Κεντρική / Board Games / WHAT’S NEW? – First Class
Δείτε τι καινούργιο, μόλις έφτασε...

WHAT’S NEW? – First Class

Υπάρχουν φορές που ξέρεις ότι ένα παιχνίδι θα είναι καλό, χωρίς να έχεις πολλές πληροφορίες στα χέρια σου, πέρα από το όνομα του σχεδιαστή και ίσως μια γρήγορη ματιά στο πίσω μέρος του κουτιού του παιχνιδιού που απεικονίζει μερικώς το παιχνίδι στημένο. Κάπως έτσι και με συνοπτικές διαδικασίες βρέθηκε η κόπια στο γραφείο μου και με εξίσου συνοπτικές διαδικασίες η πρώτη παρτίδα ξεκίνησε. Φυσικά όπως έχετε ήδη καταλάβει, η δεύτερη και η τρίτη παρτίδα ήταν φυσικό επακόλουθο του πόσο πολύ μας άρεσε το παιχνίδι και κάπου εκεί ήρθε το συναίσθημα της χαρά του να έχεις δίκιο για την επιλογή σου…

Το First Class: All Aboard the Orient Express! είναι παιχνίδι του ίδιου  σχεδιαστή που μας έφερε το Russian Railroads, του Helmut Ohley και αυτό το στοιχείο από μόνο του είναι αρκετό για να θέσει κανείς τον πήχη ψηλά, πολύ ψηλά. Ωστόσο αν και συνήθως είναι καλό η γνώμη να έρχεται στο τέλος, εδώ θα γίνει η εξαίρεση για να ειπωθεί κάτι σημαντικό εξ’ αρχής: Το First Class είναι ακόμα πιο καλό παιχνίδι από το Class πετυχαίνει σε πολλά περισσότερα σημεία από ότι το Russian Railroads. Το παιχνίδι έρχεται με πολύ όμορφους και καλοδουλεμένους μηχανισμούς οι οποίοι εξασφαλίζουν στους παίκτες, να έχουν πάντα κάτι να κάνουν και να διατηρούν το πλήθος των επιλογών τους ψηλά. Το παιχνίδι καταφέρνει μέχρι το τέλος του να είναι διασκεδαστικό και απολαυστικό μέχρι και το τελικό σκοράρισμα.

Στο First Class οι παίκτες αναλαμβάνουν τον ρόλο διευθυντών σιδηροδρομικών σταθμών οι οποίοι εργάζονται ακατάπαυστα αναβαθμίζοντας τα τρένα και τις σιδηροδρομικές γραμμές της εταιρείας τους, ενώ παράλληλα κυνηγάνε την βελτίωση των διαδρομών που ακολουθούν από την Βενετία έως και την Κωνσταντινούπολη κάνοντας το Orient Express πραγματικότητα. Για να πετύχουν όλα τα παραπάνω, οι παίκτες επιλέγουν εναλλάξ κάρτες ενεργειών από μια κεντρική περιοχή στο τραπέζι στην διάρκεια τριών γύρων με 2 φάσεις ο καθένας (18 κάρτες σε 3 γραμμές των 6 η κάθε φάση). Κάθε γύρος κάνει χρήση της δικιά του τράπουλας, η οποία έρχεται με διαφορετικό χρώμα για κάθε γύρο. Η τράπουλα αυτή (συνήθως 40 κάρτες θα παιχτεί και στις 2 φάσεις, 2 x 18 = 36, αφήνοντας εκτός παιχνιδιού 4 κάθε φορά. Το ενδιαφέρον στοιχείο του παιχνιδιού είναι η πολύ μεγάλη επαναπαιξιμότητα που έρχεται τόσο από το βασικό παιχνίδι και τις επιλογές που θα κάνουν οι παίκτες μέσα στην παρτίδα, όσο και από τα διαφορετικά modules, διαφορετικές τράπουλες που επηρεάζουν το πως θα παιχτεί σε γενικές γραμμές το παιχνίδι. Σε κάθε σας παρτίδα θα χρησιμοποιήσετε 2 από τα 5 modules του παιχνιδιού, οπότε αντιλαμβάνεστε αμέσως για πόσο καιρό θα παίζεται το ίδιο κουτί. Θα επανέρθουμε στα modules παρακάτω. Κάθε λοιπόν παίκτης ανταγωνίζεται για τους πιο γνωστούς και πλούσιους επιβάτες, που θα φέρουν αίγλη στην γραμμή του προς την πόλη. Όλοι οι παίκτες ξεκινάνε το παιχνίδι με το προσωπικό τους ταμπλό, που κρατάει τα νομίσματα που συλλέγουν, ενώ δεξιά του ξεκινάνε τα 2 τρένα που θα αναπτύξει ο κάθε παίκτης μέσα στο παιχνίδι. Τα 2 τρένα στα αριστερά θα μεγαλώνουν με κάθε βαγόνι που θα προστίθεται (κάρτα), αλλά και θα αναβαθμίζονται καθώς τα μικρότερης αξίας βαγόνια θα αντικαθίστανται με άλλα περισσότερο πολυτελή. Παράλληλα αριστερά του ταμπλό θα ξεκινάει η διαδρομή για την Κωσταντινούπολη που θα προσφέρει κέρδη και εισόδημα.

