Κεντρική / Board Games / WHAT’S NEW? – Raiders of the North Sea

WHAT’S NEW? – Raiders of the North Sea

Στον πυρήνα του το Raiders of the North Sea είναι ένα worker placement παιχνίδι όπου οι παίκτες τοποθετούν Vikings σε διάφορα σημεία επάνω στο πολύ όμορφο ταμπλό για να κάνουν διάφορες ενέργειες. Ωραία θα μου πείτε και γιατί μας περιγράφεις άλλο ένα τέτοιο παιχνίδι, έχουμε ήδη δει μια πληθώρα από άλλα παιχνίδια αυτής της κατηγορίας που λίγο πολύ έχουν τον ίδιο μηχανισμό και την ίδια λογική, ωστόσο απλά θεματικά φτιάχνεις για παράδειγμα έναν καθεδρικό ή μαζεύεις υλικά στην λίθινη εποχή.

Η απάντηση είναι φυσικά ότι ο λόγος δεν είναι άλλος από τα γεγονός το ότι το Raiders of the North Sea αν και απλούστατο worker placement παιχνίδι στην σύλληψη καταφέρνει μερικά έξυπνα δυνατά σημεία έναν ολόφρεσκο μηχανισμό και μια καταπληκτική παραγωγή, να κλείσει μέσα στο σχετικά μικρό κουτάκι του ένα πακέτο που τα έχει όλα και σε κάνει να θέλεις να ξαναέρθεις στα παγωμένα λιμάνια του βορρά…

Προτρέχουμε όμως οπότε, ας αφήσουμε για λίγο τον ενθουσιασμό του καινούργιο στην άκρη και πάνε να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ξεκινάμε με το καλοδεχούμενο γεγονός ότι το παιχνίδι έρχεται με 3 διαφορετικά είδη Vikings (σε 3 διαφορετικά χρώματα μαύρο, γκρι και λευκό) οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένα σημεία επάνω στο ταμπλό ανάλογα με το χρώμα τους ή σε γενικά σημεία ωστόσο να δίνουν διαφορετικό αριθμό ανταμοιβής ανάλογα με το χρώμα (επίπεδο) που τοποθετήσαμε. Για παράδειγμα το οι λευκοί Vikings τους οποίους οι παίκτες τους αποκτάνε σιγά σιγά ενώ έχουν προχωρήσει αρκετά στο παιχνίδι σε γύρους, είναι καλοί στο να κάνουν επιδρομές (τα λεγόμενα Raids). Ωστόσο όπως θα ήτανε λογικό δεν μπορεί κανείς να περιμένει ένας δυνατός μαχητής-πολεμιστής να είναι το ίδιο καλός στο να μαζεύει πέτρες, νομίσματα και ξύλα για παράδειγμα. Εκεί υπερτερούν τα 2 άλλα χρώματα που αναφέραμε πριν (μαύρο & γκρι).

