Κεντρική / Board Games / WHAT’S NEW? – Lorenzo il Magnifico
Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...

WHAT’S NEW? – Lorenzo il Magnifico

Στο ολοκαίνουργιο Lorenzo il Magnifico θα αναλάβετε τον ρόλο του επικεφαλή μιας οικογένειας ευγενών, που αλλού, φυσικά στην αναγεννησιακή Ιταλία, στην εποχή της πιο λαμπρής της ιστορίας. Στο παιχνίδι οι παίκτες εναλλάσσουν σειρά προσπαθώντας να αποκτήσουν νέες περιοχές, καινούργια κτίρια και ικανές προσωπικότητες που θα δουλέψουν γα την ευημερία του οίκου τους.

Οι παίκτες στην πορεία της παρτίδας θα δημιουργήσουν μια πληθώρα από διαφορετικά αγαθά και θα ανέβουν σε διαφορετικά track στρατιωτικής δύναμης και θρησκευτικής επιρροής. Όλα αυτά φυσικά δεν θα προσφέρουν τίποτα αν οι παίκτες δεν καταφέρουν με έξυπνους, συνδυαστικούς και αποτελεσματικούς τρόπους να τα μετατρέψουν σε πολύτιμους πόντους νίκης για το τέλος του παιχνιδιού.

Αν κοιτάξει κανείς καλύτερα το νέο αυτό παιχνίδι που ήδη βρίσκεται στα ράφια των περισσότερων καταστημάτων παιχνιδιών, θα διαπιστώσει ότι στην καρδία του είναι ένα παιχνίδι τοποθέτησης εργατών που παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τα υπόλοιπα του είδους άλλα και σημαντικές ενδιαφέρουσες και ιδιαίτερα έξυπνες αλλαγές. Τυπικά στο γύρο του ένας παίκτης θα διαθέσει έναν από τους τέσσερις εργάτες που έχει στην κατοχή του και αποτελούν τα μέλη του οίκου που αντιπροσωπεύει, για να εκτελέσει μια ενέργεια από αυτές που προσφέρει το παιχνίδι. Οι περισσότερες τοποθεσίες στο ταμπλό είναι ανοικτές για όποιον παίκτη προλάβει, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι μια από τις καινοτομίες του παιχνιδιού είναι ότι κάποιες τοποθεσίες (όπως για παράδειγμα η απόκτηση κάποιων καρτών) απαιτούν η αξία-δύναμη του εργάτη που μπαίνει να έχει μια τιμή και επάνω (ή αν δεν την έχει, να είναι ο παίκτης διαθέσιμος να συμπληρώσει το υπόλοιπο με δείκτες βοηθών). Φυσικά κάπου εδώ όπως καταλαβαίνετε μπαίνει και ο ρόλος των ζαριών του παιχνιδιού. Μισό λεπτό, ναι εσείς που ακούσετε ζάρια και φανταστήκατε, τύχη και όχι στρατηγική!!! Παρακαλώ για γυρίστε πίσω, καθίστε λίγο να ακούσετε την συνέχεια… γίνεται αυξανόμενα καλύτερη.

Στην αρχή κάθε γύρου του παιχνιδιού (και συνολικά παίζουμε 3 εποχές με κάθε μία να αποτελείτε από 2 γύρους στο σύνολο των 6 γύρων για την παρτίδα) ο πρώτος παίκτης ρίχνει τα 3 χρωματιστά ζάρια (μαύρο, λευκό και πορτοκαλί) και η τιμές που θα έρθουν καθορίζουν την αξία των εργατών των παικτών για το γύρο. Φυσικά η ίδια μοιρασιά ισχύει για όλους τους παίκτες και όλοι μας καλούμαστε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό στο γύρο μας. Κάθε παίκτης έχει στην κατοχή του όπως είπαμε προηγουμένως 4 εργάτες, εκ των οποίων στο χρώμα του παίκτη (π.χ. πράσινο) και 1 σε ένα κοινό για όλους μπεζ. Οι 3 εργάτες στο χρώμα του παίκτη έχουν στην κορυφή του κυλίνδρου ένα μικρό στρογγυλό αυτοκόλλητο (ένα για κάθε χρώμα ζάρι, δηλαδή μαύρο, λευκό και πορτοκαλί) και ο τέταρτος εργάτης που είναι μπεζ, έχει απλά ένα μικρό αυτοκόλλητο που δείχνει σε ποιον παίκτη ανήκει (π.χ. εδώ στην περίπτωση μας, πράσινο) και έχει πάντα αξία μηδέν. Το τελευταίο σημαίνει ότι δεν μπορεί να μπει σε καμία τοποθεσία (μιας και το minimum που ζητάνε όλες είναι αξία τουλάχιστον 1, 3, 5, 7) ωστόσο μη βιαστείτε να τον απορρίψετε γιατί θα διαπιστώσετε στην συνέχεια ότι φέρνει άλλες αρετές… Και το επόμενο εύλογο ερώτημα είναι μας τα ζάρια είναι εξάπλευρα, πως θα μπει κάποιος εργάτης σε μια τοποθεσία που απαιτεί αξία τουλάχιστον 7, η απάντηση εδώ όπως και στους μπεζ εργάτες είναι η χρήση δεικτών βοηθών οι οποίοι όταν ξοδεύονται στο απόθεμα, αυξάνουν εικονικά την αξία, έτσι ώστε να γίνεται η τοποθέτηση εφικτή.