Μια γρήγορη ματιά μέσα στο κουτί είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς ότι όλη η παραγωγή έχει προσεχθεί ιδιαίτερα ενώ η εμμονή στην λεπτομέρεια δεν περνάει απαρατήρητη.  Φυσικά το να έχει ένα παιχνίδι όμορφα περιεχόμενα από μόνο του δεν λέει κάτι. Ωστόσο όταν τόσο το παιχνίδι όσο και η παραγωγή αριστεύουν, δεν μπορείς παρά να είσαι διπλά χαρούμενος. Οι κάρτες αν και μικρές είναι εξαιρετικής ποιότητας, όπως μας έχει συνηθίσει η εταιρεία, ενώ με μια δεύτερη σκέψη το μικρό μέγεθος κάρτας ήταν η σωστή επιλογή μιας και θα είναι αρκετές κάρτες τόσο αριστερά όσο και δεξιά από το ταμπλό σας οπότε ο ελεύθερος χώρος είναι σημαντικός. Υπάρχει θέση για κάθε ομάδα καρτών μέσα στο κουτί, καθώς και για όλα τα modules, μαζί με ένα αυτοκόλλητο διαχωριστικό που δείχνει γρήγορα που να βρει κανείς κάτι εύκολα για να ξεκινήσει το παιχνίδι. Κανείς αισθάνεται ότι όλα βρίσκονται εκεί που πρέπει στη θέση τους, ενώ γρήγορα έρχεται η εξοικείωση με τα απαραίτητα για το πρώτο παιχνίδι. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι υποδειγματικοί και αξίζει να σταθεί κανείς στην δουλειά που έχει γίνει, ώστε να καταλαβαίνουν οι παίκτες με μια γρήγορη ανάγνωση ότι απαιτείται για να αρχίσουν να παίζουν. Ευκολοδιάβαστοι, με λογική και συνέχεια αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, ενώ τα έξυπνα παραδείγματα βοηθάνε στο να περάσει το μήνυμα, άμεσα, χωρίς να αφήνει απορίες και ερωτηματικά πάνω από τα κεφάλια των αναγνωστών. Μην καταλάβετε λάθος το παιχνίδι είναι εύκολο στην κατανόηση και στο να το μάθει κανείς σε άλλους, ωστόσο πολλά παιχνίδια αποτυχαίνουν να το μεταφέρουν αυτό και στο φυλλάδιο οδηγιών τους. Εδώ έχουμε, ευτυχώς, μια λαμπρή εξαίρεση.

