Κεντρική / Board Games / YAFKA REVIEWS: Final Act

YAFKA REVIEWS: Final Act

Τα wargames είναι ιδιαίτερη κατηγορία παιχνιδιών, τα περισσότερα από αυτά απαιτούν αφοσιωμένους οπαδούς μιας και για να μπεις βαθιά στον κόσμο τους απαιτούνται αρκετές ώρες διαβάσματος-μελέτης των κανόνων τους. Όμως όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα πράγματα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις μια από αυτές είναι και το Final Act.

Το παιχνίδι είναι head to head: κάθε παίκτης ελέγχει επτά άρματα χωρίς να προσδιορίζεται η χρονική περίοδος του πόλεμου, μπορείτε λοιπόν να ονειρευτείτε ότι παίζετε ένα μικρο Κουρσκ ή μια μάχη των επτά ήμερων, το δεύτερο σενάριο είναι μάλλον πιο κοντά στην πραγματικότητα μιας και ο σχεδιαστής είναι Ισραηλινός και έχει υπηρετήσει στα άρματα, επαναλαμβάνω ότι πουθενά το παιχνίδι δεν κάνει νύξη σε κάποια ιστορική εποχή.

Η ποιότητα παράγωγης είναι πάρα πολύ καλή, σχεδόν όλα τα components είναι ξύλινα. Το ταμπλό του παιχνιδιού είναι μεγάλο,και το πιο βασικό αξεσουάρ του παιχνιδιού (Control panel) είναι εξαιρετικής κατασκευής. Το παιχνίδι ξεκινάει με τους παίκτες να τοποθετούν κρυφά ο καθένας στην δίκη του πλευρά του χάρτη τα terrain εδάφους που τους αντιστοιχούν (3 λόφοι- 1 ναρκοπέδιο -1 υδάτινο κώλυμα). Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και μια σωστή τοποθέτηση των μπορεί να σας δώσει τακτικό πλεονέκτημα. Στην συνέχεια πάλι κρυφά οι παίκτες τοποθετούν τα άρματα τους στον χάρτη,να σημειώσω ότι υπάρχουν κανόνες για random set up του εδάφους,η drafting δίνοντας έτσι στους παίκτες την δυνατότητα κάθε φορά να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό.

Μετά την αποκάλυψη του χάρτη το παιχνίδι ξεκινάει με τον κάθε παίκτη να ορίζει κρυφά την κίνηση κάθε άρματος του πάνω στο control panel του. Tα άρματα μπορούν να εκτελέσουν τους ελιγμούς ενός κανονικοί άρματος, μπορούν να κινηθούν ευθεία, διαγώνια μπρος πίσω,να στρίψουν αλλάζοντας facing κλπ, όλα αυτά σημειώνονται στο ταμπλό τοποθετώντας τον δείκτη κάθε άρματος στην αντίστοιχη θέση. Πριν εκτελεστούν οι κινήσεις, οι παίκτες εκτελούν τις βολές τους – ξύλινοι δείκτες, κάθε παίκτης υπολογίζει που θα κινηθεί ο αντίπαλος του και με βάση το γνωστό arc of fire τοποθετεί την βολή κάθε άρματος του στον χάρτη, έχοντας σαν γνώμονα την πιθανή κίνηση του αντιπάλου στον επόμενο γύρο.

Στην συνέχεια εκτελούνται οι κινήσεις των αρμάτων, ακολουθώντας πιστά τις εντολές που έδωσαν προηγουμένως οι παίκτες αποτυπώνοντας τες στα control panel. Αν ένα άρμα μπει σε κουτάκι με βολή του αντιπάλου δέχεται πλήγμα, αν στην συνέχεια του παιχνιδιού δεχτεί και δεύτερο πλήγμα βγαίνει εκτός παιχνιδιού. Τέλος, οι παίκτες μαζεύουν τις βολές τους και το παιχνίδι ξαναγυρνάει στην φάση του προγραμματισμού των κινήσεων κ.ο.κ. Το παιχνίδι έχει απλούς κανόνες Line Of Sight, δίνει πλεονέκτημα στα άρματα που βρίσκονται πάνω σε λόφους, ενώ δεν ξεχνάει και τους πιο serious wargamers βάζοντας κανόνες για αεροπορική υποστήριξη, rapid fire, full throttle,κλπ κλπ πάντα όμως σε άπλες δόσεις γιατί είπαμε το παιχνίδι δεν θέλει να κουράσει – μπουκώσει τους παίκτες με κανόνες. Νικητής του παιχνιδιού είναι αυτός που θα καταφέρει να φτάσει ένα άρμα του στην τελευταία γραμμή άμυνας του αντιπάλου, το σκεπτικό του παιχνιδιού είναι ότι ο παίκτης καταφέρει να διασπάσει τις γραμμές του αντιπάλου, φέρνοντας σύγχυση στις γραμμές του αντιπάλου.

Το παιχνίδι στήνεται πολύ εύκολα και έχει διάρκεια γύρω στην μια ώρα, απλό άλλα όχι απλοϊκό, τακτικό,και με αρκετό βάθος σκέψης, δίνει σε αυτόν που θα ασχοληθεί μαζί του αρκετά από τα βασικά στοιχειά που πρέπει να μάθει κάποιος που θέλει να ανέβει την μεγάλη σκάλα των wargames, όποιος λοιπόν θέλει να παίξει, να εκπαιδεύσει τα παιδιά του η και να μυήσει ακόμα ένα παίκτη στον κόσμο των wargames το Final Act είναι ιδανική επιλογή. Καφές και tanks, απίθανος συνδυασμός. Yafka Approved. Κοσμάς Ρόκος

Κάντε click παρακάτω στο εξώφυλλο του κουτιού του παιχνιδιού για να μεταβείτε στην σελίδα καταχώρησης με περισσότερες πληροφορίες, κριτική για το παιχνίδι και άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες:

Σχετικά με Γιάφκα Επιτραπέζιων Παιχνιδιών

Η γιάφκα είναι μια παρέα απο gamers που είναι διατεθιμένοι να δοκιμάσουν, να πειραματιστούν, να ψάξουν, αλλά κυρίως να παίξουν. Κόντρα στο ρεύμα και το hype, στη γιάφκα θα βρούνε θέση στο τραπέζι διαμαντάκια που δε θα βρούνε ποτέ το δρόμο τους στα hottest ούτε θα γράψουν τεράστιους τζίρους στο kickstarter. Και - το κυριότερο - ποτέ δε θα βαρεθούμε να πληροφορήσουμε τους υπόλοιπους gamers για αυτά. Οι συναντήσεις γίνονται από ένα κλειστό group παικτών,καθώς είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχουν αυστηρά κριτήρια επιλογής των μελών της, στα αξιοσημείωτα ότι απαγορεύεται η είσοδος στο γυναικείο φύλλο.

Δείτε επίσης...

TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume

⚡️ https://linktr.ee/epitrapaizoume 🎲 TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume ✏️ …