Κεντρική / Hot Topics / CONFESSIONS of a GAMER: “Περιεχόμενα για διακόσμηση…”

CONFESSIONS of a GAMER: “Περιεχόμενα για διακόσμηση…”

Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...

Όλοι μας έχουμε πάντοτε μια χαρά με το που παίρνουμε ένα νέο επιτραπέζιο. Από την επιλογή του στο ράφι μέχρι και την μεταφορά του στην σακούλα, είναι σαν μια ιεροτελεστία που ξεκινάει και τελειώνει με το που ανοίγουμε το επιτραπέζιο. Η μυρωδιά του καινούργιου είναι για εμάς σαν την «μωρουδίλα». Σίγουρα μέχρι να πιάσουμε τους κανόνες, προσπαθούμε να φανταστούμε τους μηχανισμούς του και πως θα μπορεί να παίζει. Μετά ακολουθεί το αγαπημένο κομμάτι στο να χαζεύουμε τα περιεχόμενα του. Πιάνουμε ένα ένα τα τοκενάκια και μαντεύουμε στο που μπορεί να χρησιμεύουν. Κάποιες φορές όμως κάποια περιεχόμενα μοιάζουνε σαν να μπήκανε κατά λάθος μέσα στο κουτί. Όσο και να το ψάχνουμε δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί μπορεί να υπάρχουν. Και όμως υπάρχουν.

coag_4Το «Ancient Terrible Things» είναι ένα επιτραπέζιο το οποίο σας βάζει στον ρόλο του Ιντιάνα Τζόουνς. Οι παίχτες είναι εξερευνητές οι οποίοι αντιμετωπίζουν διάφορους κινδύνους, όπως τέρατα, σαμάνους και πολλά άλλα. Σκοπός τους είναι να βρουν εξοπλισμό και διάφορα κειμήλια ανεκτίμητης αξίας. Βέβαια μπορεί στο ίδιο το παιχνίδι, να μεταφράζεται αυτό σε μπαρμπουτοπαίχνιδο, καθώς όλα αυτά τα αποκτούμε ρίχνοντας ζάρια. Η αξία των κειμηλίων και των κινδύνων που έχουμε στην κατοχή μας είναι στην ουσία πόντοι νίκης. Όποιος παίχτης κερδίσει παίρνει στην κατοχή του ένα δείκτη βιβλίου. Και εδώ είναι η απορία μου: “Σε τι χρησιμεύει ο δείκτης βιβλίου”? Μα φυσικά σε τίποτα! Κέρδισες φίλε μου ένα βιβλίο, Θα μπορούσε να είναι βιβλίο φυσικής ή απλά ένα κόμικ αλλά δεν έχει σημασία. Οι δημιουργοί θέλησαν να βάλουν το αντίστοιχο τοκενάκι ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να εννοείται. Μήπως τελικά θέλουν να μας περάσουν ένα μήνυμα ότι «Το διάβασμα και η γνώση είναι θησαυρός?». Με την απορία θα μείνουμε!