Το άλλο σημαντικό σημείο που επίσης βρήκαμε μια ευχάριστη έκπληξη ήταν το γεγονός ότι ο βασικός μηχανισμός τοποθέτησης εργατών-Vikings (worker placement mechanism) εδώ έχει μια όμορφη πιπεράτη γεύση που αφήνει ένα διαφορετικό τελείωμα στην παλέτα. Κάθε παίκτης ξεκινάει και τελειώνει τον γύρο του κρατώντας ένα Viking στη χούφτα του (όχι απαραίτητα το ίδιο χρώμα που ξεκίνησε). Τη σημαίνει αυτό την πράξη? Όταν έρχεται ο γύρος σας τοποθετείτε έναν Viking σε μια θέση στο ταμπλό, κάνετε την ενέργεια που σχετίζεται με αυτήν τη θέση και στην συνέχεια σηκώνετε έναν άλλο Viking από το ταμπλό και κάνετε μετά και την δεύτερη ενέργεια που σχετίζεται με την δεύτερη τοποθεσία στο ταμπλό. Ο Viking που σηκώσατε και κρατάτε στο χέρι σας θα είναι αυτός που θα τοποθετήσετε στον επόμενο σας γύρο. Τόσο απλό και όμως στην πράξη είναι ιδιοφυές. Ο λόγος φυσικά είναι ότι μπορεί κανείς να κάνει διάφορα σχέδια ανάλογα με το τι χρώμα κρατάνε οι υπόλοιποι αντίπαλοι στο χέρι τους, αν με το χρώμα που έχουν μπορούν να σας προλάβουν την τοποθεσία ή όχι κλπ. Ωστόσο αν κάτι θέλετε πολύ φυσικά και μπορείτε στο δεύτερο κομμάτι του ενεργού σας γύρου εάν σας πρόλαβαν οι αντίπαλοι) να το σηκώσετε και να κάνετε και εσείς την ενέργεια. Απλά όλη η ομορφιά είναι το timing μιας και δεν θα μπορέσετε να κάνετε αυτό που θέλατε στον ίδιο γύρο (θυμίζουμε πρώτα βάζετε και κάνετε και μετά σηκώνετε και κάνετε κάτι άλλο). Άρα οι αντίπαλοι δεν μας κόβουν, μας καθυστερούν… Ένα ακόμα δίλημμα που θα έχουν οι παίκτες στο γύρο τους θα είναι να κάνουν την τάδε ενέργεια στο δεύτερο μέρος του ενεργού τους γύρου (όταν σηκώνουν) που τους δίνει έναν π.χ. γκι εργάτη ή την άλλη που σηκώνουν έναν λευκό. Εννοώντας φυσικά ότι θα προσπαθούν παράλληλα με την ενέργεια που θέλουν να κάνουν να φροντίσουν να μείνουν στο χέρι με κάποιο χρώμα που πραγματικά θέλουν μιας και το “ζητάει” η τοποθεσία που θέλουν να πάνε στον επόμενο γύρο.

Το θέμα του παιχνιδιού σας το είπαμε? Το Raiders of the North Sea διαδραματίζεται στα κεντρικά χρόνια της δράσης των Vikings. Ως τολμηροί πολεμιστές Vikings οι παίκτες επιθυμούν να εντυπωσιάσουν τον αρχηγό τους κάνοντας επιδρομές σε λιμάνια, μοναστήρια και οχυρά στον βορρά, αιφνιδιάζοντας τους όλους και κλέβοντας ότι βρουν μπροστά τους, με σκοπό να τα φέρουν πίσω στην πατρίδα τους. Οι παίκτες καλούνται να μαζέψουν προσωπικό για τα πλοία τους, να μαζέψουν προμήθειες για τα ταξίδια των επιδρομών τους και να ταξιδέψουν βόρια με σκοπό να αρπάξουν χρυσό, σίδηρο και ζωντανά από τους στόχους τους. Υπάρχει δόξα στις μάχες που θα έρθουν ακόμα και στον θάνατο στην μάχη και στις βαλκυρίες. Οι επιδρομές μόλις ξεκίνησαν. Πάμε να δούμε μερικές ακόμα λεπτομέρειες από την ουσία του παιχνιδιού.

Ο χάρτης του παιχνιδιού χωρίζεται σε 2 βασικά μέρη. Στο πάνω μέρος όπου βρίσκονται όλες οι περιοχές στις οποίες θα επιτεθούν οι Vikings και θα κάνουν τις επιδρομές τους (λιμάνια πρώτα, πιο ψηλά στο χάρτη μοναστήρια και πιο ψηλά ακόμα οχυρά). Όλα με λάφυρα για να αρπαχτούν μετά την επιδρομή. Στο κάτω μέρος με το χωρίο των τολμηρών Vikings όπου βρίσκονται όλα τα κτίρια-τοποθεσίες όπου οι παίκτες μαζεύουν απαραίτητα υλικά για να ετοιμαστούν ,προμήθειες φαγητού για το ταξίδι, άλλα υλικά απαραίτητα καθώς και πλήρωμα για τα πλοία τους.