Ας επανέρθουμε στον πυρήνα του παιχνιδιού που δεν είναι άλλος από την επιλογή καρτών ενεργειών (drafting) από την κοινή περιοχή στο κέντρο του τραπεζιού και την μετέπειτα ενεργοποίηση και εκτέλεση τους ανάλογα. Οι περισσότερες κάρτες χρησιμοποιούνται για την ιδιότητα τους και στην συνέχεια τοποθετούνται σε μια στοίβα σκάρτων ανάποδα, προσωπική για τον κάθε παίκτη. Οι κάρτες αυτές, ανάλογα με το είδος τους θα προσμετρηθούν και θα δώσουν έξτρα πόντους νίκης στο τέλος της παρτίδας. Κάποιες κάρτες όταν επιλεχθούν από τους παίκτες δίνουν νομίσματα λη συμβόλαια το οποίο οι παίκτες θα εκπληρώσουν μέσα στην πορεία για πόντους νίκης εκπληρώνοντας τα προαπαιτούμενα. Άλλες κάρτες  αποτελούν βαγόνια  διαφορετικού επιπέδου που οι παίκτες μπορούν να προσθέσουν στα 2 τρένα που ελέγχουν και αναπτύσσουν στο παιχνίδι (δεξιά από το προσωπικό τους ταμπλό) μεγαλώνοντας τα σε μήκος και μετατρέποντας τα σε περισσότερο πολυτελή (βαγόνια αξίας 0 γίνονται 1, βαγόνια αξίας 1 γίνονται 2, μετά από 2 πάμε σε 4, από 4 σε 7 και τέλος από 7 σε 12). Άλλες κάρτες είναι μέρος της διαδρομής που ακολουθεί ο δείκτης-τρενάκι του παίκτη προς την Κωνσταντινούπολη, οπότε κάρτα με την κάρτα επεκτείνεται η διαδρομή, ουσιαστικά οι πόντοι νίκης που κερδίζουν επάνω τους αλλά και τα bonus που δίνουν και λειτουργούν σαν εισόδημα (αναβαθμίσεις βαγονιών, μετακινήσεις των ελεγκτών προς τα δεξιά στα τρένα κλπ), αρκεί ο δείκτης τρενάκι να έχει φτάσει μέχρι τις κάρτες που θέλετε να επωφεληθείτε. Κάθε κάρτα διαδρομής περιέχει επάνω σταθμό που εξασφαλίζει επιτόπου πόντους νίκης καθώς και σύμβολα ρολογιού τα οποία δεν είναι άλλα από τα bonus και ενεργοποιούνται κάθε φορά στο τέλος του γύρου που έχουμε σκοράρισμα (δεύτερος, τέταρτος και έκτος γύρος) αρκεί να έχει φτάσει μέχρι εκεί το τρενάκι σας. Υπάρχουν αντίστοιχα και οι κάρτες που επιτρέπουν να κινήσετε τους ελεγκτές σας. Σας είπαμε για τους ελεγκτές? Κάθε τρένο που αναπτύσσετε με την προσθήκη βαγονιών ξεκινάει με ένα ελεγκτή στα αριστερά. Με την επιλογή καρτών ενεργειών μπορείτε σταδιακά να τους προωθήσετε στα επόμενα βαγόνια προς τα δεξιά. Γιατί να το κάνετε αυτό ρωτάτε? Γιατί σε κάθε γύρο σκοραρίσματος θα πάρετε τόσους πόντους όσους δίνουν τα βαγόνια που έχετε προσθέσει/αναβαθμίσει ς στα τρένα σας με την προϋπόθεση όμως ότι ο ελεγκτής έχει φτάσει μέχρι εκείνο το σημείο, αλλιώς δεν σκοράρονται ακόμα.

Γίνεται λοιπόν αμέσως κατανοητό ότι το First Class είναι ένα παιχνίδι που περιφέρεται γύρω από την επιλογή των κατάλληλων καρτών, πριν από τους αντιπάλους σας και την βελτιστοποίηση των επιλογών που αυτές δίνουν. Μη ξεχνάτε ότι κάθε φορά που έρχεται η σειράς σας παίρνεται μια κάρτα, το ίδιο όμως κάνουν και οι αντίπαλοι σας πριν από εσάς, συνεπώς η κάρτα που τόσο θέλατε μπορεί να καταλήξει στα χέρια του παίκτη που κάθεται πριν από εσάς είτε γιατί θέλει να σας χαλάσει τα σχέδια μιας και έχει δει τι προσπαθείτε να κυνηγήσετε είτε γιατί την θέλει για τον εαυτό του/της. Φυσικά δεν χάθηκαν τα πάντα σε επόμενη γύρο που θα βγουν νέες κάρτες θα μπορείτε να δώσετε προτεραιότητα στην κατηγορία κάρτας που θέλατε για να συνεχίσετε την στρατηγική σας ή και να αλλάξετε σχέδια γιατί κάτι καλύτερο μόλις φανερώθηκε. Να θυμίσουμε εδώ ότι σε κάθε γύροι υπάρχουν κάτω 18 κάρτες σε 3 γραμμές των 6. Όταν από μια γραμμή παρθούν τόσες κάρτες όσες ο αριθμός των παικτών που παίζουν, τότε οι υπόλοιπες κάρτες στην γραμμή ξεσκαρτάρονται. Άρα και εδώ θέτε να κάνετε τις σωστές επιλογές γρήγορα πριν μια κάρτα φύγει μέσα από τα χέρια σας. Ένας ακόμα έξυπνος μηχανισμός είναι τα νομίσματα (τα οποία συλλέγονται αρκετά δύσκολα οποία συλλέγονται μέσα στο παιχνίδι και τοποθετούνται σε σειρά σε στήλες από δεξιά προς τα αριστερά. Κάτω από κάθε στήλη υπάρχει μια bonus και οι παίκτες μπορούν στο γύρο τους να ξοδέψουν ένα νόμισμα από την κατάλληλη στήλη για να κάνουν την κατάλληλη bonus ενέργεια συνεισφέροντας στα combos του γύρου τους. Τα combos που θα δημιουργούν συνεχώς οι παίκτες με τις επιλογές τους είναι πραγματικά το αλατοπίπερο αυτού του όμορφου παιχνιδιού καρτών. Δίνουν μια ιδιαίτερη δυναμική και ροή στο παιχνίδι με γρήγορο και μεθοδευμένο τρόπο.