coag_2
Το «Gnomes of Zavandor» είναι ένα επιτραπέζιο όπου οι παίχτες έχουν στην διάθεση τους Gnomes. Τα πλάσματα αυτά είναι γνωστά για την ικανότητα τους στο να μαζεύουν διαμάντια και ρουμπίνια, με την γνώση της τεχνολογίας. Έτσι ενώ προσπαθείτε να γίνετε πλούσιοι ανταλλάσοντας μεγάλης αξίας ορυκτά κάπου μπορεί να «μπερδευτείτε» για το ποιος παίχτης μπορεί να είναι ο πρώτος που θα παίξει. Το παιχνίδι έρχεται με δύο δείκτες που δείχνουν για το ποιος παίζει πρώτος. Ένα δισκάκι και μια χάρτινη φιγούρα gnome που στέκεται περήφανα μπροστά από τον πρώτο παίχτη. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό? Ότι πριν καν ξεκινήσουμε το παιχνίδι, μπορεί να αρχίσει μια χαζοδιαμάχη τύπου « Τι χαριτωμένη που είναι η χάρτινη φιγούρα! Να έχουμε αυτή σαν πρώτο παίχτη? Είναι και πιο θεματική». Ενώ άλλος να πει: “Δεν θέλω αηδίες! Εδώ μιλάμε για γιουρίλα. Κοιτάμε μηχανισμούς και όχι χάρτινες φιγούρες!”. Ακόμα και αν ξεπεραστεί η διαμάχη, δεν μπορώ να καταλάβω τι θέλανε οι δημιουργοί. Πάντως υπάρχουν ώστε να μην βαρεθείτε ποτέ τον δείκτη του πρώτου παίχτη καθώς το επιτραπέζιο έχει replayability τι να λέμε τώρα!
Οι δεινόσαυροι πόσο cool μπορεί να είναι? Αυτό σκέφτηκαν και οι δημιουργοί και έφτιαξαν το «Dinosaurs Extinct?». Οι παίχτες έχουν στην κατοχή τους δεινόσαυρους τους οποίους προσπαθούν να τους επιβιώσουν μέχρι και τον 21ο αιώνα. Για να τα καταφέρουν, θα πρέπει να πολεμήσουν δεινόσαυρους άλλων παιχτών, να ξεπεράσουν διάφορες κλιματολογικές αλλαγές και να ταξιδέψουν μέσα στο χρόνο. Μπορεί αυτό το παιδικό παιχνίδι να μην μου είναι και πολύ γνωστό. Αλλά αν το αγόραζα θα το έπαιρνα για τους δεινόσαυρους παιχνίδια που έχει μέσα. Αυτές οι μεγάλες πλαστικές φιγούρες δεινοσαύρων δεν χρησιμεύουν πουθενά μέσα στο παιχνίδι. Απλά υπάρχουν. Έτσι ακόμα και αν το παιχνίδι είναι φλότσα, τα παρατάτε όλα στην άκρη, πιάνετε τις φιγούρες του παιχνιδιού και δίνετε μια επική μάχη. Μπορεί να σας κατηγορήσουν για παλιμπαιδισμό αλλά ποιος νοιάζεται? Ξέρετε πόσα σενάρια μπορείτε να φτιάξετε? «O Τυραννόσαυρος ο μέγας επιτέθηκε στην πόλη…». Μήπως τελικά έτσι παίζετε το επιτραπέζιο αυτό?
«Fantasy Flight». Τι επική εταιρία είναι αυτή? Όποιο επιτραπέζιο της και να πιάσεις δεν υπάρχει περίπτωση να μην χαζέψεις την ομορφιά του. Αυτή η εταιρία φτιάχνει πολύ ακριβές παραγωγές και έχει πάντα την ικανότητα να σε μεταφέρει στον κόσμο του παιχνιδιού που παίζεις. Για αυτό σε όλα τα παιχνίδια της βάζει μέσα το “proof of purchase token”. Μα τι στο καλό είναι αυτό το τοκενάκι? Μου αποδεικνύει ότι αγόρασα το παιχνίδι? Τις προάλλες ήμουν σε ένα κατάστημα επιτραπέζιων και είδα ένα τύπο να χώνει στην τσέπη του ένα “Runewars”. Μα φυσικά επειδή παραπάνω από το μισό επιτραπέζιο εξείχε από την τσέπη του, ο καταστηματάρχης τον κατηγόρησε ότι το έκλεψε. “Όχι φίλε”. Είπε ο εντιμότατος κλεφτάκος “Έχω απόδειξη ότι το αγόρασα από την ίδια την εταιρία!». Επομένως παιδιά δεν με αγγίζει τίποτα. Έχω το “proof of purchase” μαζί μου. Μοιάζει σαν μια σπασμένη κάρτα παιχνιδιού που πετάς στην μούρη των συμπαιχτών σου και λες: «Έχω proof of purchase! Χάσατε!» Γι αυτό προσοχή! Μην το πετάξετε ποτέ γιατί αν σας το κλέψουν το επιτραπέζιο την «κάτσατε»!

coag_3
Πόσες φορές δεν έχουμε κυνηγήσει τον κύριο Χ. Δεν ξέρετε τον κύριο Χ? Όχι δεν μιλάω για Άλγεβρα αλλά για τον γνωστό κακό της “Scotland Yard”. Όσοι βέβαια τυγχάνει να μην το ξέρουν το παιχνίδι (γιατί παίζανε πιο πολύ με τις φιγούρες των δεινοσαύρων τους παρά με τα επιτραπέζια) οι παίχτες είναι αστυνομικοί και ψάχνουν να εντοπίσουν τον κακό κύριο Χ σε όλο το Λονδίνο. Η τοποθεσία του κυρίου Χ είναι άγνωστη φυσικά και αν οι αστυνομικοί δεν τον βρουν τότε ο Χ θα την κάνει Αλέκος! Σε μια έκδοση του παιχνιδιού το επιτραπέζιο περιλαμβάνει το καπέλο του κυρίου Χ. Μην φανταστείτε ότι χρησιμεύει σε τίποτα και μάλλον μπελάδες θα σας φέρει. Εκεί που είναι καλοκαίρι και φοράτε το καπελάκι σας στην παραλία, βλέπετε ένα τσούρμο μαντραχαλάδες να τρέχουν να πέσουν πάνω σας : «Είναι ο κος Χ! Πιάστε τον!». Φανταστείτε το καπελάκι να το φοράει κατά λάθος ένα συγγενής σας, τύπου γιαγιά και να μην καταλαβαίνει από που της ήρθε! «Ρε φίλε πολύ χάλια το καπέλο! Μπορεί να μην με βάρεσε ο ήλιος αλλά με βαρέσανε κάτι τύποι της Σκότλαντ Γιάρντ! Ακόμα δεν έχω καταλάβει τον λόγο!». Μπορεί το καπέλο να είναι μαγικό και όταν το φοράτε να γίνεστε όντως ο κύριος Χ και να μην σας αναγνωρίζουν. Οπότε «Το καπελάκι μου στραβά και όλα θα πάνε μια χαρά!!!».