Ένα από τα πιο συχνά σημεία στα οποία οι παίκτες τρέχουν να προλάβουν τους αντιπάλους τους είναι οι 4 πύργοι της Φλωρεντίας, που βρίσκονται στο πάνω μέρος του ταμπλό. Κάθε πύργος έχει θέση για 4 κάρτες και κάθε εποχή έχει 8 κάρτες, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα προσφερθούν και οι 192 κάρτες του παιχνιδιού σε κάθε παρτίδα απλά κάθε φορά με διαφορετική σειρά ενδεχομένως σε κάθε εποχή. Υπάρχουν λοιπόν 4 τράπουλες στο παιχνίδι (με 4 διαφορετικά χρώματα για να ξεχωρίζουν) και κάθε τέτοια τράπουλα έχει στο κάτω μέρος της κάρτες τρίτης εποχής, από πάνω μετά κάρτες δεύτερης εποχής και τέλος στο επάνω επάνω μέρος κάρτες πρώτης εποχής. Όλο αυτό γίνεται αμέσως κατανοητό ότι είναι για ισορρόπηση του παιχνιδιού έτσι ώστε να υπάρχει μια λογική δυναμική και αύξηση της προσφοράς αυτών που αποδίδει η κάρτα. Οι 4 τράπουλες που παιχνιδιού αποτελούνται από: Α) Περιοχές (Πράσινες) Β) Κτίρια (Κίτρινες) Γ) Προσωπικότητες (Μπλε) και Δ) Εγχειρήματα (Μωβ). Έτσι λοιπόν για να τα συνδέσουμε και με τα προηγούμενα θα ανοίξουν στον πρώτο πύργο 4 πράσινες κάρτες και αν ένας παίκτης θέλει να αποκτήσει αυτήν στην κορυφή (4ο όροφο) θα πρέπει να “μπει” με εργάτη αξίας 7, αν θέλει  να αποκτήσει αυτήν στον 3 όροφο θα πρέπει να “μπει” με εργάτη αξίας 5 και πάνω, αν θέλει να αποκτήσει αυτήν στον 2 όροφο θα πρέπει να “μπει” με εργάτη αξίας 3  και πάνω και τέλος αν θέλει να αποκτήσει αυτήν στον 2 όροφο θα πρέπει να “μπει” με εργάτη αξίας 1 και πάνω. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οι περισσότερες κάρτες έχουν κάποιο κόστος σε χρήματα, πέτρες, ξύλα ή και στρατιωτική δύναμη για να αποκτηθούν, όταν τις πάρουν οι παίκτες δίνουν ένα στιγμιαίο μπόνους και επιπλέον ανάλογα με την κατηγορία της κάρτας προσδίδουν μια ιδιότητα, μια δυνατότητα παραγωγής, πόντους νίκης για το τέλος κλπ. Τις κάρτες οι παίκτες τις κερδίζουν και τις τοποθετούν ομαδοποιημένες στις κατάλληλες θέσεις στο προσωπικό τους ταμπλό, όπου επίσης φυλάνε τα χρήματα τους και τις πρώτες ύλες που κερδίζουν.

