες και αν βάλετε και το Midnight Madness τότε πετάει. Βαθμολογία: 6/10 – Solo, I’m a soloist on a solo list, RATM – Freedom

To δάσος έχει γεμίσει κάθε λογής από τέρατα. Έβλεπαν και περίμενα ενώ χτίζατε το κάστρο σας και εκπαιδεύατε τους στρατιώτες σας αλλά τώρα ξεχύθηκαν από το δάσος που περιβάλει το όμορφο κάστρο στην μέση της κοιλάδας. Μπορείτε να συνεργαστείτε με τους φίλους σας για να υπερασπιστείτε το κάστρο απέναντι στην ορδή τεράτων που τρέχει μανιασμένα ή αυτά θα γκρεμίσουν τα τείχη σας και θα καταστρέψουν τους πύργους σας? Στο Castle Panic είτε θα κερδίσετε όλοι μαζί είτε θα χάσετε όλοι μαζί από το παιχνίδι. Ωστόσο στο τέλος μόνο ένας παίχτης θα ανακηρυχθεί ο Master Slayer, εκείνος που κατάφερε να σκοτώσει τα περισσότερα…

Κριτική Παιχνιδιού

Θέμα - 6.5
Ευκολία Εκμάθησης - 9.5
Διασκέδαση - 10
Περιεχόμενα - 7
Στρατηγική - 6.5
Απουσία Τύχης - 6.5

7.7

Καλό

Διασκεδαστικό συνεργατικό Tower Defence παιχνίδι όπου οι παίκτες συνεργάζονται για να υπερασπιστούν το κοινό τους κάστρο από τις εισβολές των Orcs που ξεπηδάν από το δάσος...

User Rating: 3.7 ( 1 votes)
 • 1 Game board
 • 49 Castle Cards
 • 49 Monster Tokens
 • 6 Walls
 • 6 Towers
 • 1 Tar Token
 • 2 Fortify Tokens
 • 6 Order of Play Cards
 • 12 Plastic Stands
 • 1 Die
 • Rulebook
more games

Messina 1347 (2021)
Arkham Horror The Card Game Revised Core Set (2016)
Maquis (2013)
Eldritch Horror (2013)
7 Wonders Architects (2021)
Golem (2021)
Boonlake (2021)
Euthia Torment of Resurrection (2021)
Pandemic Legacy Season 1 (2015)
Ark Nova (2021)
Tinners' Trail (2021)
Arkham Horror (Third Edition) (2018)
Anno 1800 (2020)
Tranglar (2021)
Stardew Valley The Board Game (2021)
MicroMacro Ανεξιχνίαστες Υποθέσεις (2021)

Σχετικά με Epitrapaizoume

” We don’t stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing” δηλαδή ” Δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή γερνάμε αλλά γερνάμε επειδή σταματάμε να παίζουμε” George Bernard Μας αρέσουν τα επιτραπέζια παιχνίδια και κυρίως μας αρέσει να διασκεδάζουμε παίζοντας ότι λογής παιχνίδι υπάρχει με καλούς φίλους και παρέα!!! Αυτή ήταν και θα είναι η κινητήρια δύναμη αυτής της σελίδας. Η φιλοσοφία του Επιτραπαίζουμε είναι ότι τα παιχνίδια μας φέρνουν περισσότερο κοντά... πήγαινε παίξε

Δείτε επίσης...

TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume

⚡️ https://linktr.ee/epitrapaizoume 🎲 TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume ✏️ …