Κεντρική / Board Games / REVIEW: Fields of Arle

REVIEW: Fields of Arle

O “χαμένος κρίκος” ανάμεσα στο Glass Road και το A Feast for Odin με μια δόση από Caverna: The Cave Farmers, το Fields of Arle μοιράζεται αρκετές ομοιότητες εικαστικού και μηχανισμών, όντας ταυτόχρονα διακριτό από τα προαναφερθέντα παιχνίδια.

Το παιχνίδι είναι worker placement για δυο παίχτες και παίζεται σε 9 γύρους. Στους μονούς γύρους έχουμε καλοκαίρι και στους ζυγούς χειμώνα.

Οι δυο εποχές διαφέρουν τόσο στις διαθέσιμες ενέργειες όσο και στην παραγωγή στο τέλος του γύρου: το καλοκαίρι π.χ. μπορείτε να οργώσετε χωράφια και στο τέλος παίρνετε τη σοδειά, ενώ το χειμώνα μπορείτε να γδάρετε τα ζωάκια σας και στο τέλος κουρεύετε τα πρόβατα. Κάποιες ενέργειες είναι διαθέσιμες και στις δυο εποχές.

Οι ενέργειες είναι πολλές (αλλά όχι τόσες όσες του Feast for Odin) και σας βοηθούν να κερδίσετε βαθμούς με διάφορους τρόπους. Ο κυριότερος φαίνεται να είναι η κατασκευή κτιρίων, τα οποία συνήθως προσφέρουν και ένα εφάπαξ μπόνους. Όλα τα κτίρια είναι μοναδικά, οπότε χρειάζεται σχεδιασμός αν έχετε βάλει κάποιο συγκεκριμένο στο μάτι.

Το παιχνίδι έχει μερικά στοιχεία που μου φάνηκαν ενδιαφέροντα:

  • μπορείς να αναβαθμίσεις την ισχύ μιας θέσης για σένα, εξατομικεύοντας την εμπειρία σου σε κάθε παρτίδα. Βέβαια για την αναβάθμιση πρέπει να προλάβεις ανοιχτή μια άλλη θέση…
  • μια φορά κάθε γύρο, όποιος παίχτης το επιλέξει πρώτος μπορεί να χρησιμοποιήσει θέση της άλλης εποχής, αλλά αν επρόκειτο να γίνει πρώτος παίχτης στον επόμενο γύρο, παραχωρεί το προνόμιο στον αντίπαλό του.
  • σε αντίθεση με πολλά παιχνίδια του Rosenberg, το να ταΐσεις την οικογένειά σου σύντομα γίνεται παιχνιδάκι, αφήνοντάς σε πιο ελεύθερο να κυνηγήσεις βαθμούς.

Μου δόθηκε όμως και η εντύπωση ότι κάποιες θέσεις, όπως το ξύλο και η κατασκευή οχημάτων, φαίνονται πολύ πιο νευραλγικές ανεξαρτήτως στρατηγικής σε σύγκριση με πιο εξειδικευμένες θέσεις όπως π.χ. το ξάσιμο μαλλιού ή το ψάρεμα.

Δεδομένου ότι πολλά καλά παιχνίδια του ίδιου σχεδιαστή παίζονται και με 2 παίχτες χωρίς να νιώθετε ότι χάνετε κάτι από την εμπειρία, θα χαρακτήριζα το Fields of Arle μια άξια, αλλά όχι απαραίτητη προσθήκη στη συλλογή σας.

Σε κάθε περίπτωση, μην αμελήσετε να του ρίξετε μια ματιά και στο How to Play βίντεο μας παρακάτω:

Κάντε click παρακάτω στο εξώφυλλο του κουτιού του παιχνιδιού για να μεταβείτε στην σελίδα καταχώρησης με περισσότερες πληροφορίες, κριτική για το παιχνίδι και άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες:

Σχετικά με Σπύρος Κορώνης

Ο Σπύρος είναι οδοντίατρος στο επάγγελμα και gamer στην καρδιά. Μερικά από τα αγαπημένα του παιχνίδια είναι το Terra Mystica, Codenames, Pandemic Legacy: Season 1, Archipelago, Mage Knight Board Game, Puerto Rico, Nations, Race for the Galaxy, Through the Ages: A New Story of Civilization, Tzolk'in: The Mayan Calendar, Isle of Skye: From Chieftain to King κ.α.

Δείτε επίσης...

TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume

⚡️ https://linktr.ee/epitrapaizoume 🎲 TOP 30 Must Have Boardgames – Essen Spiel 2022 by Epitrapaizoume ✏️ …