coag_5
«Trivial Pursuit!» Ένα πασίγνωστο επιτραπέζιο, στο οποίο οι παίχτες πρέπει απλά να απαντάνε ερωτήσεις. Υπάρχουν χιλιάδες εκδόσεις από τις οποίες αν θυμάμαι καλά τα πήγα περίφημα στο να απαντάω τις ερωτήσεις της έκδοσης για 3 ετών και κάτω! Υπάρχει όμως και μια έκδοση που αν σας πιάσει υπογλυκαιμία γιατί να πάτε στο κοντινότερο ζαχαροπλαστείο? Η «Chocolate edition» έχει μέσα αληθινές σοκολάτες! Και κάπου εδώ ξεκινάει ο παραλογισμός της υπόθεσης. «Είμαι συλλέκτης επιτραπέζιων και έχω εκατό trivial Pursuit στην κατοχή μου. Απλά μου άρεσαν οι σοκολάτες!». Χειρότερο ακόμα να ανταλλάξατε ένα επιτραπέζιο για να αποκτήσετε αυτές τις λαχταριστές σοκολάτες και μόλις το φάτε να σας πουν ότι ο προηγούμενος κάτοχος το είχε για 30 χρόνια σφραγισμένο! Εδώ κολλάει και η απάντηση στην ερώτηση «Πότε κάνουμε πλύση στομάχου?». Θέλετε και άλλο παράδειγμα? Φανταστείτε στην παραλία που είστε να ακούσετε «Γιαννάκη βγάλε το trivial pursuit από τον ήλιο! Θα λιώσουν οι σοκολάτες και δεν θα μπορούμε να παίξουμε μετά!». Σε άλλη περίπτωση, θα μπορούσατε να το πάτε σαν πασχαλινό αυγό δώρο! Πάντως όπως και να έχει εγώ θα προτιμούσα να φάω τις σοκολάτες και μετά να ανταλλάξω το επιτραπέζιο αυτό. Έτσι θα ‘χε την «γλύκα» του τι να λέμε τώρα…

coag_6
Το «Black Sheep» είναι ένα γνωστό καρτοπαίχνιδο του Knizia στο οποίο οι παίχτες προσπαθούν να κάνουν διάφορους συνδυασμούς ζώων και να αποφύγουν να φορτωθούν τα λεγόμενα μαύρα πρόβατα. Από ότι φαίνεται τα μαύρα πρόβατα εκτύπωσαν τις κάρτες του παιχνιδιού καθώς το παιχνίδι έρχεται με λάθος τυπωμένες πίσω πλευρές. Το αστείο όμως είναι ότι υπάρχουν ολόκληρες οδηγίες αντικατάστασης τους με τις σωστές: “Πάρτε τις κάρτες με τις λάθος τυπωμένες πίσω πλευρές πετάξτε τες και βάλτε τις σωστές”. Σοβαρά τώρα? Χάρη σε αυτές τις οδηγίες εγώ μπόρεσα να παίξω το παιχνίδι. Είχα φάει όλο τον κόσμο να καταλάβω γιατί υπάρχουν λάθος κάρτες! Το παιχνίδι είναι της fantasy flight επομένως έχω και «proof of purchase» αλλά και οδηγίες για τις λάθος κάρτες. Γιατί μου αρέσει πάνω από όλα να είμαι αργόσχολος!

coag_7
Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα. Στο γνωστό «Snow Tails» υπάρχει ένας δείκτης για τον παίχτη που κάνει πολύ Ανάλυση – Παράλυση, και το πασάρεις όποτε θέλεις. Έτσι για το χαβαλέ! Όπως και να χει πολλοί τέτοιοι δείχτες θα μπορούσανε να είναι η τελειομανία των δημιουργών ώστε να δικαιολογήσουν κατά κάποιο τρόπο από την κορυφή μέχρι τα νύχια το θέμα του παιχνιδιού. Απλά καμιά φορά μάλλον πρέπει να αφήσετε την φαντασία σας να οργιάσει για να μπείτε στο μυαλό τους. Πάντως οι boardgamers έχουν και αυτή την εναλλακτική να διασκεδάζουν με ένα επιτραπέζιο με τέτοια περιεχόμενα.
Καλό Παιχνίδι λοιπόν!

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Δημήτρης Δρακόπουλος

O Δημήτρης δουλεύει σε ταξιδιωτικό πρακτορείο και στον ελεύθερο χρόνο του, του αρέσει να ταξιδεύει σε άπειρες παρτίδες gaming… Διαθέτει αδυναμία για τα παράξενα παιχνίδια και είναι γνωστός για την ικανότητα του να βγάζει στο τραπέζι ότι πιο παράξενο και πρωτότυπο υπάρχει στο χώρο των επιτραπέζιων παιχνιδιών. Δηλώνει φανατικός gamer και μας εξομολογείται τις ιστορίες του ενώ ως σχεδιαστής παιχνιδιών μας έχει χαρίσει το πανέμορφο Drum Roll, έξυπνο eurogame στο χώρο του Τσίρκου...

Δείτε επίσης...

Masters of the Night – How to Play Video

Το Επιτραπαίζουμε ετοίμασε άλλο ένα νέο Video που μας ζητήθηκε να παρουσιάσουμε. Δείτε πρώτοι το …