Πως οι παίκτες αποκτάν Vikings για να τους βάλουν στο καράβι τους (δίπλα στην κάρτα καραβιού τους) με το οποίο θα οργώσουν τις κρύες θάλασσες και θα πραγματοποιήσουν τις επιδρομές τους? Υπάρχει το κτίριο της κεντρικής πύλης από όπου οι παίκτες με τον μηχανισμό που εξηγήσαμε παραπάνω τραβάνε κάρτες πληρωμάτων από την κεντρική τράπουλα του παιχνιδιού. Κάθε κάρτα απεικονίζει ένα πανέμορφα εικονογραφημένο Viking έχει ένα κόστος σε νομίσματα (ο παίκτης πρέπει να πάει σε άλλο κτίριο Barrracks) για να τους παίξει από το χέρι του πληρώνοντας και πλέον να τους έχει ως πλήρωμα. Κάθε παίκτης μπορεί να έχει στο χέρι του μέχρι 8 κάρτες αλλά μπορεί να έχει παίξει πλήρωμα ενεργό μέχρι 5 κάρτες Vikings. Επιπλέον κάθε κάρτα έχει 2 πλαίσια στο κάτω μέρος. Κάτω δεξιά είναι μια ιδιότητα στιγμιαία (ο παίκτης και πάλι πρέπει να πάει σε διαφορετικό κτίριο Town Hall) για να παίξει μια κάρτα από το χέρι του για την στιγμιαία της ιδιότητα (για παράδειγμα μπορεί μια φορά να δώσει ένα ζωντανό για να πάρει ένα σίδηρο, ή να κλέψει από τους αντιπάλους του), εδώ δεν χρειάζεται να πληρώσει το κόστος μιας και η κάρτα ξεσκαρτάρεται. Ή αν φυσικά την έχει παίξει για πλήρωμα (πληρώνοντας την) τότε την έχει πάντα μπροστά του και ισχύει το αριστερό πλαίσιο με μια μόνιμη πλέον ιδιότητα (π.χ. για παράδειγμα όταν επιτίθεται σε μοναστήρια κερδίζει περισσότερους πόντους ή αποκτά 2 έξτρα δύναμη αν επιτίθεται σε οχυρά).