Πέραν από τις θέσεις για απόκτηση καρτών οι παίκτες το ταμπλό έχει θέσεις για την ενεργοποίηση όλων των πράσινων καρτών παραγωγής που έχουν συλλέξει οι παίκτες στο προσωπικό τους ταμπλό, όπου φυσικά αν οι παίκτες μπουν με χαμηλής αξίας εργάτη (π.χ. 3) , θα καταφέρουν να ενεργοποιήσουν μόνο αυτές που έχουν κάτω αριστερά το νούμερο αυτό και κάτω (π.χ. 3, 2, 1) και όχι τις κάρτες που έχουν μεγαλύτερη αξία (π.χ. 4, 5, 6). Αντίστοιχα το ταμπλό έχει θέσεις για την ενεργοποίηση όλων των κίτρινων καρτών κτιρίων που έχουν συλλέξει οι παίκτες στο προσωπικό τους ταμπλό, όπου φυσικά αν οι παίκτες μπουν με χαμηλής αξίας εργάτη (π.χ. 3) , θα καταφέρουν να ενεργοποιήσουν μόνο αυτές που έχουν κάτω αριστερά το νούμερο αυτό και κάτω (π.χ. 3, 2, 1) και όχι τις κάρτες που έχουν μεγαλύτερη αξία (π.χ. 4, 5, 6). Τέλος το ταμπλό διαθέτει την αγορά που δίνει στον εργάτη που πήγε εκεί διάφορα αγαθά και χρήματα ενώ τέλος υπάρχει και η θέση για την αυλή όπου οι εργάτες που θα πάνε κερδίζουν ένα privilege (εύνοια) που μεταφράζεται σε συνδυασμό bonus (π.χ. οποιοδήποτε από τα ένα ξύλο και μια πέτρα ή 2 βοηθούς ή 2 νομίσματα ή 2 μονάδες στρατιωτικής δύναμης ή μια μονάδα πίστης στα αντίστοιχα tracks. Επίσης η σειρά με την οποία οι παίκτες θα επισκεφτούν αυτήν την τοποθεσία καθορίζει την σειρά παιξίματος για τους παίκτες για τον επόμενο γύρο. Οι παίκτες μπορούν να έρθουν και με επόμενους εργάτες τους σε αυτήν την τοποθεσία, δεν δίνει πολλά αλλά μερικές φορές θέλει κανείς να αλλάξει το turn order ή απλά αυτό το κάτι που του έλειπε για να κάνει μετά το κάτι άλλο…

Η συλλογή αγαθών και χρήσιμων καρτών δεν είναι το μοναδικό για το οποίο θα πρέπει να μεριμνήσετε στο Lorenzo il Magnifico. Στο τέλος κάθε εποχής (δηλαδή τέλος του δεύτερου, τέταρτου και έκτου γύρου) οι παίκτες καλούνται να αποφασίσουν αν θα στηρίξουν την εκκλησία και για να το κάνουν αυτό θα πρέπει να πληρώσουν με πόντους πίστης από το αντίστοιχο track που φρόντισαν να προμηθευτούν μέσα στους προηγούμενους γύρους. Αν δεν καταφέρουν να στηρίξουν την εκκλησία ή αν δεν το επιθυμούν να το κάνουν, τότε όπως φαντάζεστε η εκκλησία δεν θα είναι καθόλου χαρούμενη, ειδικά την εποχή εκείνη, άρα ο αφορισμός στο τέλος της εποχής θα είναι το τίμημα που θα πρέπει να πληρωθεί. Το τίμημα θα είναι μια μόνιμη ποινή για το υπόλοιπο παιχνίδι που θα δυσκολέψει την ζωής σας και θα κάνει κάποιες ενέργειες πραγματικά δυσβάσταχτες να εκπληρωθούν, μιας και θα κοστίζουν για τους άπιστους, πολύ παραπάνω σε αξία εργατών. Από εποχή σε εποχή οι ποινές όπως είναι αναμενόμενο χειροτερεύουν με αποκορύφωση την Τρίτη εποχή όπου αν δεν ικανοποιήσουν την εκκλησία οι παίκτες θα χάσουν αρκετούς πόντους νίκης από το τελικό τους σύνολο. (Οι ποινές στο παιχνίδι είναι πάρα πολλές κάτι το οποίο προσφέρει μεγάλη επαναληψιμότητα συνδυαστικά με το προχωρημένο παιχνίδι και τις κάρτες χαρακτήρων).