Το παιχνίδι έρχεται όπως αναφέρθηκε ήδη με 5 διαφορετικά modules τα οποία προσδίδουν ατελείωτη επαναπαιξιμότητα και φρεσκάδα σε κάθε παρτίδα, πάμε να ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στο τι προσφέρει το καθετί στο παιχνίδι. Για το πρώτο σας παιχνίδι προτείνονται τα Modules A & B ενώ στην συνέχεια μπορείτε να διαλέγεται οποιαδήποτε 2 θέλετε κάθε φορά. Τα διαθέσιμα Modules είναι τα παρακάτω: A) Τα συμβόλαια. Πρόκειται όπως λέει και ο τίτλος για κάρτες συμβολαίων που οι παίκτες συλλέγουν στον γύρο τους σαν επιλογή ενέργειας. Εάν καταφέρουν να εκπληρώσουν τα προαπαιτούμενα επιβραβεύονται με τα bonus που αυτές δίνουν, ωστόσο ας σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κάποια ποινή ή αρνητική επίπτωση αν δεν καταφέρει κάποιος παίκτης να εκπληρώσει κάποια από τα συμβόλαια που πήρε μέσα στο παιχνίδι. B) Διασημότητες και postcards. Πρόκειται για κάρτες που όταν αποκτηθούν, προστίθενται μερικώς από κάτω από τις κάρτες βαγονιών και κάρτες διαδρομών αντιστοίχως και διπλασιάζουν το κέρδος της κάρτας. Ουσιαστικά οι κάρτες διασημοτήτων μπαίνουν στα βαγόνια και διπλασιάζουν την αξία του βαγονιού σε πόντους σε κάθε επόμενο σκοράρισμα, ενώ οι postcards διπλασιάζουν το bonus/κέρδος της κάρτας πάλι στις φάσεις σκοραρίσματος. C) Φόνος στην πρώτη θέση. Πρόκειται για τονHercules Puarot ο οποίος ανεβαίνει στο τρένο και οι παίκτες μέσα στην παρτίδα κερδίζουν ή χάνουν δείκτες στοιχείων για την υπόθεση μέσα από κατάλληλες κάρτες με δακτυλικά αποτυπώματα. Στο τέλος του παιχνιδιού ο παίκτης με τα περισσότερα δακτυλικά αποτυπώματα, συλλαμβάνεται και δεν πορεία να κερδίσει το παιχνίδι ανεξάρτητα με το πόσο καλά τα πήγε στα υπόλοιπα στοιχεία του παιχνιδιού. D) Επιβάτες και αποσκευές. Πρόκειται για  κάρτες επιβατών που μπαίνουν στο πάνω τρένο από αυτά που αναπτύσσουν οι παίκτες ή κάρτες αποσκευών που μπαίνουν στο κάτω τρένο αντίστοιχα. Κάθε κάρτα έχει προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρωθούν πριν να προστεθεί η κάρτα στο τρένο. Οι κάρτες επιβατών που θα προστίθενται θα σας επιβραβεύουν με επιπρόσθετα νομίσματα ενώ αντίστοιχα οι κάρτες αποσκευών με επιπλέον πόντους νίκης. Ε) Διακόπτες και Μηχανικοί. Πρόκειται για το πιο περίπλοκο Module από τα πέντε μέχρι στιγμής. Όταν μια κάρτα διακόπτη ή μηχανικού επιλεχθεί, τότε προστίθεται στο πλάι ανάμεσα στις 2 γραμμές που σχηματίζουν τα 2 τρένα σας. Κάθε τέτοια κάρτα επηρεάζει και τα 2 τρένα και σχετίζεται συνήθως με τον ελεγκτή και την θέση που έχει στο τρένο (αν έχει φθάσει η όχι την κάρτα), η επιβράβευση φυσικά είναι διάφορα bonus αλλά και πόντους κατά την διάρκεια των σκοραρισμάτων.