Ωραία μαζέψαμε προμήθειες και πλήρωμα απαραίτητα υλικά, είμαστε όμως Vikings βράζει το αίμα μας, θέλουμε δόξα, μάχη και επιδρομές. Καθώς λοιπόν οι παίκτες έχουν αρχίσει να έχουν πλέον πλήρωμα στο καράβι τους με ιδιαίτερες ιδιότητες. Μπορούν αντί να πάνε στο χωριό να πάνε για επιδρομή. Κάθε σημείο επιδρομής έχει θέσεις από κάτω για συγκεκριμένο χρώμα Viking. Εάν ο παίκτης το κρατάει αυτό το χρώμα στο χέρι του μπορεί να πάει να τον τοποθετήσει εκεί για να συμμετέχει στην επιδρομή. Πρέπει να δώσει στο απόθεμα τον αριθμό προμηθειών (σακιά φαγητού) που χρειάστηκε το ταξίδι για να φτάσουν εκεί (είναι τυπωμένο κάτω από το σημείο επιδρομής) σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται  και ένας χρυσός αλλά παράλληλα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο αριθμό πληρώματος. Όσο πιο χαμηλά βρισκόμαστε τόσο λιγότερο πλήρωμα χρειάζεται για την επιδρομή όσο ψηλότερα τόσο περισσότερο πλήρωμα (θυμίζουμε όχι στο χέρι μας αλλά παιγμένο μπροστά μας). Τα λιμάνια 2-3 κάρτες πληρώματος για την επιδρομή, τα μοναστήρια 3-4 και τα οχυρά 4-5 κάρτες πληρώματος. Μετά την επιτυχή επιδρομή κάθε τοποθεσία δίνει λάφυρα που είναι τυχαία μοιρασμένα στις θέσεις επιδρομής στην αρχή του παιχνιδιού. Λάφυρα όπως χρυσό, σίδηρο, ζωντανά ή βαλκυρίες (μαύρες νεκροκεφαλές) θα επιστρέψουμε παρακάτω σε αυτές. Τέλος  οι παίκτες ρίχνουν ζάρια για να δούνε πόσο καλά τα πήγαν στην μάχη της επιδρομής που μόλις έκαναν και ανάλογα με το πόσο μεγάλο αριθμό δύναμης συγκεντρώσουν παίρνουν αντίστοιχους έξτρα πόντους νίκης. Η Δύναμη υπολογίζεται αθροίζοντας το αποτέλεσμα των ζαριών, την δύναμη που συνεισφέρει κάθε Viking από το πλήρωμα του παίκτη, έξτρα δύναμη από τις ιδιότητες του πληρώματος και τέλος την γενική δύναμη που έχουν στο Armor track. Οι παίκτες ελέγχουν ντο αποτέλεσμα (τελικό άθροισμα) και ανάλογα με το πόσο καλά τα πήγαν παίρνουν τους αντίστοιχους πόντους νίκης όπως αυτοί αναγράφονται επάνω στην τοποθεσία που έκαναν την επιδρομής τους π.χ. εάν συγκέντρωσαν στο πάνω αριστερά οχυρό 22-27 δύναμη παίρνουν επτά έξτρα πόντους νίκης, με 28-35 παίρνουν εννιά έξτρα πόντους νίκης και τέλος 36 και πάνω παίρνουν δώδεκα έξτρα πόντους νίκης. Τελειώνοντας την επιδρομή σηκώνουν τον Viking που είναι επάνω δεξιά στο κουτάκι της επιδρομής, από την αρχή του παιχνιδιού, όχι αυτόν που έβαλα για να κάνουν την επιδρομή και ο γύρος τους τελειώνει.

Θυμάστε που σας είπαμε για τις βαλκυρίες? Κάτι μαύρες νεκροκεφαλές που είναι μέσα στα λάφυρα που κερδίζετε από τις επιδρομές? Ε λοιπόν για κάθε τέτοια μαύρη νεκροκεφαλή που πήρατε από την επιδρομή σας πρέπει να διαλέξετε να σκοτώσετε ένα μέλος του πληρώματος σας. Ένας θαρραλέος σας Viking πάλεψε τόσο δυνατά και δοξασμένα που πέθανε στην μάχη. Όχι άδικα όμως γιατί για κάθε τέτοιον θάνατο ανεβαίνετε θέσεις στο track των βαλκυριών και ανάλογα με το που θα τερματίσετε στο παιχνίδι παίρνετε και τους έξτρα πόντους από αυτό το δεύτερο track π.χ. για μέχρι 2 δοξασμένους τέτοιους θανάτους έναν έξτρα πόντο νίκης, για μέχρι 3 δύο έξτρα πόντους νίκης, για μέχρι 4 τέσσερις έξτρα πόντους νίκης, για μέχρι 5 δύο επτά πόντους νίκης, για μέχρι 6 δέκα έξτρα πόντους νίκης και τέλος για μέχρι 7 δεκαπέντε έξτρα πόντους νίκης. Καθόλου άσχημα έτσι?