Η παραγωγή του παιχνιδιού αν και δεν είναι τίποτα εξωπραγματικό είναι τίμια και τα υλικά κατασκευής είναι καλής ποιότητας και ανθεκτικά. Όλα τα εικονίδια και η εικονογράφηση είναι κατανοητά και ευδιάκριτα και σύντομα μετά τους πρώτους γύρους όλα θα είναι πλήρως κατανοητά και εύκολα εντοπίσιμα. Οι κάρτες έχουν κατάλληλο μέγεθος και τα προσωπικά ταμπλό των παικτών είναι από σκληρό χαρτόνι όμοιο με αυτό του ταμπλό του παιχνιδιού. Το Lorenzo il Magnifico είναι ένα υπέροχο παιχνίδι τοποθέτησης εργατών το οποίο αν και δεν εφευρίσκει τον τροχό, προσφέρει δεμένο παιχνίδι με καλοδουλεμένους κανόνες και μεγάλο βάθος στρατηγικής και επιλογών, χωρίς να είναι καθόλου μα καθόλου δύσκολο στους κανόνες. Το φυλλάδιο οδηγιών κάνει εξαιρετική δουλειά στο να μας μάθει πως παίζεται το παιχνίδι και το καταφέρνει γρήγορα και εύκολα χωρίς να κουράζει ή να κρεμάει. Σίγουρα γίνεται αμέσως κατανοητό από την πρώτη κιόλας παρτίδα ότι το Lorenzo il Magnifico ανταμείβει τους παίκτες που θα έχουν παίξει ξανα και ξανά το παιχνίδι και θα έχουν δει αρκετές από τις κάρτες προσεκτικά για το τι κάνουν και τι ακριβώς προσφέρουν. Το μέρος που παιχνιδιού που σχετίζεται με το κτίσιμο της μηχανής του κάθε παίκτη με τα κατάλληλα κτίρια και κάρτες παραγωγής δουλεύει εξαιρετικά. Θα μπορούσε να πει ότι πρόκειται για κλασσική περίπτωση ατελείωτων συνδυασμών combos και αν και αυτό για πολλούς είναι σημείο υπεροχής ενός παιχνιδιού για άλλους είναι σίγουρα κόκκινο φανάρι αν στην παρέα σας οι παίκτες τείνουν να σκέφτονται εξαντλητικά την κάθε τους κίνηση πριν δώσουν σειράς στον επόμενο παίκτη.

Αν σας άρεσε το βάθος και οι επιλογές του Marco Polo, ακόμα και αν δεν το έχετε δοκιμάσει αλλά αυτά που διαβάσατε παραπάνω σαν κάνουν κλικ τότε μη διστάσετε να δώσετε μια ευκαιρία σε ένα παιχνίδι που υπόσχεται να κερδίσει και τους πιο απαιτητικούς. Αν και εύκολο σε κανόνες το βάθος του είναι ένα από τα δυνατά του σημεία καθώς ο σχετικά μικρός για αυτήν την κατηγορία χρόνος διάρκειας παρτίδας είναι ευπρόσδεκτος και μας χαροποιεί. Σίγουρα δεν είναι παιχνίδι για όλους, αλλά αν καταφέρετε και φτάσατε το διάβασμα μέχρι εδώ, αυτό μάλλον είναι σημάδι ότι θα σας έρθει γάντι…

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Ευάγγελος Κεφάλας

Ευάγγελος Κεφάλας
Ο Βαγγέλης ως γνήσιος χημικός, από το πρώτο του πτυχίο μέχρι και το διδακτορικό του πάντα του άρεσε πάντα η έρευνα και η χαρά της ανακάλυψης. Έτσι έχει πάντα όρεξη για νέα παιχνίδια ενώ τελευταία "πειραματίζεται" και με τη δημιουργία νέων επιτραπέζιων παιχνιδιών. Του αρέσουν κάθε λογής παιχνίδι και η φιλοσοφία του είναι ότι για κάθε περίσταση και κάθε παρέα υπάρχει ένα διαφορετικό παιχνίδι που κάνει κλικ. Του αρέσουν τα όμορφα παιχνίδια από άποψη παραγωγής και θέματος και πιστεύει ότι τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι για το μυαλό ότι το γυμναστήριο για το σώμα. Σώματι υγιεί εν νου υγιή...

Δείτε επίσης...

Scorpius Freighter – How to Play Video

Το Επιτραπαίζουμε ετοίμασε άλλο ένα νέο Video που μας ζητήθηκε να παρουσιάσουμε. Δείτε πρώτοι το …