Εάν δεν το έχετε καταλάβει ακόμα, τοFirst Class μας έκλεψε την καρδιά. Τόσο πολύ που ακόμα και αν προσπαθήσουμε να βρούμε αρνητικά για το παιχνίδι θα αποτύχουμε περίτρανα. Κάθε λεπτομέρεια, κάθε στοιχεία είναι τόσο προσεγμένα και επεξεργασμένα με την κατάλληλη προσοχή, που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Το First Class είναι ένα από εκείνα τα παιχνίδια που είναι κανείς χαρούμενος που τα έχει ανακαλύψει και προσθέσει στην συλλογή του. Είναι παιχνίδι εύκολο στο να το μάθει κανείς στο τραπέζι και δεν απαιτεί ιδιαίτερα έμπειρους ή προχωρημένους παίκτες για να δουλέψει. Παρόλο αυτά τα πολυδιάστατα επίπεδα στρατηγικής που ξεδιπλώνονται μέσα από τις επιλογές του είναι ένα από τα στοιχεία που θα εκτιμήσουν ακόμα και οι ποιο απαιτητικοί στο χώρο. Ο γύρος του παίκτης είναι τόσο γρήγορος και απλός που πραγματικά κανείς δαγκώνει τα νύχια του για να προλάβει τν επόμενη κάρτα που έβαλε κατά νου και αποτελεί μέρος του σχεδίου που έχει αρχίσει να υφαίνει. Ποτέ δεν θα αισθανθείτε ότι δεν έχετε επιλογές ή διεξόδους όποια και αν ήταν η κίνηση του παίκτη που έπαιξε πριν από εσάς και αυτό στο βιβλίο μας είναι ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα του παιχνιδιού. Ένα άλλο δυνατό στοιχείο του παιχνιδιού είναι το πόσο καλά κάνει scale ανεξάρτητα από τον αριθμό παικτών που παίζουν. Θα ευχαριστηθείτε την παρτίδα είτε παίξετε 2, είτε3 ακόμα και 4 παίκτες. Υπάρχουν τόσα καλά στοιχεία στο παιχνίδι που κανείς θα μπορούσε να μιλάει με τις ώρες και ακόμα να έχει έμπνευση.

Αν σας άρεσε το στρατηγικό βάθος και οι επιλογές του Russian Railroads τότε το First Class θα σας ενθουσιάσει μιας και έχει πραγματικά αποστάξει τα καλύτερα συστατικά της επιτυχίας του πρώτου σε ένα νέο, βελτιωμένο άρωμα που θα σας κερδίσει. Ακόμα και αν δεν έχετε δοκιμάσει το Russian Railroads αλλά αυτά που διαβάσατε παραπάνω ταιριάζουν στα γούστα σας και στο χαρακτήρα σας τότε μη διστάσετε να δώσετε μια ευκαιρία σε ένα παιχνίδι που υπόσχεται να κερδίσει και τους πιο απαιτητικούς. Εύκολο σε κανόνες και με ροή που το κάνει να φαίνεται ακόμα πιο απλό και έξυπνο κάνει τους παίκτες να αισθάνονται έξυπνοι με τις επιλογές τους σε κάθε παρτίδα. Παράλληλα ο σχετικά μικρός για αυτήν την κατηγορία χρόνος διάρκειας παρτίδας είναι ευπρόσδεκτος σε κάθε τραπέζι. Εύκολα ένα παιχνίδι για όλους, που διατηρεί τη μαεστρία του σχεδιαστή του στο μέγιστο και προσφέρει μια αξέχαστη διαδρομή από την Βενετία μέχρι την Κωνσταντινούπολη, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, επάνω στο Orient Express…

Το Επιτραπαίζουμε έχει κάνει ένα σύντομο βίντεο επεξήγησης και κριτικής για το παιχνίδι που μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω.

Βρείτε τις καλύτερες τιμές, που αλλού?

Σχετικά με Ευάγγελος Κεφάλας

Ο Βαγγέλης ως γνήσιος χημικός, από το πρώτο του πτυχίο μέχρι και το διδακτορικό του πάντα του άρεσε πάντα η έρευνα και η χαρά της ανακάλυψης. Έτσι έχει πάντα όρεξη για νέα παιχνίδια ενώ τελευταία "πειραματίζεται" και με τη δημιουργία νέων επιτραπέζιων παιχνιδιών. Του αρέσουν κάθε λογής παιχνίδι και η φιλοσοφία του είναι ότι για κάθε περίσταση και κάθε παρέα υπάρχει ένα διαφορετικό παιχνίδι που κάνει κλικ. Του αρέσουν τα όμορφα παιχνίδια από άποψη παραγωγής και θέματος και πιστεύει ότι τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι για το μυαλό ότι το γυμναστήριο για το σώμα. Σώματι υγιεί εν νου υγιή...

Δείτε επίσης...

TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume

⚡️ https://linktr.ee/epitrapaizoume 🎲 TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume ✏️ …