Το παιχνίδι τελειώνει όταν κάποιο από τα παρακάτω 3 εκπληρωθεί: τελειώσουν οι βαλκυρίες από το ταμπλό, τελειώσουν τα πλακίδια προσφορών στο χωριό (τοποθεσία που οι παίκτες εκπληρώνουν προσφορές και παίρνουν το αντίστοιχο πλακίδιο με τους πόντους για το τέλος) ή αν μείνει μόνο ένα σετ λαφύρων, ένα δηλαδή διαθέσιμο τετράγωνο, στα οχυρά στο πάνω μέρος του χάρτη. Οι παίκτες αθροίζουν πόντους από τα 3 track του παιχνιδιού (κανονικοί πόντοι, Valkyrie & Armor track), πόντους από τα πλακίδια προσφορών, πόντους νίκης από το τέλος από ειδικές κάρτες πληρωμάτων και τέλος εναπομείναντα λάφυρα (1 χρυσός και σίδηρος δίνει από έναν πόντο νίκης , ενώ 2 ζωντανά από ένα πόντο). Ο παίκτης με τους περισσότερους πόντους κερδίζει το παιχνίδι.

Γιατί μας άρεσε το παιχνίδι? Υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά που κάνουν το Raiders of the North Sea για μένα προσωπικά μέσα σε μια μεγάλη ήδη συλλογή από πολλά επιτραπέζια παιχνίδια στην κατοχή μου. Η παραγωγή είναι εκπληκτική, όλα είναι προσεγμένα σε βαθμό απίστευτο μεταλλικά άγρια στην όψη νομίσματα, εξαιρετική ποιότητα στην κάρτες, στο ταμπλό και στα υλικά αλλά πάνω από όλα μια πανέμορφη ολοζώντανη εικονογράφηση που κάνει το παιχνίδι να πηδάει από το τραπέζι και να παίρνει ζωή. Λεπτομέρεια και φαντασία σε χάρτη και κάρτες πληρώματος κάνουν τη διαφορά. Το παιχνίδι είναι πανεύκολο σε εξήγηση, στήσιμο και κανόνες. Ο γύρος του παίκτης είναι αστραπιαίος και σε μερικά δευτερόλεπτα ξαναέρχεται η σειρά σου. Η διάρκεια του είναι 90 λεπτά ίσως και πιο σύντομο όταν όλοι το έχουν παίξει μια φορά. Ο μηχανισμός βάζω-κάνω & σηκώνω-κάνω είναι τόσο απλός και εύκολος ωστόσο παράλληλα δουλεύει σωστά και δίνει έναν αέρα φρεσκάδας στα παιχνίδια τοποθέτησης εργατών (worker placement). Ωστόσο παρόλη την απλότητα του το παιχνίδι έχει επιλογές, διαφορετικά μονοπάτια στρατηγικής και γίνεται αγαπητό τόσο από έμπειρους όσο και από νέους παίκτες. Πως λοιπόν να μην μου αρέσει ένα παιχνίδι που κάνει check σε τόσα πολλά κουτάκια? Όχι πείτε μου πόσα άλλα παιχνίδια μπορούν περήφανα να το πούνε αυτό?

Δείτε το Video Παρουσίαση του παιχνιδιού από το Επιτραπαίζουμε:

Σχετικά με Ευάγγελος Κεφάλας

Ο Βαγγέλης ως γνήσιος χημικός, από το πρώτο του πτυχίο μέχρι και το διδακτορικό του πάντα του άρεσε πάντα η έρευνα και η χαρά της ανακάλυψης. Έτσι έχει πάντα όρεξη για νέα παιχνίδια ενώ τελευταία "πειραματίζεται" και με τη δημιουργία νέων επιτραπέζιων παιχνιδιών. Του αρέσουν κάθε λογής παιχνίδι και η φιλοσοφία του είναι ότι για κάθε περίσταση και κάθε παρέα υπάρχει ένα διαφορετικό παιχνίδι που κάνει κλικ. Του αρέσουν τα όμορφα παιχνίδια από άποψη παραγωγής και θέματος και πιστεύει ότι τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι για το μυαλό ότι το γυμναστήριο για το σώμα. Σώματι υγιεί εν νου υγιή...

Δείτε επίσης...

TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume

⚡️ https://linktr.ee/epitrapaizoume 🎲 TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume ✏️ …